ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 03.07.2021
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Târgoviște
ÎNSCRIS: 02.05.10
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
JUN-2021
DURATA: 10 zile
Cuplu
2 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
BUN

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 14 MIN

Karpathos, o insulă surprinzătoare, dar aproape necunoscută

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Cum am ales Karpathos, insula dodecaneză dintre Creta și Rhodos

Insulele grecești sunt fascinante, cel puțin pentru mine, îndrăgostită până peste cap de Elada și ale sale meleaguri fermecătoare. Nu mă înțelegeți greșit, nu fac lobby pentru insule în defavoarea părții continentale, dar în opinia mea, insulele au un ceva aparte, un farmec altfel.

Aveam în plan pentru anul trecut, plan făcut de pe la finele lui 2019 să mergem cu Aegean Airlines în Santorini în iunie, apoi amânat în septembrie. Nu s-a materializat, iar în urma anulării zborurilor spre/dinspre insulă, am primit de la Aegean Airlines un voucher consistent, de peste 550 € care putea fi folosit timp un an, după care, dacă nu era utilizat, era pretabil a fi transformat în bani. La vremea rerspectivă, am fost foarte mâhnită pentru anularea zborurilor, fiindcă îmi tăia, practic, posibilitatea de ajunge în insula-vedetă a Greciei, însă am avut marele noroc până la urmă, de un alt zbor, nou introdus pe o rută new entry de Wizzair, aşa încât visul vacanţei santorineze a devenit o minunată realitate.

După ce am trecut în 2021, Aegean a început să-mi bombardeze căsuţa de e-mail cu tot felul de notificări de zboruri la promoţie, la care eu am rămas multă vreme imună, fiind încă supărată pe situaţie, până când soţul meu, mult mai împăciutor decât mine, mi-a zis că trebuie să ne gândim să folosim voucherul într-un mod eficient şi înţelept, adică pe o destinaţie îndepărtată, care să merite un preţ atât de mare al biletelor. Atunci, am avut un declic şi am reacţionat gândindu-mă că trebuie să ne orientăm la una dintre frumoasele insule ale Eladei, greu accesibile, la care nu ajung cursele directe, pentru a se justifica zborul şi pentru a ne bucura de exotismul unei insule deosebite.

Şi uite aşa am ajuns la Karpathos, după ce am periat îndelung aria Mării Egee să vedem care dintre insule ne-ar face cu ochiul. Pentru a o localiza repede în minte, vă spun că este situată în sud-estul ariei egeene, între Creta și Rhodos, parcă un pic mai aproape de Rhodos, la doar vreo 50 km în vestul acesteia. M-am documentat sumar, am ajuns la concluzia că ar fi bine să ne cazăm în capitală, drept care am ales ceva pe sufletul nostru, desigur cu ajutorul prietenului booking.

Karpathos părea insula perfectă pentru noi din punctul de vedere al cadrului natural excepțional, al plajelor fabuloase pe care le posedă, al lipsei de aglomerație și al multelor posibilități de explorare a arealului înconjurător. Perioada de vacanţă era dinainte stabilită, în luna iunie având amândoi o tranșă mai consistentă de concediu.

Pe la mijlocul lunii mai, Aegean Airlines, pentru a nu se dezminți de la surprizele neplăcute pe care mi le-a făcut în trecut, mă anunță că zborurile de dus, de fapt cel pe segmentul Atena-Karpathos, se anulează și călătoria se amână cu totul pentru ziua următoare, deci vacanța se scurtează cu o zi. Încă mai puteam modifica gratuit cazarea, care trebuia și ea ajustată, în consecință, am procedat fără tăgadă la modificat. Dar ce mai conta, mergeam în Elada şi asta era cel mai important: eram vaccinaţi încă din aprilie cu cea de-a doua doză, iar grecii erau dornici să primească cu precădere turişti imunizaţi, deci nu ne putea sta în cale nimic.

