ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 09.06.2018
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 08.01.11
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
MAY-2018
DURATA: 7 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 17 MIN

In Tatra Poloneza

TIPĂREȘTE

Atat de tare ne-a placut vacanta din Muntii Tatra, din partea poloneza, din Zakopane, de acum doi ani incat am zis sa o mai repetem, mai ales ca mai aveam ceva drumetii de facut in zona.

E drept ca ne-a placut si vacanta din Tatra Slovaca, dar parca mai mult ne-a placut pe partea poloneza.

Plus ca preturile sunt si mai attractive la polonezi fata de slovaci.

Ocazia s-a ivit la sfarsitul lunii mai 2018, cand fiind si 2 zile libere, am luat inca 3 zile de concediu sia iata-ne cu o vacanta de 8 nopti.

Fiind cam 1100km din Bucuresti pana in Zakopane, am rezervat o prima noapte de tranzit, in Ungaria, imediat ce treci granita pe la Bors, in cunoscuta statiune termala Hajdúszoboszló.

La inapoiere ne-am intors pe acelasi drum, dar am ales o cazare intermediara in Oradea, pentru a profita sa vizitam si frumosul oras de pe Cris, iar spre casa am ales varianta Cluj-Turda cu o abatere printr-o localitate ce ne place tare, Rimetea, apoi Sebes-Sibiu-Bcuresti.

La dus, pentru a ajunge in Hajduszoboszlo am ales varianta Bucuresti - Pitesti - Sibiu - Soimus - Brad - Beius - Oradea si trecere granita pe la Bors.   In vama am ajuns cam pe la ora 16,00, unde am asteptat cam 25minute.

De la granita am ajuns imediat in Hajdúszoboszló, fiind doar vreo 60km de la granita.

Acolo am rezervat la o pensiune  draguta situate pe o straduta atat de linistita, la nici 10 minute de mers pe jos pana in centrul statiunii.

Am facut cam 680km in total, in cam 11 ore. Nu recomand varianta prin Brad- Varfurile-Beius. Stiam ca este in lucru din toamna anului trecut intre Varfurile si Vascau, dar credeam, fiind intr-o stare avansata de executie, dar se pare ca acea bucata de drum a ramas in … asteptare, cu drum de macadam, fara asfalt pe portiuni intregi, nemaifiind nici macar utilaje in zona de lucru.  

Pentru Ungaria am achizitionat vigneta necesara circulatiei auto pe autostrada, cu o saptamana inainte, online direct de pe site-ul oficial: https://ematrica. nemzetiutdij. hu/. Am primit imediat pe email documentul respectiv.

Costul unei vignete pentru 10zile fiind de 2975 HUF, aprox. 35 Lei.

Din Hajdúszoboszló am plecat dimineata pe la ora 9,00, stiind ca mai aveam doar vreo 380km pana in Zakopane, din care mare parte pe autostrada.

Am ales varianta Hajdúszoboszló - Debrecen-Miskolc – Milhost - Presov- Poprad - Lysa Polana - Zakopane.

Cam vreo 280 km au fost pe autostrada.

Pentru Slovacia unde cea mai mare parte a drumului mergi pe autostrada, doar de la Poprad pana la intrarea in Polonia, traversand muntii, nu este autostrada.

Vigneta auto necesara am achizitionata tot online de pe site-ul oficial: eznamka.sk/en. Pretul unei vignete pentru 10 zile este de 10 euro.

De la granite slovaco-poloneza se intra practic in munte, mergandu-se pe o sosea ce serpuieste cand in urcare, cand in coborare printr-un peisaj fain.

Am ajuns in Zakopane undeva in jurul orei 15,00.

Am gasit rapid pensiunea unde aveam rezervarea, eram familiarizati totusi cu Zakopane din excursia de acum 2 ani.

Asa ca pe la ora 16,00 masina era parcata in curtea pensiunii,   bagajele carate in camera si noi pregatiti pentru o plimbare prin statiune.

Zakopane este statiunea montana cea mai cunoscuta a polonezilor. Situata la o altitudine de vreo 900m, la poalele Muntilor Tatra, in tinutul goralilor.

Goralii (munteni, in traducere)  sunt o minoritate poloneza ce se pare ca are radacini vlahe, romanesti, descendenti ai pastorilor din Transilvania ce au migrat prin secolele XII-XV.

