ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 20.02.2021
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Timişoara
ÎNSCRIS: 09.07.12
STATUS: GOLD
DATE SEJUR
FEB-2021
DURATA: 7 zile
Familie
PREȚ 1800
incl. cost transp. (cu auto propriu)
Raport PREȚ/CALITATE: BUN
"ECHIPA" A INCLUS:
4 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
CAZARE [camere etc]:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTA MEDIE REZULTATĂ
90.00%
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut

Descoperă Bansko

NB: Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă; — (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii. Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

Sejur plăcut

TIPĂREȘTE

Ziua bună, dragi membri AFA!

Anul acesta am avut, din nou, noroc cu voi, cei care scrieţi aici. Am ales, ca destinaţie de ski "de pandemie", Bansko. Asta numai din cauză că Bulgaria era singura destinaţie unde puteam merge fără obligaţia de a sta în carantină la întoarcere. De obicei mergem în Serbia, la Kopaonik, dar trebuia să stăm la domiciliu forţat la întoarcere şi nu ne permitem. Am ales Bulgaria, chiar dacă am plătit 1000 RON pe testele Covid RT-PCR, obligatorii la intrarea în Bulgaria (a' propos, nu încercaţi, cumva, să fentaţi treaba cu testele, că se verifică la intrarea în BG, într-o bază de date UE!!! Erau unii cu teste făcute în Photoshop şi stăteau în maşină, încercuiţi de militari ai Poliţiei de Frontieră din Bulgaria...)

Cazarea am ales-o după ce am citit review-urile de pe acest site. Mountain View Aparthotel, apartament cu două dormitoare, living imens, bucătărie complet echipată, smart tv, wifi, baie cu duş, totul super! Am primit, iniţial, un apartament absolut ok, adică exact ce am rezervat, dar a doua zi, recepţionera Nevena, o tipă extraordinară, ne-a oferit unul şi mai mare, fără să ceară vreun ban în plus. E drept că am spus ceva de genul "Păstrează restul" când am plătit cazarea, dar ea a fost super amabilă de la bun început, înainte de a plăti. Condiţii minunate, apartament frumos şi spaţios, terasă, vedere la pădure şi pârtie, piscină încălzită, saună, jacuzzi, restaurant la parter, lift, cameră de ski, dulap pt clăpari, ski rental şi service la susbsol, parcare în faţa uşii, distanţă de 30 de metri faţă de pârtie. Dar, destul despre cazare, că doar nu mergem la ski ca să stăm la apartament. Pentru detalii, răspund la PM, inclusiv pentru date de contact ale agenţiei de turism din Bulgaria cu care am făcut rezervarea. Fie vorba între noi, cei de la agenţie mi-au cerut cu vreo 300 de EUR mai puţin decât magnificul site internaţional de rezervări online. Ştiţi voi prea bine despre ce site vorbesc... Adică din 950 s-au făcut 665 EUR pentru o săptămână, 4 persoane, în apartament de 6, dacă socotim canapeaua extensibilă imensă din living.

Despre Bansko: e un orăşel mic, drăguţ, mai ales centrul vechi, dar devenit neîncăpător pentru numărul mare de turişti. Nu prea e mare lucru de văzut, mai ales că după ski numai chef de plimbare nu mai ai... Parcă e mai bună o oră- două de piscină şi 2-3 şedinţe de saună cu arome de camfor sau eucalipt, ori un jacuzzi, nu-i aşa?

Minimarketuri, supermarketuri, restaurante- din belşug, foarte aproape. La 50 de metri un minimarket, la 100 un supermarket, la 300m un hypermarket ALDO, uşor de observat de pe strada comercială pe care sunt zeci de magazine cu de toate, haine, echipamente de ski, suveniruri, alimente, fast food, alcool, etc. Suveniruri pentru prieteni recomandate: pachete de condimente bulgăreşti, 2 EUR setul, borcane ceramice manufacturate cu miere de albine de trendafiri, lavandă, etc la 2 EUR, dulciuri bulgăreşti la cca 3 EUR cutia, mască Covid cu emblema "I was in Bansko and I' m still alive" la 1 EUR, din hypermarket. Dacă luaţi ceva de la negustori mărunţi, porniţi negocierea de la 50% din cât cer ei.

Restaurantele- multe dar cam închise, din motive de pandemie. Dar peste tot puteam comanda la pachet. Nu am apelat, am preferat să gătim noi, mai ales că ne place papa bio, cu ce ne-am adus noi din gospodăria proprie, iar eu gătesc chinezeşte şi soţia româneşte. În 7 zile, am gătit de 3 ori şi am mâncat chiar ca la mama acasă, la propriu, fără shaorme, pizza, burgeri şi alte balasturi culinare. A fost mai bun curry-ul nostru de pui cu paste de orez, sau papricaşul de vită cu cartofi copţi, ciorba rădăuţeană sau puiul de casă la cuptor cu legume înnăbuşite. A' propos de servit masa la localuri, bulgarii au mai inventat ceva. Restaurantele de la hoteluri vă primesc să luaţi masa la ei, chiar în condiţii de pandemie, dar... trebuie să-i anunţaţi telefonic sau personal că vreţi asta, cu câteva ore înainte. În acest caz, vă fac rezervare la hotel pe numele vostru, iar atunci au voie să vă servească masa ca şi clienţi cazaţi la ei. După ce haliţi ce comandaţi şi după ce plătiţi, vă şterg din registrele de cazare din "motive de neprezentare". Ingenios, nu?

Oraşul- curat lacrimă. Singurul lucru puţin deranjant sunt construcţiile în derulare, care strică puţin aspectul, dar trebuie să apară şi clădiri noi!