Pe ultima sută, am completat şi noul PLF, doar un pic diferit faţă de cel de anul trecut, conținând în plus date despre protecția anticovid. Codul QR, ca răspuns la PLF, l-am primit imediat de cum a bătut gongul ce anunța intrarea în ziua plecării și cu mare emoție, de cum s-a luminat de ziuă, l-am printat și am plecat cu elan spre aeroport. Alături am pus cu grijă şi adeverinţele de vaccinare.

Zborurile au fost agreabile, mai puţin escala de şase ore care ne-a prelungit nerăbdarea de a ne aduce în faţa ochilor noi plaiuri elene. Însă aşteptarea a meritat din plin, fiind răsplătiţi de zei cu un coup de foudre de netăgăduit.

Despre Karpathos, insula peisajelor sălbatice şi a localnicilor din cale afară de ospitalieri

De Karpathos nu se ştiu prea multe, de fapt insula este destul de puţin cunoscută la noi, nefiind promovată aproape deloc, însă nici printre greci nu este foarte mediatizată. Ea este însă raiul italienior şi al olandezilor, primii numărând peste trei sferturi dintre vizitatori.

Ca situare, din punct de vedere geografic, aşa cum am spus într-un subtitlu, Karpathos face parte din grupul Insulelor Dodecaneze (douăsprezece insule, în traducere), ce se află în sud-vestul Mării Egee, la 50 km sud-vest de Rhodos şi vreo sută de km de coasta nord-estică a Cretei. Nu-i o insulă mare, chiar dacă este a doua ca dimensiune dintre dodecaneze (după insula Rhodos), însă are un relief covârşitor muntos şi o formă alungită şi subţire ca un fus, practic lanţul muntos ce o străbate pe lungime, de la nord la sud, apare ca şi o coloană vertebrală susținătoare. Din anumite puncte din nord unde insula se îngustează măsurând câteva sute de metri în lăţime, de pe şoseaua împlântată în coasta înaltă sau chiar deasupra acesteia, se poate privi marea atât de pe latura vestică, cât şi de pe cea estică. Un lucru interesant, neîntâlnit foarte des!

Ca să vă faceţi idee, suprafața acesteia este de 325 kmp, iar populaţia permanentă nu depăşeşte 7.000 de suflete la care se adaugă în sezonul turistic alte mii de vilegiaturişti. Dintre rezidenți, jumătate trăiesc în capitala insulei, Pigadia, oraş ce se găseşte în sud-estul insulei într-un superb golf natural. Oricum, insula este slab populată, acesta fiind principalul motiv pentru care oamenii formează o adevătată comunitate, parcă sunt toţi neamuri între ei chiar dacă locuiesc în sate diferite, existând şi excepţii de la această regulă, desigur. Karpathos mai are două mici insule în administrare: Saria în imediata apropiere, la nord, și Kasos situată la sud-vest, înspre Creta.

Saria este nelocuită în zilele noastre, dar cu o bogată istorie și vestigii pe măsură, în trecut făcând corp comun cu Karpathos, fiind desprinsă de aceasta de un puternic cutremur. Kasos este una dintre dodecanezele liliputane care alcătuiesc arhipelagul ce depășește ca număr douăsprezece insule (dodecaneze în greacă), fiind pământul a cinci sate și a unor corăbieri iscusiți.

Istoria insulei Karpathos este foarte veche, de pildă Homer o descria ca cea a vânturilor, denumind-o Anemoussa, aşa fiind cunoscută multă vreme. Deci, marele poet punctase încă din antichitate principala caracterisitică a sa: vântul, adică acel meltemi uscat, fiindcă el este cel ce face legea în insulă, bătând uneori de te spulberă, nu alta! Pinii expuşi direct în bătaia sa erau contorsionaţi de-a binelea, iar restul vegetației pitice deformată înspre traiectoria în care suflă.