Statiunea Zakopane este maricica avand o populatie de aprox 30000 de locuitori, destul de intinsa.

Daca acum doi ani am ales o pensiune in partea estica a statiunii la aprox 1,7 km de centrul statiunii, de zona pietonala, acum am ales o cazare tot cam la aceeasi distanta dar cumva opus centrului  spre partea sudica, spre munte. Ambele cazari insemnau si o diferenta de nivel de urcat sau coborat de cam 50m.

Acum am ales in a ne caza intr-un cartier foarte linistit al statiunii, foarte aproape de padure. Era o incantare seara si dimineata trilurile pasarelelor.

Cam toate casele din zona unde am fost cazati erau din lemn, frumos lucrat, erau mari impunatoare cu acea arhitectura specifica zonei, in stilul “Zakopane”. O frumusete de vile si case de vacanta. Peste tot vedeai flori de toate culorile, gazonul tuns si ingrijit.

Era o adevarata placere sa te plimbi seara prin aceasta parte a statiunii, noi luand la picior cam toate stradutele din zona, admirand extraordinar de frumoasele case din jur.

Zakopane pulseaza practic in jurul a doua puncta principale de interes.

Este vorba de zona centrala pietonala reprezentata de strada Krupowki unde gasesti o multitudine de restaurante, terase, o multime de magazine cu haine tehnice de munte dar si fashion. Magazine pentru toate gusturile. Dar poti admira si arhitectura cladirilor vechi, impozante unele.

Al doilea pol de interes il reprezinta zona Kuznice de unde poti pleca pe multele variante de trasee de drumetie prin Tatra Poloneza sau poti face o plimbare cu telecabina pana pe culmile Tatrei.

In zona Kuznice poti ajunge pe mai multe cai: fie pe jos, fiind cam 3km din centrul statiunii, fie cu o trasura trasa de un impunatori cai, manati de mandri gorali imbracati in frumoasele straie traditionale.

Poti inchiria o bicicleta sau poti folosi microbuzele sau taxiurile ce trec cu o frecventa foarte buna, cam la 10 minute. Pretul unui bilet de microbuz este de 3 zloti.

Nu se poate ajunge cu propriu autoturism fiind interzisa circulatia auto in acea zona.

Practic interzicandu-se accesul auto in zona se evita blocajele auto pe de o parte, cat si… …. castigurile financiare la bugetul local.

As zice ca aceasta statiune este pentru toate gusturile.

Ce poti face intr-o vacanta in Zakopane, vara  :

1. Vizitarea muzeelor

-         Muzeul Willa Koliba – Muzeul stilului “Zakopane”

-           Muzeul Willa Atma

-           Muzeul Muntilor Tatra

Informatii detaliate despre aceste muzee dar si despre altele se pot gasi in link-ul: zakopane.pl/en/culture/museums

 

2. Turism culinar

O multitudine de restaurante, cafenele, terase te imbie a gusta din bucatele si bauturile locale sau international.

Noi am vizitat mult mai multe restaurant decat muzee.  =))

Putem spune ca am mancat in vancanta noastra de  7 zile in Zakopane in vreo 5-6 resturante, marea majoritate a lor fiind cu specific traditional.

Astfel in prima zi am mancat la un restaurant, unde mai mancasem si in urma cu doi ani, in zona pietonala. Restaurantul se numeste in poloneza: Restauracja Owczarnia,  iar in traducere cred ca inseamna Stână.

Este un restaurant din lemn cu arhitectura specifica locului, avand la interior un numar mare de mese dispuse atat la parter cat si la etajul cladirii. Are si o terasa cu cateva mese rustice din lemn, chiar in strada. Aici am mancat cate  un pastrav  pregatit dupa doua retete diferite. O reteta era cu el pregatit la grill si alta cu el inabusit in folie de aluminiu. In ambele variante  pastravul  era umplut cu un mix de ierburi aromatice. Am mai luat si o portie de cartof urias  copt in folie, cu unt. Totul foarte gustos de ne-am lins pe degete la propriu.   Apoi  2-3 beri reci, locale care au mers din plin.

Costul s-a ridicat undeva la vreo 70 zloti, paritatea fiind undeva  1zlot= 1,1-1,2 lei. Servirea a fost rapida atat la luarea comenzii cat si la aducerea preparatelor.   Se poate plati cu cardul, iar seara canta si o formatie de muzica populara traditionala.

De fapt in multe dintre restaurant, seara au muzica live. In general muzica populara traditionala.

