ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 26.08.2014
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Ploieşti
ÎNSCRIS: 07.02.12
STATUS: SENATOR
TIMP CITIRE: 7 MIN

Manifest pentru Bucureşti – iubire şi ură în egală măsură

TIPĂREȘTE

Am văzut aici părerea unui TRP... şi reacţiile generate de aceasta. De la extaz la agonie... într-un timp relativ scurt. Cam asta a simţit un bucureştean. Iată...

Mă număr printre puţinii oameni de vârsta mea care locuiesc în Bucureşti şi care au avut ocazia să-i observe de-a lungul anilor mărirea şi decăderea. Născută şi crescută în capitală, din părinţi născuţi şi crescuţi în capitală, am asistat neputincioasă la transformarea Bucureştiului în ceea ce este astăzi: un oraş murdar, poluat, supraaglomerat cu trafic infernal şi oameni (nu bucureşteni) răi, cu şoferi al căror unic scop este să se şicaneze în trafic şi să se înjure la semafor.

Mă doare de fiecare dată când stau de vorbă cu cineva şi-mi spune “Oribil este Bucureştiul ăsta!... ”, deşi locuieşte şi munceşte aici. Mă doare, dar uneori, din ce în ce mai des în ultima vreme, gândesc şi eu la fel. Lipsa de respect şi de apreciere pentru oraşul care i-a adoptat pe toţi după revoluţie şi cărora le-a dat o pâine, este inimaginabilă. După ’89, din toate colţurile ţării şi chiar de peste Prut, au dat năvală puhoaie de oameni atraşi de mirajul capitalei. Locuri de muncă mai bune, salarii mari, oportunităţi, carieră, etc. Nu-ţi mai trebuia “buletin de Bucureşti” pentru a te angaja aici sau pentru a închiria o locuinţă.

“De ce arunci guma pe stradă? ”, mi-am întrebat la un moment dat un coleg de facultate pe care l-am surprins făcând acest gest după ultima oră a unui curs. “Nu vezi cât e de murdar? Ce mai contează o gumă în plus? ”, mi-a replicat surprins. „La tine acasă tot aşa făceai? ”, nu m-am putut abţine să nu-l întreb. “La mine acasă e curat, nu ca aici…”, a venit răspunsul lui pe nerăsuflate.

Mi-aduc aminte de Bucureştiul de acum 20-25 de ani. La început am locuit în cartierul Bucureştii Noi, mai apoi în Titan. Aveam rude şi prieteni peste tot, şi în Giugiului şi în Drumul Taberii şi în Pantelimon şi la Grădina Icoanei. Mi-aduc aminte cum era Bucureştiul atunci. Toate blocurile aveau în faţă sau în spate grădini cu flori, corcoduşi, cireşi… Ba chiar când m-am mutat în Titan în grădina din faţa blocului oamenii plantau pepeni. În aceste grădini aveam tufe întregi de flori roşii care făceau nişte seminţe negre, pe gardurile dintre blocuri creşteau zorele iar noaptea se simţea parfum de regina nopţii. Acum… pământul din aceeaşi grădină e aproape uscat, corcoduşii sunt plini de vinarom, mucurile de ţigară sunt grămezi la loc de cinste printre crăpăturile pământului uscat, iar flori nu mai cresc. Când eram mică, mama spăla balconul cu doar cu apă pentru că detergentul ar fi omorât florile de jos. Şi la fel făceau toţi vecinii. Acum… pământul acela crăpat e plin de urme albe de la produsele de curăţat…

Peste tot în Bucureşti erau băncuţe la umbră în faţa blocurilor. Acolo se adunau bătrâneii la taclale şi strigau la noi când ne căţăram pe garduri sau rupeam vreo floare. Mustrări ne auzeam şi când prindeam trântori din aceia inofensivi şi îi legam cu aţă de picioare şi mergeam cu ei aşa cum mergi cu căţelul în lesă, numai că ei zburau.

Acuma… acei bătrânei probabil au murit. Casele lor au fost date în chirie studenţilor veniţi în Bucureşti. Da, ştiu ce zic, garsonierele din blocul alor mei sunt ocupate aproape numai de ei… Aceşti studenţi vin, scuipă guma pe stradă şi spală balcoanele garsonierelor închiriate cu detergent. Dau petreceri şi aruncă gunoiul pe geam, că ghena e departe. Spun că oricum Bucureştiul e murdar, ce mai contează. La ei acasă e curat. Uită însă un lucru. Bucureştiul este totuşi casa cuiva, chiar dacă nu a lor. Oraşul ăsta i-a primit cu braţele deschise şi le-a oferit o şansă la un trai poate mai bun. Majoritatea, după terminarea studiilor, rămân aici. Şi, din păcate, puţini au un alt comportament. Părinţii lor rămaşi acasă fac eforturi pentru a-i întreţine în acest oraş, un oraş aproape sufocat. Sub ochii mei, oraşul meu, casa mea, este în pragul colapsului. Şi mă doare asta. Mă doare că eu trebuie să iau în considerare că ar trebui să mă mut mai… spre Cluj poate, sau poate mai spre Braşov. Oraşul meu moare puţin câte puţin în fiecare zi. Dacă acest oraş moare, ei se pot întoarce acasă, eu nu am unde să mă întorc. Aici e casa mea… Cu toate astea, nu mă duc în alte oraşe să scuip gumă pe stradă sau să arunc ambalaje de pufuleţi pe jos. Dacă nu văd niciun coş de gunoi pe drum, pun în buzunar sau în geantă ce am de aruncat până la primul tomberon. Uneori le scot abia acasă.

