ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 03.02.2023
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Târgoviște
ÎNSCRIS: 02.05.10
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
APR-2022
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTA MEDIE REZULTATĂ
100.00%
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
[fb]
TIMP CITIRE: 10 MIN

Satul Masca, cel care te lasă mască...

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Sunt puţini cei ce vin în Tenerife care să nu fi auzit de satul Masca şi frumuseţea sa, ba mai mult, orice ghid de călătorie şi orice localnic ar recomanda ca turistul să dea măcar o raită prin Masca. Se spune că, după vulcanul Teide, acesta ar reprezenta următoarea atracţie din Tenerife.

Nu puteam face excepţie nici noi de la acestea, aşa că ne-am gândit ca ultima zi de vacanţă petrecută în Tenerife s-o dedicăm în principal satului Masca. Dacă ne mai rămânea ceva timp, puteam să mai includem o raită prin oraşul Puerto de Santiago, dar nu înainte de a fi admirat la o adică, Los Gigantes, acele uriaşe stânci ca nişte pereţi drepţi ce ţâşnesc din ocean.

Aşadar, după micul dejun, ne-am urcat în maşină cu bagajul de bază făcut de cu seara şi fixăm destinaţia pe GPS-ul telefonului: Masca. Ni se indica o distanţă de 39 km din Los Cristianos şi un timp aproximativ de parcurs de 39 minute, ceea ce însemna că drumul nu e tocmai uşor. Ne lansăm pe şoseaua TF-82, foarte bună de altfel, avem pe stânga oceanul, pe dreapta munţii din Parcul Naţional Teide, apoi dăm de Santiago del Teide, un orăşel de la poalele marelui vulcan.

De la Santiago del Teide, ne încadrăm pe drumul TF-436, aşa cum ne indicau panourile şi curând aveam să ne avântăm pe una dintre cele mai impresionante, mai înguste şi mai curbate şosele pe care am fost vreodată, în acelaşi timp foarte dificilă, Transfăgărăşanul nostru păr-ndu-mi palid pe lângă aceasta. Peisajul este uluitor de frumos, dar niciun efort nu-i prea mare pentru a gusta de la spectacolul oferit de drumul tăiat în munte ce şerpuieşte printre versanţi la înălţimi ameţitoare la propriu.

Şoseaua construită abia la începutul anilor 1990, menită să scoată Masca din izolare, este asfaltată, într-o stare foarte bună, pe margini prevăzută din loc în loc, cu alveole în care te poţi retrage în caz că două maşini nu încap una pe lângă cealaltă, fiindcă dacă te întâlneşti cu vreun microbuz s-ar putea să ai nevoie. Există chiar şi miradores, adică puncte de belvedere, ceva mai largi, de unde privitorul să se poată bucura din plin de imaginea fabuloasă ce i s-a deschis în faţa ochilor şi, eventual, s-o păstreze în memoria proprie şi în cea a camerei foto.

După câţiva kilometri de urcat pe serpentine, printr-un cadru natural parcă decupat din reviste de aventură, în care se armonizau perfect albastrul oceanului din zare, verdele vegetaţiei muntoase şi brun-roşcatul solului vulcanic, ajungem la intrare în Masca, însă nu oprim, ci o ţinem tot înainte, negăsind niciun locşor unde să înghesuim maşina. Până la urmă, am lăsat-o destul de departe de ieşirea din sat, spre Buenavista del Norte, făcând apoi cale întoarsă la pas.

Satul Masca, situat în mijlocul muntelui Teno la circa 600 m înălţime, te lasă efectiv cu gura căscată, şi, deşi într-o insulă precum Tenerife unde spectaculosul este la el acasă, Masca depăşeşte toate aşteptările şi merită din plin să fie inclusă în topul celor mai pitoreşti sate de pe insulă.

Frumuseţea sălbatică a cătunului, căci sat e cam mult spus pentru cele aproximativ o sută de suflete ce locuiesc permanent în casele sale risipite pe culmi, a devenit faimoasă şi un must-see pentru turişti. Centrul satului îl constituie un pinten stâncos pe care sunt cocoţate case vechi din piatră, legate printr-un drum pietruit, dintre care câteva au fost transformate în scop turistic în mici localuri, magazine de suvenire sau chiar pensiuni. În inima sătucului, la loc de cinste, într-o piaţetă micuţă, se află biserica, şi ea tot din piatră, pe care am găsit-o închisă la momentul vizitei noastre.