La cca 50 de metri de Mountain View Aparthotel este un restaurant etno, Motikata, unde am înţeles că se mănâncă excelent, dar... era închis din cauza Covid. Altfel, mâncaţi shaorme la 3-4 EUR, pizza la fel, hamburgeri mai ieftini, că doar îs făcuţi din gâturi, spinări, creste, ciocuri şi genunchi, nu pot avea preţ de carne. O bere e 1,5-2 EUR la restaurant, maximum 1 EUR la market, pâinea cam 1 EUR, legumele şi fructele costă cam dublu faţă de RO, carnea e cam la fel ca la noi. Vinurile sunt bune şi mai ieftine, tăriile sunt tot mai ieftine dar... lichid de frână. Încercaţi vinurile fructate, care conţin suc de maracuja, kiwi, pepene, mentă, etc, la 4-5 EUR sticla.

Despre ski, numai de bine. Pârtii lungi şi foarte largi, excelent preparate, zi de zi. După prânz, devin mai grele, din cauza dâmburilor create de schiori, dar totuşi bune. Cam ciudată orientarea bulgărească, pentru că pârtiile nu sunt deloc marcate. La intersecţii ai doar indicatoare către ce loc ajungi, nu pe ce pârtie, cu ce grad de dificultate. Aşa că poţi, lejer, să apuci pe o pârtie neagră în loc de una albastră sau roşie, că doar tot acolo ajung. Aşa se face că am ajuns să coborâm şi pe faimoasa La Tomba, o pârtie neagră unde au loc competiţii mondiale de coborâre viteză... Dar noi schiem de mai bine de 20 de ani, aşa că nu-i bai...

Ba chiar am văzut vreo două pârtii marcate cu numere dar... vizibile doar din vale, adică doar dacă urci pe pârtii, nu şi atunci când cobori pe skiuri. Parcă bulgarii ar avea emisferele cerebrale inversate, aşa de logice sunt marcajele lor. Dar după o zi, maximum două, te obişnuieşti şi te orientezi uşor.

Partea faină e că domeniul de ski e organizat pe 3 coame de munte şi 2 văi. Pârtiile se tot bifurcă şi se tot unesc şi tot aşa, dar ajung tot într-unul dintre cele 3 puncte de îmbarcare- urcare cu telescaune. Şi mai fain e că, oriunde ai coborî pe skiuri, ajungi pe "ski road", o pârtie foarte lejeră, care leagă cele 3 puncte de îmbarcare pe telescaune şi care coboară până în staţiunea propriu-zisă. Oriune ai ajunge la sfârşitul zilei, poţi coborî frumos până la bază. Dacă schiezi lejer, coborârea asta ia cam 50 de minute!!! Dacă faci dintr-o bucată coborârea de pe cel mai înalt punct, vârful Todorka, combinat cu "ski road", te duce la o oră şi vreo 20 de minute de coborâre pe skiuri... Numa' să te ţină picioarele...

Partea cea mai nasoală la ski este, din păcate... chiar începutul. Din staţiune, poţi ajunge pe domeniul schiabil doar cu telegondola. Care se deschide la 8.30. Teoretic. Că practic poate bulgaru' să-i dea drumul şi la 8.00, dar şi la 9.00, cum vrea muşchii lui, cum bate vântul sus pe munte, cum ninge, etc. Oricum, coada la gondolă se formează încă de pe la 7.30. Ca să fii printre primii, trebuie să te trezeşti la 6.00, să bei cafeaua, să citeşti presa, să papi dejunul, apoi să te îndrepţi spre coadă, pe clăpari, pe jos, dacă ai cazare aiurea, sau pe skiuri, dacă ai noroc ca mine, să fii cazat lângă pârtie. Dacă porneşte gondola la 9.30, plus până ajungi să urci în ea, poate să însemne 3 ore de stat la coadă la minus 10 grade... Brrr... Horror!

Dar există soluţii:

1. Te trezeşti tot la 6.00, bagi tabieturi vreo oră, iei maşina şi urci, pe la 7.30 spre cele 5-6 locuri de parcare spre partea de sus a domeniului. Două parcări cu taxă, care se umplu imediat, dar nu stai 2-3 ore la coadă la gondolă şi eşti pe pârtii imediat. Mai sunt 3-4 parcări mici, improvizate, mai greu de găsit, care se umplu mai greu. Avantajul e că pasagerii pot coborî pe skiuri la finalul zilei, până în staţiune, dar şoferul se sacrifică, nu poate să bea niciun vin fiert peste zi, şi se întoarce cu maşina.

2. Te trezeşti când vrei şi iei un taxi, cu 30-40 de EUR, indiferent de numărul pasagerilor, care te lasă în oricare dintre parcările amintite. De acolo, eşti pe pârtie imediat. Pentru siguranţă, mergi în centrul staţiunii sau la baza gondolei şi negociezi cu un taximetrist (unii au microbuze, dacă sunteţi grup mai mare de 4 persoane), stabiliţi ora şi locul preluării, număr de persoane, etc. Sunt parolişti, vă puteţi baza pe ei, dar nu le daţi bani în avans, ci plătiţi zilnic.

3. Faci ca noi. Somn de voie, tabieturi lejer, ieşit din hotel direct pe pârtie, la cca 30 de metri, coborât până la gondolă, cumpărat skipass pe juma' de zi, adică 12.30- 16.30. Coada la gondolă e muuult mai mică, de numai 10-15 minute, dar schiezi doar vreo 5 ore nonstop. Oricum, nu cred că nu ajung 5 ore de ski, oricât ai fi de împătimit. La cât sunt de lungi şi de late pârtiile din Bansko, nu sunt mulţi schiori pe care să-i ţină muşchii atât de mult...

