ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 04.07.2021
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
JUN-2021
DURATA: 1 zile
Familie
4 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Istorie și religie – un mix perfect la Putna (I)

TIPĂREȘTE

De 30 de ani nu am mai fost la Mănăstirea Putna, eram un puști atunci când împreună cu o persoană dragă mie am plecat cu trenul la 4 dimineață din Botoșani spre cunoscutul ansamblu mănăstiresc. Planul de vacanță în Bucovina a cuprins și un popas obligatoriu în acest loc încărcat de legendă și istorie. Acum două zile, pe 2 iulie, a fost prăznuit în calendarul ortodox Sfântul Voievod Ștefan cel Mare, zi de sărbătoare la Putna unde se află mormântul domnului moldovean. De asemenea, azi – 4 iulie – sunt pomeniți toți sfinții români din calendarul creștin-ortodox – Duminica Sfinților Români.

Aproape de granița de Nord a României, la Putna, se ajunge ușor. Am plecat din Suceava la orele dimineții, am traversat orașul Rădăuți și am mers spre așezarea Vicovului pe DN 2H, o șosea de calitate bună. Satele străbătute au un aspect îngrijit, casele sunt arătoase, gospodăriile închegate, arată mai bine ca multe orășele mici românești.

Urmăm indicatoarele rutiere și indicațiile aplicației GPS și ajungem direct într-o parcare încăpătoare, asfaltată și parțial aflată la umbra arborilor. Aici găsiți și o toaletă subterană în stare bună, dotată cu apă curentă și consumabile.

Am regăsit Mănăstirea Putna într-o stare excepțională, așa cum trebuie să fie o mănăstire istorică – sobră, bine îngrijită, impunătoare prin rolul ei în istorie. Mi-a plăcut că am regăsit liniște, ne aflam acolo în cursul săptămânii și nu era aglomerație (nici de enoriași, nici de pelerini ori vizitatori), pe aleea intrării nu se mai regăsesc chioșcurile și tarabele înghesuite de acum 30 de ani. Cu o zi înainte, pe 15 iunie, avuseseră loc o serie de manifestări în avanpremieră dedicate împlinirii a 150 de ani de la Serbarea de la Putna din 1871 (monitorulsv.ro/Local/2021 ... are-de-la-Putna).

Mănăstirea Putna a fost analizată și „cântată” în nenumărate materiale monografice, studii și articole, chiar eu am achiziționat o frumoasă broșură de prezentare din biserica principală a mănăstirii (8 lei). Nu voi relua toate datele istorice și legendele care plutesc în jurul ansamblului monastic, mulți dintre voi le cunoașteți, le puteți rememora sau afla accesând bine alcătuitul site oficial: putna.ro/Istoria-s2.php.

Am analizat pe un panou informativ așezarea obiectivelor în cadul complexului mănăstiresc după care am pătruns cu bucurie în incintă pe sub turnul de intrare (datând din secolul al XVIII-lea) păzit cu strășnicie de stema Moldovei. În fața noastră se deschide spațioasa incintă a mănăstirii, dominată de silueta zveltă a bisericii voievodale „Adormirea Maicii Domnului” (ctitorie de veac al XVII-lea). Turla semeață, ornamentată cu frumoase elemente arhitecturale, săgeată cerul. Iarba e tunsă la dungă, merii pitici au aceeași înălțime, floricele albe pigmentează gazonul. La intrare nu am plătit nici o taxă, bilet acces sau taxă foto astfel că am încercat să surprindem cadre foto cât mai frumoase.

În stânga turnului de intrare se află ruinele chiliilor de pe la 1500, iar în dreapta turnul clopotniță, singurul care face puțină notă arhitecturală oarecum discordantă cu restul construcțiilor. Mai facem câțiva pași pe lângă fântâna lui Iacov Putneanul, veche de cel puțin 250 ani, și ne oprim în fața Casei Domnești, o clădire refăcută bineînțeles.

Elementul arhitectural original din epoca lui Ștefan cel Mare este turnul tezaur, un puternic pilon de apărare a incintei fortificate și, în caz de primejdie, loc de tainiță pentru odoarele mănăstirii, actualmente în plin proces de restaurare.

Bineînțeles că intrăm în biserica de dimensiuni apreciabile, pe lângă uși de fier ornamentate, depășim călugărul care păstorește masa cu lumânări și alte chestii religioase de vânzare și ne oprim în încăperea – gropniță a bisericii în fața mormântului lui Ștefan cel Mare. Cu câteva zeci de ani în urmă locul de veci era puțin mai sobru, în sensul că nu erau atâtea candele, diverse obiecte religioase și flori pe mormântul-monument. Nu e un lucru rău, între timp voievodul fiind înscris în rândul sfinților. Ne oprim și la celelalte locuri de veci (pietre măiastru alcătuite, cu inscripții), apoi admirăm catapeteasma (incredibil de frumos lucrată) și pictura; am putut face fotografii în interior, dar nu am folosit blitzul.

