ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 14.06.2012
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Craiova
ÎNSCRIS: 10.07.09
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
APR-2012
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Abu Dhabi, orasul unde as vrea sa revin

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Excursia in Abu Dhabi a costat vreo 70 de dolari si a inclus transportul cu autocarul, vizitarea moscheei Shaikh Zayed Bin Sultan Al Nahyan (denumita si moscheea recordurilor), vizitarea Muzeului Traditiilor si masa de pranz.

Am plecat dis de dimineata si am parcurs cei aproximativ 150 de km dintre Dubai si Abu Dhabi in cam doua ore. Autostrazile sunt largi, au pana la sase benzi pe sens, incat drumul nu a reprezentat o problema, nici la dus si nici la intors...

Ca prima impresie, Abu Dhabi mi s-a parut mai plin de verdeata si mai elegant, din punct de vedere arhitectonic decat Dubaiul... cu atat mai mult cu cat Abu Dhabi este capitala Emiratelor Arabe Unite.

Moscheea Shaikh Zayed

Primul obiectiv turistic vizitat a fost Moscheea Shaikh Zayed, cea de-a treia moschee ca marime din lume, dupa cea de la Mecca si respectiv Medina. Silueta alba a moscheei se vede de la cativa kilometri distanta... este absolut superba, fara nici o indoiala. Dincolo de dimensiunile sale impresionante, moscheea arata ca o cladire din 1001 de nopti, iar realitatea cupolelor poleite cu aur de 24 de carate face ca povestile arabe ale copilariei sa devina aici, realitate.

Coboram din autocar in apropierea moscheei, asezata undeva sus, pe o colina inconjurata de 3000 de palmieri, care, conform ghidului nostru (un indian simpatic si vorbaret), au costat 1000 de dolari bucata... carevasazica, 3 milioane de dolari este numai costul palmierilor... Costul total al moscheei este cu siguranta unul extrem de mare... a fost finisata cu grija pana in cel mai mic detaliu... marmura adusa din Italia, pietre semipretioase, sidef si aur, seicul Zayed nu s-a zgarcit la absolut nimic.

El a inceput constructia moscheei in semn de multumire pentru bogatiile cu care Alah a binecuvantat acest coltisor de pamant, ni se explica totodata ca acest conducator al tarii a fost si un vizionar... a incurajat nu numai exploatarea petrolului, ci si dezvoltarea turismului, masura de siguranta pentru momentul in care rezervele de petrol s-ar epuiza.

Imediat langa parcare, se afla un mic cort in dreptul caruia cineva ne verifica tinutele... ni se explicase inca de la plecare ca nu avem voie cu tinute indecente pentru musulmani, respectiv fuste sau rochii deasupra genunchilor, umeri goi sau bluze decoltate.

Cum ne incadram in norme, trecem mai departe... Ajungem si mai aproape de moschee, pe aleile incadrate de verdeata unor pomisori decorativi... in dreapta o fantana ateziana, in stanga intrarea in moschee. Arhitectura e una coplesitoare, o succesiune de cladiri si curti interioare unica, o repetitie de coloane incrustate cu sidef, ce strajuiesc bazine cu apa cristalina. E o placere sa privesti maistria constructorilor si a proiectantilor care onduleaza liniile si creaza perspective unice si impunatoare...

Singurul inconvent il reprezinta faptul ca femeile trebuie sa se imbrace in lungile haine traditionale cu gluga, numite abayas... nu portul ei e incomod, ci faptul ca trebuie sa stai la o coada imensa pentru a ajunge la garderoba.

In final, dupa vreo jumatate de ora de stat la rand, in soare, ajungem si la garderoba unde ne sunt inmanate hainele cu care ne imbracam si iata-ne gata sa vizitam locul... ni se mai spun cateva reguli, de pilda nu avem voie sa ne atingem, femei cu barbati, in incinta moscheei. Nu e permis nici sa radem sau sa fim zgomotosi... sunt foarte stricti in privinta respectarii acestor reguli si nu glumesc cu pedepsirea celor care le incalca... pana la urma erau reguli de bun simt, asa ca ne-am conformat si nu au existat nici un fel de incidente.