Remarcabil:

- Condiţiile de cazare

- Curăţenia din staţiune

- Starea pârtiilor (am prins 3 zile cu temperaturi de +15- +16 grade şi am prins condiţii de ski excelente)

- Drumul până acolo, excelent. Din Timişoara am mers pe şosele doar vreo, 170 km, apoi vreo 500 pe autostrăzi. Total cca 7 ore.

- Relaţia excepţională cu agenţia de turism din Varna, mai exact cu Ventsislava Angelova şi cu Nevena, de la recepţia hotelului. Ambele vorbesc fluent engleza, lucru foarte rar în Bulgaria. Amândouă m-au ajutat cu orice le-am cerut, inclusiv documente legate de situaţia pandemică (adeverinţe, confirmări de cazare, sfaturi, etc).

- Atitudinea deschisă, cooperantă, a autorităţilor de frontieră române, sârbe şi bulgare.

Deranjant:

- Zecile, dacă nu chiar sutele de români nesimţiţi pe care i-am întâlnit. Grobieni, gălăgioşi, nepoliticoşi, zgomotoşi, etc. Cocalari. Pericol public pe pârtii, stau crăcănaţi, în grup, pe mijloc de pârtie, cu blugi şi căciulă de lână, la taifas, sunt jenanţi în restaurante sau pe stradă. La piscină săreau cu burta de apă până le zbura slipul, chiuiau ca la prelungirile de la nuntă, urlau la copii până li se umfla o venă pe frunte (dar scoteau, cumva, numa' diftongi, nu ştiu cum se înţelegeau cu pruncii, că ziceau numa' "ui, eo, uă, aî, ăe"), la saună se aburcau peste mine (că ei "nu văzură nicunde scris că în saună de 4 persoane nu e voie să intre 7-8"...), se puneau cu bucile unse direct pe băncuţă. Majoritatea absolută erau dintr-o anumită regiune a României, uşor de identificat după grai... Şi după numerele auto... Norocul meu că trăiesc în Timişoara, dar şi aici e cam plin de ei... Să mă ierte oamenii de treabă din ţinutul vizat. Am prieteni buni pe acolo şi am remarcat că nu toţi din regiunea aia sunt ghiolbani, dar cam toţi ghiolbanii sunt din regiunea aia. Probabil e "decât" o coincidenţă. Rog moderatorul să elimine ce consideră deplasat în acest paragraf, cu scuzele de rigoare faţă de oamenii faini care au ghinionul să locuiască în regiunea în cauză...

- Faptul că nu se vorbeşte cam nicio limbă străină în Bulgaria. Dar vă ajută Google translate şi bunăvoinţa lor. Dacă ştiţi engleză, e cam degeaba. Dacă vorbiţi rusă sau sârbă, ajută puţin. Franceză, germană nu are rost să încercaţi. Cel mai bine e să ştiţi bulgara...

- Bulgarii greşesc enorm că se adaptează ei la cerinţele turiştilor, în loc să ţină la standardele lor, ca austriecii. De exemplu, au ajuns pizzerii bulgari să strige la tejghea că vând "pizz_a cu de toate", doar pentru că ghiolbanii români hăhăiau cu gura până la urechi şi cumpărau un triunghi de pizza de 3 EUR, la 3 persoane, plus apă de la robinet. Şi mai încercau şi să plătească cu lei româneşti în timp ce se scărpinau la boaşe...

- Coada inumană de la gondolă. Personal, prefer să plătesc extra numa' să nu stau 3 ore la coadă în frig... Ori iau taxi, ori merg cu maşina mai sus pe traseu, ori schiez doar juma' de zi. Gurile rele spun că bulgarii provoacă intenţionat aglomeraţia (încarcă mai puţine gondole pe cablu, pornesc mai târziu şandramaua, limitează accesul schiorilor în cabine), ca să forţeze mâna guvernului să mai finanţeze o gondolă.

- Pe pârtii se mănâncă scump şi prost. Am comandat la "Bla Bla" (o să-l găsiţi voi, sigur) un schnitzell plus cartofi prăjiţi, o bere şi un suc, am plătit cu cardul 170 RON. Şniţelul a fost atât de nasol că nu mi-am dat seama ce mănânc, porc, vită, pui sau peşte... Nişte conaţionali chiar au exclamat "Bueeei, văzuşi cât îi puse jniţelu' lu' pluă ăla? Hai să loăm şi noi şi-l împărţim la patru! ". Şi-au luat şi... lor le-a plăcut, mai ales că a costat "decât" vreo 70 de lei de-ai bulgarilor. Adică tot vreo 170 RON...

