ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 17.07.2021
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Piteşti
ÎNSCRIS: 19.06.11
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
JUN-2021
DURATA: 11 zile
Cuplu
2 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 9 MIN

Circuit prin pitoreasca Bulgarie

TIPĂREȘTE

În perioada 27 mai – 6 iunie am făcut o excursie de 11 zile în Bulgaria, vizitând-o pentru a doua oară la un interval de doar 7 luni, toamna trecută văzând litoralul bulgăresc, în extrasezon, de la Sozopol până la Balcic, despre care am scris mai multe review-uri, vezi impresii și următoarele. Spuneam atunci că Bulgaria mi-a plăcut mult și că o voi mai vizita, Bulgaria nu m-a dezamăgit nici de data aceasta, din contră parcă a fost din ce în ce mai bine. Sigur va urma o a treia și, probabil, ultimă vizită acolo, mai am câte ceva de văzut... ????

Am încercat să-mi fac un traseu variat așa cum îmi place mie, îmbinând frumusețile naturale cu cele spirituale dar și cu vestigii istorice. Am vizitat peșteri, cascade, frumoase mănăstiri, nu am ratat civilizația tracică și alte obiective aflate în patrimoniul universal.

Am avut 10 nopți de cazare, toate făcute prin Booking, astfel: 1 noapte Koshov la Milkovata Guest House, 126 lei (50 leva), 1 noapte Lovech la Oazis Family Hotel, 151 lei (60 leva), 3 nopți VelikoTârnovo la HiStory INN Unique Guest House, 443 lei (175 leva), 1 noapte Kazanlak la Damyanov House, 151 lei (60 leva), 4 nopți Plovdiv la Trendy & Deluxe Apartment, 641 lei (255 leva). Toate cazările au fost bune, ne-au oferit confort la un preț foarte bun, este adevărat că nu am avut mic dejun.

Voi scrie ce am văzut în Bulgaria pe zile, poate voi fi și eu sursă de inspirație pentru alți cititori, în toamnă nu am detaliat traseul și am primit mesaje private de la colegi de pe AFA care doreau amănunte. Am considerat că s-a scris mult despre Bulgaria, eu am citit din urmă foarte multe articole ale altor colegi, sursă excelentă de inspirație, cărora le mulțumesc cu mare drag...

Ziua întâia

Am plecat la ora 7 din Pitești într-o zi de joi, prima zi, 27 mai, în care se intra în Bulgaria fără a mai arăta adeverințele de vaccinare. Am trecut vama pe la Giurgiu, taxa de pod 15 lei, și am ajuns la vama bulgară în jurul orei 9, am arătat și adeverințele dar nu mai era nevoie de ele. Am stat foarte puțin acolo. Rovinieta o aveam plătită online, 30 euro pentru o lună, web.bgtoll.bg

Nu am schimbat bani, îi aveam deja din țară, băiatul nostru din București ne-a cumpărat leva de la o casă de schimb cam la cursul oficial, 1 leva = 2,52 lei.

Deși Koshov, prima cazare, este foarte aproape de Ruse, am ajuns acolo spre seară pentru că am vrut neapărat să văd două obiective turistice aflate în lista UNESCO, Mormântul Tracic de la Sveștari și Complexul Madara, aici am stat aproape 3 ore. Drumul este destul de neîntreținut mai ales în zona mormântului, păcat pentru că acolo totul este pus la punct...

Ziua a doua

De la Koshov unde am fost cazați am vizitat în această ordine Mănăstirea „Sfântul Dimitrie Basarabovo“, apoi Bisericile săpate în stâncă de la Ivanovo, Peștera Orlova Chuka, Cascadele Krushuna și Peștera Devetashka. A fost o zi plină dar minunată, hrană pentru suflet, de la cascade nu aș mai fi plecat... ce spun de peste tot nu aș mai fi plecat... Am mers apoi la Lovech.

Ziua a treia

Am vizitat dimineața frumosul Lovech după care am plecat la Mănăstirea Troyan, a treia ca mărime din Bulgaria, deosebită, și am ajuns la Veliko Târnovo văzând în acea după amiază Fortăreața Tsaravets și Parcul miniaturilor "Turnovgrad - spiritul Bulgariei milenare".

