ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 18.06.2021
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucureşti
ÎNSCRIS: 30.06.14
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
AUG-2019
DURATA: 7 zile
Solo
1 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
BUN

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 12 MIN

Evadare in Floriana (Il-Furjana)

TIPĂREȘTE URM de aici

Unul dintre cele mai subevaluate orase din Malta pentru turism este cu siguranta Floriana umbrita probabil de vecina sa mai mare si populara Valletta, capitala insulei. Dar a ignora Floriana si a o lasa in afara itinerariului dumneavoastra ar fi o mare greseala.

Floriana sau Il-Furjana (in malteza), cunoscut si sub titulatura Borgo Vilhena, este un oras fortificat din zona sud-estica a Maltei, chiar in afara Vallettei. Are o populatie de 2600 de locuitori, iar limitele sale sunt: Hamrun, Marsa, Pieta si Valletta. Orasul poata numele lui Pietro Paolo Floriani, un inginer militar italian care a proiectat Fortificatiile din jurul orasului. Denumirea oficiala a orasului de Borgo Vilhena era data dupa Marele Maestru Antonio Manoel de Vilhena, dar aceasta a cazut din uz in favoarea Floriana sau Il-Furjana (considerata denumire oficiala de catre Consiliul National pentru limba malteza). Borgo Vilhena este acum folosita ca titlu, la fel cum Valletta are titulatura Citta Umillissima.

Originile Florianei dateaza din anul 1636, cand a inceput constructia liniilor de Fortificatii in afara Vallettei, ca o linie defensiva pentru capitala. Liniile au fost numite dupa inginerul militar italian Pietro Paolo Floriani care le proiectase, dar constructia si modificarile au continuat pe parcursul secolelor al XVII-lea si al XVIII-lea, fiind complet finalizate in anul 1720.

Fortificatiile Florianei (Is-Swar tal-Furjana) reprezinta o linie de ziduri ridicate in afara Vallettei, ca o linie defensiva exterioara pentru capitala. Sunt in mare parte intacte, dar destul de deteriorate si necesita lucrari de restaurare. Din 1998 acestea sunt incluse pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO, ca parte a fortificatiilor Cavalerilor in jurul porturilor din Malta.

Frontul Terestru Floriana se compune din urmatoarele: Bastionul Provence sau Bastionul San Salvatore; Cortina Notre Dame (perete care leaga bastioanele San Salvatore si Sfantul Filip); Bastionul Sfantul Filip (cu unghi obtuz, restrans, cu bastioanele Sfantul Iacob si Sfantul Luca); Cortina Sfanta Ana (perete care leaga bastioanele Sfantul Filip si Sfantul Francisc); Bastionul Sfantul Francisc (legat de Bastionul Polverista din incinta Grand Harbour).

Frontul Terestru este inconjurat de un sant care contine urmatoarele lucrari: San Salvatore Counterguard, langa Bastionul San Salvatore; Pieta Lunette, o fortificatie pentagonala intre Bastionul San Salvatore si Notre Dame Ravelin, cu fata spre Pieta Creek; Notre Dame Ravelin, o fortificatie triunghiulara langa Cortina Notre Dame, intre bastioanele San Salvatore si Sfantul Filip, cu o serie de cladiri guvernamentale moderne (Ministerul Educatiei, Ministerul Resurselor si Afacerilor Rurale, sediul Politiei si Departamentul pentru Lucrari Publice si Transporturi Terestre); Sfantul Francisc Ravelin, o fortificatie pentagonala langa Cortina Sfanta Ana, intre bastioanele Sfantul Filip si Sfantul Francisc (in cadrul careia se afla cladirea Autoritatii de Mediu si Planificare).

Lucrarile sunt inconjurate de un zid de aparare, faussebraye, unde, in anul 1720, a fost construita o poarta cunoscuta sub denumirea de Porta dei Canoni. Britanicii au marit poarta si au redenumit-o Porte des Bombes. In cele din urma a fost detasata de faussebraye pentru a facilita fluxul de trafic si acum arata ca un arc de triumf.

Fortificatiile orientate spre portul Marsamxett incep de la Bastionul San Salvatore si se termina initial la Contraguarda Sfantul Mihail din Valletta. Are in componenta Bastionul La Vittoria, Cortina Polverista si Bastionul de Carantina. Fortificatiile orientate spre Grand Harbour incep de la Bastionul Sfantul Francisc si se termina la Contraguarda Sfantul Petru si Sfantul Pavel din Valletta. Are in componenta Bastionul Capucinilor (Dhaccara) , Cortina Crucifixului, Bastionul Crucifixului, Cortina Kalkara si Bastionul Kalkara.

