ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 29.09.2021
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Galaţi
ÎNSCRIS: 27.08.17
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
AUG-2021
DURATA: 7 zile
Cuplu
2 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
REZONABIL

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Valletta, orasul cavalerilor

TIPĂREȘTE URM de aici

O alta zi am dedicat-o Vallettei, capitala eleganta a Maltei, care poarta numele unuia dintre cei mai mari eroi ai istoriei Maltei, fondatorul orasului, Jean de Valette.

Autobuzul din Sliema are statia la intrarea in Valletta, in apropierea zidurilor orasului, in gradinile frumoase dominate de statuia lui Hristos Mantuitorul din Floriana.

Tot aici se afla o fantana arteziana, the Tritons’ Fountain, situata la intersectia strazilor importante ale orasului, dintre care una duce la portile orasului Valletta, a doua spre Floriana si a treia spre statia de autobuz (capat de linie) din Valletta.

Ne-am indreptat spre poarta orasului, simpla ca arhitectura, formata din doua blocuri gigantice de piatra. De-a lungul timpului poarta a suferit modificari, cea originala, cunoscuta sub numele de Porta San Giorgio era doar un pasaj taiat in stanca. A urmat o poarta ornamentata, care consta dintr-o arcada centrala cu un arc mai mic de fiecare parte si un pod mobil din lemn peste santul adanc care se afla in afara zidurilor din Valletta. Cea de a treia varianta a portii, cunoscuta sub numele de Porta Reale era formata din doua arcuri centrale cu doua mai mici. A patra a facut parte dintr-un proiect care nu s-a concretizat, astfel incat pentru ultima varianta s-a recurs la demolarea structurii portii anterioare.

De cum am trecut de poarta, am urmat strada principala, Republicii, iar pe partea stanga mi-a atras atentia cladirea Parlamentului, care, desi provine din perioada moderna, se incadreaza frumos in conceptul istoric al orasului.

In spatele cladirii moderne se afla Royal Opera House, care a devenit una dintre cele mai iconice cladiri ale Vallettei. Acest teatru a fost construit in 1860, ca urmare a popularitatii crescande a operei in insula malteza. A suferit si cateva tragedii majore, precum un incendiu accidental si atacuri cu bomba. Dupa cateva planuri abandonate de reconstructie, teatrul a fost reconstruit in 2013, in cadrul proiectului care a vizat si constructia ultimei variante a portii de intrare in oras.

Fata in fata cu teatrul se afla o alta cladire in culoarea mierii, cu balcoanele inspirate din cladirile italiene, colorate contrastant in verde inchis, Palazzo Ferreria.

Cel mai vizitat loc din Valletta este insa Biserica Cavalerilor Ioaniti, Co-catedrala Sf. Ioan, care ascunde comori nepretuite in spatele fatadei sobre. Interiorul acesteia este extrem de bogat ornat cu picturi si sculpturi din viata Sf. Ioan Botezatorul. Inca de la intare, am fost intampinati cu un avertisment, care in limba romana s-ar traduce:„Tu care ma calci in picioare, Vei fi calcat la randul tau. Gandeste-te si roaga-te pentru mine.” Cel mai impresionant lucru il reprezinta podeaua de marmura, care este compusa din aproape 400 de pietre funerare ale cavalerilor Templieri ai Ordinului Sfantului Ioan din Ierusalim cazuti la datorie. Fiecare piatra funerara este acoperita de o placa de marmura personalizata cu datele respectivului cavaler. Despre ceea ce ascunde acest loc memorabil voi scrie pe larg in alt review: Magnifica biserica a Cavalerilor Ioaniti, Co-catedrala Sf. Ioan.

Ne-am continuat drumul si am vazut Biblioteca, cladire monumentala si impunatoare, chiar in centrul orasului Valletta. Biblioteca are un imens patrimoniu de volume antice. Doar o parte a acesteia poate fi vizitata, cealalta este rezervata cercetatorilor.

Am ajuns si in St. George' s Square, cunoscut ca Palace Square, unde ne-am odihnit si am urmarit jocul jeturilor de apa ce tasnesc din dalele de beton. In zona de est a scuarului se afla un monument dedicat revolutiei malteze din 7-8 iunie 1919.

Tot aici se afla si Grandmaster' s Palace, devenit Palatul Guvernatorului si Biroul Presedintelui Maltei. O parte din cladire, numita Palace Rooms and Armory, este transformata in muzeu si se viziteaza. Din pacate, in perioada cand am vizitat noi Valletta, era inchis pentru renovare.

Am vizitat apoi Casa Rocca Piccola, o celebra casa aristocratica din Malta, construita pentru Don Pietro La Rocca, unul dintre Cavalerii Maltei, iar in prezent, locuinta marchizul de Piro. Am rezervat un review special acestui obiectiv.

