ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 20.08.2022
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Timișoara
ÎNSCRIS: 17.12.07
STATUS: PARTENER
TIMP CITIRE: 7 MIN

Vreau să merg în Antalya, cu avionul — cam câți € să strâng / pregătesc?

TIPĂREȘTE

[LE]: Considerațiile / „calculele” de mai jos izvorăsc din discuția de aici și se adresează, primordial, celor care merg pentru prima dată în Antalya. Însă nu numai lor. Cred cu fermitate că pot fi utile / merită reflectat și de către cei care au mai fost, poate des, pe acolo; știu / sunt familiari cu prețurile etc.

--

De câte ori nu ați citit — pe FB etc — solicitări de genul „ce hotel să aleg în Antalya” ?

Și atât -- nimic despre buget, dacă a mai fost, pe unde a fost, ce i-a plăcut, ce nu i-a plăcut etc

Urmate de un șir nesfârșit de recomandări - multe scumpe, inaccesibile solicitantului, ; ori dimpotrivă, ieftine, dar deloc pe gustul lui. Bazate, implacabil, pe certitudinea „am fost acolo, mi-a plăcut, MUSAI trebuie să-ți placă și ție” . (e greșit de multe ori, nu intru în detalii)

O risipă de timp și energie în multe cazuri cu totul aiurea.

În peste 99% din cazuri, hotelul NU ESTE ales pe baza recomandărilor, ori pentru că „ți-a plăcut cel mai mult” — Hotelul este impus (determinat) de bugetul pe care ești dispus să-l aloci acelei vacanțe

Primul și cel mai important - indicați BUGETUL pe care-l aveți în vedere pentru acea vacanță (pe lângă, evident, perioadă, nr persoane și cât mai multe alte informații adiționale care pot ajuta - mult)

Ok, dar cum stabiliesc acel buget?

Unii îl pun „empiric” -- am fost anul trecut, am plătit X euro, cam tot atât vrea să dau și anul acesta. Sau, chiar dacă nu am mai fost, mă gândesc că mai mult de 1500 de euro nu aș putea aloca.

E ok și așa.

Rândurile de mai jos încearcă să vă ajute să vă schițați un buget într-un mod „mai organizat” , poate mai realist (în unele cazuri).

Nu luați cele de mai jos ca teoreme imuabile, „adevărul absolut” -- completări, corecturi, adăugiri sunt binevenite; m-aș bucura să le văd/citesc în ecouri.

Cum îmi construiesc, deci, un buget pentru o vacanță cu avionul, în Antalya?

În primul rând rog observați că este compus din 2 componente — a. costul cu avionul și b. costul hotelului.

Foarte mulți „uită” că pentru o vacanță în Antalya trebuie să zbori până acolo, iar avionul costă destul de mult (similar oricărui avion cu care zbor la Viena de ex -- avion DE LINIE, aici, la chartere, nu există „low-costuri aero” !)

a. Costul cu avionul (sunt incluse aici taxele de aeroport și transferul la hotel!) este, grosso-modo, de 250 euro* pentru orice călător cu vârsta mai mare de 2 ani

* uneori e mai puțin, alterori mai mult (nu intru în detalii); în peste 90% din cazuri îl puteți considera 250 euro

E destul de simplu de calculat - sunteți, de ex, 2 adulți și un copil (peste 2 ani) = vă costă, din start 750 euro

Am văzut multe afirmații gen „dom'le, dar am dat 1500 de euro pe sejur, de ce spui că e puțin? nu e deloc puțin” !

Da, dar erau 4 persoane (poate 2 ad + 2 copii); 1000 de euro a fost doar avionul, rămânând 500 de euro pentru hotel = aprox 70 euro / noapte, cazare + mâncare + băutură pentru 4 persoane! Dacă v-ați caza în România (sau oricunde altundeva unde ați mai fost), ce-ați primi pentru 350 lei / noapte, 4 persoane?

b. Costul cu hotelul.

Aici intră: cazare + mâncare + băutură + alte facilități AI / UAI (șezlonguri, piscine, tobogane, plajă, tir cu arcul mai știu eu ce)

Vă recomand să vă construiți un buget pornind de la costul per persoană pe noaptea de cazare = 35-40 euro.

De ce 35-40 euro?

În opinia și din experiența mea (mulți ani, multe sejururi în Antalya) este prețul minim pentru care se poate garanta o vacanță reușită în Antalya — pentru un om „normal” și - important - un om REZONABIL! [și care nu are „avioane” în cap]

Cu alte cuvinte, eu cred că orice persoană care plătește (măcar) 35-40 de euro / pers (cazare + masă + băuturi) se poate întoarce mulțumită din acel sejur!