A făcut parte din Imperiul Roman, apoi din cel Bizantin, apoi a fost capturată pe rând de genovezi şi veneţieni, ca din 1538 să intre în posesia otomanilor care o numeau Kerpe şi aveau s-o deţină până în 1912. în acel an, arhipelagul dodecanezelor a fost ocupat de italieni până în 1948 când a revenit patriei-mamă, Elada. În timpul dominaţiei italiene, insula a beneficiat de o bună dezvoltare a infrastructurii, iar italienii i-au zis Scarpanto, nume sub care şi astăzi este cunoscută printre aceştia. De fapt, în prezent, aşa cum am mai spus, cu o tradiţie de ani buni, italienii constituie marea majoritate a turiştilor care vin în insulă, iar toate panourile informative sau alte pliante, hărţi, etc. sunt în greacă, engleză şi italiană. La rândul nostru, şi noi eram luaţi drept italieni datorită asemenării limbilor noastre latine, lucru ce nu ne deranja deloc.

Desigur că numele insulei, pentru noi, românii, intrigă într-o oarecare măsură, amintindu-ne de Carpați, dar nu există ncio legătură între acesta și munții noștri cei falnici, totul fiind doar o potrivire și atât.

Relieful înalt ce culminează în mijlocul insulei, în vârful Kali Limni 1215 m (în traducere Lacul Bun) se face vinovat de dificultatea de abordare a interiorului insulei, în sud înălţimile fiind mai domoale şi lăţimea mai generoasă, permiţând nu foarte demult construirea aeroportului naţional chiar în extremitatea sudică, aterizarea avioanelor părând mai degrabă o plonjare în mare, şi nu o atingere a solului.

Ariditatea, atât de specifică insulelor din bazinul egeean central și sudic, nu este prezentă chiar peste tot, munții poartă păduri mai dese sau mai rare de pini, iar în zonele în care munții se îngemănează direct cu țărmul, pinii sau eucalipții dau locuri umbroase, perfecte la plajele de pe latura estică. Karpathos se bucură de mult soare pe parcursul anului, ploile ușoare fiind posibile doar iarna și în lunile de toamnă târzie sau primăvară timpurie.

Karpathos este o insulă rurală, dar nu înapoiată, având unsprezece sate mai însemnate, dintre care cele de munte sunt adevărate bijuterii, la care se adaugă capitala Pigadia sau Karpatos Town ce reprezintă și principalul port al insulei, iar cel de-al doilea ca importanță, Diafani, situat în nord-est, a fost construit de sătenii celei mai vestite așezări a insulei: Olympos.

Karpathienii se ocupă, preponderent cu creşterea animalelor (capre şi oi), viticultură şi se mai practică ceva culturi pe un platou înalt, în nord, la Avlona. Însă, în trecut, după cel de-al doilea război mondial, mulţi dintre aceştia au emigrat în America de Nord sau Australia, formând adevărate comunităţi karpathiene, agonisind ceva bani şi întorcând-se, apoi, în satele de origine unde au investit în case arătoase sau mici afaceri.

Cea mai mare calitate a insulei Karpathos, cel puțin pentru mine, o reprezintă faptul că nu este deloc comercială, ci autentică, naturală, de cele mai multe ori sălbatică, cu localnici ospitalieri ce-și păstrează cu sfințenie tradițiile și obiceiurile. Este extraordinar să mai vezi în secolul nostru că oamenii din anumite sate se îmbracă zilnic în portul popular și că respectă niște cutume vechi de peste o mie de ani şi vorbesc un dialect cu rădăcini doriene, să vezi că mai există zone nealterate de turismul de masă, dar în care străinii sunt respectați și tratați ca niște musafiri de vază. Localnicii salută primii oriunde te-ai afla, îţi zâmbesc şi sunt foarte amabili. Te întreabă de unde eşti şi încearcă să-ţi intre în voie în semn de preţuire că le-ai vizitat insula.

Cu siguranță, Karpathos este cu totul altfel față de restul insulelor pe care le-am mai vizitat, cu un farmec aparte și oameni calzi și primitori care m-au impresionat foarte plăcut.

