ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 13.02.2022
DE AZE
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Sibiu
ÎNSCRIS: 02.07.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
SEP-2021
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Elwangen

TIPĂREȘTE URM de aici

Aici în Elwangen am făcut ultima vizită în timpul șederii mele din Germania, tot o după masă cu câteva ore de vizitat. Precum în celelalte orașe și aici am avut ce vizita. Vizita mea a cuprins trei obiective, centrul istoric din Elwangen, Schloss Elwangen (castelul Elwangen) și Schönenbergkirche. Sînt trei locuri și era nevoie de mașină pentru a mă deplasa în fiecare loc.

Despre Elwangen

Eu plecând dinspre Aalen am folosit drumurile B19 și B290. Drumul este scurt de 19 km a durat mai mult până am traversat Aalenul de această dată a fost ceva aglomerație în oraș.

Istoria orașului începe prin secolul VII pe atunci au venit alemanii aici. În prezent Elwangen are 24000 locuitori se afă la 440 m deasupra mării, principala apă curgătoare se numește Jagst. De acolo și denumirea care apare Elwangen, Jagst. Locuitorii cred că majoritatea lucrează în orașul puternic industrializat Aalen dar există și în Elwangen de ex. fabrica Varta plus alte firme. Și bineînțeles că din cauză că orașul are ce arăta unii se ocupă de turism, gastronomie, cazare, etc.

Schloss ob Elwangen

Așa cum am povestit vizita a decurs în trei etape. Deoarece urma să ne întâlnim cu cineva în centrul istoric am decis ca la început să vizităm cele 2 obiective independente aflate pe 2 dealuri mai îndepărtate. Primul a fost castelul. Pentru a ajunge sus fie se introduce în gps Schloss Elwangen fie se circulă pe străzile Molkerstrasse, Freigasse, Schlosssteige. Ajuns o dată sus se găsesc locuri de parcare din belșug nu se plătește.

Schloss ob elwangen (deoarece asta este numele complet) s-a înființat/construit între 1188-1221 pe dealul de 505 m. A servit atât în apărare cât și ca reședința unor domnitori. De ex. Între 1802-1842 a fost reședință regală. La început se numea Castrum Elwangen. În prezent castelul aparține statului și în afara scopului turistic este folosit și de diferite instituții. Vizita noastră s-a rezumat la exterior /interior curte/ziduri de apărare/parc. Muzeul nu din motive de covid+pauză de iarnă închis. Erau și ceva lucrări pe acolo.

Se intră dinspre parcare, se va trece pe sub două ziduri de apărare. Zidurile de apărare nu sînt înalte dar situarea pe deal plus șanțurile din jur le făceau totuși utile la vremea respectivă. În curtea interioară se observa deja că locul este folosit de mai multe instituții. Nu aveam acces peste tot. Un eventual asediu acum mulți ani impunea o sursă de apă, astfel am descoperit un bazin măricel-și acum plin cu apă-murdară. Castelul este foarte frumos dispune de 3 etaje plus mansardă. Există intrări principale, secundare plus încă o curte interioară. De la înălțimea castelului se poate observa orașul foarte bine. După turul castelului am ieșit în parcul îngrijit aflat între cele două ziduri de apărare. Din această direcție am observat următorul obiectiv care urma să fie vizitat biserica de pe Schönenberg.

În apropierea parcării este un restaurant cu loc de luat masa în interior și terasă exterior. Schloss Schenke se cheamă și era deschis.

Wahlfahrtskirche Schönenberg

Ca să ajung de la castel până sus la celălalt deal a trebuit să cobor strada Schlossteige iar la prima intersecție s-o iau la dreapta pe strada Schöneberg. La intersecția cu L1060 (Ziegelbergstr) se ajunge la baza bisericii baroce unde se află o parcare. Să nu faceți ca noi (noi am lăsat aici mașina și am urcat pe jos o diferență de nivel considerabilă) o luați la dreapta pe L1060 și în câteva sute de metri se va vira la stânga. Astfel se poate ajunge cu mașina până sus.

În 1682 s-a depus piatra de temelie de către episcopul de Augsburg Johann Christoph von Freyberg. Arhitectul construcției a fost Michael Thumb. Sfințirea a avut loc în 1685. Sfințirea nedorită a naturii – un fulger a declanșat incendiul din 1709. După 20 de ani au reușit s-o refacă-bănuiesc cu paratrăsnet de această dată.

Deci am lăsat mașina jos și am pornit pe cărarea de aproximativ 35-40 de grade precum pe Golgota. Atât în dreapta cât și în stânga cărării se află construite câte o minicapelă iar în interior câte o statuie/poză cu un sfânt și rugăciuni. Ajuns o dată sus am admirat atât fațada laterală cât și fațada frontală așa cum se vede dinspre oraș. Am reușit să vedem și interiorul baroc, orga, statuia de afară și casa parohială.