Asta îmi aduce aminte de altă întâmplare. Stând la un moment dat pe refugiul de tramvai, trece în trombă un VW cu număr de Dâmboviţa pe lângă mine. “Buf, trosc! ”, mă trezesc la picioarele mele cu o cutie de coca-cola. Mă aplec, o ridic şi o pun la coşul de gunoi. “De ce ai făcut asta? ”, mă interpelează o fată cam de vârsta mea, poate cu doi-trei ani mai mică. “De unde eşti? ”, o întreb direct. “Din Bucureşti – îmi răspunde – de şapte ani stau aici şi m-am săturat de gunoaiele şi scursurile de bucureşteni. ” M-am uitat la ea perplexă. “Ai văzut că maşina avea număr de Dâmboviţa? – o întreb – Nu un bucureştean a aruncat cutia. ” “Ete na, şi prietenul meu e din Bucureşti şi are maşina de Călăraşi că încă nu are mutaţia făcută. Sigur ăla era bucureştean, dar avea încă maşina de acasă”. Deci? Câţi din cei care se înjură şi se şicanează în trafic “şi-au făcut mutaţia” sau chiar şi-au cumpărat o casă în Bucureşti? Ce mai înseamnă în ziua de azi să fii bucureştean? Câţi bucureşteni au mai rămas în Bucureşti?

După patru-cinci ani de stat în capitală, un om când se duce în altă parte spune că, vezi domne’ e de la Bucureşti. Şi se comportă cum a văzut el că o fac bucureştenii. Mie mi-e ruşine în ultimii ani să mă duc în locurile frumoase de la noi din ţară şi să spun că sunt bucureşteancă. Nu mai e o mândrie, a ajuns un stigmat.

Aş vrea să plec din capitală, să mă mut, dar n-am unde. Rădăcinile mele sunt aici, în oraşul ăsta care moare în fiecare zi.

Mă încăpăţânez însă să sper, să cred că poate va fi mai bine şi poate că Bucureştiul meu va renaşte din propria cenuşă ca pasărea phoenix. E o încăpăţânare care tinde să devină absurdă. Dacă fiecare din cei care vin şi se adăpostesc aici căutând o viaţă mai bună, ar planta o floare în loc să scuipe o gumă, ar vărui un pom în loc să arunce o cutie de coca-cola pe stradă, ar ceda locul la semafor unuia care s-a încadrat greşit în loc să-l claxoneze şi apoi să-l alerge ca să-i taie faţa cu prima ocazie, atunci poate că Bucureştiul ar mai avea o şansă. Până atunci însă... casa mea moare câte puţin în fiecare zi iar eu mă simt din ce în ce mai neputincioasă... De intervenţia autorităţilor, nici nu se pune problema. Poate doar dacă se doreşte a se da lovitura de graţie acestui oraş greu încercat.

P.S. Voi reveni şi cu ceva poze... cât de curând.

P.S.2: Script dedicat colegului @TraianS... poate va înţelege... :P


[fb]
---
Trimis de ariciu in 26.08.14 01:18:40
Validat / Publicat: 26.08.14 01:51:40

VIZUALIZĂRI: 3564 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

64 ecouri scrise, până acum, la acest articol
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE?
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 2043 PMA (din 51 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol - pg. 1 / 3

64 ecouri scrise, până acum

se afișează ecourile [1 - 30] din total 64
arru
[26.08.14 02:08:15]
»

Nu sunt bucuresteanca, dar iubesc Bucuresti. Asa ca te inteleg. trebuie insa sa citesc si rew marca zuftim ca sa vad ce a provocat strigatul tau. Iti dau dreptate, dar te si contrazic... eu cred ca, odata indragostita de bucuresti nu mai poti sa te dezici de aceasta iubire... asa ca, sora mea, rabdam cu stoicism, si incercam sa schimbam ce se poate pentru copiii nostri... mai o scara pictata, mai un eveniment si inapoi la imaginile cu 9vechea capitala... sperand la mai bine

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][2 voturi]
dorgo
[26.08.14 05:59:18]
»

@arru: si eu iubeam pe vremuri Micul Paris, pentru ca bunicii mei ma duceau doar in locurile frumoase ale sale... Parcul Herastrau, Cismigiu, parcul Carol, muzeul Antipa, podul Grand, Piata Victoriei, Bul. Magheru, Arcul de Triumf, Piata Matache, Hala de peste (aici cam strambam din nas), Piata Obor, etc... astazi, chiar de m-as intoarce, a-l recunoaste nu mai pot, unde esti tu copilarie, cu amintirile tale frumoadse cu tot? "... un exemplu, cand eram in iunie a. c., cazat la "Hotel Est", langa Piata Obor, pe pliantul din hotel scria "nu numarati banii la vedere, in strada", iar receptionera m-a avertizat sa nu ies dupa lasarea intunericului la plimbare...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
Floria
[26.08.14 07:43:17]
»

Ai dreptate, Bucurestiul nostru este tot mai aglomerat, mai poluat, mai murdar, mai lipsit de personalitate dar radacinile acestei transformari-poate mai evidenta dupa 1990-sunt mult mai vechi!