Una peste alta, recomand Bansko, dar nu în vacanţa elevilor şi a studenţilor, când am fost noi. Mergeţi în Ianuarie sau Martie, chiar Aprilie dacă e zăpadă. Faceţi schimb valutar la intrarea în BG, e cel mai bun curs, de 2 Leva/EUR, faţă de 1,85-1,9 cât e în staţiune. Nu rezervaţi masa împreună cu cazarea. Aveţi unde mânca la preţ rezonabil sau gătiţi voi înşivă. Luaţi cazare aproape de pârtie, sau de gondolă, nu în centrul oraşului. Atenţie: Bansko e tăiat în două de un râu. Cazările pe dreapta râului sunt aproape de gondolă şi de pârtii, la propriu. Cele de pe stânga sunt aproape doar pe hartă, în linie dreaptă, dar sunt departe în realitate, că trebuie să treceţi râul şi aveţi un singur pod, ceea ce face să aveţi şi 1 km de mers pe clăpari. Schiaţi cât puteţi, merită din plin, dar evitaţi pârtiile lejere, albastre, care sunt supraaglomerate. Dacă aveţi dubii legate de vreme sau de coada de la gondolă, nu faceţi skipass pe o săptămână, ci faceţi zilnic, pe câte ore doriţi, 8 sau 4. Economia la skipass pe săptămână faţă de skipass zilnic e de numai vreo 8 EUR per total, pe persoană, adică două shaorme pe săptămână. Dacă plecaţi cu ceva provizii de acasă, puneţi legume şi fructe, că astea sunt mult mai scumpe acolo şi mult mai greu de găsit. Sau puneţi produse home made, dacă sunteţi genul care preferă aşa ceva, un cârnaţ de casă. o şunculiţă, o fleică, şamd. Cumpăraţi-vă ţigări din Serbia, sunt la jumătate de preţ ca la noi, dar atenţie la întoarcere, că aveţi voie doar 4-5 pachete de persoană!!! Respectaţi viteza permisă în BG, că amenda vă vine în plic, nu vă opreşte nimeni să vă facă proces verbal. Cumpăraţi vigneta pentru BG fie online (cam greu, că siteul e în bulgară şi merge ca dracu'), fie din prima benzinărie după ce intraţi în ţara lor. Luaţi vignetă pe weekend la dus şi alta la întors, dacă mergeţi de sâmbătă până sâmbătă, sau pe o săptămână, dacă mergeţi de sâmbătă până vineri. Nu luaţi de la firmele din vamă, că va iau 20 EUR în loc de 15...

Cam atât... Enjoy skiing in Bansko!


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

Superb, păcat că-i prea vizitat de melteni...

selectat ca MiniGhid AmFostAcolo

---
Trimis de viorelpasca in 20.02.21 03:05:16
Validat / Publicat: 20.02.21 09:30:44
VIZUALIZĂRI: 1315INFO ADIȚIONALE
 • A fost prima sa vizită/vacanță în BULGARIA
SESIZEAZĂ
greșeală / conținut, limbaj
Adn. FAVORIT
30 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (viorelpasca); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P05 Una dintre acele zile în care se putea schia în tricou...
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită

PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 31800 PMA (din 24 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
INFO: membrii AmFostAcolo beneficiază - in cadrul sistemului de Privilegii - de preţuri particulare pentru vacanţa în această destinaţie - negociate direct cu tour-operatorii sau cu proprietarii.
 • Verifică: solicită o ofertă personalizată

 • ECOURI la acest articol

  30 ecouri scrise, până acum

  webmasterX [20.02.21 09:26:18] »

  Câteva fotografii realizate de voi acolo ar fi mai mult decât binevenite — atât ca ilustraţie a textului, cât şi ca informaţie utilă, ele fiind căutate, apreciate (şi solicitate) de cititorii interesaţi în această destinaţie... Poţi folosi linkul amfostacolo.ro/pic_add9.p ... 102544&hid=7111.

  Sau... poate ceva video de pe acolo? Dacă ai filmat pe acolo, ar fi zuper-util — link încărcare video.

  webmasterX [20.02.21 09:28:34] »

  Mountain View Aparthotel, apartament cu două dormitoare, living imens, bucătărie complet echipată, smart tv, wifi, baie cu duş, totul super!

  Ne-am bucura să putem citi impresiile tale de acolo scrise ca articol (review) nou.

  Procedând astfel, ai avea ocazia ca prin notele şi evaluările proprii să contribui la o medie mai reprezentativă a acestei destinaţii.

  Daca doreşti, copiază textul de mai sus şi reincarcă-l - cu eventuale ajustări, completări etc - folosind linkul ADAUGĂ IMPRESII NOI

  webmasterscris / TELEFON [20.02.21 11:30:21] »

  Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

  ====

  De asemenea, a fost selectat ca fiind „de interes editorial crescut

  — (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

  — (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ necesar unei astfel de selecții.

  Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

  (Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

  nicole33 CONS. ONORIFIC AFA / BULGARIA [20.02.21 12:33:12] »

  @viorelpasca:  

  Cumpăraţi vigneta pentru BG fie online (cam greu, că siteul e în bulgară şi merge ca dracu' , fie din prima benzinărie după ce intraţi în ţara lor.

  Subscriu recomandării de a achiziţiona vigneta pentru Bulgaria online, variantă pe care am utilizat-o mereu de când această opţiune a fost disponibilă şi nu am avut niciodată nicio problemă.

  Pentru  cititorii interesaţi care ar putea fi derutaţi de afirmaţiile tale, voi face precizarea că site-ul oficial bgtoll.bg nu este doar în limba bulgară, ci are variante în vreo 7 limbi printre care şi în ROMÂNĂ, iar la mine a funcţionat perfect de fiecare dată. Am plătit cu card bancar fără nicio problemă, apoi am printat vigneta, chiar dacă nu mi-a fost cerută niciodată .

  ​Principalul avantaj al cumpărării online a constat în faptul că nu am mai pierdut aiurea timpul la cozi în vamă, nu am mai oprit pe la benzinării cum făceam cu ani în urmă.

