ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 05.05.2012
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.05.11
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
SEP-2009
DURATA: 1 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Valencia - orasul cu trecut si viitor

Ilustrație video-muzicală
macaco-moving


TIPĂREȘTE

In dimineata zilei de 6 septembrie 2009, intr-o duminica, am parasit Barcelona. Pe autostrada care insoteste linia coastei de est a Spaniei, ne-am indreptat spre Granada pentru ca aveam in program vizitarea minunatului Complex Alhambra. Dar, cum un drum de 900 km nu este strabatut dintr-odata nici de catre cei mai zoriti calatori, am facut mai multe opriri dintre care una in Valencia si alta in Alicante. Desigur, au fost vizite scurte si grabite, ca multe altele din acest "circuit-maraton".

In Valencia trebuiau atinse doua obiective: Catedrala (deja eram obisnuiti ca in fiecare mare oras al Spaniei sa vizitam mai intai catedrala) si "Orasul Artelor si Stiintelor" sau cum ii spun localnicii "La Ciudad de Las Artes y de Las Ciencias".

Prima surpriza a fost ca - in zi de duminica - am gasit Catedrala inchisa. Am privit din exterior constructia mareata aflata in Plaza de la Reina, inaltata pe locul unui templu roman inchinat Dianei, devenit ulterior moschee.

Constructia actualului edificiu a inceput in 1262, a fost terminata doua secole mai tarziu si a suferit in timp multiple transformari si adaugiri astfel incat in prezent catedrala din Valencia etaleaza un amalgam de stiluri. Regret ca nu am putut vedea si interiorul despre care ni s-a spus ca este impunator, cu mai multe capele in jurul navei centrale, cu o statuie a Fecioarei Maria din sec. XVIII, cu scene pictate si cu fresce deosebite in cupola navei principale. De asemenea este de mentionat capela care gazduieste o cupa din agat rosu - Potirul Sfantului Graal. Pentru cei cu mai mult timp la dispozitie, demn de interes este si Muzeul Catedralei care cuprinde cateva sali in care se pot vedea picturi ale lui Goya si multe obiecte pretioase. Pentru noi, obiectivul turistic principal a fost clopotnita octogonala ramasa neterminata din sec. XV, deosebit de frumos executata, cu decoratii minutioase. Denumit Miguelete sau Micalet in dialectul autohton, turnul cu clopot se poate vizita zilnic contra unei taxe pe care nu am retinut-o.

De la Catedrala, prin Poarta Apostolilor - un portal foarte frumos sculptat datand din sec. XIV, am ajuns in Plaza de la Virgen. Legata de catedrala, aici se afla Basilica de Nuestra Seniora de los Desamparados (a celor abandonati). Sfanta Fecioara - ocrotitoarea orasului - aflata pe un piedestal deasupra altarului, a fost sculptata in sec XV pentru o capela a unei institutii de boli psihice, prima de acest gen din Spania. De aici si numele de "Doamna celor abandonati".

Am terminat iute si degraba cu incursiunea in secolele trecute si ne-am indreptat spre port acolo unde se afla cel mai indraznet proiect al zonei: Orasul Artelor si Stiintelor, orasul viitorului.

Totul a inceput in anul 1957 cand raul Turia, furios, a inundat devastator o buna parte a orasului. Ulterior albia raului a fost deviata, iar in urma a ramas o intindere goala si urata. I-a fost data arhitectului Santiago Calatrava care nu numai ca a innobilat-o cu creatiile sale, dar a facut din ea o mare atractie turistica, radicand Valencia la rangul de al doilea intre cele mai vizitate orase ale Spaniei.

N-as vrea sa fac referire din nou la timpul nostru mult prea scurt si la continua alegatura din acest circuit. Spun doar ca pentru "Orasul artelor si stiintelor" trebuie rezervata o zi intreaga si neaparat vizitat cat mai mult si in interior. Ansamblul de constructii cu totul originale, futuriste, concepute de genialul Calatrava, face pe vizitator sa se simta intr-o lume ireala, undeva intr-un viitor inca neimaginat de noi, majoritatea pamantenilor. Calatrava si echipa sa au facut-o admirabil, in locul nostru.

Ceea ce am vazut noi este rezultatul a 15 ani de creatie si munca laborioasa. Inceput in anul 1991, proiectul initial trebuia sa cuprinda un planetariu, un teatru de opera si un muzeu de stiinte.

In anul 1998 a fost terminata prima cladire: Cinematograful sferic OMNIMAX (sau Planetarium), o spectaculoasa cupola gandita de architect ca o jumatate de ochi, reflectarea in apa intregind imaginea globului ocular. In aceasta cladire fantastica - cea care m-a impresionat prin ingeniozitatea conceptiei - au loc spectacole de divertisment si proiectii cinematografice 3D.

Dar constructia care mi-a placut cel mai mult este Palatul Artelor - Palau de les Arts Reina Sofia. Este greu de descris o cladire care seamana atat de mult cu o casca de roman gata de lupta! Liniile sale ondulate, ascendente si descendente, ne-au frapat inca dinainte de a cobori din autocar. Imi imaginez doar interiorul si o reprezentatie de teatru sau opera desfasurata aici.

Muzeul stiintelor - Museo de las Ciencias Principe Felipe, este cea mai mare constructie din Orasul Artelor si Stiintei. Cine are timp si inclinatie spre stiinte, cu siguranta nu va regreta platind biletul de intrare.

De data mai recenta sunt Umbracullo - constructie asemanatoare unei sere moderne, un loc de relaxare cu o mare parcare subterana si Parcul Oceanografic, poate cel mai frumos parc marin, punct de mare interes nu numai pentru copii ci si pentru adulti, cu multe tuneluri care strabat abisul acvatic.

In "Orasul artelor si stiintelor" din Valencia nu doar constructiile in sine sunt spectaculoase. Podurile construite in acelasi stil nonconformist, reflectarile in apa cristalin-verzuie, aleile, scarile, plantele decorative, locurile de relaxare, toate trebuie privite ca formand impreuna cu edificiile extravagante un intreg.

Orasul Valencia, aflat la doar 3 km de Marea Mediterana, este un oras deosebit. Este o imbinare de trecut istoric indepartat si viitor spectaculos, ambele reprezentate la fel de bine arhitectural, prin cladiri de secol XII si… XXII, toate veritabile opere de arta.

Am vizitat prea putin din acest oras interesant, dar ce puteam cuprinde mai mult in numai cateva ore? Am plecat cu regretul de a nu fi vazut multe. De asemenea faptul ca ceea ce am vazut a fost pe fuga, fara putinta de a vizita ceva in interior, este un alt motiv de regret. De aceea "Orasul artelor si stiintelor" din Valencia, dar si orasul vechi, sunt inca pe lista mea de optiuni pentru vizitele viitoare.


[fb]
---
Trimis de iulianic in 05.05.12 14:49:19
Validat / Publicat: 05.05.12 16:42:53
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 2397 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Valencia - Plaza de la Reina.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 22700 PMA (din 24 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

iulianicAUTOR REVIEW
[05.05.12 17:20:56]
»

@webmaster, va rog, daca se poate atasati

http://www.youtube.com/watch? v=YT37JJlj2Jk&feature=related

Multumesc!

---------------------------------------------------------

Nota webmaster13: din pacate videoclipul de la adresa indicata are dezactivata facilitatea "embed"

webmaster13
[05.05.12 18:46:19]
»

Melodia postata se poate sterge/schimba!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
iulianic
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Valencia:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.55365991592407 sec
    ecranul dvs: 1 x 1