Orice turist care doreste sa viziteze Valletta trebuie sa treaca prin Floriana indiferent de modul de acces: terestru, aerian sau naval. Toate drumurile duc catre principala poarta de acces in oras: Porte des Bombes. Denumita initial Porta de Canoni, reprezinta o poarta cu arc ornamental construita in 1720, ca un avanpost in faussebraye a fortificatiilor Florianei. Autoritatile britanice au marit poarta cu a doua arcada in 1868, demoland muriile de pe ambele parti. Astfel a capatat forma actuala, ca un arc de triumf. Poarta este construita in stil baroc si are o cornisa deasupra unui rand de cruci malteze sculptate. Deasupra cornisei sunt scuturi care poarta blazoanele Ordinului Sfantului Ioan, al Marelui Maestru Perellos si ale Regatului Unit, precum si doua placi de marmura cu inscriptii latine. Chiar in fata portii exista doi stalpi care poarta bile de piatra cunoscute sub denumirea de Bomblu (bombe, in malteza), si au dat portii denumirea actuala.

Trecand de Porte des Bombes turistul poate incepe turul pietonal prin Floriana. Merge la pas pe Triq L-Nazzjonali (Bulevardul Natiunii) pana la intersectia cu Triq Sarria unde se afla Fantana Leului, apoi urca pe Triq Sarria si trece pe langa Robert Samuel Hall vis-a-vis de Sarria Church. Aceasta a fost initial o capela construita in 1585 cu fonduri oferite de cavalerul Fra Martin Sarria Navarra. A servit ca biserica parohiala temporara pentru Floriana in perioada 1942 - 1944, dupa ce Saint Publius Church a fost afectata de bombardamentele aeriene. La interior cele mai de pret capodopere sunt sapte panze mari pictate de Mattia Preti. Cupola, tot de Preti pictata, descrie Imaculata Conceptie cu ingeri care isi adapostesc sabiile dupa ce au invins ciuma din perioada 1675 - 1676. In apropiere, pe Triq Vincenzo Bugeja, se afla Wignacourt Water Tower, o ramasita a apeductului construit de cavalerii Ordinului Sfantului Ioan pentru a aduce apa de la izvoarele Dingli si Rabat la nou construita capitala Valletta. Apeductul a functionat din anul 1615 pana la inceputul secolului XX. Dincolo de acest turn de apa, in fortificatiile Florianei, mai precis intre Bastionul San Salvatore si Bastionul Sfantul Filip, de-a lungul Notre Dame Ravelin, avem Gradina Botanica Argotti administrata de Universitatea din Malta. Originea lor dateaza din perioada Cavalerilor Ospitalieri din secolul al XVIII-lea, dar a devenit asociata in mod formal cu Universitatea in anul 1805. Pentru public reprezinta o oaza de liniste si relaxare printre speciile de flora exotica, cactusi si arbusti mediteraneeni, arbori orientali si plante suculente. Un obiectiv care trebuie neaparat vizitat, inclusiv gradinile adiacente mai mici Sa Maison si Sfantul Filip. Poarta de intrare din Gradina Botanica Argotti este fata in fata cu Triq il-Mall, iar din aceasta strada avem acces in Gardens Mall (Independence Ground) . Practic este o promenada de 400 m lungime impodobita agreabil cu palmieri si vegetatie mediteraneana. Initial a constituit un spatiu delimitat de ziduri, construit in secolul al XVII-lea, si transformat in gradina de Sir Alexander Ball. Pe mijloc, intre cele doua alei, sunt plantate statui ale personalitatilor culturale si politice din istoria Maltei. La capatul dinspre Gradina Botanica Argotti, Consiliul Municipal din Floriana a amenajat spatii pentru ingrijirea pisicilor fara stapan. Acestea adauga un farmec aparte acestui loc. In partea opusa, la iesirea catre Triq L-Assedju L-Kbir (Bulevardul Marelui Asediu) , se inalta falnic Indipendenza (Monumentul Independentei) , in amintirea proclamarii independentei insulei fata de Regatul Unit la 21 septembrie 1964. Admiratie si fotografii din toate unghiurile, dupa care mergem pe Triq Sarria tocmai in punctul nevralgic al Florianei, si anume Saint Publius Square sau The Granaries.

