ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 16.05.2021
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 20-30 ani
DIN: Cluj-Napoca
ÎNSCRIS: 05.06.17
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
APR-2021
DURATA: 1 zile
Cuplu
2 ADULȚI
PREȚ 190 $
cu transport AUTOCAR
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTA MEDIE REZULTATĂ
100.00%
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut

Descoperă insula Cozumel

NB: Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ; — (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii. Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
[fb]
NOU TIMP CITIRE: 10 MIN

Excursie de o zi pe Insula Cozumel

TIPĂREȘTE URM de aici

Ziua a 3-a a aventurii noastre în Tulum am rezervat-o unei excursii pe Insula Cozumel, cea mai mare insulă a Mexicului din Marea Caraibelor, și a 3-a ca mărime a acestei țări, aflată la aproximativ 30 km est de Playa del Carmen.

Ideea unei excursii pe această insulă ne-a venit după ce am văzut unul din numeroasele vloguri de călătorie din Mexic ale celor de la “Haihui în doi” . Ca o paranteză, pentru cine nu știe, “Haihui în doi” sunt doi tineri din Bucovina, Andreia și Ion, care de aproximativ doi ani s-au pornit pe călătorit full-time și documentează toată călătoria prin niște vloguri extrem de interesante, îi găsiți pe YouTube și sigur o să vă placă.

Într-unul dintre vloguri am văzut că au fost într-o excursie în Cozumel, cu ajutorul unui român care este stabilit de 7 ani în Mexic și are o agenție de turism locală care oferă diferite excursii în zona Riviera Maya. Îl recomand cu drag, numele lui este Adrian, noi am achiziționat de la el doar această excursie, în schimb ne-a ajutat cu o mulțime de sfaturi, începând de la prețurile corecte la taxiuri, locuri de unde ne putem lua cartela la prețuri “de localnici” , resturante cu mâncare locală și prețuri bune, locuri de vizitat pe cont propriu etc. Noi l-am contactat cu o zi înainte de a merge în Mexic, așa am descoperit că e și el din Bucovina, soția e și ea bucovineancă, așa că ne-am înțeles de minune și am apelat la el pentru diferite informații aproape zilnic. În caz că ajungeți în Mexic și doriți experiențe și excursii grozave, îl recomand cu mare drag, îl găsiți pe Instagram: adrian1maha.

Așa că sâmbătă dimineața la ora 6.30 era programată plecarea noastră din Tulum spre Playa del Carmen, locul de unde se ia feribotul spre San Miguel de Cozumel, principalul oraș al insulei. Am fost preluați la ora stabilită de un microbus din fața supermarketului Super Aki, am mai preluat câțiva turiști de la un resort dintre cele două orașe, și în jur de ora 08.00 am ajuns în Playa del Carmen, unde l-am cunoscut în persoană pe Adrian, care ne-a așteptat să ne zică mai multe despre ziua ce va urma.

Acolo ne-am mai întâlnit cu un cuplu de români de vârsta noastră, veniți tot așa, ca și noi, în explorarea pe cont propriu a Rivierei Maya și cu care am făcut o echipă bună pe toată durata excursiei. Feribotul l-am avut doar la ora 09.00 așa că am avut o oră la dispoziție de discuții cu Adrian, care a stat cu noi până la ora plecării feribotului, și colegii noștri de excursie, am primit biletele de feribot dus-întors, ne-am luat câțiva taco delicioși de lângă port și o cafea și apoi am pornit spre Isla Cozumel.

