ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 09.02.2021
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucureşti
ÎNSCRIS: 19.04.13
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
OCT-2020
DURATA: 1 zile
Prieteni
PREȚ 30
FĂRĂ transport
Raport PREȚ/CALITATE: EXCELENT
"ECHIPA" A INCLUS:
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
CAZARE [camere etc]:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ

NOTA MEDIE REZULTATĂ
100.00%
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut

O zi în Insulele prinților - Buyukada, Heybeliada etc

NB: Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă; — (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii. Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

Din nou pe Büyükada, cea mai renumită Insulă a Prinților

TIPĂREȘTE URM de aici

În ultimii câțiva ani nu ne-am mai dus la Istanbul cu nici un gând de acasă, în sensul de ce ar trebui să mai vedem. Pentru că de vreo 15-16 ani avem măcar o deplasare anuală și am cam bifat de pe lista cu obiectivele recomandate. Așa că, în ultimul timp ne-am orientat pe la fața locului, vorbind cu hotelierii/ospătarii/oamenii de pe la agenții, de la care am mai aflat ponturi despre excursii și locuri de vizitat, despre cartiere din afara orașului vechi sau locuri pe care nu le găsim în ghiduri.

Practic, avem nevoie de un pont pentru o zi doar, pentru că în sejururile noastre de 3-4 zile, care de fapt sunt 2 pline, doar o zi ramâne pe dinafară. Restul, plus capetele de sejur, avem tabieturile stabilite și umblăm prin locuri cunoscute.

De data aceasta ne-am gândit încă de acasă să ne reîntoarcem pe cea mai mare (ca dimensiune) și mai renumită insulă a prinților, Büyükada, pentru că o astfel de excursie întrunea cel mai bine condițiile care se impuneau în vremurile de pandemie, pe care încă le trăim. Mergeam cu un vapor deschis, iar pe insulă am fi mers în aer liber. Plus că trecuseră atât de mulți ani de când am fost prima dată pe Büyükada și chiar eram curioși să vedem cum s-a transformat.

Despre cum am ajuns la Istanbul am zis când am vorbit despre hotelul unde am fost cazați (vezi impresii). Cu mașina ca întotdeauna, pe un drum arhicunoscut, 640 de km și puțin peste 11 ore, dintre care 3 prin vămi.

La data vizitei noastre erau foarte, foarte puțini turiști. Terasele unde nu aveai loc să arunci un ac altă dată acum erau goale, goale, hipodromul era absolut gol, și în general am văzut doar băștinași pe străzi.

Schimbul valutar a fost cel mai bun din toate timpurile. La casele dintre Moscheea Sofia și Marele Bazar, schimbul era 1 EUR = 9,1075, dar la bazar a fost intre 9,3105 și 9,425. Întotdeauna am schimbat mult mai bine în zona bazarului decât în restul orașului. La Edirne curs și mai bun, 1 EUR = 9,56. Mai jos decât atât n-am cunoscut niciodată lira.

Am încărcat și cardul de transport prin Istanbul, valabil pe orice mijloc de transport, pe care mai aveam doar câteva lire, călătoria cu tramvaiul era 3,60 lire și am mers de 2 ori.

Vremea în perioada aceea a fost total nepotrivită cu data din calendar. Cele aproape 3 ore în vamă ne-am copt la o temperatură de 34-36 de grade. Am prins și o zi mai închisă, cu douăzeci și ceva de grade, iar seara și dimineața a fost ceva mai răcoare, chiar se cerea o gecuță subțire.

În prima seară, după rondul obișnuit prin Piața Sultanahmet, am intrat într-o agenție de lângă hotelul nostru ca să vedem ce mai aflăm de la un tip tinerel, care cred că se plictisea de moarte, pentru că nefiind turiști nu prea avea obiectul muncii. Și am zis că este o ocazie bună să punem și noi multe întrebări fără să deranjăm prea tare.