In drumul spre tarmul marii, am trecut pe langa biserica parohiala Sf. Dominic, construita pe locul unde exista o alta biserica unde marinarii multumeau Maicii Domnului la intoarcerea lor in siguranta dupa lungi si periculoase calatorii pe mare. Exteriorul mi s-a parut putin cam incarcat, datorita statuietelor colorate amplasate pe piedestale stralucitoare asezate pe trotuarul foarte ingust.

Am ajuns si la Fortul Saint Elmo, in forma de stea, care ocupa o pozitie strategica la varful peninsulei Sceberras, veghind la gurile marelui port si Marsamxett, cunoscut mai ales pentru rolul sau in marele asediu al Maltei din 1565. O parte din fort gazduieste Muzeul National de razboi, unde sunt expuse artefacte din perioada epocii bronzului pana la echipamentele militare din cele 2 razboaie mondiale.

In plimbarea de-a lungul tarmului marii, am ajuns la Siege Bell Memorial, care comemoreaza eroii cazuti in al doilea razboi mondial, fiind un templu ce ascunde cel mai mare clopot din Malta. Langa clopotnita se afla un catafalc de bronz, simbolizand inmormantarea soldatului necunoscut pe mare. Din acest unghi, in departare se observa cel mai mare fort din Malta, Ricasoli. Fortul momentan nu se afla in cele mai bune conditii si nu este deschis publicului, lucrarile de restaurare al acestuia incepand din 2019. Aici au fost filmate scene din Game of Thrones.

Dupa atatea ore de umblat prin Valletta, am descoperit Gradinile superioare Barrakka, unul dintre cele mai frumoase si linistitoare locuri, unde ne-am ascuns de soarele fierbinte la umbra copacilor grosi, respirand aerul de eucalipt si pin, racorindu-ne cu picaturile din apa fantanii arteziane.

Gradinile sunt situate deasupra bastioanelor Sf. Paul și Petru, unde se afla Saluting Battery, baterie de artilerie folosita pentru ceremonii si in al Doilea Razboi Mondial. Astazi aici se afla 8 replici de tunuri care trag salve zilnic la orele 12 si 16.

Din gradini, privelistea asupra Fortului St. Angelo iti taie rasuflarea. Situat strategic pe un deal, la capatul peninsulei Birgu, fortul domina Marele Port.

Auberge de Castille, de Léon et du Portugal, este una dintre cele 7 cladiri ramase pana in zilele noastre, construite de Ordinul Sf. Ioan in anii 1500 pentru a gazdui cavaleri din diferite teritorii din Europa, fiind impartite in functie de limbile pe care le vorbeau cavalerii. Din păcate, nu toate au supravietuit trecerii timpului. Auberge de Castille este acum biroul primului ministru, fiind una dintre cele mai frumoase cladiri de pe insula. Fatada sa deosebit de împodobita, completata de coloane maiestuoase si tunuri, este probabil una dintre cele mai fotografiate din intreaga Valletta. Interiorul poate fi vazut de public o data pe an in timpul Notte Bianca, cand multe dintre cladirile si muzeele orasului sunt deschise publicului.

M-am intalnit si cu Marele Maestru Jean de Valette, asezat pe piedestal, la loc de mare cinste, in piata ce ii poarta numele, inaugurata in anul 2012. Statuia de bronz il înfatiseaza purtand armura si o sabie, simbol al eroului Marelui Asediu din 1565, iar in cealalta mana detine planurile orasului Valletta.

Am mers pe jos o statie de autobuz pentru a ajunge la una din portile din Floriana, in partea de vest a Vallettei, Portes des Bombes. Aceasta a facut parte dintr-un proiect de fortificatie initiat de Ramon Perellos y Roccaful, care a fost Marele Maestru al Ordinului Maltei din 1697 pana in 1720. Stema sa impodobeste varful structurii baroce. La inceputul secolului al XIX-lea, acest loc a fost ocupat de trupele franceze ale lui Napoleon, care au capturat Malta, in timp ce se indreptau spre Egipt.

Am incheiat ziua in Valletta, impresionata pentru a nu stiu cata oara de frumusetea oraselor fortificate din Malta care au supravietuit pana in prezent. Este un oras unic, cu numeroase atractii: aproape fiecare casa este un monument de arhitectura si este nevoie de mult timp pentru a studia orasul in detaliu.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de geani anto in 29.09.21 22:40:58
Validat / Publicat: 30.09.21 06:34:22
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în MALTA.

VIZUALIZĂRI: 2454 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

1 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (geani anto); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Tritons’ Fountain
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 20100 PMA (din 16 voturi)

ECOURI la acest articol

1 ecouri scrise, până acum

webmaster
[30.09.21 07:54:35]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Valletta:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.047804832458496 sec
    ecranul dvs: 1 x 1