EXCELENT
GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Villa Eva din Panichishte - Foarte potrivită dacă vrei să vezi lacurile din Masivul Rila
Anul ăsta a fost fără rezervări anticipate pentru cazare. Așa am plecat și în Bulgaria pentru 8 zile dar m-am uitat totuși pe net ca să-mi fac o idee despre posibilitățile din zonele în care urma să mergem. Am văzut că nu-i problema din Cheile Nerei, nici pe departe, mai ales că nu era vorba de week-end când am plecat noi și am plecat la drum liniștiți.
Ca să facem o drumeție printre cele 7 lacuri din Masivul Rila, prima opțiune de cazare a fost stațiunea termală Sapareva Banya, de la poalele masivului, pentru că este o localitate mai mare, cu multe posibilități și am văzut că lumea acolo alege. Dar m-am dus mai sus cu cursorul, spre telescaunul unde aveam noi treabă și am văzut că mult mai aproape de telescaun mai este și stațiunea Panichishte și am reținut Villa Eva, care avea nota 9,8 și un preț de 36 EUR/noapte cu MD.
Am reținut-o, n-am rezervat, dar în ziua plecării ne-am folosit de FB-ul soțului și i-am contactat. Au răspuns foarte repede, ne-au spus că au camere cu 70 de leva pe noapte cu MD, care însemna 36 de EUR, n-am încercat o negociere pentru că nu părea că merge și am zis că dacă găsim liber la ea înseamnă că a fost să fie, dacă nu, ne orientam la fața locului spre altceva.
Cum am ajuns din București cu mașina am spus în articolul precedent (vezi impresii). De la Sofia o oră până la Sapareva Banya și apoi încă 10 km de drum cu serpentine, care urcă, urcă…. până la Panichishte, la 1417 m, altitudinea cazării noastre.
Panichishte (Paniciște) , este o stațiune a bulgarilor, am văzut în exclusivitate doar mașini de-ale lor, absolut la toate hotelurile din stațiune. Este o fostă stațiune comunistă cu unele hoteluri lăsate de izbeliște dar și altele reabilitate sau investiții noi. La origini cred că a fost perla stațiunilor montane din Bulgaria. Nu trăiesc localnici acolo, sunt doar hoteluri, acum și alte vile/pensiuni mai mici, unele cu terase foarte frumoase, unde ne-am oprit și noi să bem ceva, la prețuri mai mult decât modice. Ce a fost diferit față de alte stațiuni montane este că între hotelurile ascunse printre brazi, era o distanță mai mare și fiecare făcuse cu spațiul din jurul lui ce s-a priceput mai bine. Din cauza brazilor nu știam unde este un hotel sau altul, în plimbarea noastră dădem doar de indicatoare care ne orientau și de clădirea în sine.
Ajunși în Panichishte am găsit-o pe Eva foarte ușor pentru că așa cum văzusem pe maps era exact la capătul stațiunii dinspre telescaun, practic, ultima casă, doar că în planul 2, mai sus, nu la șosea. Cum prin localitate trece o singură șosea, nu ai cum să te încurci.
Chiar ultima clădire din Panichishte este o biserică foarte frumoasă, cu o pajiște decorată cu păsări și pitici din ceramică și pe lângă ea am luat-o la stânga, pe un drumeag, prin pădurea de brazi ca să ajungem în fața Villei Eva. Accesul cu mașina este interesant, pe jos însă se ajunge în șoseaua principală coborând câteva scări, tot printr-un pâlc de brazi.
Practic, în fața Evei este centrul stațiunii cu câteva chioșcuri unde puteai să mănânci câte ceva, în general grătar sau fast food, un magazinel de suveniruri și un centru de informații unde din păcate toate panourile informative sunt doar în bulgară, iar persoana care era acolo pentru relații nu știa decât limba lui.
Am parcat în fața vilei, am avut noroc să aibă mai multe camere libere, nu doar una, ne-a plăcut ce am văzut și am rămas. Chiar la intrare stă scris numele vilei și altitudinea la care se află, 1417 m.
