ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 26.11.2020
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 10.07.09
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
AUG-2019
DURATA: 1 zile
Solo
1 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
BUN

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Catedrala Ulm – O catedrala cu numele dar fara acte

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

De obicei cand ne planuim sa vizitam un oras ne uitam ce ne atrage acolo (normal si in limita timpului disponibil) asa ca pentru Ulm in afara gradinii zoologice vezi impresii, a orasului in general vezi impresii, de altfel un oras minunat pe care vi-l recomand sa il vedeti, catedrala mi-a atras atentia.

Stiti cum e in general, “Inca o biserica, toata lumea viziteaza toate bisericile posibile de parca ar fi singurele lucruri de vazut! “, acum, depinde de dorinta fiecaruia, sau de o sclipire de interes, asa cum a fost la mine. Cautand mai multe informatii despre obiective o fraza mi-a starnit interesul:

“The minster is not a cathedral: Ulm never had a bishop or a prince. The minster is a civic church” , asadar aceasta constructie impresionanta este “doar” o biserica deoarece nu a fost resedinta vreunui episcop sau print suveran. Si desi toata lumea cunoaste acest lucru, ca o apreciere a maretiei ei este numita catedrala.

Si poate fi considerata mareata, asta deoarece pana cand Sagrada Familia va fi gata, aceasta ramane biserica cu cel mai inalt turn din lume (161,5 m) si totodata cea de-a cincea cea mai inalta structura construita inainte de secolul XX.

Catedrala a fost construita in mai mult de 200 de ani, mai intai in perioada 1377 – 1543 mai apoi in perioada 1844-1890.

In secolul XIV biserica parohila se gasea in afara zidurilor cetatii si pentru a o proteja au decis sa o demoleze si sa construiasca una in interiorul orasului, decizand inca de la inceput ca doresc o biserica mareata ce urma sa se ridice prin eforturile financiare ale enoriasilor.

Odata cu anul 1530 si reforma religioasa, locuitorii orasului trec la protestantism si distrug multe dintre obiectele de cult din biserica. La finalul secolului XIX (1894) biserica este preluata de comunitatea evreiasca si finalizata in perioada 1844-1890. Aici mai poate fi mentionat ca in 1877 sinagoga din Ulm si tatal lui Albert Einstein au finantat realizarea unei statui a profetului Ieremia si care a fost asezata langa orga cea mare.

Nu am sa va povestesc acum amanunte privind construirea acestei catedrale, sunt informatii pe care le puteti lua usor de pe net, si nu stiu pe cati ar interesa mai ales numele celor care au participat la ridicarea acestei marete constructii, insa merita mentionate cateva aspecte:

De la inceput s-a dorit ca aceasta biserica sa fie una maiestuoasa (era planuita initial sa aiba trei turle), iar capacitatea ei sa fie de 20000 persoane (la acea vreme orasul avea 5000 locuitori, insa la slujba se participa stand in picioare). Acum prin introducerea stranelor poate adaposti 2000 persoane

Avand in vedere durata lunga a constructiei se poate spune ca s-a lucrat la ea din tata in fiu, aceasta ducand uneori chiar si la schimbari de plan

Suspendarea finalizarii catedralei a fost data nu numai de reforma religioasa, dar ea a fost influentata si de factori politici (Razboiul de 30 de ani, Razboiul de succesiune spaniola) sau economici (descoperirea Americii, noi rute maritime spre Indii, calatoriile lui Magellan are au dus la schimbarea rutelor maritime)

Ca sa va povestesc despre ce am vazut in catedrala este greu de spus intr-un mod “stiintific” sau “cleric” si poate ca felul in care voi povesti este putin haotic, insa am sa povestesc asa cum sunt pozele.

Ca sa vedem catedrala trebuie deci sa intram, insa chiar de la inceput vedem ceva informatii utile, orarul in care este deschisa biserica sau accesul spre turn, tariful de urcare in turn, concerte organizate aici, dar si cai de access pentru personele cu dizabilitati. Si tot la intrare exista posibilitatea de achizitionare de diverse suveniruri. Odata intrati primul lucru ce iti atrage privirea sunt vitraliile. Acestea sunt impresionante, unele dintre ele dateaza din secolul XIV altele insa au fost inlocuite fiind distruse in bombardamentele din al Doilea Razboi Mondial. Acum merita iar facuta o mentiune, la data de 17 decembrie 1944 un atac aerian a distrus mai mult de 80% din centrul medieval al orasului si cu toate acestea catedrala a fost crutata suferind doar mici avarieri. Sa speculam ca ar fi fost protectia divina? Nu, lucrurile se pare ca au fost mult mai pragmatice, data fiind inaltimea ei era usor de localizat chiar si pe ceata, asadar un bun punct de reper, asa ca “Interesu’ poarta fesu’!”

