ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 08.08.2010
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 20-30 ani
DIN: Bistriţa
ÎNSCRIS: 26.07.10
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
AUG-2009
DURATA: 7 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Excursie cu peripetii

TIPĂREȘTE

Dupa ce ne-am hotarat rapid sa ne facem vacanta de vara in Bucovina, o saptamana am stat cu prietenul meu si ne-am tot cautat pe internet loc de cazare. Am ales in final Perla Brazilor, ceea ce pentru noi a fost un avantaj, deoarece ne doream o vacanta in care sa vizitam cat de multe manastiri si obiective turistice din Bucovina, iar aceasta pensiune era chiar in mijlocul lor. Recunosc ca un avantaj a fost faptul ca am avut masina, mi se pare chiar important sa ai masina ta cand vrei sa faci cu adevarat o excursie in Bucovina.

Plecam noi linistit din Bistrita pe drumul European 58 ce face legatura Ardealului cu Moldova, dar atunci drumul era inca in constructie deci va dati seama ca am prins semafoare, pietris, stat la paleta, tiruri si in plus dupa ce o saptamana fusese vara cu adevarat in acea dimineata sosie si ploaia, care ne-a urmarit 6 zile din 7 .

Era prima data cand pornisem si eu ca soferita la durm lung dar pot spune ca in aceasta excursie mi-am facut cu adevarat experienta, am intalnit toate conditiile meteo posibile, cea mai interesanta a fost ceata care ne-a ingreunat drumul spre Manastirea Sucevita, nu vedeai la 1 mentru in fata ta) in afara de zapada

Dar totusi inainte sa pelcam de acasa, descoperim ca masina are pana, stai… du-te la vulcanizare, pune roata de rezerva si ca sa pelci cu 3 ore intarziere. Prima oprire a fost Vatra Dornei, apoi ne-am indreptat spre Campulung Moldovenesc si dupa localitatea Vama ne-am dus la pensiune unde ne-am cazat. Ajunsi in camera deschidem televizorul si descoperim ca pe Suceva era pus cod galben de inundatii si ploi. Vacanta era din ce in ce mai promitatoare…...

Dimineata dupa micul dejun stabileam traseul. In prima zi pe o ploaie foarte frumoasa am ajuns la casa memoriala si muzeul lui Ciprian Porumbescu. Localitate se gaseste la iesire din Gura Humorului spre Suceva, o intersectie la dreapta. Dupa un drum prin padure ajungem la marginea satului, unde se termina asfaltul. Dupa o mica sedinta ne hotaram sa nu inaintam ca ploua tare si sa asteptam. Observam ca totusi trec masini si dupa vreo jumatate de ora ne facem curaj si mergem inspre vatra satului. Nu dupa mult timp reapare si asfaltul, dar intervine problema indicatoarelor turistice. Mergem prima data la casa memoriala (sub umbrele), unde un batranel simpatic ne deschide, ne pune frumos balada lui Ciprain Porumbescu si ne povesteste despre compositor. De acolo plecam spre muzeul Ciprian Porumbescu. Daca stau bine si imi amintesc foarte multe informatii nu am aflat de la ghid, am incercat sa asimilam cat mai mult si am facut poze. Cel mai mult ne-a amuzat faptul ca si aici se auzea tot celebra Balada (totusi Porumbesc a compus mai mult lucrari).

Intorsi la cabana vedem lumea in sat destul de panicata. A fost o zi foarte ploioasa. A doua zi vedem al stiri inundatii, cum ca podul de la Putna a fost luat de apa (gata un obiectiv taiat de pe lista noastra), lumea panicata care urla prin curte si un sunet ca a apei care curge in cada. Era tocmai Moldovita care venea cu o mare viteza si mare cantitate. Am vazut atunci si gaini luate de apa si stalpul de la calea ferata care plutea, case si curti inundate; pana si podul care facea legatura cu Gura Humorului se fisurase si lumea in sat s-a strans sa vAda “minunea”. Am auzit si masina politite care era cu girofar si din care se auzea |: Fugiti, vine apa mare, nu stati in calea apei ” Bucuria noastra a fost ca oamenii au pus mana de la mana si au ajutat consolidand podul. Urmatoarele zile a fost practicabil, dar doar pe o singura banda. Noi in ciuda conditiilor meteo ne-am facut vacanta. Am zis asta e vizitam cum putem.

Am vizitat in zilele urmatoare mai multe Manastiri: Moldovita, Sucevita, Gura Humorului, Sf. Ioan cel Nou, Voronet, Dragomirna. Toatea erau imprejmuite cu zid si turnuri de aparare, pline de felurite si minutate flori, cu curti interioare foarte bine ingrijite. Dezamagira a fost sa vad cum oamenii si-au scrijelit pe zidurile manastirilor numele, unii si cu data si anul. La toate manastirile se platea taxa de intrare si puteai apoi sa iti cumperi ce souvenir doresti. Noi ne-am luat o carticica ce povesteste in mare despre manastirile mai importante si care are si o harta rutiera, ce ne-a fost de mare ajutor. In incita se gaseaua chili ale maicutelor si locuri amenajate ca muzee ale Moldovei. Toate Manastirile sunt intrate in patrimonial UNESCO.