Villa Eva, catalogată la 3*, este făcută anul trecut cu simț de răspundere. La Panichishte se mai constrruiește, chiar și lângă Eva, dar față de restul hotelurilor mai vechi cu suprafețe întinse, vilele noi au spații mai mici: clădirea în sine, o terasă și un pic de grădină în față și spate. Având în vedere că la 10 m în spatele lor este pădurea cu poteci, practic nu simți lipsa unei curți mai mari.
Casa este deținută de o familie, părinți și un copil/băiat, undeva la douăzeci și ceva de ani. Părinții nu știu engleză iar băiatul care știe, vine doar în week-end de obicei. Noi am avut noroc că l-am prins pe el și am putut lămuri lucrurile de început. Ulterior, ne-a zis că tot prin el am fi vorbit, chiar dacă nu era acolo, dar la telefon. Tata îl suna, noi i-am fi transmis lui ce doleanțe avem, apoi el transmitea tatălui și uite așa… telefonul fără fir.
Dar până la urmă nu a fost cazul să uzăm de această procedură. Pe mamă și pe băiat i-am văzut doar în duminica sosirii. Apoi am rămas cu tata cu care ne-am înțeles cumva în prima seară și dimineața următoare, mai înțelegea și el câte un cuvânt în engleză, mai și noi unul în bulgară, mai gimnastica mâinilor…. Dar a doua zi ne-a spus că el știe germana și s-a rezolvat problema pentru că și soțul rupe puțin și ne-am înțeles de minune până am plecat.
Părinții sunt tineri și deschiși, poate vor rezolva această problemă. Momentan cred că nu i-au călcat prea mulți turiști străini, nu pe ei neapărat, ci Panichishte, în general.
Villa are 2 etaje. La parter este restaurantul, bucătăria, un wc de serviciu și un spațiu unde stau gazdele, iar în fața casei este o terasă cu mai multe mese de lemn cu băncuțe și umbrele și de asemenea, zona de grătar. Pe fiecare din cele două etaje sunt câte 5 camere, cred că 2 sunt deluxe, mai mari, cu o sofa în plus și suport pentru bagaje (am văzut una în capătul holului nostru), deci în total 10 camere.
Noi am avut camera 2, la etajul 1 și am fost mulțumiți de ea. La intrare este un hol unde era un cuier (3 suporți pe perete), dulapul de haine cu oglinzi și în fața lui intrarea în baie.
Camera a fost normal de mare, cu un perete cu un tapet vesel, geam fără perdele, doar jaluzele moderne pentru soare, un model frumos, plasă de țânțari, care nu știu dacă aveau ce să caute pe acolo, noi nu i-am simțit, birou cu 2 sertare, am găsit 2 sticle mici de apă din partea casei pe măsuța unde se afla și televizorul, 2 taburete, paturi twin pe care noi le-am apropiat, două noptiere cu lumina slabă, dar foarte bună lumina de sus, lenjerie albă, impecabilă, prosoape, asemenea. Când am alăturat paturile am crezut că o să facem balet prin cameră, atât de ușor se deplasau dintr-o parte în alta, dar au fost foarte stabile, pilotă bună, saltea bună, aer curat.
În fața Evei era o pensiune la care se lucre, dar cu geamul închis era chiar ok și oricum se opreau la o oră rezonabilă și începeau dimineața la fel. Foarte bună izolarea fonică, nu ne-au deranjat deloc.
Mai trebuie să spun că a fost foarte curat peste tot în vilă, camerele sunt oarecum simple, ca de casă de munte, dar nu lipsește nimic esential.
Baia a fost cu duș direct pe podea așa cum am văzut destul de des în ultima vreme la bulgari. Dacă la început mă deranja stilul acum am ajuns să mă obișnuiesc. Pare că urmează să faci o baltă cât casa până faci un duș, dar n-a fost așa. Nu pot să spun că mă omor după stilul ăsta de baie, dar până la urmă nu ne-a încurcat și n-am dus apa în casă. Spațiul era destul de mare și scurgerea foarte bună, așa că nu-mi place udătura aia tot timpul, dar ne-am obișnuit.