Alta data am mancat la un restaurant din apropierea pensiunii noastre, pe care il ochisem inca de acasa pe internet. Este vorba de: Karczma Żabi Dwór sau in traducere cred ca: Hanul Curtea Broastelor, acesta avand si o istorioara cu aparitia si denumirea sa. Interiorul acestei carciumioare … … de la sosea  este tare interesant, personalizat. Te simti tare bine aici.

Bineinteles ca aici am incercat, cum altfel, si puisorii de balta din meniul localului. Buni, deliciosssssi!

Ne-am ospatat si cu gustoasele (pentru noi) supe locale: gustoasa supa Zurek o ciorba dreasa cu un bors specific locului (din care am cumparat sin oi pentru a prepara aceasta gustoasa supa si acasa)   in care gaseai din belsug bucati de carnat traditional,   jumatati de ou fiert si cartofi.

O alta supa traditionala  poloneza, foarte gustoasa  este  si kwaśnica  (supa de varza acra), in care gaseai ori bucatele mici de carne ori ditamai bucata de carne cu tot cu os, functie de reteta bucatarului.

Si aici servirea a fost ok iar preturile decente, plata putandu-se face si cu cardul.

O supa gustoasa pe care o mancasem tot in Tatra dar pe partea slovaca si pe care am cautat-o si aici in Zakopane a fost supa de usturoi. Daca in Slovacia era o supa crema foarte gustoasa, aici supa era subtirica si cu  mozzarella in ea. Ambele erau insotite de crutoane. Nimic de zis buna supa poloneza dar supa crema slovaca a fost extrem de gustoasa.

Un alt restaurant care ne-a placut a fost Restaurantul Browar Watra, tot din centrul statiunii, unde pe langa bucatele gustoase din meniu, te poti racori cu vreo 4 feluri de bere artizanala, nepasteurizata. Iar seara muzica usoara live.

Info mai multe se gasesc in link-ul: http://www.browarwatra. pl/

Atmosfera este tare faina seara acolo, dans, antren, voie buna, tineri, dar si varstnici dansand.

Alt restaurant care ne-a incantat atat prin arhitectura interioara si exterioara a fost Restaurantul Javorina: http://www.javorina. pl/restauracja. html

Situat in apopiera pensiunii noastre, la vreo 700m, coborand pe strada spre centrul statiunii.

Aici am mancat o salata foarte gustoasa specifica locului cu hrisca, galbiori, bob, branza feta, ceapa verde si rosii cherry coapte, o minunatie de salata, dar si specificele pierogi:  Pierogi ruskie, de asta data,  umplute cu cartofi și brânză de vaci .  Buuuneeee!

Si aici, ca peste tot pe unde am fost, servirea a fost rapida, ospatarii placuti, plata putandu-se face cu cardul.

O alta carciumioara care ne-a placut a fost Stek Chalupa,  stekchalupa.pl

Aici am mancat un gustos si imens ciolan si niste coaste rumene delicioase alaturi de niste sosuri foarte bune cu merisoare, sau cu…... bere.

Merita incercate si placki po góralsk , un fel de clatite din cartofi, dar si feluritele soiuri de branza locala, un adevarat brand local,  oscypek,  branza afumata de oaie, sub diferite forme, care o gasesti pe la toate tarabele din zona centrala, o branza  gustoasa, care se poate frige si pe gratar si se serveste cu dulceata.

La magazine se poate plati cu cardul, la restaurant la fel, dar gasesti cel putin in zona centrala pietonala bancomate la tot pasul, adica la maxim 30-50m unul de altul.   :)

 

3. Drumetii montane

 

O activitate importanta  in Zakopane o reprezinta drumetiile pe munte.

De fapt acest lucru ne-a facut sa rezervam o vacanta aici. Zakopane fiind chiar in coasta Muntilor Tatra ai o sumedenie de variante de drumetie.

Daca acum doi ani nu am reusit sa urcam pe Vf. Swinica (2301m) din cauza vremii nefavorabile, cu ceata, ploaie si tunete, acum venisem motivate in a urca pe acest varf.

Asa ca  intr-una din zile am pus la cale aceasta drumetie.

Noi doream de fapt o drumetie in circuit, sa urcam cu telecabina  de la Kuznice, apoi sa continuam pe creasta in stanga, spre Vf. Swinica, apoi sa atingem si Zawrat sis a coboram pe firul unei vai la Kuznice.

