ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 20.07.2021
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Piteşti
ÎNSCRIS: 19.06.11
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
MAY-2021
DURATA: 1 zile
Cuplu
PREȚ 13 lei de persoană lei
FĂRĂ transport
Raport PREȚ/CALITATE: EXCELENT
"ECHIPA" A INCLUS:
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
CAZARE [camere etc]:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTA MEDIE REZULTATĂ
100.00%
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut

Descoperă Razgrad și împrejurimile

Mormântul Tracic de la Sveștari

TIPĂREȘTE URM de aici

Spuneam în review-ul precedent că în prima zi am făcut o escală la Sveștari, un sat mic, circa 600 de locuitori, cam trei sferturi turci, din nord-estul Bulgariei situat la circa 40 kilometri de Razgrad, de la Ruse sunt circa o sută de kilometri. În urmă cu peste 2.000 de ani acolo era un oraș foarte mare, probabil Daosdava, „Cetatea lupilor” , capitala statului get din vremea lui Dromihete, după cum arată monumentele megalitice și vestigiile așezării fortificate descoperite de săpăturile arheologice efectuate acolo.

De la Giurgiu la Sveștari, la Mormintele Tracice

Din Giurgiu trecând Podul Prieteniei am continuat pe Drumul 21 aproape 70 de kilometri, până în Comuna Tutrakan, și de aici vreo 4 kilometri pe Drumul 2104 până la intersecția cu Drumul 205 pe care am mers circa 25 de kilometri până la Sveștari, pe ultimii 10 -15 kilometri drumul fiind destul de stricat, ca și următorii kilometri tot pe Drumul 205, spre Isperih. S-a circulat destul de lejer, pe porțiunea de drum cu multe gropi eram cam singuri și am putul face slalom de la stânga la dreapta sau invers, printre gropi, centru neexistând….

La Sveștari am părăsit Drumul 205 și am mers în dreapta doi kilometri și ceva pe drumul spre Mormânt, până la parcarea mare și pustie, erau parcate doar mașinile personalului, de lângă clădirea administrativă a complexului, zonă foarte bine amenajată, cu o infrastructură bună, drumuri către principalele obiective, zone de parcare, alei în jurul movilelor.

Se află acolo peste 40 de morminte, alte sanctuare și necropole antice, diverse clădiri și chiar o cetate toate formând Rezervația Arheologică "Sborianovo".

În timp ce achitam taxa de vizitare, 5 leva de pensionar, ceilalți turiști plătesc câte 10 leva de persoană, au mai sosit doi tineri și împreună cu un tânăr ghid am plecat toți patru spre monument, vizita făcându-se numai cu ghid însoțitor.

Mormântul poate fi vizitat de miercuri până duminică între orele 9:30 – 16:30, în restul timpului fiind închis.

Mormântul Tracic de la Sveștari

Cel mai important, valoros și mai deosebit monument descoperit acolo este un Mormânt Regal Tracic, cunoscut mai bine ca Mormântul Tracic de la Sveștari, patrimoniu mondial UNESCO, pentru el am mers acolo, văzusem cu câteva luni în urmă Mormântul Tracic de la Pomorie, vezi impresii.

Apropiindu-mă de mormânt, Tumulul, movila de pământ ce-l acoperă, cu înălțimea de peste 11 metri și diametrul de aproape 70 de metri, seamănă cu cel de la Pomorie tot așa de mare dar mai bine protejat: sistem de securitate, sistem de aer condiționat, ușă blindată hidraulică închisă cu telecomandă (cifru), accesul se face numai cu papuci de unică folosință, este interzis fotografiatul, ghidul nostru, foarte vigilent, cum simțea ceva cum stingea lumina cu telecomanda ce o avea în mână, este prima dată când nu am reușit să fac măcar o poză acolo unde pozatul este interzis. Voi posta câteva poze găsite pe alte surse….

Am început vizita cu o plimbare prin Dromosul, pasajul ce duce în mormântul antic subteran, pe pereții căruia am văzut mai multe poze despre mormânt și importanța lui.

Mormântul construit în prima jumătate a secolului 3 î. Hr din blocuri imense albe de calcar moale are lungimea de aproximativ 7,5 metri, lățimea ajunge la 6,5 metri și are trei camere acoperite cu câte o boltă semicilindrică, de diferite înălțimi. Este protejat de un sarcofag de beton pus deasupra mormântului, nu construit, pentru că a fost turnat în altă parte și mutat peste mormânt, apoi acoperit cu pământ pentru a avea aspectul inițial de movilă.

Ne-am oprit în Holul a cărui intrare este flancată de două coloane care se termină cu capiteluri ionice, deasupra lor este o friză cu rozete și capete de taur legate cu rozete și ghirlande, întreg mormântul fiind decorat cu diferite forme, inclusiv diverse specii de animale.

În mormânt au fost găsite două sicrie de piatră, bunuri funerare și rămășițe umane de la trei persoane. Una este a conducătorului de 36 de ani, alta a unei femei de aproximativ 25 de ani, probabil soția sa, în acea perioadă, tradiția impunea ca soția să-și însoțească soțul chiar și în viața de apoi, a treia probabil a unei rude. Camera de Înmormântare ce diferă de celelalte camere prin decorul bogat și frumos în stil elenistic, dar în concordanță cu cultura și credințele geților și prin forma de colonade cu coloane atașate la perete. Blocurile de piatră de sub arc sunt susținute de zece figuri feminine, patru pe peretele frontal și câte trei pe pereții laterali, cu brațele întinse până în tavan, înalte ca niște copii de zece ani, numite Cariatide, jumătate reprezentări feminine, în rochii fără mâneci, lungi, foarte ondulate, jumătate reprezentări vegetale, din talie în jos rochiile sunt întoarse arătând ca niște flori colorate. Cele zece femei au fețele diferite, părul creț și poartă pe cap câte un coș și, interesant, după peste 2.000 de ani se mai văd urmele de vopsea la păr, fețe și haine.