Cateva date statistice despre mocheea recordurilor o sa va ajute sa o priviti dintr-o perspectiva cat mai realista... are peste 20000 metri patrati si poate adaposti 40000 de dreptcredinciosi. Cu cele aproximativ 100 de coloane interioare si peste 1000 de coloane exterioare, cu cel mai mare covor din lume (6000 metri patrati de covor tesut manual) si cu cea mai mare cupola din lume (peste 30 metri diametru), moscheea e cu adevarat impresionanta. E o desfasurare de forte artistice si tehnice pe care nu o poti aprecia decat la superlativ, caci a construi structura de rezistenta a unei astfel de cladiri este, cu siguranta o provocare... Am admirat modul in care au fost incrustate imensele coloane de marmura alba, eleganta broderiilor de marmura de pe podea, intarsiile de pe pereti...

Candelabrul central, un record el isusi, cantarind vreo 9 tone nu a fost insa pe gustul meu... e prea colorat... chiar daca culorile vin de la cristalele Swarowski de dimensiuni impresionante... amestecul de nuante nu se potriveste cu sobrietatea interiorului. Dar, gusturile nu se discuta, asa ca mergem mai departe, vizitam fantanile ce se preling pe perete, fantani traditionale islamice.

Iesim, nu inainte de a ne dezbraca pentru a inmana hainele noastr altor femei ce asteptau la rand, in caldura, sa viziteze a treia moschee a lumii arabe. E un must-see al Abu Dhabi-ului... cu atat mai mult cu cat vizitarea ei de catre non-musulmani e o concesie rara, facuta tocma in scopul de a incuraja turismul, acum, cand sursele de petrol dau semne ca sunt pe cale de a fi epuizate.

Herritage Village

Este un fel de muzeul al satului de pe la noi, un loc in care poti admira lumea Emiratelor de dinainte de descoperirea petrolului. Amplasamentul unic, in imediata vecinatate a Cornisei, ii ofera o perspectiva minunata asupra orasului... dintr-o parte poti vedea portul, din partea cealalata, o constructie absolut unica, Palatul Emirului.

In interiorul acestui “sat” se afla cladiri reprezentative pentru viata de zi cu zi a oamenilor locului... o moschee cu o impresionanta colectie de coranuri, o fierarie, un atelier de prelucrat pielea, un atelier de olarit... etc. In curte, se afla chiar si o tabara de beduini, la scara mai mica si cateva magazinase unde poti achizitiona obiecte traditionale. Locul e plin de verdeata i de fantani artezine ingenioase, cea mai impresionanta fiind alcatuita din cioburi de oale...

E si un mic restaurant cu terasa, unde poti servi ceva bucurandu-te de frumusetea peisajului marin.

La iesire, cateva tarabe la care vand cateva femei in port traditional... tot ce au de vanzare e facut de mana lor... nu ezitati sa achizitionati cateva cosmetice cum numai in lumea araba veti gasi. Sunt sapunuri facute in casa cu diverse mirosuri... ce de trandafir este demential, sunt antiperspirante sub forma de pudra, extrem de eficiente si de frumos mirositoare, sunt bucati de parfum solid, care este recomandat a fi folosit imedat dupa baie... e cel mai frumos miros pe care l-am intalnit in viata mea, fara exagerare...

E un loc pe care il recomand tuturor celor interesati sa respire aerul misterios al Orientului de altadata... e o intoarcere in timp care merita traita.

