ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 12.09.2017
DE msnd
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 05.07.13
STATUS: CONSUL
DATE SEJUR
MAY-2017
DURATA: 7 zile
cuplu fara copii
2 AD. + - COPII

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
AFA RECOMANDĂ: Pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și/sau tururi turistice ale Romei / Vaticanului - recomandăm ghidroma.eu
  • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. +39 324 981 3672
  • TIMP CITIRE: 7 MIN

    La Roma, după 40 de ani – Roma antică (Partea I-a)

    TIPĂREȘTE URM de aici

    Nu se poate ca cineva care ajunge la Roma, să nu acorde o bună parte din timpul său și „pietrelor”. Iar acestea nu sunt puține, „oferta” este imensă, iar timpul, de regulă, limitat. Nici noi nu am ratat acest capitol, alegând pentru programul nostru ceea ce am crezut că este mai important, mai reprezentativ și mai accesibil. Așadar, cu mândria de a fi român, am început din prima zi cu ”Forumul și Columna lui Traian”, despre care a scris @doinafil în primul ei articol despre această excursie.

    Dar și ziua de duminică a fost dedicată unor „pietre”. Am început cu „Circo Massimo” („Circus Maximus” în latină). Acesta este amplasat pe latura sud – vestică a Colinei Palatin, având coordonatele punctului de intrare la 41°53'3.63"N și 12°29'19.08"E, conform Google Earth. Noi am ajuns acolo cu metroul, Linia B, până la stația „Circo Massimo”. Se mai poate ajunge și cu autobuzele unora dintre liniile tip „Hop-On, Hop-off”, dar acestea au stația ceva mai departe de locul de intrare.

    Deși, etimologic, numele ne duce cu gândul la un circ, acesta este, de fapt, un stadion antic, foarte asemănător cu cel pe care l-am văzut la Olimpia, în Peloponez, sau cu cel reconstruit în Atena. Doar că, cel de aici era folosit, de regulă, pentru cursele de care romane. Oare de ce, văzând atunci amplasamentul și, apoi, scriind aceste rânduri, mi-am adus aminte de „Ben Hur”, acel film din 1959 (pe cel din 2016 nu l-am văzut), care a câștigat 11 Premii Oscar?

    Revenind la stadionul nostru, începuturile acestuia datează de prin secolul al VI-lea ÎH. Având în vedere interesul în creștere al populației Romei pentru „panem et circenses”, în anul 50 Î. Hr. Iulius Caesar dispune mărirea acestui stadion, acesta ajungând la peste 270000 de spectatori. În secolul I-ul D. Hr, stadionul suferă mai multe reabilitări. În anul 10 Împăratul Augustus îmbogățește stadionul cu un obelisc egiptean din timpul lui Ramses al II-lea. Astăzi acest obelisc se află în Piazza del Popolo. Se pare că și marele incendiu din timpul lui Nero a izbucnit în zona comercială de lângă stadion. După acesta, tribunele au fost reconstruite din piatră și marmură. Dimensiunile la care ajunge sunt de circa 620 x 120 m. În anul 81 D. Hr., Senatul a decis construirea, în mijlocul hemiciclului sud – estic al tribunelor stadionului, a unui arc de triumf triplu, în onoarea împăratului Titus, comemorând decesul acestuia, dar și aniversând cucerirea Ierusalimului și distrugerea celui de-al „doilea templu”. Mai târziu, în anul 357, Împăratul Constantin al II-lea dispune aducerea unui al doilea obelisc, cel al lui Tuthmosis al III-lea, de la Karnak, azi mutat în vecinătatea Bazilicii San Giovanni in Laterano. În această situație, „Circus Maximus” ajunge una din cele mai mari și mai importante construcții ale Romei antice, considerat la același nivel cu celebrul „Colosseum”. Este și astăzi considerat cea mai mare construcție cu destinație sportivă din toată istoria umanității. După anul 549, stadionul este abandonat și începe să se ruineze. Se pare, ca în multe alte cazuri, că elemente ale acestuia au fost folosite, ulterior, ca materiale de construcție pentru alte obiective ale Evului Mediu. Apoi totul a fost îngropat și transformat în teren agricol.