Dis-de-dimineata, pe la ora 8,00 eram deja coborati de la noi de la pensiune, cale de vreo 2km de mers pe jos, in zona centrala a Zakopanelui, de unde am luat un microbus contra sumei de 3zloti/persoana pana la Kuznice, de unde ne-am imbarcat in telecabina.

De fapt sunt 2 telecabine, prima te urca pana la altitudinea de 1325m, apoi urmatoarea te urca pana la 1987m.

Costul unui bilet dus este de 48 zloti/persoana sau 63 zloti/persoana dus-intors si se poate procura de la casa de bilete sau de la unul din automatele de bilete ce exista prin statiune.

Vremea se anunta bunicica cu sanse mici de ploaie conform site-urilor meteo consultate, asa ca la ora 9,00 eram deja la cota 1987m, pe Kasprowy Wierch.

Am plecat agale spre stanga, in urcare usoara, admirand de pe poteca de culme ce este comuna cu grantia polonezo-slovaca muntii mareti din jur.

Mergi cand prin … Slovacia, cand prin…. Polonia, functie de cum serpuiesste poteca ocolind bornele de granita.

Repejor am ajuns pe Varful Liliowe, am mai coborat si urcat inca vreo doua varfuri/culmi, si am ajuns in Saua Swinica la vreo 2050m, exact sub Vf. Swinica. Pana aici reusisem sa ajungem acum doi ani si a trebuit sa coboram din cauza vremii. Acum am continuat spre Vf. Swinica. Din pacate traseul spre Zawrat, mai departe era inchis in aceasta perioada asa ca am zis sa respectam atentionarea de pe stalpul de marcaj.

Urcarea de la 2050m din sa pana la 2301m pe varf, se face sustinut, in aprox. o ora.

Prima parte este formata din pietroaie mai mari sau mai mici pe care poteca le ocoleste sau trece peste ele, serpuind strans dar suficient de larg pentru a nu-ti scoate sufletul. Practic poteca ocoleste varful si urca prin spate, dinspre Zawrat.

A doua portiune este mult mai tehnica, sa zicem,   sunt pasaje un pic mai dificile de trecut, un pic mai expuse. Dar aceasta portiune are foarte multe lanturi de siguranta fixate in stanca, de care sa te tii sau sa te catari pe stanca.

E drept ca aceste lanturi sunt atat de masive incat parca e mai greu sa ridici lantul fixat pe stanca decat sa incerci sa inantezi fara ajutorul lui.

E drept ca aceste lanturi sunt de mare ajutor in special pe  ploaie, cand stanca este uda si exista riscul de alunecare in rapa.

De sus de pe varf privelistea este fantastica, atat pe partea poloneza, cat mai ales pe partea slovaca. Se zaresc de sus si cateva frumoase lacuri, la baza versantului.

Ne-am asezat sa ne odihnim un pic, sa luam o gustare dar dupa nici 15 minute au inceput sa se adune norii sis a tune.

Se observa in zare, venind dinspre Slovacia un front de nori nu prea prietenos. Negru rau, deja ploua la maxim 2km si inainta rapid spre noi.

Repejor ne-am pus in miscare in a nu ne prinde vreo furtuna chiar pe varf. La fel si cei vreo 10 turisti care ajunsesera pe varf.

Am coborat intr-un ritm accelerat pana la 2050m in Saua Swinica, fara sa ne prinda ploaia.

De aici aveam variant ca in 1-1,5 ore sa ajungem la telecabina inapoi pe poteca de culme, sau sa coboram chiar pe poteca din sa, pe Valea Gasienikowa, spre Kuznice.

Este un traseu de aprox. 3,5 ore de coborare continua.

Practic cobori de pe varf de la 2301m, la aprox 1000m, la Kuznice.

Am facut cam 4,5ore pe acest traseu. Problema cea mai mare nu a fost diferenta de nivel mare, ci  ritmul rapid de coborare si ploaia aproape continua care ne-a insotit.

Erau reprize alternante de ploaie deasa si rapida cu reprize foarte scurte de soare. Aceste reprize scurte de soare te obligau sa scoti pelerina de pe tine, sa nu te simti ca in … sera, dar nici nu o scoteai bine si o rulai prinzand-o la rucsac ca venea iar o rafala de ploaie sit e grabeai sa pui pelerine pe tine.