Incepand cu sfarsitul anilor 70 Bucurestiul a fost mutilat de-a dreptul, monumente istorice si cartiere intregi de case construite in perioada interbelica sau mult mai vechi au sfarsit sub buldozere... Demolarile au furat viata oamenilor, i-au lasat fara munca unor generatii intregi, multi s-au imbolnavit sau chiar au murit! Eu locuiesc si astazi intr-o casa din zona Parcului Carol construita la inceputul secolului trecut si imi amintesc foarte bine ingrijorarea celor mari care erau convinsi ca si cartierul nostru va fi ras de pe fata pamantului. Se vedea de la Palatul Parlamentului si " nu da bine"...

Manastirea Vacaresti, Manastirea Cotroceni, Bisericile Sfanta Vineri, Spiridon Vechi, Bradu Staicu ,,Enei si multe, multe altele au disparut. Din Manastirea Mihai Voda si Schitul Maicilor au ramas doar bisericile care au fost stramutate si ascunse in spatele unor blocuri cenusii...

Vechea Opereta, distrusa si ea, ce cladire eleganta cu acustica extraordinara! Au trecut zeci de ani si Opereta nu mai are o sala a ei, aud ca se construieste o grozavie cu aspect de hipermarket...

Da, Bucurestiul este mai urat dacat in copilaria mea, eleganta locuitorilor lui s-a pierdut... dar eu n-as putea trai in alta parte pentru ca toata viata mea este aici, pentru ca il iubesc asa cum este dar mai ales asa cum inca il mai tin minte!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][6 voturi]
Costi
[26.08.14 08:35:12]
»

@ariciu:

Aceşti studenţi vin, scuipă guma pe stradă şi spală balcoanele garsonierelor închiriate cu detergent.

Păi, le mai spală?

Cât privește chestia cu pepenii cultivați sub balcon, asta venea de la o directivă a lu' ceaușescu (chiar așa, scris cu minusculă) de a se folosi la maxim terenurile cultivabile, chiar și cele de pe lângă blocuri...

...

În altă ordine de idei, nu cred că murdăria orașului și lipsa de civilizație a lui sunt datorate exclusiv ”veneticilor”. Sunt zone ale Capitalei unde nu calcă practic niciodată ”picior de student”, sau alți locuitori temporari (aș da aici drept exemplu zona Rahova, sper să nu se supere cineva pe mine) și cu toate astea ele arată jalnic.

Să nu uităm că sensul peiorativ al cuvântului turcesc mahala (mahalle, pentru conformitate) a apărut în București...

Jigărirea (aș putea folosi aici, la fel de bine, termenul manelizarea) Bucureștiului face parte dintr-un proces mai amplu, de ”jigărire” a poporului român, a limbii române, a României, în general.

Și, ca ultimă observație: te rog, nu reveni cu poze... pliz. Nu de alta, dar s-ar putea să stârnești o avalanșă de poze încărcate, că s-ar putea să se blocheze saitul... poze ca la panourile de altădată: Așa, da; așa, nu! .

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][12 voturi]
Flaviu
[26.08.14 08:59:25]
»

@ariciu: Stimata colega, rew. dvs. pare sa cuprinda un lung sir de regrete si dezvinovatirea pentru faptul ca ''ma iertati, va rog, eu sunt bucuresteanca''. Nu ar trebui. Eu sunt un venetic in Bucuresti. Nu am venit sa ma imbogatesc (in Cluj castigam mult mai bine), am venit pentru ca aici mi-am gasit perechea. O bucuresteanca get-beget. Desi imi ador orasul natal, nu am stat pe ganduri nici o clipa si m-am mutat in Bucuresti. Nu regret nici un minutel si vreau sa cred ca prin venirea mea aici, orasul nu s-a ales cu un necioplit ci cu un om educat, un om care poate sa aduca un plus metropolei care l-a adoptat.

Nu am avut niciodata prejudecati fata de Bucuresti sau fata de bucuresteni si cred ca mai sunt destui provinciali asemeni mie. Eu nu fac aprecieri la gramada, eu ma uit la fiecare om in parte.

As putea sa vorbesc si eu despre aspectele pozitive sau despre cele mai putin roz ale traiului in acest oras dar nu am sa o fac. As vrea sa va spun doar un lucru: pentru mine, ardelean sadea, ceasul a batut intotdeauna de la Bucuresti, nu de la Viena sau Budapesta, oricat de minunate ar fi aceste orase. Iar cand va fi sa-mi bata ceasul cel de pe urma, tot de la Bucuresti as vrea sa-l aud.

Sa ma scuzati pentru interventie dar chiar nu m-am putut abtine.

Va doresc o zi frumoasa, de oriunde ati fi!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][12 voturi]
TraianS
[26.08.14 10:09:21]
»

Script dedicat colegului @TraianS... poate va înţelege... : P

Multumesc. Cred ca discutia asta ne face bine.

Si mie ca TRP-ist si tie ca bucuresteanca.

Din pacate colegul TraianS, nu intelege. Ce sa inteleaga? Ca veneticii sunt de vina? Ca ei sunt responsabilii pentru ce? Pentru Paradise Lost?

Astfel de rationamente gresite sunt extrem de periculoase! De aceea si votul meu pentru acest review este unul negativ; chiar daca apreciez sfaturile de pe finalul articolului.

Dupa cum bine zice si Domnul Flavius mai sus, aprecierile nu trebuie facute la gramada ci fiecare om trebuie analizat in parte.