De acești bani puteți avea o cazare decentă, curată; mâncare și băuturi REZONABILE (fără „finețuri” , în ambele categorii); tobogane, plajă conform cu prețul plătit (poate nu e cu nisip fin, iar intrarea în mare e cu pietre / pietricele, și/sau e abruptă etc). Hotelul poate nu e neapărat „în primul rând” , dar e la o distanță DECENTĂ de plajă (5, maxim 10 minute). Într-un cuvânt, chiar aveți TOT ce vă trebuie pentru o vacanță decentă, reușită. Vreți (ȘI) MAI MULT (plajă mult mai bună / mâncăruri / băuturi superioare etc)? - veți plăti, desigur, mai mult. Calitatea crește cu prețul, însă mai „lent” — creșterea nu este direct proporțională cu creșterea prețului.

În paranteză fie spus, am ajuns la aceste valori și pentru că m-am gândit cum e în Italia (sau Austria), unde prețul cerut este tot per persoană -- cam tot atâta ajungi și acolo, cazare cu demipensiune. Sau Grecia - cazarea și demipensiunea (asig de hotel sau mâncată la taverne) tot cam (minim) 40 euro / pers este.

Evident, NU se pot compara -- în Turcia primești MULT mai mult de aceiași 35-40 euro!!

Reamintesc — 35-40 € e bugetul minimal (deși personal aș înclina să scriu „recomandat” ).

Dacă sunteți mai pretențios, dacă vreți să beți băuturi mai fine, de calitate superioară etc — ȘI aveți acești bani — puteți suplimenta, eu știu, la 50-60-70 euro / pers.

Pentru orice copil sub 11-12 ani, adăugați 50% (15-20 de euro).

EVIDENT, la unele hoteluri copilul poate fi cazat gratuit, dar nu luăm asta în considerare acum (dacă va fi, considerați-l BONUS). Acum doar schițăm un buget maximal (în general) -- dacă găsim un hotel SUB acest buget (unde copilul e cazat gratuit) - cu atât mai bune.

Orice copil peste 12 ani = adăugați 35-40 euro. (Idem aici, la unele hoteluri veți plăti mai puțin; nu uitați însă că noi cosntruim bugetul MAXIMAL).

Poate sună complicat, în practică e însă simplu — hai să vedem pe exemple concrete

- sunteți 2 adulți? Costul cu hotelul = 2 x 40 euro x 7 nopți = 560 euro. (plus costul cu avionul, 500 euro = 1060 euro)

- 2 adulți+ copil 11 ani: hotel = 100 euro (40+40+20) x 7 nopți = 700 euro (plus avionul = 1450 euro)

Sau puteți calcula per noaptea de cazare — în opinia mea, prețuri începând de la care eu mă aștept ca orice om rezonabil să aibă un sejur reușit în ANtalya:

- cazul 2 adulți: 80 € / noapte — total incluzând avionul 1060 euro

- 2 adulți + copil max 11-12 ani = 100 euro / noapte — total incluzând avionul 1450 euro

- 2 adulți + copil mai mare (sau 3 adulți): 120 euro / noapte - total cu avionul 1590 euro

etc.

REPET și subliniez:

1. valorile de mai sus = DOAR prețul hotelului (costul cu avionul se adună, 250 € x nr pers)

2. valorile de mai sus sunt, în opinia mea, suficiente pentru a avea un sejur reușit pentru orice turist rezonabil, care are așteptări realiste la acești bani!

3. valorile de mai sus = în opinia mea raportul optim preț/calitate - nu pentru toți, evident, dar pentru foarte mulți dintre cei care merg prima dată în Antalya, de ex.

Dacă vă știți mai pretențios, puteți suplimenta bugetul la 60 € / pers / noapte (o suplimentare de 50%) -- veți obține desigur „mai mult” -- dar nu cu 50% mai mult

-

Evident, prețurile diferă funcție de momentul când cumpărați. Una e să cumpărați în noiembrie (pentru vara viitoare), alta e să cumpărați „azi pentru săptămâna viitoare” .

Grosso-modo, calculele sunt pentru cumpărarea în perioada de Early Booking. Recomand, dealtfel, cu hotărâre achiționarea în regim de EB -- avansul e mic (10-20%)

Însă personal am aplicat aceleași principii („nu sunt dispus să plătesc un preț mai mare de” ) și pentru vacanța de luna asta (vezi impresii), cumpărată aproape de pe o zi pe alta - am avut totuși și un pic de noroc, recunosc.