Am reusit sa admiram pe aceasta coborare si vreo 4-5  capre negre in preajma  unui lac.

Un traseu frumos, nu foarte greu, cu cateva pasaje mai delicate, care se face cam in 7 ore, in total.

Se poate alege si alte variante de trasee, de la Kuznice. Se poate pleca pe traseu spre Vf. Giewont, ce se afla in partea opusa Varfului Swinica. Vf. Giewont (1895m) un varf ce localnicii zic ca seamana cu un cavaler ce strajuieste aceste locuri.

Noi am facut acest traseu acum doi ani. Nu este un traseu greu, se pleaca de la Kuznice pe Valea Kondratowa, facand cam 3,5 ore pana pe varf si cam 2,5 ore la coborare.

Se poate alege si o drumetie pe culme urcand cu telecabina apoi pe poteca de culme spre dreapta, unde ai parte de priveliste tare faine si sa cobori pe Valea Gasienikowa.

O drumetie ce dureaza cam 4 ore.

O drumetie care ne-a ramas si noua restanta este dincole de Vf. Swinica, pana pe Zawrat, dar aceasta portiune dintre Swinica si Saua Zawrat este mult mai delicata, mai tehnica, mai expusa, fiind mai multe pasaje prevazute cu calburi de siguranta si scoabe metalice pe care sa pasesti.

Acum fiind inchis am zis sa nu ne aventuram, cu toate ca pe Vf. Swinica tocmai urcasera doi turisti ce veneau de pe Zawrat.

Traseul in sine este si destul de lung facand cam 2 ore pana pe Swinica, apoi inca vreo ora pana pe Zawrat, iar la coborare prin Saua Zawrat facand inca vreo 4 ore pana la Kuznice treacand pe langa frumosul si marele lac Czarny Staw Gasienikowy aflat la vreo 1650m altitudine.

Se pot face si trasee mai usurele, din capatul celalalt al statiunii, din zona unde am fost noi cazati.

Se poate pleca in drumetie usoara pe Valea Strazyska, spre Cascada Siklawika aflata la o altitudine de 1055m, pe un drum forestier ce urca usor, doar vreo 150m diferenta de nivel.

Sun cam 2-3 km, facand pana acolo cam 45minute, ultimii vreo 10 minute pe o poteca.

De acolo se poate continua in circuit, de asta data urcand destul de sustinut pe o poteca, prin padure, ajungand intr-un loc foarte frumos de belvedere asupra vaii unde se gaseste statiunea Zakopane si alte cateva localitati din jur.

Pana la aceasta zona de belvedere, Sarnia Skala, aflata la 1377m altitudine faci cam o ora si urci cam inca 350 m diferenta de nivel, apoi se continua pe o poteca, tot prin padure, in coborare mai lina decat urcarea pana aici.

Aici am intalnit, chiar in poteca, grabindu-se sa o traverseze, o vipera tare draguta.

Ne simtise probabil ca se cam grabea sa plece din poteca, nu era agitata, nu se simtea amenintata, ci doar grabita sa ne lase calea libera. Nu a fost atat de rapida incat sa nu-mi permita a o prinde in cateva cadre foto. :))

Pana in statiune mai faci cam 1h si 15min. Adica un traseu de cam 3,5 ore in total, cu o diferenta de nivel de cam 500m.

O alta drumetie care ne-a ramas restanta este plimbarea la "vestitul" lac Morskie Oko, aflat aproape de trecerea de frontiera auto, intre Polonia si Slovacia.

Pentru a ajunge aici se poate cumpara o excursie de la multele oferte din staiune, se poate folsi unul din multele curse regulate de microbune ce ajung in acea zona, sau cu propriul autoturism. Din Zakopane pana in zona Lysa Polana si Polana Palenica pana unde este permis accesul auto, sunt cam 20km.

De aici sunt mai multe variante de mers, fie pe jos, fie cu bicicleta inchiriata fie apeland la una din trasurile goralilor ce te imbie in costumele lor traditionale la o plimbare hipo.

Sun cam 2,5 ore de mers pe jos pana la Lacul Morskie Oko. De acolo se poate face si un mic circuit ce inconjoara lacul, dar si pentru a seajunge la un alt lac din apropiere. Mai faci cam o ora inconjurand lacul, iar daca doresti sa te abati si la celalat lac mai faci in plus o ora dus-intors.