Ecoul meu la reviewul lui zuftim (unul prea idilic in my humble opinion), nu avea rolul decat sa prezinte o alta perspectiva a unui TRP-ist abia ajuns la Bucuresti.

Cele relatate sunt lucruri traite (sau vazute) de mine personal in mai multe randuri.

Mi s-a parut necesara o astfel de relatare, deoarece cred ca un bucurestean de rand (sau un TRP-ist care nu a mai ajuns niciodata la Bucuresti) nu are cum sa stie aceste lucruri. Bucuresteanul nu are cum sa le stie, deoarece pur si simplu nu se confrunta cu ele. Problemele lui sunt altele - unele dintre ele foarte bine relatate chiar in reviewul de mai sus.

Nu consider ca bucurestenii sunt rai, cum nu consider rai, iesenii, clujenii sau locuitarii oricarui oras.

Dupa cum bine spunea si Databor, cred ca adevarul e undeva la mijloc si e bine daca reusim sa gasim calea asta de mijloc.

Cred ca avem de invatat atat din relatarea ta cat si dintr-a mea si poate, atunci, vom gasi o cale mai buna.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][10 voturi]
ariciuAUTOR REVIEW
[26.08.14 10:34:26]
»

@arru: Facem sora mea, dar tare mi-e că e în zadar...

@Floria: Da, total de acord. Şi eu îl ţin minte, nici eu n-aş putea pleca în altă parte (deşi domnul meu mă tot bate la cap de ceva vreme să ne încercăm norocul prin alte părţi).

@Costi:

Sunt zone ale Capitalei unde nu calcă practic niciodată ”picior de student”, sau alţi locuitori temporari (aş da aici drept exemplu zona Rahova...

Aici te contrazic. Rahova, pe vremea studenţiei mele, era unul din cartierele preferate, mai ales de studenţii de la Poli. De ce? Era mai ieftin decât Militariul sau Dr. Taberii.

În ceea ce priveşte "cine e de vină", nu, nu sunt de vină doar cei care vin în Bucureşti, tot aşa cum nici Gara de Nord nu reprezintă Bucureştiul. În ambele cazuri a fost vorba de sublinierea anumitor aspecte.

Pe de altă parte, trebuie să recunoaştem, infrastructura capitalei nu prea mai poate face faţă suprapopulării. Şi asta contează...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
krondia*
[26.08.14 10:53:49]
»

Acelaşi proces de degradare s-a simţit şi la Braşov dar, din fericire, aici cel puţin, lucrurile au început să se mai îndrepte.

Oricât de mult ne-ar plăcea să găsim vinovaţii în altă parte şi mă refer acum la Braşov, - sunt bine cunoscute pe plan local bancurile despre nou-veniţii în Braşov precum şi denumirea ulterioară stâlcită a oraşului - bunul-simţ nu este nici "capitalist", nici "provincial". Buna creştere este sau nu este.

P. S. : îmi place Bucureştiul istoric, mai vin în weekenduri şi doar pentru a vedea o piesă de teatru bună sau pentru a mă plimba pur şi simplu, lucru care, am observat, miră mult un localnic. Recunosc, şi pe mine m-a surprins faptul că sunt persoane care locuiesc în Bucureşti şi nu cunosc decât perimetrul în care locuiesc/lucrează.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][2 voturi]
le_maitre
[26.08.14 10:56:24]
»

@all: Fraţilor... aveţi foooarte mult timp liber de vă lansaţi în asemenea discuţiuni/ecouri/reportaje dedicate magistrei noastre metropole...

tm67bru
[26.08.14 10:58:03]
»

[teasing] OMG, cum s-agaţă unii de-un trecut de mult "oale şi ulcele" . Pe Mama Michi aş înţelege-o, dar... ce ţi-e cu tineretu' ăsta.... n-am să intuiesc niciodat'.

Welcome to the real world - recte real Bucharest - ppl! Nu puteţi schimba asta (/ nimeni nu poate, niciunde), iar lucrurile nu vor deveni mai "bine", ci dimpotrivă! [/ end teasing]

On: am primit mai demult o ofertă de relocare în Bucureşti - cu 3xbanii de-atunci, din Timişoara (şi erau ceva bani, pe-atunci, chiar pentru nivelul Tmş!) şi, cel mai important, perspective "serioase" într-o multinaţională.

Am refuzat pentru că eram sigur că în următorii 100 de ani 80% din energia-mi s-ar fi dus înspre "acumodarea" cu realitatea "locului cu ora egzactă", 19% pentru job şi abia 1% pt Familie.

Ş-am rămas în Timişoara şi nu regret o mili-clipă alegerea făcută

Ş-am încălecat pe-o şa... şi ăştia fură "my 2 cents".

-

Ia să văz, va fi ecoul cu cele mai multe negative ' au ba?

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][5 voturi]
Dragoș_MD
[26.08.14 11:11:39]
»

Asmeni lui T. S: , nici eu nu sunt de acord cu cele de mai sus. Nici măcar parțial.

ORAȘUL (nu doar capitala, ci oricare localitate urbană - dar peste puțin și cele rurale) sunt ucise treptat de nepăsare, lipsă de interes, cultură și civilitate.

Unde e (sic!) milițienii care să dea amenzi că rupi flori, arunci chiștoace etc. ? Mai zilele trecute auzii la radio că o turistă a plătit prin Sardinia o amendă de 600 € pentru un chiștoc aruncat pe stradă. Pe când și la noi?