  Nici eu nu recomand cumpărarea vignetei de la speculanţii din vamă, oricare ar fi vama. ​​​​

  micutzuscris / TELEFON [20.02.21 18:45:17] »

  Salut. Citit și votat cu placere articolul tău. Este un ghid util pentru toți cei care ajung în aceasta frumoasa stațiune din munții Pirin.   Nu sant fan al sporturilor de iarna, în afara de sanie sau celofan nu prea știu multe lucruri despre alte sporturi de iarna Eu am ales aceasta stațiune pentru un sejur, la un hotel dotat cu piscina și centru spa. In timp ce alții schiază eu m-am bucurat de înot la piscina. Preturile sant la jumătate fata de alte stațiuni de la noi. Iar despre cei care reușesc sa ne facă„mandrii" ca suntem romani ii întâlnești peste tot prin Europa. Apropo anul trecut în Salzburg m-am apucat sa întreb în limba romana pe toți cei care erau la cerșit. Toti au răspuns „sa trăiești mâncați-as, da și mie un euro sa iau o paine". Toate cele bune.

  gpopascris / TELEFON [20.02.21 22:40:16] »

  Vad ca nu spune nimeni, spun eu. Mai ales ca a aparut si comentariul precedent, care duce discutia la alt nivel...

  Intreg primul paragraf de la "deranjant" este total neavenit pe un astfel de site. Asta cu nu am nimic cu moldovenii (romii, sau martienii, daca doriti), am prieteni pe acolo, unii sunt de treaba, da' toti sunt ghiolbani - e o atitudine de neacceptat. E pacat ca autorul nu stie sa selecteze ce da pe gura. E pacat ca Admin nu a dat urmare spuselor autorului si nu a eliminat respectivul paragraf.

  Judecatile colective sunt niste mizerii.

  viorelpasca [21.02.21 00:34:20] »

  @gpopa:  Dragă gpopa, în principiu, aveţi dreptate. În cazul de faţă, însă, nu! Nu fac judecăţi colective niciodată. La o lectură mai atentă, puteţi observa ce am scris. "... am remarcat că nu toţi din regiunea aia sunt ghiolbani, dar cam toţi ghiolbanii sunt din regiunea aia... ".   Am întâlnit zeci de olteni sau regăţeni super faini, căci despre ei vorbeam. Am legat prietenii şi am petrecut momente frumoase împreună. Sunt de 1000 de ori mai deschişi, mai prietenoşi, mai amuzanţi şi mai săritori decât bănăţenii mei... Tocmai de aia am scris că nu toţi românii din sud sunt ghiolbani. Avem şi în Banat cocalari, slavă Domnului. Dar nu am văzut niciunul prin Bansko. Probabil nu le convine distanţa sau nu-şi permit... Scuze dacă v-au deranjat părerile mele. Din acest motiv am sugerat moderatorului să elimine din text pasajele sensibile. Mulţumesc pentru înţelegere. ​

  gpopascris / TELEFON [21.02.21 00:39:09] »

  @viorelpasca:  nu ma deranjeaza referirea la olteni/bucuresteni/moldoveni. Ci punerea "altora" la gramada. Altii (vai mama lor) versus noi (fruncea).

  ​Am citit foarte atent. "Norocul meu ca traiesc la Timisoara, da' si aici ne-au cotropit. Serios?

  viorelpasca [21.02.21 01:05:09] »

  @gpopa:  Da, serios. La Iaşi nu vă deranjează bănăţenii nesimţiţi? Sau ardelenii?

  micutzuscris / TELEFON [21.02.21 08:23:40] »

  @gpopa:  Stimate domn. Nu știu ce anume va deranjat în ecoul scris de mine. Departe de mine gândul de a judeca omul după zona din care vine sau după culoarea pielii. M-am referit doar la cei care vorbesc limba romana dar comportamentul lor este unul care nu face cinste acestei tari. Am văzut în Bulgaria la un hotel de pe litoral un grup de compatrioți, nu știu din ce zona a tari erau, după ce au băut au început sa facă scandal pentru ca barmanul nu a mai vrut sa ii servească. A fost luat la bătaie și înjurături și au spart câteva sticle în bar. Au terminat beția la politie. Sa va mai spun ca erau și copii de fata. Spuneam mai demult intr-un review ca din acest motiv cand ieșim afara din tara e suficient sa vorbim în limba romana pentru a fi priviți ca niște paria. Aici am vrut sa punctez domnule gpopa. Toate cele bune.

  gpopascris / TELEFON [21.02.21 08:37:15] »

  @viorelpasca:  sunt "eu", nu "noi". Asta, cu personajul colectiv, e in literatura de sec. XIX. In zilele nostre, judecam individul, nu grupul din care face parte.

  Aici, la Iasi, si peste tot pe unde am umblat, ma deranjeaza, da, PERSOANELE nesimtite, fara a imi pune problema carui grup apartin.

  Sper ca, acum, am fost mai clar. Desi fusesem si inainte.

  gpopascris / TELEFON [21.02.21 08:39:43] »

  @micutzu:  daca ati fi citit mai atent cele scrise de autor, ati fi observat ca nu facea referire la romi, ci la dvs in calitate de "regatean".

  Si da, e la fel de rau sa favem referire la romi.

  FARA JUDECATI COLECTIVE! ​​

  rentea [21.02.21 12:42:43] »

  @viorelpasca:  Mie mi-a placut reviewul si nu am gasit in continutul lui nicio referire explicita la nicio "categorie" de oameni. Acum am ajus atat de "politically correct" incat mi se face rau... o tendinta globala absolut penibila.  

  Pai daca niste indivizi dintr-o zona georgrafica se coportau ca niste needucati dubiosi, nu mai ai voie sa spui ca aia erau olteni, moldoveni, bucuresteni etc? Care naiba e problema? Unui negru nu ii mai poti spune negru, ca te iau astia ca pe arbitrul Coltescu... Dar daca sunt gay sau trans-sexuali trebuie sa ii ridici in slavi, ca sunt diversi... vezi-Doamne, asta e corect in lumea in care traim acum... ​

  Am bazut britanici, rusi atat de beti si de nesimtiti prin calatorii incat trebuie sa fi chiar fraier sa crezi ca romanii sunt o specie de turist needucat. Suntem pe la mijlocul clasamentului, zic eu... ​

  micutzuscris / TELEFON [21.02.21 13:45:59] »

  @rentea:  Respect. Subscriu total la cele spuse de dvs. Sanatate.