E drept ca de la Morskie Oko se vede in toata splendoarea sa Vf. Rysy (2503m), cel mai inalt varf al Tatrei Poloneze. PE acest varf am urcat si noi acum doi ani, dar alegand o plecare de pe partea slovaca a Tatrei. Ne- luat cam 10 ore in total urcarea si coborarea sa din statiunea slovaca Strsbke Pleso, fiindcam 1300m diferenta de nivel de urcat si respectiv coborat.

De la Morskie Oko pana pe Vf. Rysy se ajunge cam in 4 ore pe Vf. Rysy si cam 3,5 ore la coborare.

Alte cateva plimbari usurele, adevarate plimbari in natura se pot face din apropiere de Zakopane. Asa am procedat si noi, facand intr-o zi o plimbare pe Valea Chocholowska aflata cam la 10km de Zakopane.

Aici poti veni cu auto propriu, lasi autoturismul in una din multele parcari de la intrarea pe vale, costul fiind de 10zloti, si pleci pe firul vaii agale admirand verdele naturii, sau degustand cate un soi de branza oscypek de la cele cateva afumatori cu vanzare de la intrarea pe traseu. Se poate ajunge si cu mijloace de transport locale, microbuze sau taxiuri.

Ai cam 7-8 km de parcurs pe jos pe un drum asfaltat in prima parte, apoi pe un drum de macadam. Poti apela bineinteles la o plimbare cu trasura unui goral, cum altfel aici in zona localitatilor Chocholow si Witow pastrandu-se cel mai bine, in timp, aceasta minoritate a goralilor, a muntenilor valahi.

Se ajunge in plimbarea pe jos pana la o cabana in Poiana Chocholowka.

Aici este o cabana foarte mare, reabilitata cu fonduri europene, unde te poti caza sau servi masa.

Pe tot acest traseu se desprin alte multe trasee marcate de drumetie pe care poti alege a le parcurge functie de pregatirea fizica sau placerea fiecaruia.

Ajunsi pana aici e pacat sa nu mergeti inca vreo 9km, cu masina, pana in satele Chocholow si respectiv Witow, a vizita aceste localitati, de a admira autenticele case traditionale ale goralilor, care au dat nastere stilului arhitectural, numit chair Stilul Zakopane.

Sunt adevarate muzee etnografice in aer liber aceste sate, ai impresia ca esti prin Maramuresul nostru istoric.

O alta drumetie usoara, pe o vale paralela cu Valea Chocholowska este pe Valea Koscieliska, aflata si mai aproape de Zakopane, la doar 6km.

Aici parcarea este ceva mai scumpa vreo 25 zloti/zi.

Plimbarea se face tot pe un drum forestier larg, dar parca este ceva mai salbatic peisajul, pe alocuri asemanandu-se cu Prapastiile Zarnestiului.

Cam 1,5 ore de plimbare usurica te duce pana la Cabana Ornak, unde te poti hidrata sau manca. De-a lungul traseului te poti abate intr-un circuit de o ora si vizita cateva pesteri, sau inca vreo ora pana la un lac, sau a alege unul din traseele ce se desprind din acest drum forestier spre diferite alte obiective.

Noi ne-am multumit doar cu plimbarea pana la cabana si inapoi.

Cam acestea sunt cateva din principalele drumetii ce se pot face din Zakopane prin imprejurimi.

Costul unui tichet de acces in Parcul National Tatra este de 5 zloti/zi pentru adulti, sau un tichet de 25 zloti/saptamana.

4. Relaxare la Aquapark

Chiar in Zakopane exista un Aquapark, pentru relaxare, distractie dar si o sectiune de tratament, fiind si cu ape termale. Informatii se gasesc in link-ul: aquapark.zakopane.pl/pl

Alt aquapark cu ape termale se gaseste chiar la Chocholow, unde te poti relaxa in tr-un peisaj autentic de munte.

Info aici: chocholowskietermy.pl

5. Plimbari cu pluta pe raul Dunajec

Raul Dunajec reprezinta pe o portiune a sa granita dintre Polonia si Slovacia, iar slovacii au

Pentru asta trebuie sa te deplasezi cu auto propriu sau sa cumperi o excursie din Zakopane.

Sunt cam 45km de parcurs pana in zona Niedzica, cel mai sudic punct al Poloniei, unde se poate vizita Castelul Niedzica cocotat pe un deal, pe malul Lacului Czorsztyn, castel si apoi plimbare de vreo 2 ore cu pluta pe raul Dunajec, admirand peisajele frumoase ale Muntilor Pieniny.