Am dezbătut a nu știu câta oară despre unde este bine să facem shopping în Istanbul, iar el era de părere că niciodată în bazar, ceea ce noi suntem de acord de la prima vizită. Dar că pe străduțele care duc la Bazarul de Mirodenii da, și pe Iskistal, unde sunt prețuri afișate și lucruri nu exagerat de scumpe, așa cum se crede, dar că zona Merter este mama shopping-ului, cu produse foarte ieftine, made în Turcia. Este zona unde sunt fabricile de confecții și sunt produse foarte bune, însă se vinde numai en-gross, rar găsești câte unul să vândă și la bucată. Și nu merită să-ți rupi picioarele printr-o zonă foarte întinsă, în speranța că dai de vreunul care să îți dea o bucată-două. Și noi am pierdut mult timp o dată, când am stat la un hotel din zonă și nu a meritat. Dar pentru en-gross merită, produsele sunt foarte bune.

Și pentru că avea afișată o excursie la Büyükada, cu o oprire bonus și pe Heybeliada, ne-a trecut prin cap că am putea să luăm și noi excursia, cu toate că nu venisem la Istanbul cu gândul că o să mergem pe Büyükada cu o excursie organizată.

Noi am fost cu mulți ani în urmă pe Büyükada pe cont propriu și tot așa recomand. Se merge cu ferry din zona Kabataș sau Eminönü, prețul unui bilet era de 6 lire pe sens, chiar și cu un an în urmă, când întrebasem noi ultima dată, adică o nimica toată, pe apă faci cam o oră și un sfert, iar acolo ai libertatea să faci ce vrei, pe o insulă pietonală.

Dar o excursie de o zi întreagă, cu autocar care ne lua de la hotel și ne aducea tot acolo, excursia în sine cu un vas de companie mare, prânz pe vapor, un tur de insulă cu o mașinuță electrică, bonus o oprire scurtă pe Heybeliada, insula vecină, și ea a prinților și un ghid la dispoziție pe ambele insule, ne-a tentat foarte mult, așa că am început să discutăm.

El a încercat cu 25 de EUR dar nici nu am vrut să auzim, apoi ne-am tot discutat până pe la 16 și pe urmă am convenit că 15 EUR de persoană este o sumă rotundă, numai bună de achitat. Pe vapor ne-am întâlnit cu 2 perechi de tineri români care dăduseră 90 de EUR, toți 4, deci 22,5 EUR de persoană, așa că am rămas mulțumiți până la final.

Autocarul trebuia să ne ia la ora 9, dar ghinion pentru primii luați, care am fost noi, pentru că până i-a adunat pe toți, tipic acestui gen de excursii, a trecut cam o oră. La 10,10 ne-am îmbarcat la Eminönü.

Vasul a fost într-adevăr unul destul de mare și avea în partea din față o arcadă sub formă de inimă care era făcută din flori artificiale, dar arăta foarte fain și a fost locul pentru ședințe foto. Au fost doi fotografi amatori pe vas care făceau poze doritorilor, dar pe noi nu ne-a interesat să ne intersectăm cu nimeni. La finalul excursiei am văzut un album superb și ne-a părut foarte rău.

Am ieșit pe sub Podul Galata și excursia a început cu o plimbare pe Bosfor pe care am făcut-o de mai multe ori, dar niciodată nu ni se pare suficient. Nu ne săturăm să admirăm de pe strâmtoarea care separă Europa de Asia: moscheele, palatele, fortărețele, hotelurile și reședințele luxoase sau podurile impresionante peste Bosfor. Față de altă dată însă, când erau zeci de vase pe Bosfor, acum erau 3-4.

La Turnul Fecioarei vasul nu a luat-o la dreapta să ieșim din strâmtoare spre destinația noastră, ci ne-a plimbat pe Bosfor până dincolo de podul cu același nume și abia după el a întors, iar de la Turnul Fecioarei a făcut stânga și de acolo am intrat în Marea Marmara.

Ne-am bucurat de efectele acestei pandemii asupra climei, mărilor… și am văzut delfini și la dus și la întors.