Floriana il are ca protector pe Sfantul Publius. Conform culturii malteze, guvernatorul roman Publius a trait in Malta si, la un moment dat, s-a intalnit cu Apostolul Pavel dupa naufragiul acestuia din anul 60 dHr. Publius este considerat primul sfant maltez si, prin urmare, devotamentul de care se bucura printre localnici. Il-Fosos sau The Granaries sunt doua denumiri pentru Saint Publius Square (Pjazza San Publju) , unul dintre cele mai mari spatii urbane deschise din Floriana si, prin urmare, este utilizat pentru adunari in masa. Aici s-au adresat multimii Papa Ioan Paul al II-lea, in doua randuri, si Papa Benedict al XVI-lea. Biserica Parohiala Sfantul Publius se gaseste in aceasta piata. A fost construita in mai multe etape, intre secolele XVIII si XX. Prima piatra de temelie este pusa de episcopul Paul Alpheron de Bussan, in prezenta Marelui Maestru Antonio Manoel de Vilhena, la 2 august 1733. Proiectul original este atribuit arhitectului Francesco Marandon. Sacristia a fost finalizata in 1740, iar intreaga constructie pana la 17 ianuarie 1768 cand moastele Sfantului Publius sunt aduse la biserica. Fatada a inceput sa fie refacuta in 1771, iar Cupola este terminata in 1780. O parte din fatada si Cupola sunt distruse de bombardamentele aeriene germane din 4 martie 1942 si 28 aprilie 1942. Reconstructia acestora este efectuata de arhitectul Gustav Vicenti la finalul anilor ' 50. Fatada este formata dintr-un portic neoclasic acoperit de un fronton triunghiular, flancat de doua clopotnite pe laterale. O statuie a lui Hristos Rege sta pe varful fatadei. Navele si un Oratoriu s-au ridicat intre anii 1856 si 1861, iar cele doua Clopotnite sunt adaugate in 1889 si 1892. Interiorul a fost infrumusetat la sfarsitul secolului al XIX-lea si inceputul secolului XX, dar a suferit o serie de restaurari fiind complet finalizat la inceputul anilor ' 90. Tavanul este decorat cu picturi care infatiseaza naufragiul Sfantului Apostol Pavel si sederea acestuia pe insula, iar tabloul cu martiriul Sfantului Publius dateaza din 1773 si este opera lui Antoine de Fauray si a ucenicului sau Filippo Vincenzo Pau. Biserica mai adaposteste picturi realizate de Giuseppe Cili si Emvin Cremona, precum si statuia Sfantului Publius finalizata in 1811 de sculptorul Vincenzo Dimech.

Din Saint Publius Square pasii ne conduc pe Great Siege Road catre un loc unde aveau loc executii publice pe vremea cand insula era stapanita de Cavalerii Ospitalieri. Astazi, aici, se ridica War Memorial sau Memorialul de Razboi al Maltei, un obelisc inchinat eroilor maltezi din cele doua razboaie mondiale. A fost inaugurat la 11 noiembrie 1938, de catre guvernatorul Charles Bonham Carter, in memoria celor ucisi in Primul Razboi Mondial, dar in 1949 a fost rededicat celor cazuti in ambele conflagratii mondiale. Monumentul a fost proiectat de artistul maltez Louis Naudi, care era influentat de opera lui Antonio Sciortino. Obeliscul sub forma unei cruci latine este realizat din calcar local (globigerina). Are patru placi monumentale care simbolizeaza insemnele coloniale ale Maltei si reproduceri ale unui document emis de regele George al V-lea in 1918, prin recunoasterea rolului Maltei in Primul Razboi Mondial; scrisoarea pri care regele George al VI-lea a acordat insulei Crucea Sfantului Gheorghe in 1942; un sul din 1943 oferit de presedintele american Franklin Delano Roosevelt care saluta Malta pentru rolul sau in cel de-al doilea razboi mondial. O flacara eterna a fost instalata in anul 2010. Presedintele si primul ministru, precum si alti demnitari, pun coroane de flori intr-o ceremonie anuala de aducere aminte. In imediata apropiere se afla un alt memorial inchinat celor 2298 de aviatori din Commonwealth care si-au pierdut viata in timpul celui de-al doilea razboi mondial in luptele din spatiul mediteranean si care nu au nici un mormant cunoscut. Commonwealth Air Forces Memorial s-a realizat pe un teren donat de guvernul maltez si reprezinta o recunoastere esentiala a rolului Maltei la razboiul aerian din Mediterana. A fost inaugurat de regina Elisabeta a II-a la 3 mai 1954. Memorialul este reprezentat printr-o coloana de 15 m de travertin marmura, cu un vultur aurit in varf, fiind proiectat de Sir Hubert Worthington, in timp ce vulturul este opera sculptorului Charles Wheeler. Coloana sta pe o baza circulara in jurul careia numele aviatorilor eroi sunt inscriptionate pe panouri de bronz. Baza circulara de marmura in sine este inscrisa cu deviza Royal Air Force si a majoritatii fortelor aeriene din Commonwealth, Per Ardua Ad Astra.