Câteva aspecte practice şi organizatorice

Karpatos nu-i un loc uşor accesibil, în această insulă ajungându-se fie pe cale aeriană, aşa cum am făcut şi noi, prin Atena, zburând pe două segmente, fie pe cale maritimă din Pireu, un drum cu ferryboat-ul durând până la 10 ore. Şi-ntr-un caz, şi-n celălalt, un drum spre/dinspre insulă consumă timp considerabil, aproximativ o zi, ceea ce nu pare prea încurajator. Nici din punct de vedere financiar nu e tocmai facil, ambele variante nefiind deloc ieftine, aşa încât nu putem decât să sperăm că atunci când vom avea curse aeriene directe, Karpathos va deveni o preferată a compatrioţilor, aşa cum s-a întâmplat în timp şi cu alte destinaţii.

Odată sosiţi în insulă, transferul de la aeroport se face în principal cu taxi, transportul public local fiind destul de slab reprezentat. Există KTEL şi în insulă, dar autobuzele sunt puţine, fac curse către anumite destinaţii, la anumite ore, după un program prestablilt şi afişat în autogara din capitală, mai multe informaţii - karpathosbus.wordpress.com/schedule.

Pe noi cursa de la aeroport către Pigadia ne-a costat 25 euro, pe cea spre aeroport am plătit 28 euro. Însă, noi veniserăm chitiţi să închiriem maşină, lucru pe care l-am făcut pentru cinci zile bătând palma pentru un Hyundai I10 şi 120 € cu asigurare full. De fapt, insula este periată de maşini închiriate în orice colţişor al său, firmele de închiriat având serios de lucru peste tot.

Staţiile de alimentare sunt numai două în toată insula, una în capitală, cealaltă într-o localitate de pe ţărmul vestic (Arkasa), iar preţul benzinei de 1,85 €/litru.

Drumurile insulei sunt în general bune, insula putând fi străbătută pe asfalt, dar trebuie ţinult cont că în cele mai multe cazuri avem de-a face cu serpentine spectaculoase. Înguste, uneori doar pe o bandă, construite în stânca munţilor, având în cealaltă parte hăul şi o frumoasă privelişte la mare, drumurile reprezintă ele însele adevărate provocări la adrenalină crescută, dar şi atenţie sporită. De pe munţi cad pietre care se văd pe şosea, şi pe care lucrătorii ce întreţin drumurile nu le pot face faţă mereu. E un lucru care dă fiori, dar real...

Cel mai recent construit drum important, dar şi cel mai impresionant, este cel spre Olimpos, până atunci, singura modalitate de a ajunge acolo era pe mare. Şi asta s-a întâmplat numai acum câteva zeci de ani...

Despre preţurile din insulă, nu pot spune că au fost mai mari faţă de cele din alte insule, dimpotrivă parcă mi s-au părut mai joase. Karpathienii au avut anul trecut o perioadă foarte grea, turiştii lipsind în mare măsură, aşa că am avut senzația că sunt dispuşi la diverse concesii pentru a-şi reveni. Am găsit hoteluri, cafenele, localuri închise ce nu păreau să se redeschidă prea curând.

Pentru o masă la tavernă, cu gustări mărunte la început, fel principal, vin sau bere şi apă pentru două persoane, am plătit în medie 30-33 €, cea mai scumpă a fost 44 €, la care mai adăugam bacşişul de rigoare. Mâncarea a fost gătită excelent peste tot pe unde ne-am oprit prin insulă la masă, totul proaspăt, uneori gătit pe loc. În aproape toate locurile, am primit la final ceva din partea casei: desert sau digestiv.

Cea mai mare bucurie a fost când, după vreo două zile de la sosirea noastră, câteva dintre taverne începuseră să ofere muzică live seara şi le-am devenit clienţi fără să stăm prea mult pe gânduri. Un adevărat răsfăţ, căci grecii ştiu să se distreze, să facă atmosferă şi să încânte audienţa la maximum.

Ce am făcut pe zile/Experienţa noastră

În această vacanţă am avut de toate: ghinion, noroc, vreme superbă cu soare din plin fără pic de nori, vânt, distracţie, bucurie, emoţie, dar şi un pic întristare. Am început cu stângul la sosirea în Karpathos când am constatat că bagajul meu de cală nu a ajuns odată cu mine, ci se pierduse pe undeva pe drum, pesemne că mai văzuse o altă insulă... După o zi şi jumătate, mi-a fost adus la hotel, l-am găsit în cameră.