    O placă de marmură din interiorul sitului precizează (dacă am tradus eu bine) că săpăturile arheologice au început în 1928, la inițiativa Regelui Victor Emanuel al III-lea și a Ducelui Benito Mussolini. Începând cu noiembrie 2016 situl este deschis și pentru vizitatori. Partea vizitabilă de azi, îngrădită, acoperă mai puțin de un sfert din zona sud – estică a anticului stadion. Restul este teren liber, să nu-i zic viran, pentru că are un aspect destul de îngrijit, folosit, pare-se, pentru diverse manifestări publice, culturale sau sociale.

    Pentru început, trebuie să menționez că ”Circo Massimo” nu este în lista de obiective cu acces asigurat cu cardul ”Roma Pass”. Ca urmare, trebuie plătită intrarea, care costă 5 euro pentru tarif normal, și 4 euro pentru tarif cu reducere. În plus, fiind prima duminică a lunii, vizitatorii cu domiciliul în Roma, și numai aceștia, aveau acces gratuit. Nu m-am lămurit ce anume genera diferența între cele două tarife. Eu am cerut un bilet cu reducere, și l-am primit, fără a mi se cere vreo dovadă că am dreptul la acesta.

    Mă șochează faptul că, după casa de bilete, aleea de acces în sit, pentru început se depărtează de acesta, pentru ca apoi să revină la obiectivele de vizitat. Sunt impresionat, totuși, de mulțimea panourilor explicative, toate atât în italiană, cât și în engleză. Aproape la fiecare pas aflăm elemente noi, atât din istoria stadionului, cât și al locului specific în care ne găseam. Concentrația maximă de obiective vizitabile este la mijlocul hemiciclului sud – estic al tribunelor stadionului. Aici, din Arcul Lui Titus nu au mai rămas decât resturi de coloane, iar forma tribunelor nu poate fi decât, cel mult, dedusă din aspectul ruinelor. Pentru a ne încuraja imaginația, câteva dintre panourile explicative, prezintă și imagini a ceea ce a fost odată. Rămân surprins de mărimea spațiilor de circulație de sub tribune. Dar, dacă vorbim de 270000 de spectatori, acestea pot fi chiar prea mici. Undeva pe acest coridor, îmi atrage atenția un panou explicativ, care îmi spune că aici este „latrina”. Fac o fotografie a zonei, dar nu recunosc nimic ce ar semăna cu respectivul obiectiv. În plus, la un așa număr de spectatori, probabil ar trebui să fie mult mai multe, sau mult mai mari.

    În mijlocul hemiciclului atrage atenția un turn ce nu se potrivește cu locul și nu pare a avea ce căuta acolo. Într-adevăr, este un turn de secțiune pătrată, cu latura de circa 3 – 4 m, și înălțimea unei clădiri cu două etaje, cu ferestre la partea superioară, ce nu are nici o legătură cu construcțiile romane. Primul document care îl menționează datează din 18 martie 1145, dar, acesta nu are un nume clar. Este cunoscut fie ca „Turnul din mijlocul Circului”, datorită amplasamentului său, fie ca „Turnul Arcului”, datorită apropierii de Arcul lui Titus, fie ca „Turnul Morii”, întrucât, din secolul al XIII-lea, în vecinătatea lui a fost o moară. A mai purtat, de asemenea, numele familiei Frangipane, o familie de nobili romani ce au trăit pe Palatin până la jumătatea secolului al XII-lea. Cert este că la începuturile sale, turnul a fost un element din sistemul de apărare a Mănăstirii San Gregorio, din imediata vecinătate. Începând cu secolul al XIX-lea, turnul a fost încorporat în diverse alte construcții. În 1930 se decide reabilitarea sa, dar autoritățile nu garantează că aceasta a fost imaginea lui inițială. Turnul se poate vizita, dar accesul este restricționat la un număr maxim de turiști, simultan. O scară de lemn, pe niște console metalice, pe conturul pereților, ne permite să urcăm la nivelul superior. Ferestrele de aici ne oferă o vedere în toate direcțiile. Dar imaginea preferată de mine este în lungul anticului stadion. Ceea ce se vede de aici, mă face să dau turnului un nume imaginat de mine: „Turnul Arbitrilor”. Acesta ar fi valabil, dacă ar fi să nu știm că turnul și cursele de care nu au existat în același timp. Adevărul este că nici de la „Ben Hur”nu-mi aduc aminte ca astfel de curse să fi avut un arbitru. Partea amuzantă a ferestrelor este modul cum sunt echipate pervazurile. Șiruri dese de țepi înclinați par a fi puse acolo pentru a împiedica popasul păsărilor în acest loc. Totuși, urmele de pe aceste pervazuri dovedesc că acești țepi nu au o eficiență totală.