Tot aici este înfățișat Ritualul de Zeificare a regretatului conducător, numit Eroizare: regele călare și însoțit de doi soldați primește coroana de aur de la Marea Zeiță Mamă, alte patru femei așteptând cu daruri în spatele ei.

Camera este o adevărată operă de artă chiar dacă, atât cariatidele cât și întreg decorul nu sunt complete, probabil regele a murit brusc și lucrările au rămas neterminate.

A treia cameră, Camera Laterală, mai mică și mai puțin împodobită, era destinată cadourilor și sacrificiilor, în această cameră fiind găsite osemintele a 5 cai, care, conform tradițiilor tracice, și-au însoțit stăpânul în viața de apoi.

Am văzut și Ușa de Piatră, ce proteja, odinioară, mormântul regelui.

Am încercat să fac măcar o poză dar vigilentul nu mi-a permis, deși l-am rugat să-mi dea voie măcar una, stingând lumina, cei doi tineri însoțitori voiau să iasă, așa că regretând lipsa unor poze am părăsit monumentul, deși aș mai fi stat pe acolo….

Ieșind afară ghidul a baricadat iarăși ușa și s-a dus spre administrație, eu am mers puțin prin complex, am mai pozat un mormânt care, am înțeles!?!? , este amenajat dar neiluminat și Planul Rezervației Arheologică "Sborianovo", apoi am părăsit complexul, nu mai venise nici un turist în perioada cât Am Fost Acolo.

Mormântul mi-a plăcut foarte mult, delicat, culoarea marmurei dându-i ceva strălucitor, mi-a plăcut locul de înmormântare deosebit ornat. A fost primul mormânt tracic de acest tip văzut de mine și m-a impresionat….

Nu știu cât de bine am reușit să descriu acest monument, dar dacă v-am trezit interesul vă invit să-i faceți o vizită, pozele postate fiind puține, merită prin ceea ce prezintă și reprezintă el….


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

Mormânt tracic unic, așezat într-o zonă pitorească, aproape de o pădure...

Loc frumos amenajat, se poate merge pe alee și înconjura întregul ansamblu și admira tumulii...

Citește și CONTINUAREA aici

---
Trimis de mprofeanu in 20.07.21 17:38:03
Validat / Publicat: 20.07.21 18:35:15
VIZUALIZĂRI: 425INFO ADIȚIONALE
 • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BULGARIA.
 • Alte destinații turistice prin care a fost: Emiratele Arabe Unite, Qatar
SESIZEAZĂ
greșeală / conținut, limbaj
Adn. FAVORIT
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mprofeanu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P05 Sveștari, Rezervația Arheologică Sborianovo, Alee printre Tumulii din Complexul Monumentelor Tracice
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol:

PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 39800 PMA (din 42 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
INFO: membrii AmFostAcolo beneficiază - in cadrul sistemului de Privilegii - de preţuri particulare pentru vacanţa în această destinaţie - negociate direct cu tour-operatorii sau cu proprietarii.
 • Verifică: solicită o ofertă personalizată

 • ECOURI la acest articol

  2 ecouri scrise, până acum

  Yersinia pestis [22.07.21 12:08:26] »

  Îmi plac articolele tale, mai ales că faci referire la muzee și locuri de interes.

  Nu știu de ce, mare parte a românilor au luat Bulgaria la preț de matineu, gen” Ei, au și ei niște resorturi făcute de nemți și-atât!”De vreo patru ani am constatat că greșim amarnic dacă avem atitudinea asta! Bulgarii au multe locuri interesante, pline de istorie, locuri pe care parcă știu să și le pună mai bine în valoare decât o facem noi. Gen, toată lumea spune că Sighișoara e mai frumoasă decât Veliko Tărnovo dar, după ce ai să mergi acolo, parcă nu mai ești așa de sigur!

  Cetatea Tsarevetsului, Trapezitsa, satul Arbanasi, Tryavna, Muzeul din Pasul Shipka, Mănăstirea de la Dryanovo, satul Bozhentsite, Gabrovo, Muzeul etnografic de la Etăr, toate aceste locuri sunt foarte frumoase, extrem de bine conservate și tare plăcut de vizitat. Am spus doar despre locurile pe unde-am fost eu, sunt convins că sunt tare multe și chiar cred c-ar merita o vizită.

  Clar, îmi pare că bulgarii fac turism mai calificat decât noi și, de aici, imaginea mai bună pe care o au când e vorba de această activitate, reflectat în numărul de turiști străini ce le vizitează țara!

  mprofeanuscris / TELEFON [22.07.21 14:53:26] »

  @Yersinia pestis: Ai scris atât de bine despre turismul din Bulgaria încât nu am ce să mai adaug, doar să te aprob. Mie mi-a plăcut foarte mult.

  Voi mai ajunge pe acolo dar legat cu Macedonia de Nord, mă mai gândesc la variante...

  Mulțumesc frumos pentru vizită și ecou! 😆

  Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

  ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul articolului (review-ului) de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine linkul ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
   (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
  SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
  NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
  EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
  Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

  NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
  Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
  VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
  mprofeanu, Yersinia pestis
  Alte impresii din această RUBRICĂ:

   SOCIALs
  Alătură-te comunității noastre

  AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
  SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

  [C] Copyright 2008-2021 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
  AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  AmFostAcolo recomandă găzduirea la ROHOST.COM
  pagină generată în 0.0789148807526 sec
  ecranul dvs: 1 x 1