Feribotul mare, nou și extrem de curat, capaciate în jur de 200 de persoane, am ales să stăm la interior, căci avea și terasă, să ne mai ferim un pic de soare căci ne aștepta o zi înfierbântată. Marea destul de agitată, personalul feribotului a început să împartă pungi pentru turiștii mai “sensibili” , cu rău de mare, și am observat că au fost destule persoane care au cerut. Călătoria a durat în jur de 40 de minute și am ajuns cu bine, nu am avut nevoie nici unul dintre noi de pungă :)

Ajunși în portul din San Miguel de Cozumel, grupul nostru s-a grupat, la plecare am primit fiecare o mică etichetă de pus în piept pentru a fi recunoscuți de ghidul nostru care ne aștepta în portul din Cozumel, grupul fiind compus din patru ucrainieni, un cuplu de panamezi și noi, cei patru români. Ghidul nostru, un băiat pe nume Danny, ne-a explicat itinerariul zilei, după care am luat-o la pas prin San Migul de Cozumel spre parcul auto pentru prima aventură a zilei.

Primul obiectiv a fost Playa Cielo, una dintre cele mai frumoase plaje ale insulei aflată într-o rezervație naturală, dar la o distanță de aproximativ 30 km de San Miguel de Cozumel. Aici vine partea foarte interesantă a excursiei, la parcul auto fiecare am avut repartizată o mașină decapotabilă (o mașină la 2 persoane), un Nissan Micra modificat, cu acoperișul tăiat și fără portiere, o mașină perfectă de excursie. Exista și opțiunea unui Jeep Wrangler pentru o taxă adițională, dar nimic nu se compară cu o decapotabilă pe o insulă tropicală :). Am avut nevoie doar de permisul de conducere pentru completarea unei declarații și opțional se putea face o asigurare pentru 10$, în caz de evenimente neprevăzute cu mașina.

Bun, a urmat aproape o oră de condus, am străbătut insula de la est la vest, apoi am intrat pe șoseaua de coastă, cu Marea Caraibelor în partea stângă, cu muzică Mexicană în boxe, într-o decapotabilă roz, sentimentul de libertate, vacanță și voie bună invadându-ne întru totul. Șoseaua foarte liberă, doar mașinile noastre mergeau în coloană, drumul bun și după vreo 45 de minute am intrat în parcul natural. Aici drumul nu mai este asfaltat din considerente ecologice, trebuie avută grijă căci pe drum poate să mai apară o iguană sau un aligator, există și indicatoare în acest sens, în 15 minute parcurgând această distanță de drum din interiorul parcului natural.

Am ajuns în dreptul plajei Cielo, am parcat mașinile, și am avut o oră la dispoziție pentru a ne bucura de această primă relaxare a zilei. Playa Cielo, făcând parte dintr-un parc natural, și fiind la o distanță considerabilă de oraș, este extrem de liniștită, doar un singur bar se află pe plajă cu câteva șezlonguri, în rest sălbăticie tropicală, apă de o culoare turcoaz minunată, numele plajei venind de la culoarea apei (cielo – cer). Ca o regulă pe această plajă, și pe majoritatea plajelor din Mexic, loțiunea de plajă sau cremele cu protecție solară sunt interzise pentru a proteja recifele de coral și fauna marină, iar dușul este obligatoriu înainte de a intra în apă. Așa că am păstrat mai mult tricoul pe noi, căci eram deja arși din ziua precedentă, de pe Playa Paraiso.

Am făcut o baie în mare, ne-am pozat în voie, am stat la bar și aici am gustat prima dată o chelada și mitchelada, cocktailuri specific mexicane pe baza de bere, chelada fiind lime, sare, gheață și bere, iar pentru mitchelada se adauga în plus față de cele de mai sus și sos de salsa.

După pauza de plajă, am luat-o din nou cu decapotabila noastră prin rezervație și am ajuns în zona Punta Sur, în cel mai sudic punct al insulei Cozumel unde se află un far de aproximativ 35 m înălțime, Faro Celerain, pe care l-am urcat pe niște scări extrem de scurte și de unde am avut o priveliște pur și simplu incredibilă asupra mării și acestei insule.