Aproape am ajuns la Poarta Vallettei, Bieb il-Belt, dupa ce parcurgem Bulevardul Regele Eduard al VII-lea. Intr-un platou imens se inalta Triton Fountain (Fantana Tritonilor). Un monument semet, compus din trei tritoni de bronz care sustin un bazin mare si echilibrat pe o baza concentrica construita din beton si acoperita cu placi de travertin. A fost proiectata si construita intre anii 1952 si 1959, de catre sculptorul Chevalier Vincent Apap si desenatorul Victor Anastasi, fiind folosita ca o scena pentru sarbatorile nationale numite Mill-Maltin pentru-Maltin si se crede ca a contribuit la prabusirea dramatica a grupului sculptural la 1 martie 1978. Intreg grupul statuar a fost reparat intre ianuarie 1986 si aprilie 1987, insa s-a deteriorat in deceniile urmatoare pana cand figurile din bronz au fost demontate si restaurate in 2017. Lucrarile erau gata pana la finele anului, iar fantana si piata sunt inaugurate oficial la 12 ianuarie 2018. Monumentul este format din trei figuri de bronz ale tritonilor mitologici care sustin un platou. Doua figurine sunt asezate, in timp ce a treia sta ingenuncheata si sunt echilibrate pe o baza de alge marine. Fata fiecarui triton este vizibila cand este privita de la Poarta Vallettei. Pozitia lor ofera un sentiment de forta, precum si miscare in spirala, care contribuie la monumentalitatea fantanii. Figurile tritonilor reprezinta legaturile Maltei cu marea, iar designul lor a fost inspirat de Fontana delle Tartarughe din Roma. Baza fantanii a fost proiectata initial cu un plan cvadripartit inspirat de Fontana delle Naiadi din Roma, dar aceasta a fost ulterior schimbata intr-un plan concentric tripartit. Baza este construita din beton armat si consta din patru bazine concentrice. Exteriorul este imbracat cu un total de 730 tone de dale de travertin din Roma. Fantana a fost proiectata astfel incat sa evite constratul cu bastioanele din apropiere si fara a se amesteca cu Poarta Regala (Kingsgate) din epoca victoriana. In vecinatate se afla statuia lui Hristos Rege, opera lui Sciortini, realizata in amintirea Conferintei Internationale Euharistice din 1913.

Din piata cu Fantana Tritonilor se poate traversa Saint James Counterguard si Triq Girolamo Cassar pana la Gradina Herbert Ganado, iar de aici pe Triq il Vittmi Furjanizi tal-Gwerra pana la Valletta Waterfront. Celebra promenada a Florianei prezinta in principal trei cladiri proeminente: Biserica Fugii in Egipt, Wharf Pinto si Shopping Forni. Cladirile erau initial magazine si depozite ridicate in secolul al XVIII-lea. Intreaga zona este un hub in afaceri de croaziera prin Forni Cruise Terminal si gazduieste o concentratie de cafenele, baruri, magazine si puncte de vanzare cu amanuntul, restaurante. Zona a fost si ramane un loc de desfasurare pentru mai multe evenimente.

Floriana are multe de oferit si ar putea fi o idee buna sa-l includeti intr-un plan de vacanta in Malta. Recomand cu placere.

Alegeri inspirate va doresc!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de ovidiuyepi in 18.06.21 09:46:50
Validat / Publicat: 18.06.21 11:36:00
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în MALTA

VIZUALIZĂRI: 1107 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ovidiuyepi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P04 Monumentul lui Aloisio Pisani din Gardens Mall.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 27200 PMA (din 28 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[18.06.21 11:35:51]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă Valletta, VALLETTA-SLIEMA" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: Descoperă Mdina, orașul tăcut]

Rodel
[18.06.21 16:24:31]
»

Am vizitat Floriana, dar nu mai departe de Grădina Botanică Argotti, însă puținul ce l-am văzut mi-a plăcut.

Mulțumesc pentru informațiile complete!

ovidiuyepiPHONEAUTOR REVIEW
[18.06.21 16:57:29]
»

@Rodel: Conteaza si putinul pe care l-ati vazut. Poate o sa reveniti in Malta si veti vedea mai multe din Floriana.

Multumesc pentru aprecieri!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
ovidiuyepi, Rodel
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Valletta:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.056839227676392 sec
    ecranul dvs: 1 x 1