La baie nu a fost ok chiuveta mică, fără nici o etajeră ca să te ajuți cu chestiile de care ai nevoie. Agățători și cuierașe pentru prosoape erau suficiente dar pentru celelalte nu. 2 săpunele și 4 șampoane cu gel de duș, nu le-am folosit.
Fără balcon, din păcate. Nici o cameră de la Eva nu are balcon și nu știu de ce proprietarii nu au luat în calcul asta pentru că nu am văzut nici un impediment.
Restaurantul este la parter, cu mese suficiente pentru toți oaspeții și o bucătărie modernă și deschisă ca și cum ar accepta și turiști cu autogospodărire. Tablouri pe pereți, un șemineu, alte decorațiuni, un loc foarte plăcut. Micul dejun îl luam aici pentru că era răcoare dimineața, iar cina am luat-o pe terasa din fața restaurantului, în fiecare seară. Cu toate că am plecat pe niște călduri din București, acolo n-am stat fără geacă seara și dimineața, iar noaptea era de-a dreptul frig.
Micul dejun a fost mai mult decât îndestulător. Îl găseam așezat pe masă în farfurii acoperite cu folie de plastic, începând cu ora 7,30. Un mezel bun, în prima zi o șuncă, în a doua zi un salam uscat, brânză topită, brânză, ou fiert, pepene sau măr, gem, unt, miere, o cafea foarte bună de la aparat, ceai, lapte…. nu prea multe chestii, dar 2 zile au fost ok. Chiar dacă mesele în restaurant stăteau fără fețe de masă, pe cele pe care se mânca le găseai cu față albă de masă.
Prânzul cred că se servește mai rar pentru că turiștii casei sunt pe drumuri la ora aia, dar la cină ne-am văzut în fiecare seară și cu ceilalți oaspeți.
Nefiind un restaurant ci o pensiune, nu au un meniu, ci câteva feluri pe care le oferă și trebuie să transmiți de la o masă la alta ce vrei să mănânci și la ce oră. Ne-au spus că au gril de orice, pește (păstrăv) prăjit sau la grătar, mici, chiftelele lor, salate și câteva garnituri. Pentru noi era suficient.
Pentru cina din prima seară am comandat imediat cum am sosit și am stabilit ora la care vrem să mâncăm. Un mix grill cu 2 bucăți de porc și 2 chiftele, cartofi prăjiți, un păstrăv prăjit și o salată bulgărească. La salată ne-a adus și niște brânză bună și pâinea prăjită pe grătar. A mai fost o rachie trăsnet și o carafă mică cu vinul casei. Toate au fost foarte bune, dar salata aia a fost cea care ne-a făcut să mâncăm și a doua seară tot la Eva cu toate că ne propusesem să o facem în altă parte.
Prin urmare la cina din a doua seară am cerut aceleași lucruri, ceea ce nu facem de obicei, dar ne plăcuse la nebunie și voiam să nu plecăm fără să ne mai ghiftuim o dată. N-am mai vrut și păstrăv pentru că în prima seară nu am reușit să mâncăm tot și ne-a părut rău. Nu știu ce a pus domnul în salata aia dar a fost demențială, cu un sos bun și chiar dacă pare puțină în bolul ăla adânc, cred că a avut peste 1 kg.
Concluzia meselor la Eva a fost că în nici o seară nu am dormit bine din cauză că am mâncat prea mult, la o oră cam târzie, dar aș repeta oricând experiența culinară de acolo.
Tot ce am consumat la Eva, inclusiv cazarea, am achitat la plecare. Domnul ne-a spus 200 de leva. Știam sigur că 140 a fost cazarea cu MD, adică 72 de EUR pentru cele 2 nopți. Restul de 60 de leva, adică 150 de lei, a însemnat două cine cu mâncare și băutură mai mult decât îndestulătoare, cu mix grill, păstrăv prăjit, cartofi prăjiți, salată bulgărească, brânză, pâine prăjită la grătar, 2 țuici, 2 beri și o carafă cu vinul casei foarte bun. Noi am rămas fără cuvinte, nu știu unde în România s-ar fi întâmplat la fel, în condiții similare.