La orizont se prefigurează pereţii stâncoşi în formă de V ai râpei care coboară la ocean printre care se iveşte în depărtare insula La Gomera. Râpa se numeşte Barranco de Mascaşi constituie în sine un traseu dificil de trekking, de circa 7,5 km, care necesită cel puţin patru ore de drumeţie în coborâre. Pe vremuri, atunci când modernul drum nu exista, acesta era calea de acces pe care o foloseau localnicii spre/dinspre ocean, iar legendele spun că Masca ar fi fost de fapt o ascunzătoare a piraţilor şi locul înconjurat de o aură de mister. Faptul că micul sat era„rupt” de restul insulei, a încurajat naşterea unor poveşti bizare, care i-au imprimat o notă accentuată de sălbăticie enigmatică.

Dincolo de asta, cert este că astăzi se practică drumeţiile, cu ghid sau fără, pe acest traseu, iar jos, la ocean, există o plajă micuţă, Playa de Masca, iar de acolo, pentru a nu fi nevoit la o cale întoarsă mai mult decât anevoioasă, trebuie luat un water-taxi până la cel mai apropiat port, ca mai apoi un taxi până în Masca pentru recuperarea maşinii. Însă, e bine de ştiut că excursiile organizate de agenţiile de turism locale au în programul lor prevăzute şi legate între ele aceste aspecte, doar curajul şi dorinţa de aventură ale turistului sunt necesare şi, bineînţeles, o bună condiţie fizică.

În Masca ne-am plimbat de colo-colo pe aleile pietruite ale satului, am admirat peisajele idilice care încântă ochii, după care ne-am aşezat la un bar cu o frumoasă privelişte la pintenul de piatră, care iese în evidenţă de oriunde, şi la canionul ce duce la ocean. Desigur, tradiţional este sucul de cactus, şi se spune că nu e bine să pleci din Masca fără să-l guşti. Sincer, mie nu mi s-a părut wow, dar nu puteam rata ocazia să-l încerc şi nici să ies din obiceiul locului.

În calea noastră spre maşină, am remarcat că se construia pe marginea drumului un trotuar metalic suspendat, ca o pasarelă, pentru a lărgi spaţiul destinat pietonilor şi a asigura o circulaţie mai bună în zonă.

... şi câteva blocuri uriaşe de stâncă ce stau de strajă: Los Gigantes

După ce ne-am repus la drum, aveam în itinerar să ne întoarcem în Santiago de Teide, după care să coborăm către ocean, spre Puerto de Santiago pe şoseaua TF-82, continuată cu TF-454, dar nu înainte de a admira vestiţii Los Gigantes, unele dintre cele mai impunătoare monumente naturale ale insulei. Distanţa de la Masca la Los Gigantes a fost sub zece kilometri pe un drum cu asfalt bun, dar cu nelipsitele serpentine.

Coasta stâncoasă abruptă, care se prăbuşeşte în valurile Atlanticului în sud-vestul insulei Tenerife, a fost supranumită Acantilados de Los Gigantes, adică Faleza Uriaşilor. Enormele blocuri verticale de piatră, cu înălţimea de 500-800 m, oferă un decor grandios şi nu fac altceva decât să creeze impresia unui obstacol peste care nu se poate trece.

În preajmă se află o plajă cu pietriş negru care se întinde lângă micul port de agrement al staţiunii omonime. Destul de modestă ca mărime, Playa de los Guios, pe numele ei, este mai degrabă respingătoare, decât îmbietoare, în opinia mea, şi se opreşte în digul de beton al portului.

Zona este foarte animată, turiştii aleg fie să meargă în croaziere din port, fie să facă scufundări, dacă nu au rămas la plajă şi baie. În localitate mai există trei puncte de belvedere din care se poate admira panorama stâncilor: unul pe drumul spre satul Tamaimo, acolo unde am picat şi noi, al doilea deasupra clubului sportiv, altul pe cărarea din zona hotelului Barcelo.

După o oprire suficientă pentru o mică plimbare în care am cuprins şi o şedinţă foto absolut normală şi necesară cu giganţii de stâncă, am repornit la drum către Puerto de Santiago, o staţiune ceva mai mare, aproape un orăşel.

... plus un prânz pe cinste în Puerto de Santiago

Odată ce am parcat în Puerto de Santiago, orăşelul-port, veche aşezare de pescari, am început să-l luăm la pas stânga, dreapta în recunoaştere. Am nimerit să parcăm maşina într-un loc sigur, în centrul orăşelului, de unde ne-am deplasat spre nişte miradores fantastice la ocean. Am admirat îndelung valurile înspumate ce se spărgeau lovindu-se de ţărmul negru, vulcanic, ba ici-colo am remarcat şi nişte piscine naturale, aidoma celor din Garachico.