Momentele de spaimă le-am trăit atunci când am trecut prin două cutremure, dintre care unul de 5,7 grade pe scara Richter în toiul nopţii, la ora 01,14, urmându-l pe unul mai scurt şi de intensitate mai mică pe la orele 20,00 al serii precedente. Însă, totul este bine când se termină cu bine, aşa că le-am trecut la categoria „peripeţii vacanţeşti” .

În prima zi, am ajuns în insulă târziu, pe seară, aşa încât după ce ne-am cazat, n-a mai rămas timp decât pentru o masă la tavernă şi o plimbare nocturnă prin port pentru a respira aerul de care ne fusese atâta dor.

Următoarele două zile le-am petrecut în Pigadia pe care am ţinut s-o cunoaştem îndeaproape: la plimbare pe străduţele în pantă ale orăşelului, în port, la plajă, la mici cumpărături.

În cea de-a patra zi, am plecat în croazieră în insula Kasos, sora sa mai mică, de fapt ne-am făcut programul vacanţei oarecum în funcţie de această ieşire, fiindcă aveam nevoie de cinci zile consecutive cu maşină închiriată, iar plecările în Kasos cu boat-trip-ul sunt doar două pe săptămână.

În cele cinci zile în care am beneficiat de maşină, am parcurs 427 km prin insulă, consumând combustibil (benzină) de 60 €. Am cutreierat insula în lung şi-n lat, de la nord la sud şi de la est la vest, încercând să cuprindem cât mai mult din ceea ce aveam recomandat ca fiind de interes atât de gazde, de ghiduri sau localnici.

Am vizitat mai întâi plajele cele mai faimoase de pe latura estică: Achata, Kira Panagia, Apela, Agios Nikolaos Spoa care se întrec în frumuseţe unele pe altele, fiind exemple reuşite ale reliefului înalt ce îmbrăţişează marea, unde apa are nuanţe incredibile într-o paletă largă.

Apoi, ne-am îndreptat spre nord, unde am ţinut neapărat să vizităm Olympos, cel mai vestit sat de pe insulă, pe care-l recomandă la unison, toată lumea ca pe un must-see pe bună dreptate. Realmente, este unic şi nu trebuie ratat nicidecum de către cine păşeşte în insulă, are o poveste absolut uimitoare pe care sper s-o spun în alt review, fiindcă ar fi prea multe de zis. De acolo, am plecat înspre ţărm, la Diafani, portul pe care şi l-au făurit olympiţii, localnicii vrednici ai Olymposului, în dorinţa şi nevoia lor de a avea ieşire la mare.

După aceea, am plecat către sud, am vizitat plajele Ammoopi, Votsalakia, Damatria, am trecut apoi la cele din preajma aeroportului, dintre care Diakoftis ne-a lăsat cu gura căscată. Senzațională! Am mers pe urmă în sud-vest, la Arkasa, fostă cetate antică din care n-a mai rămas mare lucru, actualmente cea mai importantă localitate de pe acestă latură a insulei, şi la cea mai cunoscută plajă a sa, Agios Nikolaos. La întoarcere în Pigadia, am vizitat Menetes, un minunat sat de munte, poziţionat amfiteatric pe coline.

Celelalte două zile le-am dedicat vestului insulei cu plajele sale Lefkos, Finiki şi satele aferente, apoi ne-am aventurat până la Mesochori, satul alb amplasat în trepte de unde se vede un colţ de Creta, dar şi alte sate superbe de munte: Pyles, Othos, Volada, Aperi situate în interiorul insulei. Nici nu ştiu despre care să spun că e mai frumos, din toate priveliştea către mare îţi taie respiraţia, nu alta.