  Nasshu [21.02.21 14:32:04] »

  @rentea

  Pai daca niste indivizi dintr-o zona georgrafica se coportau ca niste needucati dubiosi, nu mai ai voie sa spui ca aia erau olteni, moldoveni, bucuresteni etc?

  ce legatura are ' ' sula cu prefectura' ' ? faptul ca un individ locuieste in România intr-o anumita zona geografică/oras  insemana ca din cauza asta  e dubios/needucat? sau e dubios ca asa a crescut el, fara educatie? Toti suntem oameni si toti putem fi dubiosi (depinde de ce parte a baricadei privesti) indiferent de zona geografica unde ne-am nascut/crescut!

  Nu e prima data cand vad afirmatii de genul asta de la persoane care locuiesc/traiesc in zona Timisoara/Banat! Zici ca acolo se da ora exacta! Oare?!!  

  Care naiba e problema?

  Pai problema ar fi ca individul este dubios /needucat ca asa a crescut, asa a fost invatat nu ca s-a nascut intr-o anumita zona geografica/oras/tara! Asa ca ii dau mare dreptate lui @gpopa!

  renteascris / TELEFON [21.02.21 16:39:33] »

  @Nasshu:  mai mult decat faptul ca nu ai prins ideea, nu am ce sa spun. Crede-ma, cu drag iti spun, nu ai prins-o!!!

  k-lator [21.02.21 20:14:01] »

  @gpopa, @rentea, @Nasshu, @micutzu

  Domnilor, nu vă supărați că intervin într-o discuție bărbătească (bag samă), zău că nu se face, dar vreau decât să îl rog pe stimabilul @viorelpasca să posteze câteva poze de pe munții aia din Bansko - că mi-e puțin dor să-i văd înzăpeziți…

  Asta dacă are niște poze fără sutele de români nesimţiţi, grobieni, gălăgioși, nepoliticoși, cocalari, pericol public pe pârtii, care s-au crăcănat în grup sau în blugi și-n căciuli de lână…

  Recunosc, n-am curajul să cer poze de la piscină, să nu fi fost surpins cineva cu dinaintea goală după ce i-a zburat slipul, iar aici majoritatea absolută nu vrem să vedem așa ceva.

  Cu multă considerațiune, o mitică privilegiată din București, care are norocul că nu trăiește în Timișoara sau în toată țara.

  micutzuscris / TELEFON [21.02.21 23:37:32] »

  @k-lator:  Felicitari K-alator-ule. Te stimez 

  viorelpasca [22.02.21 03:28:05] »

  @k-lator:  Am pus câteva poze de sus, de pe munte, ca să mai vedeți Pirin-ul înzăpezit. O să mai adaug, după ce le descarc de pe telefon.

  Apreciez ironia fină din comment, chiar dacă eu sunt ținta... Simt că am avea multe de povestit despre Bucureştiul pe care îl iubiţi dvs. şi despre Timişoara pe care o ador eu, nu despre oraşele invadate de grobieni.

  Cât despre "miticii privilegiaţi", am avut onoarea să cunosc câţiva şi mi-au plăcut mult. Volubili dar fără să deranjeze, ironici dar subtili, oameni umblaţi dar fără ifose, politicoşi dar nu distanţi, educaţi dar nu "de soi", simpatici dar niciodată vulgari. Iubesc genul acesta de oameni, cred că ei sunt bucureştenii adevăraţi! Îmi seamănă mult cu londonezii sau newyorker-ii veritabili, nu cu cei de import...

  Şi, culmea, "miticii privilegiaţi" aveau aceeaşi părere ca mine în legătură cu ghiolbanii dintr-o anumită regiune, care au invadat şi capitala, atraşi de mirajul cocoţării rapide la şefie şi al câştigului imediat...

  Mulţumesc.

  PS După ce v-am citit toate postările, am decis că trebuie să vă urmăresc activitatea pe site şi să ţin cont de recomandările dvs. pentru călătoriile noastre viitoare.​

  viorelpasca [22.02.21 03:58:11] »

  @Nasshu:  Problema e că, în anumite regiuni, contextul istoric, economic, social, politic şi cultural face ca majoritatea să fie muuuult mai puţin educată. Asta se vede şi în statistici, de genul: cât alcool se consumă pe cap de locuitor, care este vârsta medie a abandonului şcolar, cu cine votează majoritatea alegătorilor, care este rata sărăciei, care sunt indicii migraţiei spre alte regiuni/ţări, etc. E doar statistică, sorry! Nu o spun cu răutate, ci cu tristeţe. Asta nu înseamnă că în regiunea cu pricina nu există şi o minoritate ok. Am preieteni buni şi în Oltenia. Şi în Moldova. Şi în Regat. În Ardeal am foarte mulţi. Şi maghiari, şi nemţi şi bulgari sau sârbi. Dar... toţi sunt educaţi şi cu bun simţ. Am prieteni şi care au rămas acasă şi fac treabă bună acolo, şi care au migrat, ca mine, peste tot până şi-au găsit rostul. Nemulţumirea mea e legată de bipezii care nu îşi găsesc locul niciunde pentru că sunt nesimţiţi. Coincidenţa face ca majoritatea să provină dintr-o animită regiune...

