1. File din istoria României oglindite în excursii
În ultima perioadă, cuvântul patriotism, a căpătat o conotaţie peiorativă. Părerea mea este că dragostea de mamă, credinţa, limba maternă, iubirea pentru pământul în care te-ai născut şi crescut sunt sentimente care iau contur încă din primii ani ai vieţii. Ele pătrund în intimitatea egoului tău, fac parte din fiinţa ta şi te însoţesc până la final oriunde te-ar purta paşii. Fiind sentimente intime nu trebuie nici clamate dar nici blamate. Globalizarea nu înseamnă pierderea identităţii
M-am gândit mult până să mă hotărasc unde să încadrez aceste gânduri şi cred că pe AFA şi în grupul FB ˝Amintiri din excursii˝ ar fi cel mai potrivit. Chiar dacă nu are o audienţă mare, răspunde unui proiect pe care-l am de mai mult timp în minte.
În perioada anilor 60-90 eu şi soţul meu ne-am descoperit dragostea pentru drumeţii. Cu copiii, cortul şi masina Dacia 1100, apoi Lada şi în urmă Dacia 1300 nu era zi liberă să nu mergem undeva prin ţară. Din păcate aveam doar două săptămâni concediu de odihnă, sâmbăta lucram şi duminica aveam voie să circulăm din două în două, după cum numărul maşinii era cu soţ sau fără. Poze făceam alb-negru cu un aparat rusesc Smena şi nicând nu am pozat obiective, ci noi doi sau în patru, eventual şi cu prietenii. După anii 90 am început să devorăm străinătatea. Începusem să fotografiem catedrale şi palate, întâi alb- negru, apoi sepia şi la urmă color dar pozele pe hârtie erau scumpe aşa că nu făceam mai mult de 5-6 max 10 într-o excursie. Abia după 2010 când am intrat în saitul AFA (amfostacolo.ro) am învăţat să le fac, am început să stochez pozele în foldere pe calculator. În perioada de maximă activitate pe acest sait până prin 2018, am revăzut şi completat ce vizionasem cu zeci de ani în urmă în ţară şi apoi din ´90 înafară. Deşi din peste 730 reviewuri scrise pe AFA aproape 400 sunt din România, consider că aşi mai fi avut multe de vizitat în ţară şi apreciez pe cei care le văd şi ne scriu despre ele.
Am călcat prin multe locuri istorice şi în aceastăt postare şi alte câteva care vor forma un serial aş vrea să vă dau jaloanele unor destinaţii obligatoriu de văzut măcar odată în viaţă pentru a înţelege din ele prezenţa şi evoluţia noastră pe aceste meleaguri. Nu doresc şi nu am competenţa unei lecţii de istorie ci vreau să prezint mai puţin prin cuvinte şi mai mult prin poze o parte din locurile vizitate care ne amintesc rădăcinile.
În momentul în care am făcut excursiile le-am organizat după traseu, numărul de zile pe care le aveam la dispoziţie şi obiectivele de vizitat în zonă. Acum îmi propun să mi le organizez în cadrul unui proiect care să surprindă statornicia dar şi evoluţia populaţiei pe pământul nostru din cele mai vechi timpuri şi până astăzi.
Mă gândesc că acest proiect să atingă următoarele etape.
1. Începuturile cu referire la urmele descoperite pe santierele arheologice din perioada neolitică;
2. Dacii liberi, războaiele daco-romane, vestigii ale ocupaţiei romane, creştinarea populaţiei, formarea poporului roman
3. Perioada marilor migraţii în Evul Mediu timpuriu
4. Descălecarea în principate, domnitorii şi mănăstirile pe care le-au înăltat
5. Cetăţi defensive de apărare, statale sau tărăneşti
6 Unirea principatelor, formarea statului roman
7 Monarhia, eroii din primul război mondial
8 Marea unire, perioada de prosperitate, castele şi palate
9. Perioada comunistă, evenimentele din dec. 1989 şi ultimii 30 de ani (Quo vadis Domine??
Jalonarea nu este exhaustivă, poate suferi modificări pe parcurs pentru a demonstra, pe baza a ceeace am văzut eu, perenitatea noastră pe aceste locuri. Deja acum când scriu, cred că ar fi interesant să scriu şi despre cetăţile greceşti din Dobrogea, premergătoare ocupaţiei romane.
Ar putea ca acest subiect să nu fie de interes pe un sait dinamic şi informativ de excursii actuale cum e AFA. În acest caz îl voi continua ca o datorie de onoare, în grupul ˝Amintiri din excursii˝ în care figurează destui dintre colegii useri AFA.