    Ca o concluzie, față de măreția care i se atribuia pe vremuri, „Circo Massimo” oferă relativ puține lucruri de văzut astăzi. Din câte se vede în teren, săpăturile nu mai continuă acum și pe restul de 75 – 80% din amplasamentul stadionului. Poate se vor relua cândva. Până atunci, imaginea este destul de „subțire”. Totuși, apreciez că vizita mea a meritat, pentru că înainte nu știam prea multe despre acest obiectiv, care ar avea destul de multe lucruri să ne spună. În mod sigur, dacă nu intram, mi-ar fi părut rău.

    Citește și CONTINUAREA aici

    [fb]
    ---
    Trimis de msnd in 12.09.17 21:03:21
    Validat / Publicat: 12.09.17 22:46:08
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA.

    VIZUALIZĂRI: 1641 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (msnd); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P03 3. Băile lui Domițian din Palatin, văzute din ”Circo Massimo”.
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 33500 PMA (din 35 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    9 ecouri scrise, până acum

    Dan&Ema
    [12.09.17 22:49:49]
    »

    @msnd: Startvot!

    Azi am contractat ieseala la Roma, ca cica seamana cu Iasiul ca e situata pe coline, d-aia ieseala!

    Favorite si de luat lectii ca a inceput scoala!

    Care e cea mai importanta recomandare pentru o vizita fulger la Roma pentru un citybreak de weekend?

    Multumim pentru informatia bogata din toate articolele dedicate Romei.

    ✈️

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    msndAUTOR REVIEW
    [12.09.17 23:46:32]
    »

    @Dan&Ema:

    Hmmm! Interesant! Nu am făcut niciodată o legătură între cele 7 coline ale Iașului cu cele 7 coline ale Romei.

    Dar dacă weekend-ul ar fi avut 7 zile, mi-ar fi fost mai ușor să răspund.

    În excursia noastră de 7 zile ne-am făcut un program pe ore și minute, pentru a încerca să acoperim cât mai multe lucruri, și tot n-a intrat în el tot ceea ce mi-ași fi dorit. Dar sunt bucuros că l-am acoperit circa 95%. Iar în program am inclus obiective arhicunoscute, vizitate de toată lumea, dar și unele mai puțin cunoscute.

    Dar, dacă ar fi să-mi dau cu părerea, pentru cineva prima dată la Roma, o listă de priorități trebuie să includă:

    1. Forumul lui Traian;

    2. Bazilica San Pietro;

    3. Colosseum;

    4. Pantheon (Fontana di Trevi este relativ aproape);

    5. Termele lui Caracalla (urmează articolul meu).

    Precizez că acoperirea acestora într-un singur weekend ar necesita o mișcare rapidă și multă alergătură.

    Vă doresc o excursie excelentă.