Toata zona este impanzita de diverse obiecte ce fac parte de acum din istorie (fara explicatii, o sa vedeti in poze), statui, diverse informatii. Pe pereti se mai vad in continuare picturile vechi, chiar daca sunt estompate culorile, vechimea lor spune totul. Si vedem si o schita a planurilor initiale, cu mai multe turnuri. La un moment dat ai impresia ca esti mai degraba intr-un muzeu decat intr-o biserica.

Asa numita “zona si bancile corului” merita mentionata deoarece aici se gasesc unele dintre cele mai frumoase lucrari ale artei religioase gotice din Germania, zona fiind impartita in doua, in partea stanga fiind reprezentati mari oameni din antichitate, de exemplu Vergiliu, Cicero, Ptolemeu, Seneca si altii iar in partea dreapta sunt busturi ale unor femei din antichitate cum ar fi Sibilele (prezicatoare). Coloanele din zona principala sunt si ele sprijinite parca fiecare de cate o statueta reprezentan o anume personalitate.

Poate insa ca turnul sa il considerati cel mai spectaculos, are 768 trepte, cei ce ajung sus sunt rasplatiti cu o priveliste minunata asupra orasului si daca vremea este buna se pot vedea chiar Alpii. Ca sa nu intrebati, va spun de buna voie, nu am ajuns in turn, dar am vazut poze si este spectaculos intradevar.

Unele statuete au un aer ceva mai recent, cum ar fi de exemplu statuia Arhanghelului Mihail. Catedrala este impresionanta si din poze o sa vedeti prin comparatie cu vizitatorii cat de inalta este. Nu am sa va dau detalii, veti vedea mai multe in poze, vreau sa va spun insa ca erau multe grupuri insotite de ghid, ceea ce mi se pare extraordinar, intelegi mai mult ceea ce vezi, in fine, asta e, eu doar am dat un ocol, insa ce vreau sa mai comentez, si in exterior si in interior inca se fac reparatii, asa ca multe locuri raman inca ascunse privirilor.

Am incercat inca o data sa vad pozele sa vad daca pot explica mai mult, este greu asa incat am sa las pozele sa vorbeasca. As mai vrea sa spun ca exista niste panouri pe care poti sa iti lasi dorintele, asa ca nu puteam sa nu fac si eu asta, catedrala iti imprima acea stare speciala.

Poate insa ca nu este modul in care ar fi de incheiata povestea despre catedrala, dar vreau sa fac o atentionare din presa locala si internationala despre cum isi pot bate joc oamenii de monumentele din jurul lor. Catedrala se afla in piata orasului unde se desfasoara diferite evenimente de amploare, cum ar fi de exemplu Festivalul vinului dar si targul de Craciun, cand consumul de alcool depaseste de multe ori limita la care iti mai pasa de ce se intampla in jur, asa incat localnicii si nu numai, obisnuiesc sa urineze pe zidurile catedralei cauzand degradarea acesteia datorita sarii si acizilor din urina. Pentru a preveni asta s-au propus instalarea mai multor toalete publice, si totodata instaurarea unei amenzi de 100 de euro. Cat de mult va ajuta asta? Nu stiu, insa putem spera.

Si pentru ca vreau sa inchei cu imaginea frumoasa a acestei marete catedrale, te rog web sa atasezi acest filmulet de prezentare care in cele aproape 7 minute va prezinta toata istoria de la inceputurile ei pana in prezent. youtube

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de mishu in 26.11.20 19:41:16
Validat / Publicat: 27.11.20 07:48:03
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GERMANIA.

VIZUALIZĂRI: 1043 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mishu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P05 Catedrala din Ulm - vitralii spectaculoase
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 30800 PMA (din 32 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[27.11.20 08:00:31]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

krisstinnaPHONE
[28.11.20 06:51:33]
»

@mishu:  Nașpa faza cu beția și urina, ăia sunt mai "răi" ca romànii, nu aș fi crezut să fie atât de nesi​​

​​De obicei nici nu deschid un review despre o biserică dar acum am fost curioasă, bănuiam eu că e ceva măreț și impresionant și nu m-am înșelat ​​

​​

mishuAUTOR REVIEW
[29.11.20 10:27:35]
»

@krisstinna:  Asta este unul dintre lucrurile care nu mi-au placut aici (Austria si Germania), la orice fel de festival beau de sting si nu le mai pasa de nimic parca se transforma in altfel de oameni, si clar la aceasta mojicie ne intrec detasat.

Insa catedrala este impresionanta si imi pare rau ca nu am reusit sa urc si in turn.

Multumesc pentru vizita si aprecieri. ​​

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
mishu
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă zona Ulm:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.075336933135986 sec
    ecranul dvs: 1 x 1