Am observat că la câteva sute de metri se află și o pârtie de schi cu skiliftul din dotare.

Centrul istoric Elwangen

Aici am parcat la domiciliul unui prieten unde am fost invitați la masă. Am parcat într-o stradă îngustă în fața casei lui milimetric de ziduri ca să mai încapă și alte mașini pe acolo. Străduța se cheamă Stadtfischergasse. a urmat plimbarea pe jos pe la obiective turistice. Probabil v-ați săturat dar tot biserici am văzut și aici. Cel puțin din punct de vedere arhitectural sînt interesante.

Imediat în apropierea parcării am găsit Marienkirche una catolică stil baroc construită în 1427. De aici am urmărit Badgasse o zonă pietonală la fel de cochetă ca în celelalte orașe. Magazinele și terasele erau oarecum animate. Ajuns în dreptul Spitalstrasse care este una combinată am luat-o la stânga până la Brunnen am Fuseck o altă fântână fotogenică. Info turist se găsește chiar lângă. Clădiri interesante și frumos pictate găsim și aici una chiar în dreptul fântânii.

Am urmărit Marktstrassele de aici până la Marktplatz un fel de piață mare centrul de interes pentru turiști. Pe de o parte zărim casele cu fațade interesante înșiruite iar pe cealaltă parte Clădirea judecătoriei o clădire istorică, Bazilica St Vitus și Stadtpfarrkirche toate alipite. Chiar se poate circula dintr-o biserică în alta.

Bazilica St Vitus este o biserică romanică construită în secolul XIII. Din păcate nu a rămas în forma originală în fiecare perioadă a preluat câte ceva gotic și baroc. Se poate coborâ și în criptă. Această biserică este catolică. În cea evanghelică Stadtpfarrkirche Elwangen care este lipită de aceasta se poate intra ori separat ori direct din St. Vitus fie pe sus fie prin cripte care sînt legate adevărate catacombe. De ce este cea evanghelică atât de ascunsă? A fost construită mult mai târziu în 1724 în stil baroc. Mai există o curte interioară pătrată unde se poate ieși printr-o galerie boltită foarte veche. Din această curte uitându-ne de jos vedem cât de alipite sînt cele două edificii.

Landgericht Elwangen (judecătoria Elwangen) funcționează într-o clădire istorică construită în 1748. Clădirea barocă s-a construit pe fundația fostei primării demolate în 1746. Este și asta lipită de cele două catedrale. La întoarcere spre domiciliul cunoștinței am folosit alte străzi și am și ocolit puțin ca să cât mai multe din centrul istoric Elwangen.

La întoarcere înainte să ieșim din Elwangen spre Aalen am mai făcut o scurtă vizită la o clădire istorică din 1473, este vorba despre St Wolfgang un lăcaș de cult catolic. Este integral făcută din piatră având în vedere vechimea elementele gotice s-au adăugat mai târziu.

Cu acest articol am încheiat seria vizitelor mele din scurta ședere din Germania.


[fb]
---
Trimis de AZE in 13.02.22 23:02:55
Validat / Publicat: 14.02.22 07:17:17
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GERMANIA.

VIZUALIZĂRI: 157 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P05 Vedere spre Elwangen
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 33950 PMA (din 36 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

⭐ValentinB_88⭐ [14.02.22 14:40:30] »

Frumoasa locatie! Multumim pentru recenzie!

Sa ne reauzim cu bine.

Rodel [14.02.22 15:17:03] »

Îmi plac orașele vechi a căror vârstă se numără în secole, așa cum este și burgul prezentat în acest review. Felicitări pentru impresii și poze!

AZEscris / TELEFON [14.02.22 16:53:43] »

@⭐ValentinB_88⭐: multumesc

AZEscris / TELEFON [14.02.22 16:59:31] »

@Rodel: Multumesc

A fost ultima excursie in DE, imi plac si mie vechiturile (orasele vechi) si le cam si caut

mishu [14.02.22 22:37:20] »

Pentru mine astfel de locuri imi staresc amintiri despre ultimii ani petrecuti prin tari straine in care am apucat sa vad si eu cate ceva. Foarte frumoase locuri, felicitari, votat cu mare drag.

AZE [15.02.22 12:43:48] »

@mishu: Mumțumesc, păi da am ajuns și eu acolo după 18 ani. Am revăzut câte ceva și am băut Weizenbierul lor care îmi place mult. Am folosit timpul scurt la maxim. Văd când mai ajung probabil tot așa în interes de servici.

Toate cele bune

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
AZE, mishu, Rodel, ⭐ValentinB_88⭐
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă zona Aalen:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.068399906158447 sec
    ecranul dvs: 1 x 1