Fără astfel de „tratament” omul (nu românul sau bucureșteanul - OMUL în general) NU se învață să se poarte civilizat. Degeaba eu sau @riciu sau alții câțiva suntem exemple și adunăm gunoaie de pe jos etc. Lor oricum li se rupe (nu spui ce) de grija noastră și a mediului în care viețuiesc (că n-aș îndrăzni să spun că specimenele astea chiar trăiesc, adică au o VIAȚĂ).

Punct.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][5 voturi]
ariciuAUTOR REVIEW
[26.08.14 11:15:19]
»

@Flaviu: Orice intervenţie este binevenită. Discutăm, filosofăm... Având în vedere încadrarea într-o categorie neturistică, discuţiile libere în termeni civilizaţi sunt de bun augur. Întotdeauna e bine să priveşti problema din cât mai multe unghiuri.

În ceea ce priveşte mutarea din Cluj în Bucureşti... hmmm... eu dacă mi-aş fi găsit jumătatea pe acolo, jur că aş fi plecat de aici fără să clipesc... : P

@TraianS: Da, adevărul este întotdeauna undeva la mijloc. Acuma... trebuie să recunoşti, ecoul tău şi rw meu aduc un echilibru. Poate nu e dracu' chiar atât de negru cum l-ai zugrăvit tu, nici situaţia atât de dramatică, aşa cum reiese din rw meu... Însă nu m-am putut abţine, cum zicea cineva. Îmi plac dramele!!! ))

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
msnd
[26.08.14 11:33:45]
»

Da. Toată lumea are dreptate. Și @zuftim, și @ariciu, și cei care sunt, sau care nu sunt de acord cu fiecare dintre ei. Bucureștiul este o capitală cu care trebuie să ne mândrim, și chiar avem motive să ne mândrim, dar care pare-se a se degrada pe zi ce trece.

Nu sunt născut în București, dar trăiesc aici din 1955. În copilărie, până la terminarea facultății, am locuit cu părinții în zona Coșbuc - Rond. Aveam impresia că este cea mai frumoasă zonă din București. Într-o parte era Dealul Uranus cu o multitudine de străzi în pantă (Arionoaiei, Ecoului, Minotaurului, etc.) care, fiecare în parte, erau pe timp de iarnă, derdelușurile pe care făceam concursuri cu săniile. Nu a mai rămas nimic din această zonă. Alături era Rondul, care chiar era rond, iar în mijlocul lui se înălța semeț ”Chibritul lui Pake”, cea mai veche statuie din București. A dispărut după cutremurul din 1977. Din fericire, partea de dincolo de rond, spre Parcul Carol, s-a schimbat destul de puțin. Este locul pe unde lungeam cât de mult posibil drumul meu pe jos spre facultatea de lângă Biserica Sfânta Vineri în diminețile cu examen. Zona a fost evocată recent de@tata123.

Deci, jumătate distrugere, jumătate conservare. În plus, consider că degradarea a început cu mult timp în urmă, când ”Micul Paris” a început să devină „marele șantier”. Și normal, degradarea fizică a fost urmată și de degradarea morală. După 1990 degradarea a căpătat alte aspecte, dar care cred că se regăsesc în toate zonele țării, ce țin de bani, interesul propriu și dorința de înavuțire a unora și altora. Aceasta a mai dus la demolarea unor clădiri monument istoric, la dispariția unor spații verzi, la apariția unor monstruozități de imobile. Degradarea morală s-a diversificat și ea, atât în sus, cât și în jos, conform cu decalajul între nivelele de trai.

Dar, raportat la relativ marele număr de locuitori, acest tip de comportament aparține unei minorități, în timp ce marea masă a bucureștenilor nu iese în evidență decât când i se cere ajutorul.

În plus, nu pot neglija și eforturile unora de a menține la nivelul standardelor, multe din obiectivele mai mult sau mai puțin turistice, care fac mândria Bucureștiului.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][7 voturi]
iccata
[26.08.14 11:36:09]
»

Bucureştiul nu este mai murdar decât alte mari oraşe ale lumii. Şi culmea, pentru a vizita aceste oraşe, dăm bani grei de multe ori. Şi ne întoarcem şi încântaţi de acolo!

Nu cred că este cazul să dau şi exemple.

Traficul este infernal în toate aceste oraşe, cel puţin la noi (cât de cât) se respectă semafoarele sau trecerile de pietoni.

Nici "bucureştenii", nici "studenţii", nici "braşovenii, clujenii, brăilenii sau cine vrei tu" nu sunt de vină pentru starea actuală a capitalei noastre. OMUL este de vină.

Nici nu mă mai miră cum suntem văzuţi în afară (noi, românii, în general) dacă din partea unui bucureştean citesc astfel de păreri. Păcat!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][5 voturi]
ariciuAUTOR REVIEW
[26.08.14 12:01:07]
»

@krondia: Oricât s-ar spune, într-adevăr, procesul de degradare se simte în mai toate oraşele. Poate în Bucureşti puţin mai mult. Aici, în capitală, de vină sunt şi edilii care, poate mai mult ca oriunde altundeva, sunt puşi pe căpătuială.