Concluzie

Karpathos este insula ideală pentru cei ce preferă natura bine conservată, peisajele sălbatice, obiceiurile şi tradiţiile păstrate de secole, localnicii deschişi şi primitori, pe scurt un loc necomercial, autentic, de o frumuseţe absolut uluitoare. Ea poate oferi oricărui turist fie o vacanţă activă cu tot felul de preocupări şi aventuri, fie una liniştită, de relaxare, în funcţie de ce-şi doreşte fiecare. Noi am încercat să gustăm din tot farmecul său, experimentându-i cât mai multe aspecte, însă am rămas cu regretul că nu am avut timp de drumeţii montane deşi plecaserăm în dotare cu încălţăminte adecvată. Insula este recunoscută pentru mulţimea de trasee cu grade diferite de dificultate, de altfel se pot vedea peste tot indicatoare ce-i ghidează corect pe cei ce se încumetă pe acestea. Se pot face chiar și cățărări din ce am citit.

Dar, am avut satisfacţia petrecerii unei vacanţe într-un loc aproape exotic, recunoscut pentru puritate şi lipsă de artificial, neaglomerat, în care nu am întâlnit conaţionali aproape deloc şi în care viața pare mai simplă, timpul curge parcă mai lent, fără stres şi în care uiţi de grijile cotidiene şi în care îţi reîncarci bateriile aproape instantaneu! O recomand din toată inima!

 

Vă rog, ataşaţi urmotul videoclip:

https://www.youtube.com/watch?v=ssROuUhhJIY

## end review sc
Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de irinad in 03.07.21 17:21:29
Validat / Publicat: 03.07.21 19:33:39
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.

VIZUALIZĂRI: 1778 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

17 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (irinad); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P06 Un colţ de Olympos
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 81900 PMA (din 62 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

17 ecouri scrise, până acum

bitnicPHONE
[03.07.21 19:51:29]
»

Am citit cu drag si mare interes acest review! Insula Karpathos este paradisul nostru secret si sincer mi-ar place sa nu devină prea comercială niciodată.

Am vizitat insula pentru prima dată la sfarsitul lui septembrie 2018 si pentru că ne-am îndrăgostit de ea am revenit si in iunie 2019! Si acum, dupa 2 ani, inima tânjeste după Karpathos, cu toate că anul trecut am vizitat insula Milos si acum cateva zile ne-am intors din Naxos.

Nicăieri nu am regasit ospitalitatea localnicilor din Karpathos si peisajele ei unice!

Cu siguranță vom mai merge încă o dată!!!

irinadAUTOR REVIEW
[03.07.21 20:07:56]
»

@bitnic: Păi, să ştii că în afară de AFA-işti, nimeni dintre cunoscuţii mei sau dintre cei din anturajul meu (e vorba de oameni umblaţi prin lume), nu auzise de Karpathos. Însă mă bucur să aflu că insula este una preferată de tine şi că este paradisul vostru. Realmente este un colţ de rai din toate punctele de vedere, doar că e mai greu de ajuns acolo şi nici prea ieftin. Înţeleg că suntem pe aceeaşi lungime de undă în ceea ce priveşte ospitalitatea karpathienilor, nu doar mie mi s-a părut că ar fi mai calzi faţă de alţi greci.

Îţi doresc să revii în Karpathos cât mai curând! Şi mie mi-ar plăcea să ne întoarcem măcar pentru încă o vacanţă, mai ales că am mai avea multe de văzut şi de făcut!

Mulţumesc mult pentru ecou, vizită, aprecieri!

bitnicPHONE
[03.07.21 20:15:29]
»

@irinad: de fiecare data cand am fost am luat biletele de avion din timp, din primăvară pentru septembrie si din ianuarie pentru iunie. Așa că am dat in jur de 200€/pers dus-intors cu Aegean/OlympicAir, in schimb cazarea din Finiki mi s-a parut foarte ieftina: 35€/dubla/noapte in septembrie si 45€/dubla/noapte in Finiki la hotel de 3*.

Pentru acest an am vazut ca au fost mult mai scumpe tarifele la avion.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
irinadAUTOR REVIEW
[03.07.21 20:25:23]
»

@bitnic: Eu am luat biletele de avion (folosind voucherele primite anul trecut) în 28 februarie şi abia m-am încadrat în cei 550 euro pentru biletele de avion pentru două persoane dus-întors, la fel cu Aegean Airlines şi Olympic Air, cu bagaje de cală pentru amândoi. Cazarea, într-adevăr aşa cum spui şi tu nu e scumpă, a fost 41 euro/noapte în Pigadia, la hotel destul de bun.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
webmaster26
[03.07.21 20:29:51]
»

@bitnic:

Am vizitat insula pentru prima dată la sfarsitul lui septembrie 2018 si pentru că ne-am îndrăgostit de ea am revenit si in iunie 2019!