Fiind aproape de ora amiezii, și după o primă jumate de zi plină, a venit vremea prânzului, inclus în costul excursiei. De la Faro Celerain ne-am îndreptat cu mașinile noastre, ultima rundă de condus, spre un complex foarte fain și mare care se numește Chankanaab Beach Adventure Park, care are de la restaurante, plajă, baruri, zone de scufundări și snorkeling la zone de agrement, un parc care necesită cel puțin o zi întreagă pentru a-l explora.

Aici am luat prânzul, mâncare specific Mexicană foarte gustoasă, în regim de bufet, am avut incluse două beri și două sucuri de persoană. După masa copioasă, care a fost atât de delicioasă încât ne-am lins degetele 🤭 chiar dacă nu pot să zic că e extrem de indicat, a urmat o baie binemeritată în mare. Zona de plajă are un recif bogat de corali și două statui impresionate care stau pe fundul mării, o statuie de 4 metri înălțime reprezentând pe Iisus Hrisos și altă statuie mai mică cu Fecioara Maria, care datează din 1987, conform spuselor ghidului.

Pentru a explora zona recifului de corali am avut două opțiuni, snorkeling care a fost inclus în costul excursiei, cu echipamentul aferent inclus sau o oră de scufundări pentru 60 USD/persoană. Eu am optat pentru snorkeling împreună cu ucrainienii, soția neștiind să înoate, a preferat să se relaxeze pe un șezlong după masa copioasă, iar prietenii noștri români au decis să încerce scufundările. Snorkeling-ul a fost interesant, mai ales statuile care se vedeau pe fundul mării, însă reciful de corali mi s-a părut sub cele văzute în Filipne sau Egipt, probabil și din prisma faptului că aici sunt mult mai mulți turiști, fiind așa aproape de mal.

După snorkeling, am mai avut la dispoziție 30-40 de minute de plajă, apoi am fost duși la o degustare de tequila, în cadrul acestui parc, în care ni s-a explicat ce înseamnă tequila adevărată, cum durează 12 ani ca planta de agave să ajungă la maturitate și apoi să fie recoltată, cum tequila tradițională se fabrică doar în zona Jalisco de câteva familii care duc tradiția mai departe, și am încercat câteva tipuri din această băutură, de la tequila blanco (care nu este învechită) până la cea învechită 3,7 respectiv 12 ani, cea de 12 ani fiind cea mai prețioasă din punct de vedere calitativ. Așa am aflat că această băutură nu ar trebui deloc să îți dea senzația de arsură când o bei, deci ce am încercat eu până acum nu prea a fost tequila. După câteva shoturi de tequila și câteva amestecuri de siropuri cu această băutură ne-am simțit cu adevărat mexicani și nu am putut să plecăm de acolo fără să luăm și o sticlă să avem acasă o tequila adevărată.

Fiind aproape de ora 16.00, de aici următoarea destinație a fost orașul de plecare, San Miguel de Cozumel, unde aveam să petrecem timp liber până la plecarea feribotului la ora 19.00. Bineînțeles, după atâtea shot-uri de tequila, am lăsat mașinile acolo și am fost preluați de un microbus pentru călătoria ce a durat aproximativ 20 de minute.

Am petrecut aproximativ 1 oră și 30 de minute în San Miguel de Cozumel. Primul lucru a fost să mergem să ne luăm o cremă post-plajă căci toată ziua soarele a ars, nu prea au fost nori, iar crema de plaja nu am folosit-o din cauza restricțiilor. Am găsit o farmacie și acolo ne-a recomandat o cremă cu aloe vera și lidocaină, numai bună să ne calmeze arsurile. Prețul a fost de 250 pesos (12 USD), nu ni s-a părut mult în acel moment, până ce am ajuns în Cancun și am luat aceeași cremă la 50 pesos (2.5 USD) și asta la suprapreț de turiști.

Piața centrală din San Miguel de Cozumel are o arhitectură foarte faină, clădirile colorate în culori vesele, un turn cu ceas în mijloc, plin de terase cu turiști, și am avut norocul să asistăm și la un spectacol artistic tradițional Mayas, cu costumații și incantații care în unele momente poate fi destul de înfricoșător :). Cei 4 artiști aveau niște costumații deosebite, iar mișcările absolut uimitoare.