Sus, pe puntea vaporului s-a stat la mese cu scaune și distanță destul de mare între ele. Vasul nu era ocupat la capacitate maximă, s-a stat în aer liber, cu mască și dezinfectanți peste tot. Dar cum am ieșit în larg, s-a dat drumul la spectacol. În excursia asta am fost 8 români (noi 4 și încă un grup de 4 tineri) și restul turci. Probabil că și pe ei îi afectase pandemia și erau nedistrați pentru că au pus muzică turcească și au dansat (bărbații) de mai să rupă podeaua. Din fericire, decibelii nu erau așa mulți pentru că tot patrula poliția pe mare, printre cele câteva vase și erau foarte atenți. Vremea a fost caldă în ziua aceea, dar închisă și s-a păstrat așa cam toată ziua.

Primele insule din arhipelagul prinților, în ordinea traseului sunt Kineliada, a 4-a ca mărime, urmată de Burgazada, a 3-a ca mărime. Celelalte sunt mult, mult mai mici. Tot timpul mi-am dorit să pun și eu piciorul și pe nr. 3 și 4 dar până acum n-a fost să fie.

Sunt 9 insule care formează arhipelagul din Marea Marmara, grupate sub denumirea de Princes’ Islands (Insulele Prinților) . 4 sunt mai mari și se vizitează și toate sunt la distanțe scurte față de Istanbul (o oră – o oră și un sfert). Dar cea mai mare dintre ele este, așa după cum îi spune și numele, Büyükada (Insula Mare). Următoarea în ordinea mărimii este vecina ei, Heybeliada, iar de 3 și 4 tocmai am zis.

Numele de “ale prinților” vine din perioada Imperiului Bizantin când prințișorii recalcitranți erau exilați acolo ca să le vină mintea la cap, practică preluată și de Imperiul Otoman. Astăzi, insulele adăpostesc case de vacanță somptuoase, transformate din fostele case neo-otomane și este o încântare să te plimbi printre ele.

În timp insulele au devenit din ce în ce mai căutate de turiști și am văzut poze cu mari aglomerații, cel puțin pe Büyükada. Insulele sunt pietonale și doar mașinile instituțiilor importante (poliție, pompieri…) sunt permise. Până acum doi-trei ani, în afară de picioare și biciclete aveai posibilitatea să faci tururi de insulă cu trăsuri cu cai, dar au fost scoase, cel mai probabil din cauza mirosului îngrozitor de balegă. Acum sunt niște mașinuțe electrice, de diverse capacități, care fac tururi pe insulă pentru turiști.

Prima oprire a fost la Heybeliada. A fost scurtă și nu am avut timp decât de un tur pietonal de jumătate de oră. Ghidul care ne-a însoțit ne-a povestit o singură dată, înainte de începerea turului, că trebuie să privim cu atenție casele otomane, cu balcoanele în afară și a menționat că au fost făcute așa, special pentru femei. Ele nu aveau voie să iasă din casă și doar așa aveau posibilitatea să vadă afară. Practic, pe Heybeliada am făcut un circuit pe străduțele cu case otomane, prăvălii, magazine de suveniruri și ne-am întors în port, pe lângă Universitate. Iar am făcut o boacănă și am băgat mâna cu telefonul printre zăbrelele gardului să fac câteva poze, moment în care am văzut cum un gardian cu pușcociul scos se îndrepta spre mine. Mi-am dat seama, am ridicat mâna în semn de “îmi pare rău, n-am știut” și m-a lăsat în pace. Dar altă dată, la o stație de metrou unde nu era voie să faci poze, mi-au luat telefonul și noroc că am scăpat doar cu ștersul pozelor. Deci, pe la turci aveți grijă cu pozele. Dacă nu e voie, nu e.

Ne-am întors pe vas, unde am găsit restaurantul aranjat de sărbătoare, cu fețe de masă și decorațiuni din flori. Am mâncat o salată, 2 chiftele plus cartofi prăjiți și orez, piept de pui, un ardei copt și am avut inclusă o băutură răcoritoare. Totul a fost bun. Am stat la mese de câte 8, noi cu ceilalți români.

