ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 27.09.2014
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.05.11
STATUS: APOLLO
LUNA
AUG-2013
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTA MEDIE REZULTATĂ
100.00%
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut

Unde mâncăm, bem în Praga?

[fb]
NOU TIMP CITIRE: 5 MIN

Un prânz la Praga

TIPĂREȘTE

Dacă te afli la Praga şi te răzbeşte foamea, nu trebuie să-ţi faci griji! În zona turistică vei găsi atâtea terase şi restaurante, pizzerii şi cafenele încât alegerea nu-ţi va fi uşoară. Dacă doreşti ceva simplu, de luat în şerveţel şi de consumat privind pe la vitrine… se poate şi aşa! Sunt chioşcuri care oferă hot-dog şi cârnaţi fierţi sau fripţi, cu muştar sau fără, dar astea sunt pentru aceia care vor să-şi potolească foamea şi doar atât.

Când vii la Praga, parcă e păcat să nu încerci jambonul de Praga la el acasă. Pe ăsta nu poţi să-l mănânci din mers. Opreşte-te în Piaţa Primăriei, lângă Turnul cu ceas, acolo unde se frig jamboanele! Priveşte-le! Ascultă cum sfârâie grăsimea picurată pe jăratec şi lasă-te sedus de miresme! Acolo ard lemne adevărate, nu gaze sau cărbuni, iar carnea se frige încet, să se pătrundă bine.

Nu sunt o mare mâncăcioasă, iar în circuite, în timpul zilei, mai ales în vreme de vară, prefer ceva uşor şi numai atunci când îmi e foame cu adevărat. De astă dată, la Praga, după turul de oraş, după ce am admirat statuile de pe Podul Carol şi am urmărit jocul figurinelor din turn la ora exactă, am rămas în Piaţa Primăriei pentru masă şi pentru program de voie.

Aveam o oră şi jumătate la dispoziţie. Una dintre prietenele mele de călătorie a spus dintr-odată: "Plecăm de aici şi nu gustăm faimosul jambon de Praga? L-aţi auzit cum sfârâie la fript? L-aţi văzut? Haideţi să-l mai vedem o dată!" Şi am dat din nou roată pieţei zăbovind în faţa focurilor cu jamboane. Porţiile sunt mari, poate prea mari pentru o singură persoană, dar în doi (sau în două) sunt mai uşor de devorat aşa încât am decis să comandăm şi noi. Se poate plăti şi în euro, fapt benefic pentru noi cei care - fiind doar în trecere prin Cehia - nu aveam coroane. Cu cartofi, salată de varză, o bere şi o cola, porţia noastră de jambon a costat 24 de euro. Pentru că sunt la capitolul preţuri, specific faptul că o cola costă 2,5 euro/pet de 500 ml, o bere 2 euro/pahar de plastic de 500 ml, iar o îngheţată 1,5 euro. Se mai găseau şi cârnăciori fripţi, dar nu am reţinut cât costau.

În spatele chioşcurilor, la umbră, sunt mese şi scaune, dar - în zi cu mare aflux turistic - trebuie să fii norocos pentru a prinde locuri libere. Mai rapizi şi mai orientaţi decât noi, câţiva colegi de grup erau deja instalaţi, aşa încât ne-am lipit şi noi la masa lor. Trebuie să spun că pe alee continuau să vină turişti flămânzi, cu farfuria cu jambon într-o mână şi cu paharul cu bere în cealaltă, iar faptul că locurile erau ocupate în totalitate nu constituia o problemă. O bordură înaltă sau chiar caldarâmul sunt la fel de bune pentru cel cu adevărat răzbit de foame, iar jambonul de Praga are acelaşi gust indiferent de condiţiile de servire.

În curtea interioară există şi toalete la care accesul se face cu o fisă de 0,5 euro. Fisa trebuie introdusă într-un aparat, un fel de "Sesam, deschide-te!" al turnicheţilor aflaţi la intrare, dar dacă nu te descurci sau nu ai moneda potrivită, se găseşte cineva să te ajute.

Mi-am lăsat tovarăşii de călătorie să-şi savureze berea în tihnă şi - pentru că se apropia ora 13 - am alergat din nou la turn. Cu o oră înainte admirasem jocul figurinelor şi ascultasem clopotele fără să înţeleg mare lucru din ceea ce se întâmplă acolo, sus. De fapt, când eşti lângă turn pentru prima oară, nu prea ştii la ce să te aştepţi. Cu 2-3 minute înainte de ora exactă, toată lumea turistică din piaţă se precipită spre turn cu aparatele foto pregătite şi cu privirea îndreptată în sus. Este atâta forfotă... Cuprinşi de emoţie, toţi aşteaptă nimic altceva decât ora exactă.

Turnul cu ceas al Primăriei, a fost construit în anul 1388. I se spune "Turnul cu ceas", dar de fapt are mai multe ceasuri, de diverse feluri şi cu diverse roluri. Un ceas obişnuit este montat sus, aproape de acoperiş şi un altul, tot obişnuit, pe lateral, ceva mai jos. Cele mai interesante sunt ceasul astronomic (al cărui mecanism complicat - de neînţeles pentru mine - indică poziţia Lunii şi a Soarelui) şi cel de dedesubt, cu semnele zodiacale. Patru figurine, două în stânga şi două în dreapta, întruchipează pe cei patru mari duşmani ai omului - conform normelor acelor vremuri: trufia, lăcomia, turcul (duşmanul creştinilor) şi moartea (simbolizată de un schelet).