Ne-a plăcut mult, mult de tot la Eva. Este un loc foarte liniștit și în afara drumeției la lacuri ne-am simțit ca niște pensionari veniți la odihnă și tratament. I-am promis gazdei că vom reveni cu prietenii la lacuri și poate se va întâmpla pentru că așa mă toacă ei la cap de atunci. Mi-ar plăcea și mie pentru că aș mai fi vrut și eu să fac ceva acolo și așa aș avea ocazia.
Trimis de Aurici in 28.09.20 17:41:26
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în BULGARIA.
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Aurici); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 42.25888200 N, 23.29541300 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest review
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat în rubrica "Villa Eva [Panichishte], RILA" (nou-creată pe sait)
-
Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.
Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)
@webmasterX: Omulețul meu nu vrea să-mi arate și mie strada și casa, mesajul este Report a map error, dar acolo este. La cât de mică e stațiunea îi știm toți vecinii și raportându-ne la singura șosea care o străbate zic că este unde se află cursorul.
@Aurici: Foarte frumos si relaxant! Si doar privind pozele te simti bine. Cat despre mesele voastre chiar mi se par ok, ca sa nu mai spunem de preturi.
Felicitari, votat cu mare drag.
Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut”
— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ necesar unei astfel de selecții.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
Foarte drăguță vila, și oferă și mâncare... Într-adevăr, niște balconașe ar fi fost bine venite.
Ați ales excelent, ca de obicei, felicitări! Chiar mă gândeam, că dacă mai ține pandemia asta, cu toate restricțiile de călătorie, o să avem și noi timp să aprofundam România și Bulgaria, pe care până acum le cam ocoleam, pe motiv că-s prea aproape... Nu m-ar deranja, zău!
@mishu: A fost relaxant, da. Atâta liniște n-am mai avut într-un loc de nu mai țin minte. Cum spuneam, ne-am simțit fix ca niște pensionari la odihnă. Și mâncarea..., cu toate că e ceva comun, am avut senzația că n-am mai mâncat ceva așa de bun. Poate aerul ăla, poate plimbarea noastră printre lacuri... Te pup, numai bine
@webmaster: Te pup și pe tine , zi frumoasă!
@crismis: Chiar nu am înțeles de ce nu s-au gândit ei la niște balconașe, păcat. Că altfel se vede că nu a fost făcută pe spongi, bani au fost.
Și noi tot pe principiul ăsta, ce-i mai aproape, mai încolo, dar acum chiar nu am vrut să ne complicăm cu nimic. Am văzut că în Grecia a fost bine anul ăsta, lejer, dar mi-a fost târșeală de testul ăla. Am avut colegi care au stat niște ore în vamă așteptând testul... ce să mai, am zis să evit și aeroporturile și orice complicăciune. Îmi fac veacul pe aici sau pe la frații noștri anul ăsta. Mai mult pe la ei din cauză că au mai mult bun simț dacă mă gândesc la prețuri. Românașii noștri și în vremuri de pandemie vor să dea tunuri. Toate cazările pe care le știam la un nivel anul trecut, anul ăsta au fost cu o treaptă, destul de înaltă, mai sus. Nu înțeleg nici să mă tai, mi se face lehamite... Toată lumea se strecoară cum poate prin vremurile astea, mai cu rezervele din trecut, mai fără profituri sau cu unele mai mici, la noi nu, cu toate că a fost categoria cea mai sprijinită. Hai că am luat-o pe arătură, scuză-mă. Voiam să zic că mă pregătesc de încă o tură la bulgari .
@Aurici: O cazare de retinut, clar este bine amplasata, decenta la cost si cu gazde faine. Am citit cu drag acum la ora de seara tarzie si astept sa gasesc timp pentru continuare.
@roth: Și eu m-aș mai întoarce o dată la Eva, e super potrivită și pentru un grupușor. Să treacă nenorocirea asta să ne putem face planuri.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)