Prima locatie a fost Manastirea Moldovita, c a fost construita in 1532 si are hramul Bunevestiri. Aici se afla un portret al domnitorului Petru Rares, fiind prezentat fiecare membrul al familiei. La intoarcere am auzit ca in Vatra se afla un muzeu al oualelor incondeiate. Aici a fost partea minunata. Fara indicatoare, fara nimic ne-am apucat sa intrebam prin sat. problema este ca in acel sat mai multa lume incondeia, dupa ce am fost condusi in vreo doua locuri gresite in final am descoperit si muzeul, care se afla in casa doamnei ce incondeia, recunosc nu imi mai amintesc numele. Acolo am vazut mai multe tehnici alte oualelor incodeiate cat si oua incondeiate din alte tari, . Gazda ne-a povestit ca merge la concursuri si acolo participanti mai fac schimb.

Mare mea dezamagire a fost Manastirea Vornet, mi s-a parut cel mai comercial loc si a fost manastirea care m-a impresionat cel mai putin. Totul mi s-a parut ca era pentru publicitate, parca acolo am platit si cea mai mare taxa de vizitare. Aici intr-adevar ramane unic acel albastru de Voronet. Manastirea era imprejmuita cu un gardulet, cred ca era pentru protejarea fatadei. Ea a fost inaltata de Stefan cel Mare, la indemul lui Danil Sihastru si 1488.

Manastirea Humor a fost urmatoarea destinatie. Din Gura Humorului si pana la manastire, am luat si o maicuta care statea saraca la ocazie, stiam ca va ploua in curand. Din oras mai faci aproximativ 5-6 km. Poarta Hamul Adormirii Maicii Domnului, aici se gasesc ruine ale unui asezamant bisericesc de pe vremea lui Alexandru cel Bun.

Manastirea Sucevita se intinde pe o suprafata destul de mare, avand o curtea interioara foarte mare. La intrare te intampina o maicuta care iti lua rapid taxa, dar minunea din fata ochilor te facea sa depasestii destul de repede faza cand. Biserica era intrata in lucrari de reabilitare, inauntru se gaseasu pe schele tinerii care lucrau minutios la refacearea picturilor (realizate pe timpul domniei lui Petru Rares). A fost si ea consturita pe timpul domniei lui Stefan cel Mare si poarta hramul Invierii Domnului. Manastirea se afla in satul cu acelasi numel la o distanta de 18 km de Radauti, pe un drum judetean foarte bun.

Daca ajungeti in Suceva aveti mai multe de vizitat. Noi am mers cu gandul de a vedea Cetatea de Scaun. Bineinteles ca tot intreband pe cineva in oras am gasit-o. era prima zi mai insorita. In drum treceti si pe langa Manastirea Sf Ioance cel Nou, care a fost inceputa de catre fiul lui Stefan cel Mare si terminata de Stefanita. Aici a functionat prima scoala catihetica din Suceava. Langa ruinele Cetatii se afla si muzeul etnografic. Aici sunt aduse diverse case, din toata zona Bucovinei, case cu specific mestesugaresc, iar in unele erau prezentate mai multe obiceiuri.

Daca tot ajungeti in Sucevea ar fi foarte frumos sa ajungeti si la Manastirea Dragomirna. Cred ca aici am fost cea mai impresionata. Veti gasi indicatoare in oras ce va vor duce acolo, este situate la aproximativ 10 km de oras. Este un loc absolut minunat. Manastirea e de o mare grandoare fiind imprejmuita de turnuri si ziduri de aparare ce amintesc de cetatile medievale. Langa manastire se gasea un lac mare si multa, multa verdeata. Cred ca a fost prima manastire care mai avea cu adevarat pastrat domeniul sau.

Am vrut sa mai vizitam si salina de la Cacica si altele, dar din pacate vremea nu a fost de partea noastra. Doar in ultima zis a iesit cu adevarat soarele si atunci a fost ziua in care am si plecat spre casa. De atunci mi se pare ca am un mic “blestem”. De fiecare data cand am timp liber mai mult se intampla sa ploua si de atunci verific mult mai bine starea vremii inainte sa plec undeva.


[fb]
---
Trimis de Rusalka in 08.08.10 15:28:46
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 1758 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Rusalka); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 [fără descriere]
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 5800 PMA (din 10 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

vtudor58
[08.08.10 17:20:01]
»

era ideal daca postai si niste poze si ceva mai multe detalii despre cazare... in rest, felicitari si puncaj maxim de la mine!

celeste
[08.08.10 18:09:42]
»

Chiar ca ati avut o vacanta cu peripetii, oricum pe mine Bucovina m-a fascinat cu toate ca am fost in luna martie a anului trecut cand am intalnit toate fenomenele meteorologice (ploaie, ninsoare, vant si bineinteles... soare). Frumos review si ai de la mine un vot.

O sa revin in zilele urmatoare cu un review despre Bucovina si bineinteles cu multe poze.

RusalkaAUTOR REVIEW
[08.08.10 18:12:40]
»

ma bucur ca nu sunt singura care are parte de o vreme diversa in vacante

celeste
[08.08.10 18:18:39]
»

La vreme e chestiune de noroc ,asta este.

pepsi70ro
[08.08.10 18:34:52]
»

Excelent review mai ales ca Bucovina reprezinta ceva aparte pentru sufletul meu. Felicitari!

RusalkaAUTOR REVIEW
[08.08.10 18:41:03]
»

au aparut si pozele. despre cazarea din acel sejur a scris prietenul meu. nu e corect sa scriu si eu.

RusalkaAUTOR REVIEW
[08.08.10 18:41:59]
»

merci.. acum imi pare rau ca nu am pus si pozele cu inundatiile, dar ele nu reprezentau Bucovina

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
celeste, Rusalka, vtudor58
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Bucovina:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.077437877655029 sec
    ecranul dvs: 1 x 1