Nici n-am terminat bine de mâncat că am ajuns la destinația noastră, Büyükada. Am găsit insula mult schimbată față de cum o știam. În partea stângă este o faleză la capătul căreia este o statuie sirenă, un loc pentru ședințe foto. Faleza continua și după sirenă, mi s-a părut foarte faină.

Ne-am întors la Terminalul de ferry boat, care este o clădire în stil neo—otoman, decorat cu mozaicuri și vă recomand să intrați să-i aruncați o privire, chiar dacă nu aveți treabă înăuntru.

Am trecut pe lângă terminal și am mers în partea opusă, pe lângă terasele din port, una lângă alta, până în mica piața principală a insulei. Acolo, lângă Turnul cu ceas, este stația de mașinuțe electrice, iar noi aveam de făcut un tur de insulă inclus în prețul excursiei.

Și pe Büyükada principalele artere sunt pline de terase, prăvălii, chioșcuri cu închețată bună-bună (10 lire 4 cupe, față de 30 de lire cât dădusem în Istanbul), vile de vacanță neo-otomane, hoteluri sau Bougainvillea, superba floare de hârtie.

Insula mi s-a părut mult, mult mai populată față de când am fost noi. Aproape că n-am recunoscut portul, așa era de diferit, toată zona plină de restaurante și terase care nu erau atât de multe acum 10-11 ani. Abia în micuța piață m-am dezmeticit. Lângă ea era stația de mașinuțe electrice, cum spuneam, pe locul în care altă dată era fayton-ul, stația de calești.

Acolo am stat preț de vreo 20 de minute la o coadă destul de mare. Mașinuțele sunt de 2,3, 4 8 persoane, chiar și mai mari, dar cu distanțarea asta pe ele nu le-am văzut să circule. Un tur durează cam 20-25 de minute, noi l-am avut inclus, dar costă 12 lire de persoană și se poate plăti cu cardul de transport Istanbul sau numerar, la fața locului.

Șoseaua este marcată pentru circuit și la dus am mers prin mijlocul insulei urcând prin pădure până sus în vârf la Luna Park, unde erau cafenele cochete și parcuri decorate pentru ședințe foto și ne-am întors pe lângă mare, printre case foarte frumoase.

Știam că acolo, sus, pe culmea celui mai înalt vârf de pe insulă este o mănăstire ortodoxă foarte veche, Mănăstirea Sfântului Mucenic Gheorghe, dar fiind cu mașinuțele n-a fost chip să ne oprim. De aceea, recomand încă o dată să mergeți pe Büyükada pe cont propriu. Nu sunt obiective prea multe dar contează să te plimbi în ritmul tău pe străduțele insulei și să te oprești în vârf, în locurile acelea drăguțe. Eu cred că sunt în jur de 10-15 km de dat ocol insulei, ceea ce este posibil într-o zi.

Pista pentru mașinuțele electrice este comună cu cea de biciclete și am văzut mulți bicicliști, dar trebuie să ai ceva antrenament pentru că străzile sunt înclinate, pe alocuri destul de mult.

Erau turiști pe Büyükada, dar nu nebunia de care ne aduceam aminte, așa că până se termină cu pandemia asta ar trebui să profităm de acest lucru. Și eu m-aș întoarce pe insula asta ca să o iau la pas, așa cum îmi place mie, nu organizată de altcineva.

După programul impus am mai avut la dispoziție aproape o oră, cu toate că știam că 2 avem program de voie, pentru că altfel nu ne-ar fi tentat excursia asta. Timp în care ne-am plimbat pe străduțe, ne-am cumpărat coronițe de flori, mai frumoase și mai chic decât cele pe care le luasem cu ani în urmă, am mâncat înghețată, am intrat în magazinele de suveniruri și puțin peste 17 am plecat.