Ziua a patra

Am dedicat-o vizitării orașului Veliko Târnovo și a sătucului Arbanasi, profitând de biletul valabil 2 zile pentru intrare la 10 obiective, cost 30 leva de persoană, site museumvt.com/en. Am vrut să văd bisericile din Veliko și Arbanasi și cât de mult m-am bucurat de ce am văzut acolo, o minune de picturi, păcat că nu eram decât noi doi... Intrarea la fiecare biserică costa 6 leva, la Fortăreața Tsaravets 10 leva, deci recomand achiziționarea biletului combinat pentru vizitarea cât mai multor obiective, este foarte avantajos. Precizez că acestea sunt costurile reale, pe unele site-uri ale obiectivelor nu s-a mai făcut actualizarea prețurilor.

Ziua a cincea

Am văzut împrejurimile orașului Veliko Târnovo, plecând direct la Bojentsi pentru a vedea satul cu 18 locuitori, sat vechi de peste 600 de ani așezat într-o vale în mijlocul pădurii, înconjurat practic de ea, și Museum Architectural Reserve "Bozhentsi". De aici am revenit pe același drum mergând direct la Mănăstirea Dryanovo pentru a vizita superba zonă, de neratat, apoi am mers pe jos la Peștera Backo Kiro și la cascada de lângă ea. Am ajuns la intrarea în peșteră dar am așteptat turul de la ora 14, singurul tur lung de vizitare cu ghid al peșterii. Am venit cu circa o oră mai înainte pentru că vroiam să merg pe poteca ce urcă deasupra peșterii pentru a poza mănăstirea de sus... o minune! Merită vizita lungă a peșterii, sper să scriu despre acest lucru...

Am revenit la Veliko Târnovo pentru a vizita Cascada Hotnitsa (Kaya Bunar) dar și Canionul ce o înconjoară, timp de vizitare circa o oră. În drum ne-am abătut și pe la Mănăstirea Sf. Parascheva și am revenit la cazare. O zi plină, de neuitat!

Ziua a șasea

Am plecat de dimineață din Veliko Târnovo spre Kazanlak prima oprire fiind la Complexul architectural-etnografic Etara aflat la circa 52 kilometri, mi-a plăcut dar după ce cu o zi înainte văzusem Bojentsi... dacă ar fi să aleg, sigur ar fi Bojentsi. Am mers apoi la Mănăstirea Sokolski, păcat că în interior nu se poate vizita și ne-am oprit la Monumentul Libertății de pe Vârful Stoletov pentru vizitare. De aici am mers la Biserica - Monument Mănăstirea Shipka, se lucra la marea clopotniță și apoi la vizitarea Mormintelor Tracice din Valea Regilor, aceasta a fost marea mea dorință de a le vizita și nu m-au dezamăgit, de neratat. Le voi scrie în ordinea vizitării: Mormântul Seuthes III, apoi trei grupate astfel: Mormântul Helvetia” , Mormântul cu Grifoni și Mormântul Shushmanets. Mormântul Ostrusha era în renovare... Am fost singurii vizitatori de pe acolo, nu le voi uita..., o bucățică din marea istorie a tracilor de la sud de Dunăre... ????

Ziua a șaptea

Am vizitat Kazanlak, am văzut Muzeul de Istorie Iskra” , nu puteam rata artefactele găsite la Mormântul Seuthes III și am mers pentru a vedea Mormântul Tracic Kazanlak, de fapt copia acestuia. De aici am plecat direct la Peștera Snejanka, admirând și câmpurile cu trandafiri înfloriți, începuse și culesul lor... La peșteră se merge pe potecă circa o jumătate de oră în urcare dar merită orice efort. A fost cea mai frumoasă peșteră văzută de noi, o lume de basm a adâncului, de neratat... Am stat acolo aproape o oră, nu mi-am dat seama cum a trecut timpul, deși peștera nu este mare... Am plecat apoi la Plovdiv, gazda noastră pentru următoarele 4 nopți.

Zilele a opta și a noua

Le-am dedicat orașului Plovdiv care mi-a plăcut mult, vechi și nou deopotrivă, antic și renaștere la un loc... Era prima zi de joi a lunii, mai precis 3 iunie, când intrarea la toate obiectivele este liberă. Nu puteam să ratez mozaicurile și am vizitat Bazilica Episcopală din Philippopolis, apoi Bazilica Mică și Centrul Cultural Trakart unde, fiind privat, am plătit. Au urmat celebrele case din orașul vechi, biserici și alte obiective deosebite antice sau mai noi... În ziua a noua nu am mai avut intrare liberă și am luat tichet combinat pentru 5 obiective, cost 15 leva de persoană.

