ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 23.08.2013
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 20-30 ani
DIN: Cluj
ÎNSCRIS: 21.08.08
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
AUG-2013
DURATA: 10 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Muntenegrul turistic - munte si mare

TIPĂREȘTE

Hello,

M-am intors de cateva ore din concediul de 10 zile din Muntenegru. Amintirile imi sunt inca proaspete deci... profit si va impartasesc experienta mea cat mai in detaliu.

O sa incep cu drumul: la plecare am iesit pe la Nadlac, directia Budva dar cu o oprire de o noapte in Belgrad. Cu ocazia asta am vizitat si Belgradul pentru o jumatate de zi. Pana in Belgrad am facut intre 7-8 ore si din Belgrad pana in Budva alte 11 ore interminabile, respectand in 90% din cazuri restrictii de circulatie.

Intoarcerea am facut-o pe un drum usor diferit, ne-am dorit sa trecem si pe la canionul Tara si sincer a meritat efortul. Intrarea in tara pe la Oravita. Drumul de intoarcere l-am facut fara oprire (exceptand pauzele normale de 5-10 min prin benzinarii) - a luat 17 ore din Budva pana in Sibiu si a incalcat aproape toate restrictiile de circulatie din Serbia si Muntenegru (cu mici exceptii).

Ce recomand: daca mergeti cu masina luati in calcul o oprire si la dus si la intors. Par putini kilometri, in cazul nostru 1000, dar drumul e plin de restrictii de circulatie (limite de 40/50/80/ extrem de rar 100km/h), plin de urcari/ coborari abrupte, multe curbe periculoase. Si nu sunt autostrazi.

Foarte important! Aveti grija ca pe cartea verde a masinii sa fie trecut si MNE pentru ca altfel va intorc din drum sau veti fi nevoiti sa "negoociati" cu vamesul.

Pe asigurarea noastra era trecut MNE, incadrat in chenar dar pe asigurarea altora era trecut un coment cum ca ar fi valabila si in MNE dar nefiind insotit de o traducere s-au platit 20 euro pentru bunavointa vamesului.

Ajunsi in Budva ne-am cazat la Hotel Aruba, in Lastva.

Am stat 10 nopti.

Ziua 1: sosire inspre seara. Nimic deosebit.

Ziua 2: plaja. Am ales Ploce, pe drumul care trece pe langa plaja Jazz si Trsteno.

E o plaja pe pietre, tinereasca, distractie multa, multi tineri - nerecomandata copiilor (apa adanca inca de la mal). 2 sezlonguri + 1 umbrela = 10 euro.

Ziua 3: plaja. Initial am vrut sa oprim la Trsteno, plaja artificiala cu nisip, recomandata si pentru copii datorita intrarii line in apa... 500 m cred ca ai apa pana la buric. Am renuntat la idee si am mers din nou la Ploce (noi nu avem copii momentan si preferam o atmosfera mai vibranta)

Ziua 4: plaja. Am ales Plavi Horizonti, la 20 km de Budva, inspre Tivat. Este o plaja care are calificativul Blue Flag, e plaja cu nisip, din nou intrare lina in apa, multi copii. Sezlongurile (2) costa 8 euro cu tot cu umbrela.

Ziua 5: tot plaja. Dar de data asta am ales sa conducem vreo 130-140 km pana la Velika Plaza, langa Ulcinj. Am citit ca sunt 12 km de plaja cu nisip, usor negru si am vrut sa experimentam si varianta asta. Mie nu mi-a placut. Arata ca la mare la noi, fara munti in jur, o plaja lata si plictisitoare iar primele randuri de sezlonguri sunt rezervate de diferite hoteluri. Mai ieftine sezlongurile dar peisajul ne-a dezamagit noi venind dispre Budva unde plajele sunt in golfulete, inconjurate de munte. Mult mai cald si mai greu de suportat aerul decat in nord.

Ziua 6: o croaziera de 25 euro (negociat la 20 avand in vedere ca eram 10 persoane). Plecare cu busul pana in Tivat, de acolo se lua vaporul, se mergea in Herceg Novi (pauza 1h), apoi oprire pentru vizitarea blue cave (1h), oprire pe o insula articiala: Our Lady of the rocks (f. frumos - 45 min) si final: Kotor pentru 1 h 30 min dupa care reintoarcere in Budva cu autocarul.

Eu am fost putin dezamagita. Mi-a placut foarte mult insula artificiala, are o poveste interesanta in spate si mi se pare foarte romantica. NU mi-a placut Blue Cave - vaporul opreste pe o alta plaja, de acolo se poate lua un vaporas aditional cu 3 euro care va va duce pana la Blue cave - acolo toata lumea doritoare va sari in apa si va inota printre curenti pana in grota, aglomeratie mare, nici un pic de distractie, doar efort concentrat in 15 min pentru ca atat e oprirea. Cei care nu doresc sa inoate vor astepta rabdatori in barca, evident nu vezi mare lucru si in plus daca marea e agitata e mare probabilitatea sa ti se faca rau, cum a fost si cazul.

Kotor e evident foarte frumos, o ora jumatate e insuficient si veti dori sa va reintoarceti.

Ziua 7: am inceput sa ne plimbam. Traseul a fost cam asa: Cetinje, Njegos Mausoleum in Lovcen National Park, Rijeka Crnojevica pentru o priveliste asupra Lake Skadar, intoarcere in Budva prin Petrovac. Traseul a avut cam 180 km.