La întoarcere n-a mai fost nebunia de la dus cu dansul, ci s-au jucat jocul acela cu scaune, separat fete de baieți și asta, plus premierea, le-a luat aproape tot drumul. Ne-a prins înserarea pe Bosfor dar a fost o plimbare plăcută. Ei și-au văzut de jocurile lor iar noi ne-am bucurat de peisaj.

Cam asta a fost excursia de o zi pe Büyükada și cu toate că repet a treia oară probabil, în articolul ăsta, vă recomand o excursie pe cont propriu. Nu sunt mari obiective de bifat, ci pur și simplu să vă relaxați, plimbându-vă pe o insulă superbă. Și dacă se poate să evitați week-end-ul.

Cum ziceam, în capetele de zile și serile am urmat un traseu pe care îl facem cam de fiecare data când ajungem la Istanbul. Ne-am plimbat prin orașul vechi, am admirat Moscheea Sofia pe afară (momentan nu-mi doresc să intru, bine că am apucat să o văd când era muzeu), am găsit Moscheea Albastră tot în renovare ca și la ultima vizită, Hipodromul era închis la capete și era poliție care verifica bagajele și apoi te lăsa să intri, am ajuns la Galata și în zona Bazarului de Mirodenii…. în general, luăm la pas orașul vechi.

De mâncat, am cam zis pe unde. În prima seară am mâncat la unul din restaurantele de pe linia tramvaiului T1 din zona Pieței Sultanahmet, acelea cu mâncare gătită expusă la vitrine, pentru că ne place mult. Eu un somon și soțul o vânătă umplută, cu 2 ceaiuri (a făcut 120 de lire, aprox 12-13 EUR). 2 cine le-am luat la restaurantul hotelului Garden House, pe care îl recomand din suflet, un prânz pe vapor și restul prostii stradale: castane, suberek, ayran, ceaiuri, înghețată…

Întotdeauna spre casă facem o escală la Edirne, pentru shopping. De data asta a fost la Outletul Margy și pe Saraclar, bulevardul pietonal cu băcănii, am mâncat în piața de pește și aproape de 16 am plecat spre casă. Puțin mai aveam să stăm 2 ore în vamă cu toate că era o zi de marți, destul de târziu și am găsit doar vreo zece mașini în fața noastră. La turci am trecut repede, dar bulgarii și-au făcut ca întotdeauna numărul și au controlat bagaje, le-au dat jos din mașini și am avut ghinionul să fie doar două culoare deschise și două dubițe pline ochi în fața noastră.

Prin urmare am trecut munții pe întuneric și la 22,30 eram acasă, ceea ce este o oră rezonabilă pentru noi.

Cred că am scris destule articole despre Istanbul și ca de fiecare dată vă îndemn să-l descoperiți, dacă nu ați făcut-o până acum, sau să-l redescoperiți, așa cum se întâmplă și în cazul nostru.


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

O insulă pietonală, unde te poți plimba și relaxa printre case neo-otomane, magazine de suveniruri, cafenele și restaurante.

selectat ca MiniGhid AmFostAcolo

---
Trimis de Aurici in 09.02.21 13:05:36
Validat / Publicat: 09.02.21 15:00:17
VIZUALIZĂRI: 3957INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TURCIA.
  • Alte destinații turistice prin care a fost: Europa, Turcia
SESIZEAZĂ
greșeală / conținut, limbaj
Adn. FAVORIT
19 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Aurici); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P16 Tur pietonal pe Heybeliada.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită

PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 81900 PMA (din 62 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

19 ecouri scrise, până acum

ovidiuyepiscris / TELEFON [09.02.21 15:34:55] »

Am avut ocazia sa vizitrz insula in mai 2016 si m-a impresionat enorm. M-am plimbat cu„faetonul", sareta cu cai, tocmai cand ploua torential. Am scris un articol despre aventura din Biyukada. A fost minunat. Mi-ati trezit amintiri frumoase. Felicitari pentru articol si miltumesc!