În fața bisericii se află muzeul mănăstirii, un loc bine organizat, cu obiecte valorificate așa cum trebuie, cu piese în mare majoritate originale – voi face un articol separat.

Vizita se încheie cu o clipă de răgaz în fața bustului lui Mihai Eminescu, lucrare a sculptorului Oscar Han, dezvelit în perioada interbelică, și cu o oprire în fața a trei clopote istorice.

Din gangul turnului de acces îmi mai arunc o privire asupra ansamblului eclezial de mare valoare istorică de la Putna, mă bucur că după 30 de ani mănăstirea este bine pusă în valoare din toate punctele de vedere și apreciez emoția pe care ți-o induce vizitarea acestui loc.

Alegeri inspirate!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 04.07.21 10:20:56
Validat / Publicat: 04.07.21 11:21:57
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în PUTNA.

VIZUALIZĂRI: 1174 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

11 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P07 Vedere din curte spre cele două turnuri de pe latura estică.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 43600 PMA (din 32 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

11 ecouri scrise, până acum

liviu49
[04.07.21 11:35:17]
»

Hai ca azi mi-a mers la primul vot!

De-abia intors dintr-un miniconcediu in Transilvania si Maramures, am norocul sa primesc cadou cateva articole din locuri care imi sunt foarte dragi mie. Dulcea Bucovina!

Anul trecut, dupa 11 ani reveneam in Bucovina si nu se putea sa nu vizitez, inca o data manastirea Putna. Am gasit-o putin imbatranita, dar la cei 544 de ani pe care ii implinise anul trecut nu se mai pun cei 11. Cea mai mare diferenta era mutarea celor tri clopote din fata peretelui de vest al bisericii in apropierea statuii lui Mihai Eminescu.

N-as vrea sa adaug mai multe, mai ales ca in urma cu cativa ani am scris pe larg un articol intreg (vezi impresii)

Numai bine si calatorii placute!

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[04.07.21 15:21:39]
»

@liviu49: Mănăstirea Putna este unul din punctele emblematice ale românilor; mi-a plăcut ce am găsit la fața locului: o cristalizare a istorie, a religiei și culturii. Dacă ajungi într-o perioadă liniștită, fără zarvă și larmă, te poți bucura de tot ceea ce oferă Mănăstirea Putna pe plan spiritual și nu numai.

P. S. Am văzut ediția din „Bucuria credinței” în care părintele Necula era prezent la cetatea Neamț. Interesante emisiuni!

Mulțumesc pentru ecou și aprecieri.

Mihai18
[04.07.21 21:46:30]
»

Citind acest rewiev am înțeles mai bine ce am vizitat cu mulți ani în urmă. Atunci am avut șansa să intrăm în lăcașul mănăstirii odată cu un grup de turiști care nu erau români. În acea zi ghidul mănăstirii era o călugăriță de cca. 30 ani care vorbea impecabil în limba franceză (norocul nostru). M-a surprins o expresie riscantă la acele vremuri, spunând „Dacă aici nu ar fi mormântul domnitorului Stefan cel Mare, atunci granița cu URSS ar fi fost la Suceava” După vizitarea mănăstirii, ieșind din localitate, am oprit într-o parcare unde se afla un localnic și i-am spus expresia riscantă a ghidului de la mănăstire. Acesta a confirmat și ne-a arătat departe, în zare, un tractor pe câmp, spunând „Acest tractor este dincolo de graniță, în URSS.

Revin la rewiev. Mi-a plăcut și l-am citit cu interes. Felicitări.

webmaster
[04.07.21 22:11:41]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

===

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

liviu49
[05.07.21 09:12:10]
»

@Mihai18:

Intr-o excursie mai veche, in anul 1976, ghidul manastirii, ne-a spus, printre altele ca pe placa initiala a statuii lui Mihai Eminescu erau scrise alte versuri, din poezia Doina

De la Nistru pân' la Tissa

Tot românul plânsu-mi-s-a,

Că nu mai poate străbate

De-atâta străinătate.

care in epoca comunista nu puteau ramane pe soclul statuii. Calugarii manastiri, pentru a nu se distruge placa au desfacut-o si au ascuns-o. De gasit nu a mai gasit-o nimeni pana azi. Si tot atunci ghidul manastirii, despre care ghidul grupului nostru ne-a spus ca era staretul manastirii ne-a vorbit despre istoria nescrisa si nestiuta a manastirii, vorbe care au facut ca dupa 10 minute sa mai ramanem la lectia de istorie doar doua persoane: eu si ghidul grupului, ceilalti fugind la microbuz. Conform spuselor ghidului manastirii granita cvu URSS ar fi trebuit sa fie pe cursul Moldovei, Campulung, Gura Humorului ar fi fost pe granita, iar cetatea de scaun a Sucevei ar fi fost in URSS.