Puncte cheie:

- Cetinje - vizitarea manastirii Sf Petru de Cetinje (contine moastele acestuia, mana dreapta a Sf Ioan Botezatorul si o parte din Crucea pe care a fost rastignit Iisus). Am mai vizitat biserica vlahilor, cea mai veche din oras.

- Njegos Mausoleum - merita cu prisosinta. Drumul pana acolo e anevoios, multe scari de urcat dar privelistea odata ajuns sus - e nepretuita. Esti deasupra tuturor. La intoarcere se poate opri intr-un parc recreational, de pe traseu, se poate lua masa la un restaurant de acolo, preturi ok.

- Noi am luat-o inspre Rijeka Crnojevica de pe drumul spre Podgorica, a 3a intrare parca. Am vrut sa fim siguri ca prindem ce e mai frumos din privelistea spre lac. Va recomand acelasi drum cu urmatoarea precizare: drumul e ingust, e asfaltat dar in anumite zone nu trec 2 masini una pe langa alta. Nu e foarte circulat deci te intalnesti rar cu situatii usor dificile.

- Am sa adaug si poze in zilele urmatoare pentru a putea vedea daca merita efortul sau nu.

Ziua 8: Am urcat pe drumul "vechi" care leaga Kotor de Njegusi. Privelistea asupra golfului e incredibila de pe drumul asta, va recomand traseul. Niegusi e locul in care s-a nascut dinastia Petrovic care a domnit in Muntenegru cateva secole. E si locul unde se face celebrul Prosciutto traditional si branza traditionala. Deci se poate cumpara din zona de la producatori locali.

De aici am luat-o inspre Manastirea Ostrog. Intrarea gratuita, drumul pana acolo pe ultimii 8 km se ingusteaza, cateodata pana la latime de o masina. Dar e asfaltat si e in conditii bune. In functie de aglomeratie se sta la coada pentru a intra la vizitarea moastelui Sf Vasile.

Nu sunt indicatii in engleza, cateodata nu stii ce vezi, e bine sa te documentezi putin inainte.

La intoarcere am ales traseul prin Perast. Foarte frumos, linistit, relaxant. Terase cu specific pescaresc, majoritatea isi bazeaza meniul pe peste si fructe de mare.

Ziua 9: Dubrovnik. Frumos, scump, a meritat cu prisosinta. Noi am vizitat orasul vechi, am urcat pe zidurile cetatii (90 Kune), Palatul rectorului (70 kune), acvariul (micut - nu recomand decat daca sunteti foarte pasionati - specii putine, pret mare - 30 kune). 1 euro = 7.2 kune.

Ziua 10: Relaxare la piscina hotelului, iesire in Budva.

In plus fata de ce am scris mai sus, seara ieseam in orasul vechi din Budva. E foarte frumos, recomand Juice Bar din Old Town - mancare buna, preturi ok. Atmosfera din Budva e foarte faina, fetele din Muntenegru sunt inalte, frumoase - seara era o placere sa le privesti. La ora 1 noaptea cluburile in aer liber se opresc brusc (se inchide muzica).

Pe drumul de intoarcere am ales drumul prin Durmitor Park pentru a vedea toate obiectivele turistice ale Muntenegrului. Am oprit la Tara Bridge de unde am privit canionul Tara, al 2lea din lume ca inaltime. Apa e extrem de curata, e de un albastru incredibil si am inteles ca e cea mai pura apa din Europa, de unde si denumirea de Tear of Europe.

Din Budva pana aici sunt 250 km, se parcurg in 4-5 ore. E foarte aproape de granita cu Serbia. Ne-a parut rau ca nu ne-am luat o noapte de cazare aici, zona e minunata si cazare e ieftina (langa canion costa 11 euro / noapte).

Ca ultime recomandari: drumurile din Muntenegru sunt ok, asfaltate. Exista doar riscul ca la un moment dat sa se ingusteze brusc si de multe ori ti-ai dori sa vezi mai multi parapeti.

Noi am avut norocul de a nu ne intalni cu Politie dar am primit si sfaturi de la localnici ca "se negociaza".

Ce nu am vazut dar va recomand: vizita pe insula St Nikoli sau Hawaii cum o numesc localnicii. Exista vaporase cu 5 euro (inconjoara si Sveti Stefan) sau doar 3 euro dar merg direct pe plaja Hawaii. Merita o zi de plaja.

Nu am fost pe plaja Jazz... cea mai renumita din zona si nici pe plaja Mogren unde intrarea se face printr-o stanca si am inteles ca e interesant de vazut.

Cam atat imi amintesc momentan. Sper sa va fie de ajutor in caz ca doriti sa vizitati mai mult din Muntenegru.


[fb]
---
Trimis de mh_iulia in 23.08.13 21:39:35
Validat / Publicat: 24.08.13 08:08:16

VIZUALIZĂRI: 3809 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mh_iulia); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P06 Vedere asupra Kotor Bay si nu numai (Drumul din ziua 8)
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 8550 PMA (din 10 voturi)

ECOURI la acest articol

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂVacanța pe Riviera muntenegreană:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.042085886001587 sec
    ecranul dvs: 1 x 1