Aurici [09.02.21 15:51:30] »

@ovidiuyepi:  Eu îți mulțumesc pentru vizită și ecou și mă bucur că ți-am reamintit de clipe frumoase. Cu toate că am fost de două ori, eu aș vrea să revin pentru că excursiile organizate nu prea sunt pe gustul meu. Am găsit insula mult schimbată față de cum o știam și aș vrea să o bat la pas, în ritmul meu. Sigur voi avea ocazia la unul din drumurile mele, ceea ce îți mai doresc și ție.

Numai bine, un an mai plimbăcios ca cel care a trecut! ​

micutzuscris / TELEFON [09.02.21 16:24:53] »

Salut. Nici nu iti dai seama ce dor de ducă ai trezit în mine, dor din ala nebun pentr orasul meu de suflet de pe malul Bosforului. Am vizitat insula în urma cu 6-7 ani. Cred ca în 10 -15 zile ajung și eu pe malul Bosforului. Singurul lucru care îmi displace la aceasta excursie este testul Covid, necesar la întrarea în Turcia. Cand vei dori sa mai ajungi la Istanbul te voi indruma pe un traseu mai bun pentru traversarea Bulgariei și în funcție de ce cumpărături vrei sa faci te voi indruma spre zone cu magazine endetail. Cumparaturi la preturi bune, afișate în lire nu japca din Grand Bazar. In Merter găsești lucruri de calitate la superpreturi dar aici se practica comerțul en-gros. Toate cele bune și excursii de neuitat iti doresc.

Aurici [09.02.21 17:02:18] »

@micutzu:  Nu-mi spune, că la sfârșitul anului trebuia să ajungem și noi în Edirne dar a picat, încă trebuie, dar nu-mi surâde cu testul ăsta... așteptăm.

Traseul prin Bulgaria, diferit puțin de cel pe care merg de obicei, l-am notat, mi-ai zis când am scris despre cazare și deja l-am trecut în carnețel.  

Păi o să te mai întreb și de shopping când m-oi pregăti de primul drum. Acu... bună ziua mi-ai dat, belea ți-ai căpătat .  ​De la Grand Bazar nu am cumpărat niciodată ceva și nici nu intru decât dacă mergem cu cineva și cere să vadă Marele Bazar.

​La Merter am fost și eu o dată pentru că am stat, din întâmplare, la Hotelul Green Park din zonă. Mi-a plăcut mult marfa dar abia am găsit 2-3 să ne dea și nouă la bucată. Am pierdut juma de zi pe acolo, nu mai îmi trebuie.

Numai bine, să se ducă pe pustii restricțiile astea, să ne vedem de ale noastre. ​​​

Carmen Ion [09.02.21 17:43:33] »

@Aurici:  Mamăăă, ce dor mi s-a făcut de Istanbul! Poate că data viitoare îmi voi face timp să ajung și în insule. Nu știu cum se face, dar de fiecare dată când am fost, n-am reușit să ne facem timp și pentru ele. Mare greșeală, din câte am înțeles...

Și desigur, ar trebui să revăd mult mai temeinic și Edirne... Dar cu atâtea locuri care-mi fac cu ochiul și cu nesiguranța din ultimul an, tot amân luarea deciziei.

Mulțumesc, mi-ai înveselit ziua cu reviewul și pozele tale.

Să ne revedem cu bine! Aveți grijă de voi! ​​​

nrs [09.02.21 18:22:29] »

superba descriere! incredibil dar, desi mi-am dorit, nu am ajuns inca pe insule

din pacate nici la Istanbul nu se stie cand vom ajunge, voiam sa mergem de Revelion dar au aparut restrictiile astfel ca am renuntat

micutzuscris / TELEFON [09.02.21 19:40:46] »

@Aurici:  Cu cea mai mare placere am sa va ofer informațiile de care aveți nevoie, când o sa ajungeți din nou în tara semilunei Știu ca nimeni nu își dorește sa facă testul pentru covid dar trebuie sa ajung neapărat în Istanbul. La întoarcere am sa scriu neapărat un articol la cald, despre călătoria în Turcia în plina pandemie. Sper sa nu ies pozitiv și sa întru în carantina. Nu am nici un simptom dar nu se știe. Toate cele bune.