  PS Eu sunt născut peste Prut, "înmatriculat" în Moldova, copilărit în Ardeal, maturizat în Oltenia, mutat în Timişoara, cu armata făcută în ţinutul secuiesc şi îndrăgostit de Dobrogea. Din părinţi maramureşeni. Tot ce am scris legat de ghiolbanii dintr-o anumită regiune este o constatare, după ce am trăit peste tot în România. Sper să mai apuc, în viaţa asta, să îmi schimb părerea, dar asta depinde de evoluţia ghiolbanilor, nu de mine...

  Alex_Macedo [22.02.21 12:12:34] »

  Hei, hei, hei... Dragi colegi! Calm... Să nu uităm de ce suntem aici. Respectul primează. Acum... ehm... sunt jumătate grec și un sfert ungur și cu inima plină de mioritic, cu adorație pentru plaiul meu și al nostru, România.

  ​Important este ce citim, ce informații primim, ce ne place a urmări printr-un review. Fiecare dintre noi are păreri personale vis-a-vis de... orice. Așa suntem noi ca nație... ne pricepem începând cu... știința rachetelor, până la sărituri în ape betonate.

  Personal, cum văd eu, cretin sau nu, review-ul este excelent. Expune exact ceea ce, turistul, @viorelpasca, VEDE. ​

  ​Pe alocuri, chiar m-a bufnit râsul, prin exteriorizarea și franchețea autorului. Evident un râs trist... Sigur..., doare când catalogăm... ehm... "ființe", care, pe bună dreptate, aduc în rușine un neam întreg... Dar... Hei!... sunt imbecili francezi, nesimțiți spanioli, răcituri bovine nemțești și bețivi suedezi. Ei, și???

  Autorul a scris ce a văzut și cum a simțit în diafragmă.

  ​Eu... am tot respectul pentru, LIPSA ipocriziei generale, LIPSA făcutului pe plac și ideea de, spun ce simt. Nu mă interesează dacă @viorelpasca e un fițos cu piscină sub cantul ferestrei din dormitor. Mă interesează cum vede lucrurile... lucruri, observate, văzute și identice cu cele ale, autorului, prin periplul meu european.

  @viorelpasca!... Ce să zic?

  Mi-a plăcut!!! ​​​​

  gpopascris / TELEFON [22.02.21 14:29:14] »

  Ooo, am starnit discutii. Eu speram ca acel paragraf va fi sters si cu asta basta. Dar, ca de multe ori, am gresit.

  Citeam mai inainte comentariile colegilor si vedeam in fata ochilor doua scene. Le povestesc, apoi promit sa nu revin la aceasta discutie (nici nu as fi capabil, mi se pare absurda de-a dreptul).

  SCENA 1. Dl. X e prin Paris, sa spunem, si nu a rezervat cazare. Intra intr-un hotel, se vede ca e gol. Intinde pasaportul, receptionerul se uita in el, il da inapoi si spune ca nu are camere. Minciuna pe fata. Dl. X se prinde, desigur: nu e cazat pentru ca e roman. Cere explicatii. Receptionerul spune ca acum o saptamana a avut un cuplu din Tg. Jiu, care a distrus o camera. Dl. X se lumineaza: draga, aia sunt ghiolbani, nu te uita, eu sunt din Timisoara, alta treaba.

  Ei, e mai rau: receptionerul a fost in concediu prin Banat si a fost cazat in buricul orasului. Dar nu s-a putut odihni deloc, intr-un bloc vecin urlau manelele, iar Piata Operei era plina de cersetori.

  Da, spune Mr. X, avem noi o problema cu o anumita etnie, dar eu sunt roman verde, cu o bunica unguroaica si un strabunic neamt. 

  Si familia din Tg. Jiu sau manelistii din Timisoara nu sunt, cu totii, romani? - vine replica​.

  Ce spuneti, il lamureste pe receptioner de cat de mult il nedreptateste, asezandu-l in rand cu ghiolbanii si romii?

  OK, scena asta nu se va petrece (desi am trait ceva de genul acum 15 ani). Pentru ca receptionerul resperctiv stie ca va fi dat afara instantaneu, pentru discriminare.

  Dar noi nu trebuie sa ne autocenzuram niciodata, ca ne cauzeaza la autenticitate.

  RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150] [-1][0 voturi]
  gpopascris / TELEFON [22.02.21 14:35:16] »

  SCENA II. Vine nea Y acasa mai abțiguit, a fost si el cu baietii. Nevasta, ca femeile, sare cu gura pe el. Pana primeste un dos de palma si incepe sa-si numere maselele pe jos.

  Cand nea Y isi mai revine, are regrete, desigur. El e om cu frica lui Dumnezeu. Se spovedeste, iar popa ii spune: nu e bine ce-ai facut. E adevarat ca femeia trebuie sa fie supusa barbatului ei si ca tu ai tot dreptul sa o educi, asa scrie la Scriptura, dar trebuie sa o faci cu mila, nu sa o nenorocesti.

  Pai, si autenticitatea? Trairile vii, spontane? Greu! Eu credeam ca asta e totul, sa fii sincer si sa reactionezi dupa cum te poarta instinctele. Fara autocenzura si falsitate.

  O zi frumoasa tuturor!

  RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150] [-1][0 voturi]
  viorelpascascris / TELEFON [22.02.21 15:44:50] »

  @gpopa:  Faptul că pasajul respectiv nu a fost șters, deși am sugerat acest lucru, bănuind că vor apărea susținători ai ghiolbanilor, dovedește că admin-ul a citit cu atenție. Dacă aș fi scris "toți din regiunea aia sunt giolbani", aș fi fost exclus din comunitatea AFA. Pe bună dreptate. Dar am scris că "toți ghiolbanii cu care m-am intersectat erau dintr-o anumită regiune". Sigur sunt și nesimțiți din Timișoara, doar că eu nu i-am întâlnit pe la Bansko.