Ziua a zecea

Am mers special pe jos de la cazarea noastră la Muzeul de Arheologie, de neratat cu ale sale tezaure din aur și mozaicuri, apoi am plecat în împrejurimile orașului Plovdiv.

Am mers la Asenograv, mai precis la Cetatea Asanilor și Biserica Petrici. Am vizitat și Capela Sf. Atanasie, era deschisă. Sâmbăta și duminica micile capele sunt deschise. De aici am plecat la Mănăstirea Bachkovo, a doua ca mărime din Bulgaria după Mănăstirea Rila. Am stat aici mai mult de trei ore pentru a vizita zona deosebită. Am văzut Cascada Bachkovo aflată la circa 20 de minute de mănăstire, mulțumesc @Aurici, era plină cu apă... mulți turiști mergeau mai departe, am mers și noi, spre Bisericuța din Stâncă Kluviata, drum de circa o oră prin natură, știam că bisericuțele sunt deschise, am vizitat trei, drum lejer, ușor în urcare prin Rezervația “Zidul Roșu” ...

Ziua a unsprezecea

A fost dedicată întoarcerii spre casă, dar pentru dezmorțire am oprit la Cetatea Cherven care este foarte aproape de Koshov, unde am avut prima cazare. Nu ne încadram ca timp dacă o vedeam la începutul circuitului nostru și am lăsat-o special la întoarcere, merită!

Circuitul s-a încheiat la Pitești după un parcurs total de circa 1.900 kilometri.

Concluzii

Pentru pensionari Bulgaria este tare prietenoasă, peste tot sunt bilete la jumătate de preț. A fost un circuit deosebit, am văzut multe minuni ale naturii dar și ale omului, un circuit pe care îl recomand fără ezitare, atât de aproape de noi!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de mprofeanu in 17.07.21 15:51:24
Validat / Publicat: 17.07.21 18:27:35
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BULGARIA. A mai fost în/la: Litoralul bulgăresc de la Sozopol la Balcic

VIZUALIZĂRI: 1771 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

13 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mprofeanu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P08 Cascadele Krushuna, o minune!!
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 51500 PMA (din 55 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

13 ecouri scrise, până acum

webmaster
[17.07.21 19:56:50]
»

Împreună cu continuarea / continuările sale, articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinație.

Mika
[17.07.21 20:04:29]
»

@mprofeanu: Foarte frumos arată tot ce aţi vizitat! Prin Bulgaria am trecut de multe ori, ultima data chiar la inceput de iunie, dar incă nu ne-am hotărât să petrecem mai multe zile prin țara vecină. Are locuri foarte frumoase, după cum am citit pe AFA. Este pe listă, mai ales zona montană, care este pe lista scurtă. Felicitări pentru această vacanță frumoasă!

mprofeanuPHONEAUTOR REVIEW
[17.07.21 21:11:11]
»

@webmaster: Mulțumesc frumos!

mprofeanuPHONEAUTOR REVIEW
[17.07.21 21:13:13]
»

@Mika: Mulțumesc frumos pentru ecou! Cu mare drag ????!

Carmen IonPHONE
[18.07.21 11:02:19]
»

@mprofeanu: Foarte frumos și interesant traseul.

Felicitări!

mprofeanuPHONEAUTOR REVIEW
[18.07.21 18:32:50]
»

@Carmen Ion: Mulțumesc frumos! Cu mare drag, !

irinad
[18.07.21 20:29:00]
»

Felicitări pentru acest amplu şi frumos periplu bulgăresc! Aş putea zice un adevărat tur de forţă pentru cele unsprezece zile, însă dvs. sunteţi turişti cu experienţă bogată la activ, aşa că nimic nu e prea mult. În mare parte dintre locurile şi obiectivele vizitate am ajuns şi eu, dar în mai multe minivacanţe, însă bag de seamă că au rămas destule unde nu am călcat, deci aş avea motiv să revin la vecinii noştri de la sud de Dunăre. De fapt, ei mi-au intrat demult la suflet, pentru ei păstrez nostalgia primei ieşiri din ţară, de acum aproape patruzeci de ani. Chiar şi anul acesta, prima ieşire (scurtă) în afara ţării, la mijlocul lunii mai (cu adeverinţa de vaccinare pe atunci), a fost tot în Bulgaria unde ne-am simţit tare bine.