    Dan&Ema
    [13.09.17 07:35:03]
    »

    @msnd: multumim de sfaturi si recomandari

    abancor
    [13.09.17 14:45:12]
    »

    Mă bucur că ai scris despre Circus Maximus. Am trecut pe lîngă el de cîteva ori, pe jos sau cu mașina, dar mereu mi s-a părut că mărețul hipodrom a ajuns în starea de semi-maidan, sau parc neamenajat pentru plimbarea localnicilor. Nu mi-am dat seama că e și ceva de vizitat în toată întinderea aia. Pe drept cuvînt la Roma oriunde sapi, găsești măcar niște cioburi din alte milenii, și chiar dacă crezi că în cutare loc nu e nimic de văzut, ceva interesant tot se găsește. Un oraș-muzeu.

    Despre stația de metrou de acolo ar fi de zis un lucru interesant, asta dacă nu cumva mi se amestecă amintirile: nu se poate schimba peronul pe la interior, intrările sînt separate, trebuie să știi de la suprafață pe unde intri pentru direcția de mers. Chestiunea e complicată de faptul că tre să și traversezi de la o intrare la alta. Intrarea pentru direcția centru e pe trotuarul de vizavi de Circus Maximus. Te rog să mă corectezi dacă nu e așa.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    msndAUTOR REVIEW
    [13.09.17 19:03:17]
    »

    @abancor:

    Nu mai ]mi aduc aminte acum în ce condiții am introdus Circus Maximus în lista noastră. Poate am citit undeva, ceva despre el, poate l-am remarcat pe vreo hartă, poate mi-a atras atenția aglomerarea de fotografii din zonă de pe Google Earth. Cert este că l-am pus acolo, și l-am și vizitat. Dar a fost însă destul de dificil să mă lămuresc unde trebuie să ajungem. Chiar și pe ”Street View”, părea că mergem cu mașina, fără a vedea ce este acolo. Abia ajunși la fața locului, ne-am lămurit.

    Iar dacă l-am vizitat, iar pe AFA sunt relativ puține referiri la acest obiectiv, de ce să nu scriu eu despre el. Așa s-a ajuns la acest articol.

    Despre restul amplasamentului față de situl arheologic, pe care eu nu am vrut să-l numesc „teren viran”, Wikipedia ne informează că:

    Valea înierbată, unde altădată se afla Circus Maximus, este folosită azi pentru mari evenimente: concerte (până la 200.000 de spectatori), adunare a suporterilor echipei de fotbal a Italiei, după victoria în Cupa Lumii la Fotbal, în 2006 (1 milion de spectatori), proiecții de cinema pe ecran uriaș, în aer liber, ș. a. m. d.

    În ajunul zilei de 1 mai 2011, când a avut loc beatificarea Papei Ioan Paul al II-lea (în seara zilei de sâmbătă, 30 aprilie 2011), în Circus Maximus, a avut loc o Veghe de rugăciune de pregătire pentru beatificare. La acest eveniment, au participat peste 200.000 de persoane

    .

    Deci nu pare că ar fi un loc uitat de lume.

    Cât despre alte „pietre” din Roma, și referindu-mă numai la cele deja scoase din pământ, cred că ar fi nevoie de luni de zile ca cineva să le vadă pe toate. În perioada de alegere a obiectivelor de vizitat, mi-au reținut mai multe atenția. Ulterior am aflat că o parte din ele erau la 5 - 10 km afară din oraș. Apoi, întors acasă, cineva mi-a povestit de niște catacombe din oraș, ce pot fi vizitate. Deci „oraș - muzeu” este poate prea puțin spus.

    Îmi pare rău, dar despre metrou nu pot da prea multe lămuriri. Noi numai am venit cu el de la Termini la Circo Masimo, și nu am acordat atenție peroanelor și ieșirilor. De aici am plecat pe jos la „Termele lui Caracalla”, iar de acolo ne-am întors, tot pe jos, nu venea autobuzul, în Plazza Bocca della Verita.

