ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 19.12.2023
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Galaţi
ÎNSCRIS: 27.08.17
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
AUG-2023
DURATA: 14 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Castelele Laxemburg sau castelul Liechtenstein?

TIPĂREȘTE URM de aici

La 15 km sud de Viena se afla Laxenburg, un mic orasel ce gazduieste parcul Laxenburg, domeniu pe care se afla Alten Schloss (Castelul Vechi), cea mai veche cladire din Laxenburg din secolul al XII-lea, Blauer Hof (Castelul Nou), dar si castelul ridicat pe o insula in mijlocul parcului, Franzensburg.

Alten Schloss gazduieste astazi sediul Arhivelor de Film ale Austriei, iar in Blauer Hof, imparatul Franz Josef si imparateasa Elisabeta si-au petrect luna de miere si tot aici s-a nascut fiul ei, printul mostenitor Rudolph.

Cea mai cunoscuta cladire este, cu siguranta, „Franzensburg” , care a fost construit la comanda imparatului Franz al II-lea, pe o insula artificiala in mijlocul iazului parcului.

Am ajuns in parcarea mare din fata Schlosspark Laxenburg, flancata de-o parte si de alta de cladirile ce fac parte din domeniul palatului, cum ar fi Centrul de conferinte si Teatrul, locuri de desfasurare pentru conferinte, banchete, baluri si concerte.

Ploua cu galeata, asa ca ne-am tras pelerinele de ploaie si am pornit la drum. Desi erau multe masini in parcare, am descoperit ca in interiorul parcului eram singurii„nebuni” care doreau cu tot dinadinsul sa viziteze, pe o astfel de vreme.

Am cumparat biletul pentru vizitarea parcului imens care se desfasoara pe 280 de hectare, avand la dispozitie 3 trasee marcate prin nume si culori diferite: Sissi, Franz Josef si Rudolf, sau trenuletul turistic.

In traseul nostru am trecut pe langa „Casa Dispozitiei” , din care azi au mai ramas doar peretii fundatiei, cladire menita sa fie o caricatura arhitecturala, care continea candva, o lume rasturnata si tot felul de curiozitati. Splendoarea completa a acestei cladiri poate fi vazuta inca in fotografii si desene vechi.

Am intalnit si Cripta cavalerilor, cunoscuta si sub numele de capela funerara, nu este spectaculoasa, dar exista un panou informativ care ne ofera o idee aproximativa despre cat de grozav arata candva aceasta. Nu am facut prea multe fotografii, ferindu-mi telefonul de ploaie.

Coloana cavalerului este ultima constructie pe care am gasit-o inainte de a ajunge la Castelul Franzensburg. Imparatul Franz al II-lea a construit acest monument pentru a glorifica virtutile cavaleresti. Aceasta are o baza puternica cu doi lei uriasi, deasupra carora se inalta o coloana zvelta, in varful careia sta un cavaler.

Castelul Franzensburg este ridicat pe o insula artificiala, la cererea lui Franz al II-lea, ca un omagiu dedicat dinastiei care avusese “destinul sa conduca intregul univers” . Castelul a fost construit in anul 1800, ca si „casa de gradina sub forma de fortareata de castel gotic” . Cu toate acestea, Franzensburg nu a fost niciodata locuit, servind ca muzeu al dinastiei de Habsburg. Traversarea scurta de pe un mal pe celalalt se realizeaza cu un feribot foarte confortabil fara scaune folosind un cablu de tragere. Fiind singurii turisti, vizita facandu-se doar cu ghid in limba germana iar vremea fiind oribila, ne-am intors dezamagiti la masina, urmand acelasi traseu si ne-am continuat drumul, cu speranta ca ploaia ne va lasa sa vizitam macar urmatoarele locatii.

Nu ne-am indepartat prea mult de Viena si am ajuns la Castelul Liechtenstein, foarte diferit de alte castele si palate austriece, situat la marginea de sud a padurii Vienei.

Ploaia nu ne-a ocolit, astfel ca la adapostul umbrelelor am admirat castelul ancestral, casa familiei Printului de Liechtenstein.

Initial, avea doua nivele, construite in stil romanic, iar ulterior a fost adaugat un al treilea nivel si turnul inalt.

Partile principale ale castelului romanic, provenite din prima faza de constructie, au supravietuit si pot fi vizitate. Este un castel reconstruit, fiind distrus de otomani de 2 ori, in 1683, ceea ce l-a facut aproape complet de nelocuit. Astazi se numara printre cladirile rare romanice care au supravietuit din sec. al XII-lea, in Europa.

Nu l-am vizitat in interior, insa ne-a placut ceea ce am vazut la exterior, desi am fost dezamagiti de ploaia care s-a intetit, astfel ca pana am ajuns la parcare, am ajund destul de„murati”

In fata castelului este amenajata o zona de joaca pentru copii si o expozitie in ar liber cu diverse sculpturi moderne, familii cu copii sau nu, putand veni la picnic, intr-un decor romanic si romantic.

Imi este greu sa spun in favoarea carui castel se inclina balanta, fiecare avand povestea sa, perioada sa de glorie, istorie si arhitectura diferite.

## end review sc
Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de geani anto in 19.12.23 18:12:34
Validat / Publicat: 19.12.23 18:52:05

VIZUALIZĂRI: 537 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (geani anto); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P04 Castelul Franzensburg este ridicat pe o insula artificiala, la cererea lui Franz al II-lea, ca un omagiu dedicat dinastiei care avusese “destinul sa conduca intregul univers”. Castelul a fost construit in anul 1800, ca si „casa de gradina sub forma de fortareata de castel gotic”.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 19100 PMA (din 20 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin împrejurimile Vienei:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.041506052017212 sec
    ecranul dvs: 1 x 1