Ferrari World

Pentru amatorii de curse de formula 1, si nu numai pentru ei, aceasta locatie este una de-a dreptul palpitanta. E locul in care puteti vedea masinile de curse marca Ferrari, absolut autentice, la ele acasa. E cel mai mare parc tematic din lume, care merita, cu siguranta sa ii rezervati mai mult decat o ora, cat i-am putut noi rezerva. Ofertele sunt foarte diverse, depinde ce anume iti doresti sa experimentezi in domeniul vitezei, de la montagne russe la carting... lasati-va imaginatia sa hoinareasca... va asigur ca realitatea depaseste oric asteptare. Daca o sa stati ca si noi foarte putin tot ce veti putea face va fi sa va fotografiati cu una dintre masinile expuse, si pentru ceva dirhami in plus, veti putea admira si atinge masina care a apartinut faimosului pilot de curse Michael Schumacher. In rest, o vizita la shopul Ferrari va fi irezistibila pentru domni... nici unul din grup nu a plecat cu mana goala... de la tricouri la sepci si alte obiecte cu sigla calutului fermecat, nimic nu a fost neglijat de iubitorii vitezei.

PS. Daca ajungeti in Abu Dhabi, nu ezitati sa va rezervati timp pentru a vizita Palatul Emiratelor. Noi nu am reusit sa obtinem rezervarea cu 24 de ore inaintea excursiei datorita solicitarilor mult prea numeroase, dar cei care au reusit sa vada palatul, cu o zi inainte, ne-au povestit ca luxul din interiorul palatului este cu adevarat impresionant.


[fb]
---
Trimis de liviadavidescu in 14.06.12 17:17:27
Validat / Publicat: 14.06.12 18:24:48
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în ORIENTUL MIJLOCIU
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 6530 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (liviadavidescu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Moscheea din Abu-Dhabi, pe colina care o face sa iasa in evidenta de la cativa kilometri
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 20000 PMA (din 20 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

liviadavidescuAUTOR REVIEW
[14.06.12 18:51:24]
»

Daca se poate, putem lasa un clip http://www.youtube.com/watch? v=3MwzXQAd8Ec&feature=fvwrel

-------------------------------------------

Rezolvat!!!

balasa violeta
[14.06.12 20:06:45]
»

Impresionant! Multumesc!

Diaura*
[05.07.12 16:41:39]
»

Daca in privinta candelabrului din moschee iti dau dreptate (nu este nici pe gustul meu), covorul in schimb imi place. Si povestea ta imi place.

Iulian-007
[21.03.14 12:33:00]
»

Interesanta descrierea. Intrebare: Am vazut ceva foto facute in interior deci nu cred sa existe restrictii, dar printre turisti ai vazut daca au facut foto cu aparate din segmentul profi?

Voi face un mic photo tour prin Dubai si Abu Dhabi impreuna cu aparatul din dotarea mea un CANON 5D Mk III.

Multumesc.

liviadavidescuAUTOR REVIEW
[21.03.14 16:22:34]
»

@perseu:

Restriictiile nu au vizat fotografiile, ci numai vestimentatia, alimentele si gesturile de tandrete.

Cat despre aparate profi, nu stiu ce sa spun, dar chiar nu cred ca ar fi vreo problema.

Iulian-007
[22.03.14 21:12:24]
»

@liviadavidescu: Merci de lamurire. Cu tandreturile... nu vom avea decat a ne imbratisa aparatele, gaska ce mergem acolo. De asta am intrebat, ca suntem 4 si toti pe "cai mari"!

liviadavidescuAUTOR REVIEW
[23.03.14 07:48:37]
»

@perseu:

nota beneL tandrete inseamna acolo si sa e tii de mna cu o femeie, ca sa nu mai vb de imbratisari sau saruturi, Dar inteleg ca mergeti pt fotografii, atunci chiar veti ce fotografia, dar atentie, nu fotografiati o persona fara acordul ei... mai ales femei! In rest, eu va recomand sa mergeti in suk-uri, imaginile sunt unice...

De fapt, oriunde puteti fotografia ceva inedit!

Asteptam pozele!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
balasa violeta, Diaura*, Iulian-007, liviadavidescu
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Abu Dhabi - Orașul Ideal:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.052083969116211 sec
    ecranul dvs: 1 x 1