@tm67bru: Bine ai făcut că ai rămas în Timişoara. Şi eu aş fi rămas...

le_maitre
[26.08.14 12:09:09]
»

Hmmm! Chiar dacă neutralitatea-mi elvețiană îmi șoptește să-mi văd de băncile mele, parcă totuși aș mai avea ceva de spus în completarea afirmației mele anterioare... având un pic de timp liber

Exemplu: fusei în Napoli la un moment dat. M-a frapat prezența gunoaielor, de fapt omniprezența acestora. Ieșind din zona afectată de aceste deșeuri, în Centrul Istoric, m-am liniștit și am văzut partea elegantă a acestui oraș. N-am scris o iotă despre orașul în cauză pentru că a făcut-o consoarta-mi, așa că nu avea niciun sens.

Impresia finală a fost half-dezamăgire, half-beautiful place. N-am venit acasă cu țâpurituri de bucurie, conștient fiind că globalizarea (prezența marochinilor și a altor nații dubioase) a afectat serios calitatea oamenilor-napoletani, de împrumut au ba.

Am remarcat însă, în cazul orașului natal, prezența oamenilor cu serioase carențe educaționale, indiferent de unde provin, n-am stat să-i cercetez, o problemă agravată în ultimii ani în parte și de sosirea multor persoane care își au rădăcinile în cu totul alte părți față de capitală. Nu zic că aceasta este cauza principală ci lipsa măsurilor coercitive din partea "organelor" administrative.

Când ies din țară pun problema așa: nu afirm că-s bucureștean ci că-s român, disociindu-mă de minoritățile care ne fac rușine spunând că sunt români.

Noi suntem văzuți așa, adică de multe ori cum nu merităm, din cauza infracționalității crescute manifestate de persoanele care sunt de altă etnie, respectiv de către cei complet Neanderthalieni care fug cu toate zborurile posibile în toate colțurile Europei pentru a face un ban necinstit.

Așa că, aștept voturile negative de rigoare, ca să am un motiv de a mă retrage în tihnă pe vreun forum destinat copiilor, gen copilulmeu.ro, că tot am bebelushi la purtător și acolo divergențele se rezolvă simplu prin: "Hai, fată, dar spune-mi ce-a mai mâncat fiu-tău că sună interesant... "

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][8 voturi]
ariciuAUTOR REVIEW
[26.08.14 12:20:23]
»

@Dragos:

... o turistă a plătit prin Sardinia o amendă de 600 € pentru un chiştoc aruncat pe stradă. Pe când şi la noi?

Dacă nici la Roma sau la Paris nu plăteşti, ce pretenţii ai de la noi?

OMUL în general se adaptează locului (unii mai greu ca alţii). Noţiunea de bucureştean s-a pierdut demult. Nu mai mult decât acum câteva zile vorbeam cu cineva despre... cât şi cum nu îi suportă pe bucureşteni. Şi... m-am simţit, ca să zic aşa... Ce am eu în minus faţă de cineva din Braşov, de exemplu?

De unde percepţia asta asupra bucureştenilor? Te-ai întrebat vreodată?

@msnd: Obiectivele turistice ale Cetăţii lui Bucur pălesc din păcate în faţa... Gării de Nord...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
ariciuAUTOR REVIEW
[26.08.14 12:40:31]
»

@iccata: Pe principiul "Dacă tăceai, filosof rămâneai... "

Eu nu am spus că Bucureştiul este mai murdar decât alte oraşe ale lumii, eu l-am comparat cu alte oraşe ale noastre. Ai fost în Sibiu? Dar în Alba? Dar în Sebeş? Poţi respira acolo? Eu da. În Bucureşti nu mai pot de ceva vreme...

Consider comentariul tău pur şi simplu o poliţă care trebuia plătită. Din păcate nu are fondul necesar pentru a-ţi justifica votul. Ai vrut tu să spui ceva acolo, dar nu prea ţi-a ieşit... Aproape mi-ai dat dreptate în prima parte a ecoului... )))

În ceea ce priveşte

Nici nu mă mai miră cum suntem văzuţi în afară (noi, românii, în general) dacă din partea unui bucureştean citesc astfel de păreri.

... Să-mi fie cu iertare. Dacă toţi care ies afară s-ar comporta ca mine, atunci nu am mai fi priviţi aşa cum suntem...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][2 voturi]
iccata
[26.08.14 13:00:22]
»

@ariciu: îmi pare rău să te contrazic, dar nu consider că am să-ţi plătesc nicio poliţă. Da, am avut o discuţie în contradictoriu cu ceva timp în urmă dar eu nu-ţi port ranchiună. Ceea ce nu pot spune şi despre tine, văd că mă ataci în continuare.

Cu excepţia impresiilor, altceva nu am de împărţit cu tine.

Da, ţi-am dat dreptate în anumite lucruri pe care le-ai scris în acest review. Şi nu mi-e ruşine să recunosc asta. Pentru că unde ai dreptate, ai şi gata. Afirmaţia mea despre cum suntem văzuţi în afară era o simplă constatare, nicidecum un "atac" la ceea ce ai scris, aşa cum văd că ai interpretat.

Toate acestea fiind spuse, mie personal nu-mi rămâne decât să sper, ca şi tine, că, poate, într-o zi, undeva în viitor, capitala noastră va redeveni ce a fost cândva. Măcar copiii copiilor noştri să se bucure de ceea ce noi nu putem acum.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][3 voturi]
TraianS
[26.08.14 13:37:33]
»

@le_maitre:

Noi suntem văzuţi aşa, adică de multe ori cum nu merităm, din cauza infracţionalităţii crescute manifestate de persoanele care sunt de altă etnie

Brother, we just got to the next level. Daca in prima instanta ziceam ca-s veneticii de vina pentru nenorocirea Bucurestilor, acuma am avut curajul sa punem puctul pe i si sa o spunem direct. Madonna si European Union can kiss our 100% percent romanian ass! Lucrurile trebuie spuse pe nume.