Despre aceste obiective am scris intr-un articol acum 2 ani cand am vizitat si noi aceste obiective turistice, dar si in link-ul: http://www.pieninypn. pl/pl/992/0/zamek-czorsztyn-zwiedzanie. html

Se poate alege o plimbare cu pluta sau ca alternativa, de rafting.

7. Auschwitz-Birkenau, in apropierea Cracoviei

Sunt doar vreo 135km pana acolo din Zakopane, se poate face o excursie de o zi pentru vizitarea acestora. Este o alternativa pentru turistul care se plictiseste in Zakopane si doreste si altceva. auschwitz.org/en

E drept ca pentru aceasta vizita ideala este o vacanta cu cazare in Cracovia, pentru a putea vizita si Cracovia dar si celebra Mina de sare de la Wieliczka.

Cam acestea ar fi in viziunea noastra o parte din activitatile interesante pe care le poti desfasura in aceasta frumoasa statiune de munte a Poloniei.

As zice ca merita din plin o vacanta aici, unde gasesti pretri atractive la unitatile de cazare si la mancare dar si in magazinele cu haine tehnice de munte sau de fashion.

Noua ne place tare mult aici, nefiind o statiune cu fite si fitosi, dar cu un standard sufiecient de ridicat al serviciilor oferite.

Ne simtim infinit mai bine intr-o statiune unde oamenii se poarta natural, nu-si afiseaza ostentativ hainele de firma, sau telefoanele si masinile, fara dive si smecheri de carton.

Aici de fapt e posibil sa intalnesti pe strada mai multe haine de firma, dar de firme gen: The North Face, Mammut, Salewa sau similare care sunt purtate natural nu ostentativ de catre anumite personaje de prin statiunile de lux.

 

Ca rezumat, noua ne-a placut tare mult aici, recomandam cu drag aceasta locatie si, ... cine stie, poate mai ajungem pe acolo. :))

Vacante faine si alegeri inspirate!


[fb]
---
Trimis de Testosu' in 09.06.18 19:25:51
Validat / Publicat: 09.06.18 20:27:29
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în POLONIA.

VIZUALIZĂRI: 13186 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Testosu'); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P13 Pe Vf. Swinica
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 56500 PMA (din 43 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

webmaster
[09.06.18 21:35:16]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

elviramvio
[09.06.18 23:04:14]
»

@Testosu:

Superb!! Inspirată alegerea!

mihaelavoicu
[10.06.18 16:35:01]
»

Zakopane, frumoasa stațiune din sudul Poloniei, unde s-a desfășurat și o Olimpiadă de Iarnă, cândva, prin anii 70, parcă.

Pozele sunt de excepție. Felicitări!

RoxanaGRS
[11.06.18 11:51:31]
»

Foarte fain articolul! Felicitari!

ungureanica
[11.06.18 14:10:22]
»

Niște poze fantastice. Minunate locuri. Felicitări pentru excursie. Toate cele bune.

Testosu'AUTOR REVIEW
[12.06.18 12:25:19]
»

@mihaelavoicu: Asa este, Zakopane a gazduit si o Olimpiada de Iarna.

Este de fapt principala statiune de iarna a polonezilor.

Dar pe taramul sporturilor de iarna eu nu ma prea pot pronunta. Nu pot evalua calitatea serviciilor oferite pe acest segment nici calitatea partiilor.

Multumesc pentru aprecieri!

raduluigi
[27.07.18 12:57:53]
»

PERFECT - ABSOLUT PERFECT

Este unul dintre cele mai bune review-uri citite aici.

TOTUL este la superlativ din toate punctele de vedere.

Cititorii lui vor fi supermultumiti iar turistilor spre Zakopane, extrem de util (un fel de mura-n gura)

Inca o data FELICITARI.

P. S. Daca ar scrie toti la fel ca dvs. vacantele noastre ar fi mult mai atractive si fara neprevazut.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
raduluigi
[27.07.18 16:06:49]
»

https://zakopane. webcamera. pl/

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
elviramvio, mihaelavoicu, raduluigi, RoxanaGRS, Testosu', ungureanica
Alte impresii din această RUBRICĂZakopane - la poalele Munților Tatra:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.084906816482544 sec
    ecranul dvs: 1 x 1