Aurici [09.02.21 20:36:39] »

@Carmen Ion:  Așa e... câtă listă avem, ce să bifăm mai întâi?

​În cazul nostru Istanbulul este la impuse și dacă tot ajungem anual a fost timp de destule. Chiar și după 2 vizite îmi doresc să mai ajung pe Büyükada, este un colțișor foarte plăcut.

Eu știu dacă mai am grijă... am cam ajuns la capătul răbdării. M-am săturat de  du-te-vino de week-end, pe toate coclaurile, vreau ceva consistent.

Te pup, să ne revedem cu bine și cu multe povești în tolbă.

@nrs:​ Avem timp destul să le facem pe toate... să se ducă nenorocirea asta de pe capul nostru. Când am văzut că ei rămân verzi și noi am vrut să mergem de revelion, dar au trecut la restricții și s-a dus planul. Poate anul ăsta o fi mai bun, măcar de prin vară. Să sperăm!

Merci de vizită, numai bine! ​

@micutzu:​ Abia aștept vești de la Istanbul. Lira se duce în sus, am înțeles că e și o creștere de prețuri, așteptăm vești.

webmaster [10.02.21 08:40:08] »

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ necesar unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

-

Articolul a fost deasemenea selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Aurici [10.02.21 10:00:40] »

@webmaster:  Mulțumesc mult, zi faină!

Alex_Macedo [10.02.21 18:33:15] »

Uite cum, prin intenția scribului, te poți bucura de locuri nevăzute. O atentă punere în pagină, o detaliere care nu lasă urmă pentru întrebări și precizie în animația culorilor și locurilor din fotografii.

... Și ce e dătător de introspecții multiple... sunt aceste insule, rar discutate dar minunate.

De la date financiare, exchange, transport, mișcare turistică și viziune proprie se unește un review, plăcut la ochi, informativ și mai ales ușor de asimilat. Un review care nu plictisește, cel mai important vector pentru cititor. Părerea mea!

Bravo!

Mi-a placut! ​​

Aurici [10.02.21 20:30:45] »

@Alex_Macedo:  Ești tu prea drăguț! Încerc, să scriu și eu câte puțin din fiecare, astfel încât cine citește să-și facă o idee generală. Dacă îl interesează ceva scormonește el mai departe sau ne întreabă pe aici.

Insulele sunt dătătoare de introspecții multiple, ai dreptate. La pas, în ritmul propriu, descoperi niște colțișoare, numai bune de pus la rană. Fără excursie organizată, așa cum am zis.

Mulțumesc pentru laude. Dacă aș avea și eu un procent acolo, cât de mic, din umorul tău, aș scrie și mai bine.

Alex_Macedo [11.02.21 09:17:13] »

@Aurici:  Sincer... am lăsat o părere, în ideea că susțin o muncă... ehm... scrisă ca lumea. De la introducere, la final. În afară de asta, evident, trebuie să mă atragă și destinația în sine cu coloritul sau specificul ei.

Mulțumesc pentru compliment dar de multe ori munca dă mai mult decat talentul. Inspirația o poți găsi la destinație în clădiri, în așezarea arhitecturală a piețelor, a parcurilor. Întâlnirile intempestive cu necunoscuți, momente hilare, jenante, toate au un sâmbure inspirativ.

Important este să fii tu de acord cu ce ai scris... să sune bine și să fie pe înțelesul tuturor.

Succes în continuare, îți doresc! ​​​

k-lator [11.02.21 13:45:20] »

@Aurici:  

Ehei, tare faină excursia, dar într-adevăr, dacă ar fi să aleg între mersul în grup organizat și mersul pe cont propriu, cu siguranța aș opta pentru a doua variantă. Ne place să mai atârnăm pe ici pe colo, iar dacă descoperim vreun locșor mai cochet, să căscăm gura… când ești cu grupul nu prea îți permiți să faci așa, deci suntem adepții tururilor de capul nostru, cu ceva informare înainte.