Tiganii sunt de vina! Nu doar pentru Bucuresti, ci pentru intreaga tara!

Intr-un final uitam si de unde a pornit discutia. Ce mai conteaza? Bine ca stim deja raspunsul.

E interesanta comparatia cu Italia. Nu am fost la Napole, dar din cate stiu din timpuri stravechi a avut renume de oras rau famat.

Referirea la Italia, mi-a adus aminte de un articol de-al lui Umberto Eco, din La bustina di minerva, din 2009, numit Maledetti romeni (espresso.repubblica.it/op ... -romeni-1.12502) sau Nenorociţii de români. Un articol in care Umberto Eco enumera toate jafurile si crimele facute de "români". Nu e greu de gasit vinovatii.

Articolul lui Eco se termina asa:

"Aceşti români au distrus imaginea unei ţări de persoane oneste, cu frica lui Dumnezeu, străine violenţei, respectuoase ale diferenţelor etnice, religioase şi politice. Ce bine că în sfârşit ne-am dat seama că ei erau vinovaţii, altfel am fi continuat să săpam degeaba în dosarele procuraturilor italo-sovietice, în timp ce cu o bună organizare de patrule leghiste vom putea în sfârşit să restaurăm legea şi ordinea în această nefericită ţară a noastră. "

---

Nu cred ca e nevoie sa cautam vinovati. Nu e datoria noastra. E datoria statului sa-i gaseasca si sa-i pedepseasca.

Ar fi destul sa ne ocupam de lucrurile simple. Unele dintre ele mentionate mai sus. Majoritatea dintre cei care scriu pe AFA stiu ca o fac!

Punctul pe i, mai trebuie insa, pus din cand in cand, asa cum face si fratele Le Maitre mai sus.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][6 voturi]
ariciuAUTOR REVIEW
[26.08.14 13:51:14]
»

@iccata:

văd că mă ataci în continuare.

Eu? Unde? Mi-am permis doar să comentez că mi-ai lăsat un ecou care nu justifica votul, ba din contră.

TraianS şi Dragoş şi-au explicat foarte clar reacţia, ceea ce a fost foarte corect.

Pică nu am de ce să port. Acelaşi comentariu l-aş fi lăsat oricui altcuiva în locul tău care reacţiona ca tine.

Oricum, nu contează... nu ne rămâne decât să sperăm împreună în continuare că a noastră capitală va redeveni ce a fost cândva şi poate mai mult decât atât. Sperăm ca după căderea serii să ni se alăture întru speranţă şi colega @cdiana, că şi ea tot bucureşteancă este... Ştim că până atunci nu poate... ))

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][4 voturi]
Michaell
[26.08.14 14:15:32]
»

Pina cu citiva ani in urma, seara la sfirsitul telejurnalului nemtesc, dar si la BBC, cand urma starea vremii, deci aparea pe ecran harta Europei, ma tot suparam ca Bucurestiul lipsea cu desavirsire, de parca n-ar fi existat. De ceva vreme incoace, chiar si la nemti apare clar si mare scris - Bucuresti! Deci sa facut un pas inainte, zic eu.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][5 voturi]
Flaviu
[26.08.14 14:50:16]
»

Trebuie sa-mi fac si eu mea culpa deoarece vad ca nu mai stiu sa scriu corect romaneste!

Rog un webmaster sa inlocuiasca, daca mai e posibil, acel ''intodeauna'' din ecoul postat de mine, forma corecta fiind ''intotdeauna''.

O fi de vina stresul din Bucuresti...

Multumesc anticipat!

webmaster
[26.08.14 15:15:09]
»

@Flaviu: l-am corectat de prima dată, da' dacă chiar vrei să te lauzi că ai reușit să scrii și greșit... lăsăm vizibil acest al doilea ecou.

Flaviu
[26.08.14 15:41:54]
»

@webmaster: Multumesc! Din pacate nu observasem ca ai corectat, am ceva probleme cu calculatorul.

@TraianS: Excelent si binevenit link-ul postat de dvs. !

Poate ar fi nevoie sa precizam faptul ca - pentru cei care nu stiu despre ce este vorba in articol - Umberto Eco ia apararea romanilor care traiesc in Italia, aratand ca, din punct de vedere statistic, nu ei reprezinta principala cauza a problemelor, a violentelor cu care se confrunta Italia.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
TEOANCA
[26.08.14 15:49:25]
»

Stiti ce zicea la un moment dat un prieten campinean?

" Intr-o lume imorala e imoral sa fii moral"

Stiti ce face acum? Are o functie importanta in Bucuresti intr-o companie multinationala si un salariu cu multe zerouri. Dar nu va spun noutati.

Asta asa, ca introducere...

Ca si cuprins intru si eu in joc. Poveste scurta a unei mame de "venetic"

Student, cu slujba de week-end de noapte. Locuinta provizorie de 3 ani in centru... Mama mea ce e acolo! In spatele blocului lui mai multe cladiri abia stau in picioare dar inca locuite de familii numeroase. Ganguri sordide cu mirosuri pestilentiale. Tomberoane in mijlocul trotuarului. Dar este CENTRU.