Ne-am bucura să putem citi impresiile tale de acolo scrise ca articol (review) nou.

Procedând astfel, ai avea ocazia ca prin notele şi evaluările proprii să contribui la o medie mai reprezentativă a acestei destinaţii.

În plus, dacă vreodată vei solicita informaţii aici, pe sait, cei care îţi vor răspunde o vor putea face cât mai adecvat "profilului" tău turistic (funcţie de locurile în care ai fost, unde ţi-a plăcut şi unde nu, din ce motive etc)

Poţi folosi linkul SCRIE IMPRESII (se deschide într-o fereastră nouă)

irinadAUTOR REVIEW
[03.07.21 20:31:39]
»

@webmaster26: Te rog, nu uita de videoclip!

maryka CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA
[03.07.21 20:43:06]
»

Nici nu știi cât de mult am așteptat primele tale impresii despre Karpathos! Superb! Eu știam că este fain tare, dar parcă acum m-a fermecat și mai mult! De vreo câțiva ani o am în vedere și voiam să ajungem acolo, dar tocmai din cauza distanței și nu numai, ci faptul că orarul de zbor este destul de dificil, cu o escală mare, acum 6 ore, e chiar acceptabil, erau și 10 ore anii trecuți-pentru un preț decent.

Oricum mă bucur enorm că am reușit s-o văd prin ochii tăi, mi-am alinat nițel dorul, în așteptarea momentului prielnic și pentru noi.

Minunate pozele, spun totul despre această insulă necunoscută celor mai mulți, aștept cu nerăbdare să ne povestești despre tot ce ați făcut acolo!

Te pup cu drag, o seară frumoasă!

irinadAUTOR REVIEW
[03.07.21 20:58:05]
»

@maryka: Mă gândeam eu că-ţi va plăcea Karpathos, ţi se potriveşte de minune.

... orarul de zbor este destul de dificil, cu o escală mare, acum 6 ore, e chiar acceptabil, erau și 10 ore anii trecuți-pentru un preț decent.

Şase ore a fost doar escala la dus, la întors aceasta a fost de unsprezece ore, adică de la orele 21,00 la orele 08,35 ziua următoare. Însă, am încercat să transformăm noaptea de aşteptatre în ceva agreabil, plecând în vizită în centrul Atenei, la miezul nopţii, ceea ce a fost neaşteptat de frumos. Cazare nu am vrut să luăm, aşa că ne-am descurcat cu ideile de moment.

Mă bucur că ţi-au plăcut fotografiile şi articolul, cu siguranţă totul va fi pe gustul tău când vei vizita insula!

Mulţumesc pentru ecou, vizită, aprecieri! Te îmbrăţişez cu drag!

Carmen Ion CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA
[03.07.21 21:16:07]
»

@irinad: Interesantă alegere, felicitări! Am impresia că în urmă cu câțiva ani o agenție de-a noastră organiza zboruri charter spre Karpathos. Dar poate mă înșel.

Oricum, insula arată foarte spectaculos, și faptul că nu e turistică și comercială nu face decât să îi sporească farmecul în ochii mei. Pe de altă parte, faptul că necesită o escală la Atena reprezintă un dezavantaj serios atât în privința costurilor, cât și a timpului pierdut cu transportul.

Aștept cu interes continuările!

irinadAUTOR REVIEW
[03.07.21 22:09:45]
»

@Carmen Ion: A fost o alegere destul de greu de făcut fiindcă ne puseserăm în minte să valorificăm voucherele primite într-un mod eficient, dar plăcut pentru o destinaţie care să merite. Am ştiut de la bun început de disconfortul escalelor, dar altfel nu se putea.