Nu am ajuns pe aceste insule, dar văd acum că sunt locuri foarte frumoase. Mi-a plăcut povestea ta și cred că mi-a fi plăcut să dau o raită pe străduța pietonală cu căsuțe, de pe Heybeliada… dar n-aș rata nici zonele de pe Büyükada, dacă zici că după două vizite tot te-ai întoarce acolo 😊.

Aurici [11.02.21 16:18:29] »

@k-lator:  Categoric de capul nostru și noi. Fusesem prima dată așa, iar acum, pentru că știam insula, am zis să nu ne doară capul cu ajunsul de la hotel la port și invers.  

O să mă mai întorc, da. Așa, când n-om avea altceva mai bun de făcut la Istanbul. Pentru relaxare și o cafea bună, într-un cadru natural de poveste, dar și pentru preparate pe bază de pește sau fructe de mare bune-bune...

Dacă ajungi la Istanbul este absolut la îndemână o vizită pe una din insule.

Yoda [12.02.21 21:34:11] »

@Aurici:  Felicitari pentru review! Mi s-a facut asa o pofta de hoinareala prin Turcia... Sper din tot sufletul sa ne mai apropiem de normalitate in vara si sa se poata merge mai liber in vacanta.

Bine au facut ca au scos caii din insula. Erau tare chinuite animalele alea...

Auriciscris / TELEFON [13.02.21 15:38:23] »

@Yoda:  Cu toții speram într-o normalitate ca nu se mai poate. Este prea mult ce ni se întâmplă. Când mai aud și previziunile alea cu 5-7 ani din cauza mutațiilor, mi se face rău.

Și animalele chinuite și mirosul de balega prea prezent. Mi se pare mult mai bine acum. Ca sa nu zic ca eu as fi lăsat-o doar pietonala.

Multumesc pentru vizita, un an cu cât de multa hoinareala. ​

Mika [15.02.21 20:57:56] »

@Aurici:  Off ce dor mi s-a facut de Istanbul si de Turcia! Nu am m-ai fost de mult si acum stau si ma intreb DE CE?    Cred ca vă vom lua exemplul si vom merge anual câtva zile in Istanbul. Cred prima iesire va fi chair in aprilie sau  mai, daca ne lasa pandemia.   Nu am reusit să vad toate fotografiile, sunt intr-un loc cu semnal slab si se incarca greu, Voi recupera.

Aurici [16.02.21 09:19:42] »

@Mika:  Istanbulul rămâne plăcerea noastră vinovată în viața asta. Pentru că, altfel, nu prea ne surâde să călcăm de 2 ori în același loc. Dar cum acolo are și soțul o trebușoară, oricând vom găsi un week-end prelungit pentru o escapadă. Și chiar dacă trebușoara nu va mai fi pe tapet drumul spre Istanbul va rămâne pentru că deja a devenit o dependență. Noi am fost chiar și 2 nopți la Istanbul. N-ai zice că ar merita drumul, dar când nu s-a putut altfel ne-am mulțumit și cu asta.  

Așa să fie, să ne lase pandemia și să începem să ieșim. Și eu o să țâșnesc ca din pușcă, imediat cum se ridică restricțiile. ​

Tot pe munți, tot pe munți? ​Că numai acolo ai putea avea semnal slab.

Te pup, merci pentru vizită​.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150] [-1][0 voturi]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul articolului (review-ului) de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine linkul ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Alex_Macedo, Aurici, k-lator, micutzu, Mika, ovidiuyepi, Yoda
Alte impresii din această RUBRICĂ:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

[C] Copyright 2008-2021 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
AmFostAcolo recomandă găzduirea la ROHOST.COM
pagină generată în 0.178930044174 sec
ecranul dvs: 1 x 1