Mi-a plăcut mult cum v-aţi organizat călătoriile pe zile şi cât de bine au decurs lucrurile. În plus, se pare că aţi avut parte de vreme minunată! Felicitări încă o dată!

Aurici
[18.07.21 20:30:01]
»

Excelent, acum am văzut articolul tău. Nu-mi vine să cred că am văzut atât de multe din cele menționate de tine, dar la câte drumuri am făcut și eu în țara vecină s-au adunat. Niciodată însă n-am stat atât de multe zile. Pentru noi Bulgaria este mantie pentru vreme rea. Când nu mai știm încotro și se ivesc 2-3-4 zile, țup, mai bifăm câte ceva de pe listă. Dar lista asta parcă se tot lungește în loc să se termine. Iar acum mai adaug și de la tine câteva.

Pe lista scurtă de tot este Kazanlak, dar acolo sunt mai multe condiții. Am trecut o dată pe lângă, dar ne-am rezumat la Shipka atunci pentru că la Kazanlak am mai multe de făcut.

Ce mă bucur că ai găsit Cascada Bachkovo plină de apă. Nouă locul ăla ni s-a părut dumnezeiesc, dar eram după secetă mare și abia erau câteva firicele de apă. A apărut vreun indicator sau tot așa, te duce drumul?

La Krushuna am fost la o zi-două distanță cred. Foarte mult mi-a plăcut rezervația, era de mult pe listă, dar voiam să o leg de Lovech și nu se legau 2-3 zile deloc.

Abia aștept să mă uit la poze și abia aștept să dezvolți.

mprofeanuPHONEAUTOR REVIEW
[19.07.21 08:22:27]
»

@irinad: Ai dreptate, a fost un circuit destul de plin dar frumos. Am fost cam singuri la multe dintre ele. Peșterile, în Plovdiv la vizitarea frumoaselor case am fost doar noi sau încă doi vizitatori...

Știu că ai fost acolo în etape diferite, doar ți-am recitit articolele... care m-au inspirat.

Cu mare drag, !

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mprofeanuPHONEAUTOR REVIEW
[19.07.21 08:35:24]
»

@Aurici: Am lăsat Bulgaria mai târziu de văzut pentru că fiind aproape este ușor abordabilă. Am profitat de faptul că era greu să pleci departe și am putut să o vedem în tihnă. Și eu mai am multe de văzut, am citit despre ele în articolele voastre și cred că voi mai merge acolo posibil legat de altceva.

Spre Cascada Bachkovo nu era indicator, dar se merge pe drumul larg ce pleacă din parcarea de lângă mănăstire. Noi nu am știut și am parcat jos în zona de dinainte de tarabe. Am mers ca voi urcând scările din stânga drumului principal aproape de mănăstire. A fost o zi de sâmbătă și era multă lume pe traseu.

Cu mare drag, !

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Marius 72
[19.07.21 20:50:24]
»

Felicitări pentru traseul ales!

Si pentru că sunteți genul de” umblăreți” !

Parțial am parcurs și eu din obiectivele voastre, însă nu așa pe îndelete.

Speram să scriu despre ele, dar parcă de la o vreme e mai la îndemână să citești decât să scrii...

mprofeanuAUTOR REVIEW
[19.07.21 21:33:23]
»

@Marius 72: Știu că ai fost acolo... ultima dată cred că toamna trecută, te-am citit atunci dar și în mai când mi-am făcut traseul, m-ai inspirat și m-am dus să vizitez Complexul Etara...

Mă tentează mult Macedonia de Nord, sper să ajung acolo poate anul viitor, așa că voi avea de unde să citesc...

Mulțumesc frumos pentru vizită și ecou!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
mprofeanuAUTOR REVIEW
[19.07.21 21:38:42]
»

@Marius 72: Scuze, l-am trimis cu puțin timp înainte!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Aurici, irinad, Marius 72, Mika, mprofeanu
Alte impresii din această RUBRICĂDrumuri bulgărești, cu bune și rele:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.37782597541809 sec
    ecranul dvs: 1 x 1