Cum ni se făcuse foame de-a binelea, observăm pe ţărm, într-o deschidere pe faleză, un local cu o terasă generoasă în faţă, cu vedere la ocean, pe nume Plaza Restaurant. Desigur, de îndată am gândit la unison să ne aşezăm şi noi la una dintre mese. Şi chiar ne-am aşezat, căci erau mese libere, disponibile.

Adresă: Av. Marítima Puerto de Santiago, 2A, 38683 Santiago del Teide, Spania

Website: http://plazapuerto.com/

Tel. : +34 922 86 00 97

Imediat, a venit un chelner, ne-a dat bineţe şi ne-a adus meniul în două exemplare. Acesta nu era prea stufos, nici noi din cale afară de pretenţioşi, însă conţinea ceea ce ne doream să mâncăm.

Eu am luat supa zilei, care a fost una de pui (4€), ton la grătar acompaniat de salată de crudităţi (12€), soţul a comandat kalamari prăjiţi, care au venit, la fel, însoţiţi de o salată similară (8,5€). Pentru asezonarea salatelor am primit ulei de măsline, oţet balsamic şi sare în recipente de unică folosinţă. Am vrut ca garnituri cartofi prăjiţi (2,5€) şi papas arrugadas (2,5€), cartofii canarezi serviţi alături de sosurile mojo rojo şi mojo verde (ambele 1,5€). Toate preparatele au fost delicioase, în porţii mai mult decât îndestulătoare, aşa că nu a mai fost loc şi pentru desert.

De băut, eu am rămas fidelă sangriei (2,7€), iar soţul, fiind şofer, s-a delectat cu două beri locale Dorada, cu lămâie (5€). Totalul celor consumate a fost de 38,70€, însă cel al notei de plată a fost de 41,41€ pentru că localul a aplicat şi şapte procente pentru serviciu, gen coperto. A fost prima oară când întâlneam aşa ceva în Tenerife, dar deloc deranjant, mai ales că rotunjeam oricum suma lăsată cu câţiva euro în plus în semn de mulţumire.

Concluzie

Desigur că şi eu recomand cu mâna pe inimă Masca, satul care te cucereşte iremediabil, dar şi coloşii de stâncă de la Los Gigantes. Sunt locuri emblematice pe care nu ar trebui să le rateze vizitatorii insulei, mai cu seamă că se poate merge în ambele locuri şi cu transportul public, existând autobuze, de fapt nişte microbuze, care au traseu către ambele destinaţii. Despre excursii organizate şi maşini închiriate nici nu se mai pune problema că reprezintă alte posibilităţi de a ajunge la acestea. Merită din plin!

Fiindcă acesta este cel din urmă articol al meu de călătorie din Tenerife, urmând să închei cu adevărat cu un review despre două localuri din Los Cristianos, îndrăznesc să vă lansez îndemnul sincer de a vizita insula Tenerife, dacă vi se iveşte ocazia unei vacanţe care să nu vă pună în pericol bugetul.

Ca şi gânduri generale la final de serial, vă mărturisesc sincer că Tenerife m-a impresionat tare şi mi-a plăcut foarte mult, în plus mi s-a părut altceva faţă de ceea ce mai văzusem eu în materie de insule, plaje, munte, peisaje urbane sau sălbatice: exotic, neobişnuit de frumos, absolut inedit!

Vă rog, ataşaţi următorul videoclip:

https://www.youtube.com/watch?v=DJFdSXgKChk

Citește și CONTINUAREA aici
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo

[fb]
---
Trimis de irinad in 03.02.23 18:20:14
Validat / Publicat: 03.02.23 20:05:08
VIZUALIZĂRI: 394INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SPANIA.
  • Alte destinații turistice prin care a fost: Turcia, Serbia, Bulgaria, Albania, Grecia, Malta, Iordania, Israel, Italia, Franţa, Cipru, Portugalia, Croaţia, Spania, Egipt, Monaco, Austria
SESIZEAZĂ
greșeală / conținut, limbaj
Adn. FAVORIT
11 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (irinad); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P12 Valea abruptă până la ocean
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 28550 PMA (din 30 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

11 ecouri scrise, până acum

webmasterX [03.02.23 20:04:55] »

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

webmaster [03.02.23 22:25:16] »

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

irinadscris / TELEFON [03.02.23 22:43:26] »

@webmasterX și @webmaster: Mulțumesc foarte mult!

crismisscris / TELEFON [04.02.23 07:52:25] »

@irinad: Wow, ce mi-a plăcut să revăd aceste locuri de vis! Mai ales că Puerto de Santiago a fost una din gazdele noastre, iar pe fundalul pozelor P46 și P47 apare însuși hotelul nostru, Del Dragos! Știu și terasa unde ați mâncat, în zona ei parcam mereu mașina, restaurantul era însă nefuncțional la vremea respectivă.