Cu siguranţă că am multe lipsuri, nu am pregătirea si competenţă de a face expozeuri pertinente, mi-ar mai trebui o viaţă să cunosc tot arealul –apreciez pe cei care îl fac şi reuşesc-dar m-am simţit datoare să parcurg aceste etape, pentru că aşa cum am scris la început ˝dragostea de mamă, credinţa, limba maternă, iubirea pentru pământul în care te-ai născut şi crescut sunt sentimente care iau contur încă din primii ani ai vieţii. Ele pătrund în intimitatea egoului tău, fac parte din fiinţa ta şi te însoţesc până la final oriunde te-ar purta paşii˝.
As fi recunoscătoare celor care eventual vor citi aceste reviewuri să vină cu completări şi eventual corecturi.
Trimis de Michi in 23.06.23 13:15:56
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
ECOURI la acest articol
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Filozofări... turistice, DE LA LUME ADUNATE - COMUNITATE" (deja existentă pe sait) - rubrică cu regim de votare +/-1PMA
@Michi: Un proiect extrem de ambițios, pentru care nu pot decât să te felicit! Așa cum am spus-o de mai multe ori, ești un exemplu pentru noi, userii (ceva) mai tineri.
Într-adevăr, patriotismul a ajuns să fie demonizat - nu știu dacă a dobândit conotații peiorative, așa cum susții tu, dar fără îndoială globalizarea a adus schimbări majore, și nu în întregime pozitive, în percepția asupra țării în care ne-am născut și asupra nouă înșine. Avem - se pare - un complex de inferioritate nejustificat și ne grăbim să ne raportăm la ceilalți subliniind mereu diferențele de civilizație care ne despart de Occidentul pe care visăm de decenii să-l ajungem din urmă... Iar, pe de altă parte, ne neglijăm moștenirea!
Cine să ne mai înțeleagă?!!
O spun în calitate de beneficiară a unei educații cosmopolite și absolventă a unei facultăți de limbi străine, cu acces direct și timpuriu la literatura și cultura străine. Așa cum bine subliniai, dragostea de mamă, credinţa, limba maternă, iubirea pentru pământul în care te-ai născut şi crescut sunt sentimente care iau contur încă din primii ani ai vieţii. Să încurajăm tinerii să-și cunoască și iubească patria! Iar demersul tău poate fi de ajutor!
@Carmen Ion: Mulţumesc Carmen că mi-ai înţeles mesajul. Am avut dubii dacă să-l postez sau nu, considerându-mă prea conservatoare şi depăşită. Si totuşi o apreciere ca a ta contează foarte mult. Nefiind de specialitate, - eu absolvind o facultate tehnică, -cu siguranţă în episoadele ce vor urma voi face greşeli şi vor fi omisiuni dar cu toate acestea, sper să se menţină ideea centrală ˝statornicia noastră pe acest pământ˝. Mulţumesc a priori celor câţiva care vor citi dar mai ales dacă vor participa interactiv postând ecouri din experienţa proprie.
Jos palaria!
Am crezut ca sunt singurul pe acest sait (sau care o fi denumirea corecta) care a ramas inapoiat la minte si mai crede in patriotism, dragostea de tara si de limba materna, de natura, de locurile unde s-a nascut si a copilarit. Ma bucur ca nu sunt singur si de aceea apreciez curajul de a demara acest proiect.
Am vazut multe din locurile de unde ai postat fotografii. In altele nu am ajuns, poate voi reusi sa ajung si acolo.
Ai incheiat seria de poze cu cireasa de pe tort, respectiv transfagarasanul pe care am fost de zeci de ori. Toate celelalte poze cu obiective deosebite, facute de oamenii acestor locuri palesc insa in fata frumusetii naturii.
Inca o data felicitari!
Numai bine si calatorii placute!
@liviu49: Mulţumesc pentru încurajare. Am rămas plăcut surprinsă că pe caniculă şi într-o perioadă în care oamenii sunt plecaţi şi nu prea au timp să citească, a fost votat până acum de 15 useri. Sper ca împreună cu voi să nasc /naştem serialul despre statornicia populaţiei pe aceste locuri. Eu am să refer doar la locurile văzute de mine în ultimii 14 ani ( de când păstrez fotografii pe calculator) dar sper, dacă vă interesează, să completaţi cu alte obiective care ne certifică istoria.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Mar.2024 Al 800-lea review, retrospectivă — scris în 03.03.24 de Michi din BUCURESTI
- Nov.2023 'Bostaniada', turismul si viitorul — scris în 19.11.23 de dorgo din TâRGU MUREș
- Sep.2023 Departe de casă — scris în 28.09.23 de AZE din SIBIU
- Jul.2023 [Nume-Agenție], tepari de profesie!!! — scris în 04.08.23 de ux130143 din PITEşTI
- Jun.2023 Info utile despre zborurile charter — ar trebui să figureze în cultura turistică minimală, dar nu sunt, în (prea) multe cazuri — scris în 15.06.23 de tm67bru din TIMIșOARA
- Jun.2023 Suflet de călător — scris în 10.06.23 de robert din BUCURESTI
- May.2023 Un articol tâmpit — scris în 12.05.23 de Mioritik din BUCUREșTI