    O seară excelentă!

    abancor
    [14.09.17 00:13:58]
    »

    A, nu ziceam că ar fi uitat de lume, doar credeam că nu e nimic de vizitat în afară de ce se vede de pe stradă. Știam de el, l-am „vizitat” la fiecare vizită la Roma, dar doar pe dinafară, crezînd că aia e tot ce are de oferit. Față de Coloseum, aici nu au rămas prea multe, dar un aspect tot ne uimește și astăzi, peste veacuri: dimensiunile acestei arene, amenajate pentru unul dintre cele mai populare sporturi ale antichității, precursorul curselor auto de astăzi. Așa că, chiar dacă am văzut Circus Maximus doar de peste gard, respectiv dîndu-i ocol cu autobuzul sau mașina, nu înseamnă că nu m-a impresionat, doar imaginîndu-mi ce a fost cîndva acolo.

    De altfel, în sprijinul pasionaților, se găsesc astăzi sumedenie de albume cu reconstituiri ale Romei antice. Chiar din Roma mi-am cumpărat unul, de la o dugheană cu suveniruri, care suprapune reconstituirile antice peste imaginile orașului de astăzi, pentru o prezentare elocventă.

    Apropo de pietre și catacombe, ohoho! Chiar că sînt peste tot. Și eu am nimerit de pildă la niște catacombe vizitabile în subsolul unei biserici dintre San Giovani in Laterano și Coloseu. Nu mai știu cum se numea, așa că mă uit pe hartă: San Clemente.

    E fascinant cît de prezentă e încă Roma antică, cum apar ruine la zi unde nu te aștepți, vezi zidurile Domus Aurea în mijlocul unui parc, sau felurite coloane și fragmente de ziduri antice integrate în diverse construcții, sau pavaj original antic, chiar dacă restaurat, pe care se mai poate încă circula.

    N-am reușit să văd niciodată termele lui Caracalla, dar cel mai mare of îl am vizavi de Via Appia Antica, la care visez de vreo 20 de ani, de cînd am văzut niște fotografii în care cîteva mașini circulau pe anticul pavaj, printre mausolee și monumente, și unde încă nu am ajuns. Într-un acces de naivitate, acu 2 ani am și încercat să ajung cu mașina pe acolo, bazîndu-mă pe pozele din anii 60, fără să-mi dau seama la timp că vremurile s-au schimbat și astăzi nu mai există acces auto. Deși după aia am aflat că se circulă pe anumite porțiuni, dar nu găsisem eu intrarea, însă pavajul original, din pozele vechi, fie nu mai există, fie, pe unde există, nu se poate circula pe el (din cîte am reușit să aflu).

    msndAUTOR REVIEW
    [14.09.17 17:39:08]
    »

    @abancor:

    Chestia cu „uitat de lume” a încercat să fie numai o figură de stil. Ideea este că locul pare a fi destul de utilizat, deși aspectul său nu arată așa.

    Mi-ar fi plăcut și mie un asemenea album. Am mai văzut așa ceva despre Atena. Din păcate, la Roma nu mi-a sărit în ochi.

    Trebuie să recunosc că Bazilica San Clemente a fost și pe lista mea. Din nefericire, am renunțat în ultimul moment, pentru că nu prea se lega cu accesul la alte obiective. Acum îmi pare rău.

    Și la Via Appia Antica am renunțat rapid pentru că, ne având mașină, și depinzând de transportul în comun, am apreciat că acesta ne va consuma prea mult timp. Rămâne poate pe altă dată.

    Până atunci, o seară excelentă.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    mishu
    [25.09.17 12:33:37]
    »

    @msnd: Minunat, era cat pe ce sa scap articolul dar uite ca am noroc. Felicitari, votat cu mare placere.

    msndAUTOR REVIEW
    [25.09.17 20:59:39]
    »

    @mishu:

    Sărut mâna. și mulțumesc mult!

    Dacă e nevoie, pot să te anunț înainte de următoare postare—

    O seară excelentă!

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    Dan&Ema, mishu, msnd
    Alte impresii din această RUBRICĂVacanța la Roma:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.96331214904785 sec
    ecranul dvs: 1 x 1