Numai bine si calatorii placute!

adsoPHONE
[05.07.21 09:53:07]
»

@liviu49: Stiu textele ghizilor de la Putna, dar... in ce spun ei se amesteca perioade istorice diferite.

Granita pe rauri era obsesia austriecilor. In 1780, cand s-a facut prima impartire a Bucovinei, a fost cum spunea acel ghid: Voronet in Moldova, Humor in Austia, pentru ca granita urma valea Moldovei. Suceava era in Austria, de asta s-a construit gara de la Burdujeni la 4-5 km de oras: acolo era Suceava romaneasca.

In 1940, cand s-a impartit a doua oara Bucovina, hotarul a fost trasat de Stalin si acceptat de partea romana in urma unui ultimatum. Stalin a folosit o harta cu distributia etnica si a urmat linia de demarcatie a grupurilor de populatie, nu repere geografice.

Exista, insa, o urma de adevar in spusele ghizilor: se spune ca Stalin a folosit un creion care scria gros atunci cand a trasat granita. Si a fost in litigiu o banda de cativa kilometri, despre care nu era clar daca va ramane Romaniei sau va trece la URSS. S-a procedat diferit de la caz la caz: in zona Putna, se pare ca argumentul cu mormantul lui Stefan a functionat in favoarea Romaniei.

adsoPHONE
[05.07.21 14:12:00]
»

@liviu49: cred ca am spus si o prostie in raspunsul de mai sus: Voronet a fost tot in partea austriaca. Granita era la sud de Voronet, cam pe unde e Schitul lui Daniil Sihastrul. Dupa care urca usor catre E-NE, lasand Falticeni in Moldova si trecand pe la sud de Suceava.

Granita era pe rauri, dar nu urma un rau mare pe toata lungimea sa. Taia vaile Bistritei, Moldovei si Sucevei de-a lungul unor afluenti de-i lor care curg aproximativ de la vest catre est.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Mihai18
[05.07.21 14:26:36]
»

@liviu49: Dragă Liviule, eu mai știu câteva versuri cu aceiași semnificație.

De la Nistru până la Tisa, se întinde țara mea. Altă țară nu-i pe lume, mai frumoasă ca a mea. Eu am urmat clasele primare ale școlii, în două orânduiri sociale diferite, când România era Regat și mai apoi, când România a devenit Republica Populară Română. Au trecut mulți ani, dar nu am uitat. Era în ziua de 3 ian. 1948 când învățătorul a venit la clasă cu o foarfecă și ne-a impus să tăiem din manuale primele două pagini, cu regina mama Elena și Regele Mihai I. Deci era ziua când am intrat în era comunismului. A fost o utopie. Comunism însemna „De la fiecare după capacități, fiecăruia după nevoi” Nici URSS care după cca. 6o de ani de socialism, nu a intrat în era comunismului. În România, socialismul a avut și părți bune. Oamenilor săraci care se spălau în lighean ori albie o dată pe săptîmână, le-au fost atribuite apartamente cu bai, apă caldă și confort. Transfăgărășanul, barajele Vidraru și Bicaz, construite atunci, sunt vizitate și apreciate de cei care blesteamă acea perioadă. Stop. Am fost destul off-topic Mulțumesc Web pentru clemență. Aștept replici caustice dar și argumentate.

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[06.07.21 10:17:20]
»

@all: Mulțumesc pentru ecouri!

De ce nu au ocupat rușii mănăstirea Putna? = stiridinbucovina.ro/2021/ ... astirea-putna-3.

Despre evenimentele petrecute la început de iulie 1940 sub zidurile Putnei puteți citi aici: ro.wikipedia.org/wiki/Inc ... _1-3_iulie_1940 și ro.wikipedia.org/wiki/Inc ... in_6_iulie_1940.

Numai bine!

RoxanaGRS
[30.07.21 10:37:52]
»

Dintre toate mănăstirile bucovinene, Putna e preferata mea. Nu știu să spun de ce. Probabil are ceva din spiritul lui Ștefan. E maiestoasă, impunătoare, amplasarea e foarte frumoasă, e extraordinar de bine întreținută și nu e deloc comercială. Celelalte, mai ales cele pictate, deși frumoase, mi se par prea comerciale și muuult prea asaltate de hoardele de turiști.

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[30.07.21 10:51:49]
»

@RoxanaGRS: Apreciez și eu Mănăstirea Putna pentru sobrietatea sa și impactul cultural-istoric pe care îl generează. Într-adevăr la Putna nu se simte acel aer de dughenizare, de chioșcărie cu diverse produse îndoielnice. Totul e pus la punct, o vizită în cursul săptămânii oferindu-ți liniștea de care ai nevoie.

Mulțumesc pentru ecou! Numai bine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
liviu49, Mihai18, RoxanaGRS, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea Putna:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.078316926956177 sec
    ecranul dvs: 1 x 1