La ora 19.00 ne-am îmbarcat din nou pe feribot, pe o mare și mai agitată ca și dimineața. Când am ajuns în Playa del Carmen era deja noapte, dar eram încărcați cu energie și mult soare. Din Playa del Carmen microbusul a mers în Tulum doar cu noi doi.

A fost o zi plină de soare, de voie bună, de Aventură, în care ne-am făcut prieteni noi, în care am experimentat tequila adevărată, am mâncat primul tacos stradal, am făcut cunoștință cu chelada și am văzut niște plaje superbe. Ca și cost, a fost 95 $/persoană dar a meritat toți banii. Dacă ajungeți în Mexic, nu ezitați să îl contactați pe Adrian, căci vă poate pune în temă cu niște excursii tare faine.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de cata2106 in 16.05.21 22:26:10
Validat / Publicat: 17.05.21 07:39:35
VIZUALIZĂRI: 935INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în AMERICA DE NORD
SESIZEAZĂ
greșeală / conținut, limbaj
Adn. FAVORIT
9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (cata2106); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P06 Playa del Carmen
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită

PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 36400 PMA (din 27 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

webmaster [17.05.21 09:27:18] »

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ necesar unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

k-lator [17.05.21 09:49:35] »

@cata2106: Iar m-am bucurat citind aventurile voastre și privind pozele, tineri frumoși! Culorile mării sunt superbe.

Dar, ce se întâmplă dacă n-ai permis de conducere? Nu mai pleci cu mașinuța? Mergi cu un ghid? Și dacă” accidentezi” un animăluț? Poate nu-l vezi când te urci la volan... cum era cel parcat la umbră în P42!

cata2106 [17.05.21 11:31:04] »

@k-lator: Am fost anunțati de la bun început că e nevoie de permis, dar probabil se găsește o soluție dacă nu ai.

Cu privire la animale, din păcate am mai văzut iguane călcate de mașini, dar asta pe șosele, în parcul natural se mergea încet și am fost cu ochi-n patru!

krisstinnascris / TELEFON [17.05.21 13:37:44] »

@cata2106: Super excursie, super poveste!

Am privit pozele de doua ori, foarte frumoase locuri ați văzut!

Ii știu pe cei doi "haihui", i-am urmărit la tv, pe un post de Travel.

Foarte amabil românul de acolo, și eu am fost ajutata de unul in Dubrovnik

Felicitari!

cata2106 [17.05.21 14:19:00] »

@krisstinna: Multumesc!

E fain cand dai de romani prin diferite locuri ale lumii si simti ca ajutorul lor e pe bune, fara alte interese!

crismisscris / TELEFON [17.05.21 14:47:07] »

Scrii minunat, povestea curge de la sine alert și interesant, pozele sunt minunate, nu mă mai satur privindu-le!

Abia aștept episodul următor din epopeea voastră mexicană!

cata2106 [17.05.21 16:06:37] »

@crismis: Multumesc mult!

O sa mai urmeze cateva episoade cu siguranta!

Mika [26.05.21 12:38:25] »

@cata2106: Excelente fotografii, foarte frumoase locuri. Ați avut o vacanță pe cinste. Am vorbit cu soțul meu despre vacanța voastră in Mexic. Poate vom călca și noi pe urmele voastre, anul viitor.

cata2106 [26.05.21 13:52:33] »

@Mika: Eu zic ca se merita, locurile sunt absolut minunate, adevarate minunatii ale naturii. Nu sunt adeptul intoarcerii in aceleasi locuri de vacanta, dar aici as vrea sa revin!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul articolului (review-ului) de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine linkul ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
cata2106, crismis, k-lator, Mika
Alte impresii din această RUBRICĂ:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

[C] Copyright 2008-2022 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
pagină generată în 0.0968959331512 sec
ecranul dvs: 1 x 1