  În rest, ​vă rog să acordați mai multă atenție textelor mele. Dacă tot v-ați abonat la ele, luați în calcul că am lucrat 25 de ani într-un domeniu în care o virgulă omisă ori pusă greșit putea atrage o amendă de minimum 20 000 de lei din partea CNA, plus pierderea unei părți a audienței.

  Să auzim numai de bine! ​

  renteascris / TELEFON [22.02.21 16:44:09] »

  @viorelpasca:  au aparut ca ciupercile dupa ploaie o multime de sensibili si de aparatori ai progresismului. Acum nu iti mai poti spune parerea, decent, trebuie sa fi in trend cu noul val... triste vremuri. Capul sus!!!

  viorelpascascris / TELEFON [22.02.21 17:05:11] »

  @rentea: , mă simt bine când văd că nu sunt chiar singur împotriva tuturor. Muncesc din greu 300 de zile pe an (în agricultură), ca să trăiesc acceptabil și ca să fac 2 vacanțe scurte la ski, una la mare și 3-4 weekend-uri la munte.

  În cele 300 de zile de muncă am noroc. Sunt singur în fermă sau pe câmp, nu mă deranjează nimeni. În vacanțe, însă, devine tot mai rău! ​Încerc să fiu îngăduitor totdeauna, să nu pornesc cu idei preconcepute despre niciun conațional. Dar sunt tot mai dezamăgit, din păcate.  

  Sper să prindem și vremuri mai bune, ca în anii ' 90​- ' 00, când ajungeam în locuri frumoase înaintea hoardelor de nesimțiți.

  O seară bună! ​

  Yoda [22.02.21 18:52:55] »

  @viorelpasca:  Nu esti singur, poti sa ma adaugi si pe mine in aceeasi tabara.

  Mie mi-a placut review-ul si nu l-am gasit in nici un fel ofensator sau discriminator.

  k-lator [22.02.21 21:44:29] »

  @viorelpasca:  

  În primul rând, mulțumesc pentru că ați postat pozele. Foarte frumoase… dacă ar fi să mă iau după P3 și P5 aș zice că sunt de Austria, nu de Bansko… chiar mi-ați făcut o bucurie!

  Apoi, eu am apreciat review-ul dumneavoastră, chiar mi s-a părut încărcat de informații foarte-foarte utile pentru cei care vor să meargă la skiat în țara vecină. Sunteți un bun observator și asta aduce plus valoare, pentru că puteți să furnizați detalii pe care poate alții nu le observă. Dar nu știu ce v-a făcut să credeți că ironia mea v-a țintit pe dumneavoastră!

  Un singur lucru mi s-a părut mie că l-ați scăpat așa… cam cu emfază:” Norocul meu că trăiesc în Timişoara …” , așa că mi s-a părut chiar natural ca în încheiere să vă amintesc apelativul meu de alint... Sunt convinsă că am avea multe de povestit despre București și despre Timișoara și totodată nu pot decât să sper că nu sunteți Sabin Gherman!  😉

  Altfel, toate bune și să auzim numai de bine!

  Aceeași mitică de București

  viorelpascascris / TELEFON [22.02.21 22:10:48] »

  @k-lator:  Mi-ați făcut seara mai frumoasă cu acest comentariu. Ok, am greșit un pic cu "norocul meu... ". O să scriu mai atent.

  Și nu, nu sunt Sabin Gherman. 😂😂😂

  Chiar am contul pe AFA cu numele real, așa cum am și pe Facebook, yahoo mail, etc.​

  O seară frumoasă!​

  zapacituscris / TELEFON [01.03.21 23:03:02] »

  Complexă și diversă prezentare a impresiilor hibernale bulgărești, cu "uscături" și "derapaje" surprinse la firul identității dezgolite de omătul  spulberat de "plugurile" și "cristianele" executate cu măiestrie și sinceritate.

  În completarea diversității de neam (neam prost), cultură (incultură), civilizație (barbarie):

  Sub dudul nostru popular

  Încap și înțelepți și proști

  Și purtătoare de fular

  Și actuali din foarte foști...

  Încap și găinari și sfinți,

  Și boarfe, și femei de lux,

  Și răi de muscă, și cuminți,

  ​Și domnul Marx, și domnul Fux...

  Încap și îngerii de ieri,

  Încap și dracii viitori

  Și literați, și gunoieri

  Și nepoftiții săritori...

  Încap calici cu suflet crud, Încap și surzi, încap și muți

  Iar dac-ai încăput sub dud,

  N-ai nici un chef să te mai muți...

  Că totu-n jur e clar-obscur

  Și pute zdravăn a rachiu

  Și-ncepe să te doară- c...

  De mapamondul fistichiu...

  Degeaba ți se face semn, Degeaba ochii mai râvnesc,

  Ți-e dat să mori, în mod solemn,

  Sub dudul cel mai românesc.

  (Egloga dudului protector – George Țărnea)

  Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

  ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul articolului (review-ului) de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine linkul ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
   (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
  SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
  NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
  EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
  Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

  NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
  Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
  VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
  Alex_Macedo, k-lator, micutzu, rentea, viorelpasca, Yoda, zapacitu
  Alte impresii din această RUBRICĂ:


   SOCIALs
  Alătură-te comunității noastre

  AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
  SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

  [C] Copyright 2008-2021 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
  AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  AmFostAcolo recomandă găzduirea la ROHOST.COM
  pagină generată în 0.073401927948 sec
  ecranul dvs: 1 x 1