La ora fixă, scheletul sună din clopoţel şi cheamă apostolii care apar la cele două ferestre care se deschid deasupra. Un cocoş aurit aflat mai sus, între cele două ferestre, anunţă noua oră, după care încep să bată clopotele. Trufia se admiră în oglindă, Lăcomia ţine într-o mână o pungă cu bani în timp ce cu cealaltă cerşeşte, iar turcul dă din cap.

Preţ de câteva secunde, cam asta se petrece la Turnul cu ceas al Primăriei. Este un spectacol scurt, dar prezintă o mare atracţie pentru turişti.

Ce mai fac turiştii în Piaţa Primătiei în afară de a urmări figurinele din turn şi de a mânca jambon? Se plimbă, explorează străduţele lăturalnice, se odihnesc pe bănci, pe borduri sau pe unde mai găsesc loc, privesc vitrinele, cumpără suvenituri sau ascultă muzica unei trupe ambulante costumată fantezist, admiră faţadele unor clădiri istorice, se plimbă cu caleaşca sau pur şi simplu privesc alţi oameni.

Nu ştiu cum este Piaţa Primăriei din Praga în alt anotimp decât vara. Eu am văzut-o întotdeauna vara, dar cred că acolo e frumos oricând.


[fb]
---
Trimis de iulianic in 27.09.14 19:52:17
Validat / Publicat: 27.09.14 22:51:41
VIZUALIZĂRI: 3437INFO ADIȚIONALE
 • Nu a fost singura vizită/vacanţă în CEHIA.
SESIZEAZĂ
greșeală / conținut, limbaj
Adn. FAVORIT
9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P13 Praga - Piaţa Primăriei. Toată lumea admiră şi fotografiază.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol:

PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 29900 PMA (din 34 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
INFO: membrii AmFostAcolo beneficiază - in cadrul sistemului de Privilegii - de preţuri particulare pentru vacanţa în această destinaţie - negociate direct cu tour-operatorii sau cu proprietarii.
 • Verifică: solicită o ofertă personalizată

 • ECOURI la acest articol

  9 ecouri scrise, până acum

  danette [28.09.14 09:31:26] »

  Interesant review si un eventual mini-ghid pentru Praga.

  Cu placere - superbonus!

  iulianic [28.09.14 10:26:45] »

  @danette - Mulţumesc pentru aprecieri!

  roth [28.09.14 15:00:48] »

  Am fost, am admirat si eu turnul cu ceas insa nu am stiut atat de multe amanunte despre figurine.

  Frumos si bine structurat, ca toate rw scrise pana acum, o reamintire a locurilor pe unde am umblat si eu candva.

  Felicitari

  iulianic [28.09.14 15:42:29] »

  @roth - Mulţumesc pentru felicitări!

  De multe ori nici eu nu ştiu prea multe despre obiectivul pe care urmează să-l vizitez. Cu ce ne mai spune ghidul, cu ce mai întreb sau mai citesc ulterior, informaţia se adună.

  Despre Turnul cu ceas din Praga, ghida ne-a povestit în amănunt, dar, privind prima oară jocul figurinelor, n-am prins care este rolul fiecăreia. Pentru că am rămas mai mult în piaţă şi am asistat la repetarea scenelor la ora următoare, pot spune că am înţeles mai bine.

  iulianic [30.09.14 10:38:11] »

  @All - Am citit undeva că cehii sunt cei mai mari consumatori de bere, Cehia fiind considerată ţara berii brune (Budvar, Pilsner Urquell, Krusovice). În centrul oraşului Praga sunt cele mai vechi berării existente şi funcţionale încă din Evul Mediu.

  Nu sunt o băutoare, totuşi aş fi vrut să văd cum arată o berărie veche de atâtea sute de ani, mai ales că vreo două sunt foarte aproape de piaţa în care ne-am petrecut timpul liber. Mai trebuie să spun că în ciuda faptului că Cehia este ţara berii brune, la terasa unde ne-am consumat noi jambonul, am văzut că se consuma numai bere blondă.

  Totodată am aflat că Cehia este una dintre ţările cel mai puţin preocupate de religie, un sondaj din 2005 relevând că doar 19% din populaţie şi-a declarat apartenenţa religioasă. Să ne mai mire ceva când în Cehia curge atâta bere?

  calatorul [10.10.14 16:14:23] »

  Frumos, interesant si convingator rewiev, ca de obicei. Am retinut sfaturile si opiniile, inclusiv locurile asa frumos descrise. A intrat pe lista mea de vacante, multumesc.

  iulianic [10.10.14 17:12:30] »

  @calatorul50 - Mulţumesc! Dacă eşti călător, iar Praga şi-a făcut deja loc pe lista ta de opţiuni, sunt sigură că într-o bună zi vei ajunge acolo. Cât despre jambonul de Praga... rămâne o alegere de moment. Îţi doresc numai călătorii frumoase, oriunde şi oricând!

  webmaster26 [08.04.17 20:05:56] »

  Mutat, la reorganizare, în rubrica "Unde mâncăm, bem în Praga?, PRAGA" (deja existentă pe sait)

  calatorul [08.04.17 20:43:43] »

  @iulianic: Multumesc pentru raspuns si urare, cam asa ma gandesc si eu ca o sa fie. VAcante frumoase in continuare!

  Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

  ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul articolului (review-ului) de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine linkul ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
   (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
  SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
  NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
  EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
  Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

  NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
  Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
  VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
  calatorul, danette, iulianic, roth
  Alte impresii din această RUBRICĂ:


   SOCIALs
  Alătură-te comunității noastre

  AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
  SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

  [C] Copyright 2008-2022 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
  AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  pagină generată în 0.0740900039673 sec
  ecranul dvs: 1 x 1