Primul an s-a imprietenit cu copiii brunetilor vecini care i se agatau de portiera " bosulica da un banut sa luam cola". I-a urmarit sa vada daca isi iau cola si dulciuri si nu altceva. Daca pleca de trei ori pe zi, de trei ori trebuia sa dea un banut pentru " prieteni". Mi-a zis

" lasa mama ca isi cumpara dulciuri, m-am asigurat"...

Urmatorii ani s-a imprietenit vrand nevrand cu tatii celor mici bruneti care s-au prins ca se descurca

" bosulica da si matale 5 lei sa am cu ce trimite copiii la scoala". La protestele mele mi-a zis iar" lasa mama, sunt amarati, n-au slujba, sunt vecinii mei"...

Acum cateva luni la un vant puternic au cazut de pe bloc bucati de tencuiala, pe masina lui si pe a vecinilor... Nimeni nu vrea sa plateasca sa refaca fatada blocului.

Intr-o zi... n-a avut bani sa le dea "prietenilor".

A doua zi a gasit niste dare adanci facute cu sete si cu cheia pe portiera soferului.

Iar nu va spun nimic nou.

In primul an venea acasa si ne intreba cum de nu ne plictisim in orasul asta mic unde nu se intampla nimic.

Acum vine si sta pe terasa cu orele, se mira de liniste si de vecinii care se bucura ca il mai vad, il saluta si il intreaba de sanatate. Imi zice intr-o zi " pfff... ce bine ca nenea Paul nu-mi cere bani ca am parcat masina in fata portii mele".

Nu vrea sa se mai intoarca... cam patru cinci zile. Dupa care i se face dor de slujba foarte bine platita, de colegi, de SPA de teatre si de cluburi. Si de cinematograful de la mall. Si iata-ma iar cum privesc stopurile masinii iesind de pe straduta ingusta...

Din pacate la insiruirea noastra de argumente pro si contra, marele, inegalabilul, mizerabilul, cel plin de bosulici, de tomberoane pline dar si de oportunitati Bucuresti iese intodeauna castigator.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][6 voturi]
TraianS
[26.08.14 16:27:00]
»

@Flaviu: Si uite asa, mi-ati stricat frumusete de capcana intinsa maestrului.

Stima.

Flaviu
[26.08.14 16:42:36]
»

@TraianS: Ufff, m-am bagat iar ca musca-n lapte!

Si eu chiar doream sa va sar in ajutor, sa nu luati niste ''castane'' nemeritate din partea celor care nu au citit tot articolul!

Am imbatranit, e clar...

Pe viitor, promit sa numar pana la 147.568 inainte sa mai postez vreun ecou.

Toate cele bune!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
Eugenia55* †
[26.08.14 18:11:46]
»

Nu pot sa scriu azi despre Bucurestiul in care m-am nascut, crescut, maritat, impuiat, imbatranit... pentru ca am petrecut juma de zi la o judecatorie de sector si apoi am "avansat" la tribunalu'mare, ala nou, vechiul si maiestuosul tribunal (scarile, ce-am vazut din masina) erau ocupate de etnia cu fuste colorate, acolo era umbra deasa...

Nu pot sa scriu pentru ca am asa, un dor de-un mic vandalism de cand, stand ca vitele in picioare, intr-un subsol, printre fisete si maluri de cutii pline de dosare in care, la doua minute, scormonea un functionar, privirea mi-a cazut pe o eticheta deasupra intrerupatorului, scria "lumina arde cand e nevoie".

Subsol, neoane, evident fara geamuri, mi-a venit sa sting lumina, chiar nu era nevoie, vitele pot astepta, in picioare, si pe intuneric...

Azi n-am sa scriu nimic despre Bucuresti!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][5 voturi]
Michi
[26.08.14 18:17:26]
»

Daca n-ar fi copiii, nepotii si spitalele, la varsta noastra, si maine am pleca din Bucuresti cu toate ca in alt oras nu am cunoaste pe nimeni si am sfarsi in singuratate. Singuratate?

Bucurestiul, in goana oamenilor dupa afaceri si oportunitati a omorat prieteniile.

Am locuit 30 ani pe langa biserica Sf. Vineri unde ne cunosteam toti de pe strada si din punctul asta de vedere viata era f. animata cu can-canuri dar si prietenii, apoi aproape 40 ani in Drumul Taberei in care vecinii ne ajutanm intre noi si saream cu o mana de ajutor.

De 1o ani stam intr-un cartier mai fitzos si credeti-ma nu numai cu noi dar toti colocatarii sunt inchisi si la nivel doar de salut. Suntem cinci familii straine cu totul una de alta. S-a prapadit mama unei vecine si am aflat intamplator dupa vreun an.

Eu pun pe capacitata mai mica de adaptare a omului batran dar vad ca si tinerii - ma uit la copiii mei - sufera de insingurare in orasul asta.

Apoi viteza de schimbare, impactul informatiilor este ametitor.

Pe vara stam destul de mult la Sinaia. Este cu totul alt ritm si relatiile dintre oameni cu mult mai calde.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][5 voturi]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
15 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
andrei44*, arru, crima, dorgo, Eugenia55*, Flaviu, Floria, makuy*, MCM, mecut, Michaell, Michi, msnd, TEOANCA, Zoazore
Alte articole din această RUBRICĂFilozofări de suflet (mai puţin turistice):


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.076596975326538 sec
    ecranul dvs: 1 x 1