Of, Tenerife... Ce dor mi s-a făcut! 🙂

irinad [04.02.23 10:18:31] »

@crismis: Mă bucur că ţi-am trezit propriile amintiri legate de Masca şi Puerto de Santiago, locuri absolut fermecătoare, şi după cum ai văzut, n-am ratat nici hotelul vostru!

... în zona ei parcam mereu mașina...

am găsit acolo loc bun de parcare şi o piaţetă frumoasă, plus terasa panoramică de unde se contemplă oceanul foarte bine. Iar, restaurantul, nu ştiu dacă în mod normal e de luat în seamă, dar pentru noi a fost exact ce ne trebuia, la momentul oportun.

Mulţumesc frumos de vizită, comentariu, aprecieri!

DOINITA [04.02.23 19:50:13] »

Foarte frumos! Mie, spre deosebire de Cristina, nu a putut sa-mi trezeasca amintiri, dar mi-a trezit interesul pentru Tenerife. E superb locul si cine stie daca nu va intra la un moment dat si pe lista noastra de vacanta...

Cat timp "m-am plimbat "cu voi prin Masca, m-am gandit ca nu mi-ar displace deloc sa hoinaresc pe stradutele acelui sat. Cine stie poate candva...

Vacante frumoase!

irinad [04.02.23 22:02:49] »

@DOINITA:

... dar mi-a trezit interesul pentru Tenerife.

Mă bucur că am reuţit să-ţi sădesc un astfel de sentiment, cred eu unul dintre efectele generate de AFA. Ş eu m-am inspirat de multe ori asupra destinaţiilor de vacanţă, citind ici pe sait diverse articole.

Cât priveşte Masca, satul trebuie văzut şi vizitat deşi pe viitor este posibil să devină mai comercial, însă peisajele de vis vor rămâne la fel de idilice şi de fermecătoare.

Mulţumesc mult pentru vizită, vorbe frumoase, şi eu vă urez să aveţi vacanţe minunate!

Michi [06.02.23 10:26:42] »

@irinad: Ca şi celelalte episoade şi acesta, mi-a produs emoţie şi amintirea splendidei excursii făcute în sept. 2017. După cum am mai scris în alt ecou noi nu am închiriat maşină ci am apelat pentru excursii la agenţii locale, foarte convenabile. Excursia despre care ai scris mai sus noi am făcut-o în două zile diferite. El Teide văzut de jos, Degetul lui Dumnezeu, arborele milenar El Drago dar mai ales satul Masca mi-au produs o impresie puternică. Agenţia ne-a trimis cu un autocar lung dar foarte îngust care să facă faţă şoselei spre sat. Noi la Los Gigantes am făcut o croazieră de vreo 4 ore cu prânz inclus cu un catamaran, ocazie cu care am văzut multe balene ucigaşe (orci) dar şi delfini. Le-am pozat destul de greu pentru că stăteau doar câteva secunde deasupra apei.

elenaadinascris / TELEFON [06.02.23 19:24:04] »

@irinad:

Foarte frumoase peisajele!

Exact genul care mă atrag!

Felicitări și pentru articolul bine scris!

🙂👏👍

irinad [06.02.23 19:45:31] »

@Michi: Mă bucur că v-am amintit de propria excursie la Masca, dar şi de croaziera de la Los Gigantes, care sunt sigură că a fost ceva minunat. Ştiam că agenţiile locale au în panoplie mai multe feluri de opţionale, la care sigur am fi făcut şi noi apel dacă n-am fi închiriat maşină. Din păcate, n-am avut timp de nicio croazieră, deşi ne-ar fi plăcut, noi fiind amatori în orice vacanţă de aşa ceva. Dar, voi spune din nou că numai o săptămână în Tenerife este foarte puţin, insula fiind foarte ofertantă!

Mulţumesc de vizită, ecou şi comentarii! Sănătate multă vă doresc, vă îmbrăţişez cu drag!

irinad [06.02.23 19:49:31] »

@elenaadina: Mulţumesc frumos pentru aprecieri, ecou, vizită! Masca este minunată şi în stare să uimească pe toată lumea cu frumuseţea sa idilică!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul articolului (review-ului) de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine linkul ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
crismis, DOINITA, elenaadina, irinad, Michi
Alte impresii din această RUBRICĂ:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

[C] Copyright 2008-2023 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
pagină generată în 0.10052895546 sec
ecranul dvs: 1 x 1