-

Sunt curios de părerile / calculele altor „degustători” mai experimentați de Antalya -- vă aștept la rubrica ECOURI! :)

## end review sc

[fb]
---
Trimis de tm67bru in 20.08.22 19:01:32
Validat / Publicat: 20.08.22 19:39:37
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 542 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 [fără descriere]
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE? [doar simbolic; articolul NU are PMA std]
PUNCTAJ CRT: 0 PMA (std) PLUS 44 PMA (din 44 voturi)
NOTĂ: Acest articol nu beneficiază de punctajul standard acordat automat.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

nickname77PHONE
[20.08.22 19:53:57]
»

Foarte fain scris, respect!

Nu am fost prea umblat in vacante, dar, cu siguranta, aceasta recomandare mi-ar placea sa o vad prima data pe ecranul "dispozitivului" cand dau un search!

Inca o data, Fain!

AZEPHONE
[20.08.22 20:09:01]
»

Multumim pentru acest articol.

Este cel mai util citit aici pe AFA din ultimii ani.

crismisPHONE
[20.08.22 22:12:47]
»

@tm67bru: nu sunt o pasionată de "Turcia AI", dar cam așa gândesc de fiecare dată când proiectez o vacanță: cât sunt dispusă să plătesc pt x/y/z serviciu?! Astfel, șansele de a fi decepționat scad dramatic.

Yoda
[20.08.22 23:06:25]
»

@tm67bru: Mai este o problema: majoritatea celor care cer sugestii nu spun si ce anume ii intereseaza pe ei la hotel. Unii vor program de divertisment, animatori in timpul zilei si program pentru copii seara. Altii vor tobogane, iar altii vor bauturi fine de import. Altii vor plaja lata, cu nisip fin si cu suficiente sezlonguri pe plaja (eu, de exemplu), iar altii vor piscine mari. Altii vor sa manance numai peste si fructe de mare.

Daca cel care intreaba nu precizeaza ce anume asteapta el de la hotel, atunci eu ii recomand pe baza criteriilor mele si aproape sigur nu va satisface asteptarile celui care a intrebat. Pe mine nu ma intereseaza nici toboganele, nici piscinele, nici programul de divertisment si nici bauturile de import. Nu ma intereseaza pestele. Astea sunt secundare pentru mine, deci nu voi putea face o recomandare utila.

Referitor la buget, eu mi-am stabilit bugetul maxim cam intre 50 si 75 EUR/noapte/pers si pana acum a fost absolut suficient. Am observat insa ceva: preturile au crescut enorm fata de anii trecuti. Hotelul la care am fost anul trecut cu 94 EUR/noapte prin booking, costa acum 185 EUR/noapte prin agentie. La fel si la alte hoteluri la care am stat, au crescut preturile cu 70 - 100%.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][11 voturi]
mishu
[21.08.22 18:36:58]
»

@tm67bru: Eu sunt una dintre persoanele care de curand a apelat la serviciile AFA (m-am conversat cu Cristi ) pentru alegerea hotelului. I-am spus cate ceva dinre doleantele mele si cum nu prea am avut timp sa caut diverse hoteluri i-am spus cam cu ce doresc sa semene (desi cam asta doream), m-a intrebat la fel: " Ce buget doresti sa aloci? " si apoi mi-a trimis cateva oferte, normal, am ales cam hotelul pe care il aveam in cap de la inceput (stiam unde ma duc, nu erau parerile altora ci deja parerea mea) si despre ce hotel am ales, si in ce perioada... dupa ce ma intorc de acolo .

Insa asa este, daca pana la urma separi costurile: avion + cazare + masa, ca sa nu mai spunem si de o oarecare comoditate , trebuie sa fii multumit cu ce ai fost dispus sa aloci. Si daca vei avea pretentia ca la 500 euro sa ai lumea la picioare, cred ca este cam greu.

Foarte util si bine explicat articolul, felicitari, votat cu mare drag.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][10 voturi]
donna77PHONE
[23.08.22 15:23:15]
»

Foarte util articolul. Mulțumim mult.

Tocmai ne-am întors din Antalya (by web: vezi impresii) și am plătit 630 euro de persoană/sejur de 7 zile, deci se încadrează în suma recomandată. ????

renteaPHONE
[29.08.22 09:41:49]
»

@tm67bru: Bravo, foarte buna analiza! Sunt perfect de acord cu ea, completez numai cu faptul ca, anul viitor, este posibil (as spune chiar - probabil) ca toate preturile sa fie mai mari cu cel putin 15%...

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
 • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
 • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
 • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
  (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
8 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
AZE, crismis, donna77, hlli, mishu, nickname77, rentea, Yoda
Alte articole din această RUBRICĂFilozofări... turistice:


  SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
 • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
 • pagină generată în 0.043302059173584 sec
  ecranul dvs: 1 x 1