Am impresia că în urmă cu câțiva ani o agenție de-a noastră organiza zboruri charter spre Karpathos. Dar poate mă înșel.

Este posibil, dar, cum atunci nu intra în sfera mea de interes, nu cred că am luat seama. Cert este că, trecând peste aceste aspecte obositoare şi costisitoare, Karpathos merită atenţie sporită mai cu seamă din partea celor ce iubesc Grecia. Am încercat să transformăm şi capetele vacanţei în zile cât de cât agreabile şi ne-a ieşit în bună măsură. În privinţa costurilor, cu siguranţă Aegean combinată cu o subsidiară este mai scumpă faţă de orice altă companie aeriană low-cost care operează la noi.

Mulţumesc pentru vizită, ecou, comentarii! Toate cele bune!

webmasterPHONE
[03.07.21 22:35:59]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

===

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

irinadAUTOR REVIEW
[04.07.21 08:03:34]
»

@webmaster: Mulţumesc frumos, ca-ntotdeauna, mă onorează!

webmaster26
[04.07.21 09:48:57]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

crismisPHONE
[04.07.21 10:27:38]
»

@irinad: Ce să zic?! Am rămas cu gura căscată!... Karpathos pare să aibă mult din farmecul peisajelor cvasi-deșertice din Ciclade (de care mi-e dor de mor, mai ales că anul ăsta nu le vom vedea) și... încă ceva în plus. Nu știu exact ce; poate mă voi lămuri citind articolele tale viitoare și vizionând fotografiile.

În tot cazul, se pare că din momentul acesta, m-am mai făcut cu o destinație de vacanță pe lunga listă turistică!

Felicitări pentru idee, felicitări pentru expunere!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
irinadAUTOR REVIEW
[04.07.21 14:12:10]
»

@crismis: Mă bucur mult că ţi-a plăcut noua mea destinaţie grecească, cea aleasă pentru această vacanţă mai consistentă. În acelaşi timp, îmi pare bine că există useri care au fost deja acolo şi au venit încântaţi şi, de asemenea, sper ca insula să câştige în popularitate pe viitor. Aşa cum spui şi tu, parcă tentează şi asta e bine!

În ceea ce priveşte peisajele, în partea de sud, acolo unde relieful este mai domol, se apropie mult de aspectul de semi-deşert cu pâlcuri scunde de plante obişnuite cu uscăciunea, în partea centrală şi nordică, acolo unde înălţimile domină, vegetaţia este mai bogată, pinii fiind foarte des întâlniţi.

Insula este foarte frumoasă, are o frumuseţe naturală deosebită determinată de cele două elemente esenţiale: munte şi mare care se întrepătrund foarte bine. La aceastea se adaugă cultură, tradiţii, istorie, etc., toate foarte bine conservate în timp.

Mulţumesc mult pentru vizită, ecou, vorbe frumoase! Te îmbrăţişez cu drag!

Rodel
[05.07.21 15:15:53]
»

Din impresiile citite și imaginile văzute, Karpathos este pe gustul meu. Dar zborul cu escale m-a dezarmat!

Felicitări pentru review, pozele minunate și excursia în îndrăgita Eladă!

irinadAUTOR REVIEW
[05.07.21 19:48:07]
»

@Rodel: Cu scuzele de rigoare pentru acest răspuns întârziat, mă bucur că insuliţa asta subţirică vă este pe plac, şi pe noi ne-a impresionat cum nu credeam, fiindcă acolo pe plan local a intervenit şi factorul uman care a înclinat şi mai tare balanţa către aceasta. Într-adevăr, zborul cu escală este descurajator, însă nu ne rămâne decât să sperăm că la un moment dat vom avea zboruri directe (implicit mai ieftine), am văzut că spre multe dintre insulele greceşti zboară câteva companii aeriene low-cost ce operează la noi care şi-au adjudecat nişte rute la mare căutare.

Mulţumesc pentru vizită, aprecieri, ecou!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
crismis, irinad, maryka, Rodel
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în insula Karpathos:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.11266589164734 sec
    ecranul dvs: 1 x 1