GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Jardin Botanico, Torres de Quart, Torres de Serranos, Palau de la Generalitat, Calle de los Caballeros
![](/images/printer_off_32.png)
Cum cea de-a cincea zi petrecuta in Valencia a fost o zi de luni, si, cum toate muzeele erau inchise, am ales sa petrecem aceasta zi vizitand cartierul Carmen, sau Botanico, cum i se mai spune pentru ca aici se gasesc obiective ce se pot vizita in oricare zi a saptamanii.
Carmen, este un cartier medieval, rau famat, chiar in centrul Valenciei. Este un cartier plin de baruri "tapas" care sunt deschise pana tarziu in noapte, cele mai bine cotate aflandu-se pe strada pietonala Calle de los Caballeros.
Am inceput vizita noastra cu Gradina Botanica, care, dupa parerea mea, este cea mai frumoasa vazuta de mine pana acum. Si spun asta deoarece dupa ce am vazut gradina din Valencia in martie, am vazut-o si pe cea din Paris in mai, si astfel am avut un punct de referinta si de ce nu, de comparatie. In paranteza fiind spus, cea din Paris este inferioara ca si varietate de colectii celei din Valencia.
Gradina Botanica dispune de colectii de plante nu numai din Comunitatea Valenciana, ci din intreaga lume. La intrarea in Gradina Botanica se gaseste Scoala Botanica, ce ocupa jumatatea de sud a terenului. Plantele sunt grupate pe familii carora li se explica originea si evolutia speciilor.
Jumatatea de nord este ocupata de colectii vegetale monografice, unde se pot observa plante medicinale, plante de interes economic, arbori fructiferi, etc.
Exista spatii dedicate vegetatiilor adaptate climei si conditiilor caracteristice cum ar fi zona desertica, cu plante ce cresc pe terenuri aride, pe roci mediteraneene, cu flora adaptata la clima valenciana.
Pe stancile artificiale endemice se pot admira specii amenitate din zonele mediteraneene, plante pe care omul le-a folosit dintotdeauna in viata cotidiana si care acum se afla pe cale de disparitie.
In partea de nord a gradinii se gasesc serele ce adapostesc plante carnivore din lumea intreaga, orhidee, plante tropicale si plamieri. Marea sera tropicala a fost construita in 1861 din sticla si fier si adaposteste vegetatii din zone umede.
Constructia cea mai reprezentativa a Gradinii Botanice este Umbraculo, o structura maiestuasa de fier, refacuta in 1990, ce adaposteste o oaza de vegetatie tropicala.
Inauntru printre palmieri si alte plante exotice se afla si bancute unde am putut savura in liniste o gustare in mijlocul naturii.
Istoria Gradinii Botanice a Universitatii din Valencia incepe cand in 1567 Universitatea creaza o gradina de plante medicinale pentru a fi studiate si pentru a se demostra puterea lor de vindecare. Aceasta gradina simpla a functionat pentru studii pentru mai mult de doua secole, pana ce, in 1802, a fost mutata in Gradina Tramoieres, unde se afla si in prezent. Noua Gradina Botanica a fost atat sala de agricultura si botanica cat si laborator de aclimatizare a plantelor noi, cat si o rezervatie naturala a diferitelor colectii de plante.
Secolul XX a fost o epoca de decadere pentru Gradina Botanica, pana ce s-a aprobat un proiect de restaurare integrala de catre Universitate in 1987. A fost vorba despre un proiect complicat de reconstructie al cladirilor istorice si de recuperare a colectiilor de plante. Proiectul a fost incheiat odata cu inaugurarea, pe 18 mai 2000, a cladirii de cercetare construita pe Calle de Quart.
In prezent, Gradina Botanica a devenit un centru de referinta datorita faptului ca, pe langa faptul ca aduce orasului un spatiu verde unde cetatenii se pot bucura de natura, se dezvolta totodata numeroase cercetari relationate cu lumea vegetala cum ar fi proiectele de conservare ale plantelor.
Totodata dispune de un cabinet didactic care organizeaza vizite informative pentru toate varstele, si un altul, care are o activitate culturala intensa pentru a-i apropia pe cetateni de Gradina Botanica si care ofera expozitii si conferinte.
Site oficial: jardibotanic.org
Program:: nov-feb: 10-18, martie si oct: 10-19, apr si sept: 10-20, mai si august: 10-21
Adresa: Calle de Quart 80,46008, Valencia
Autobuze: 1,2, 5,22,61,62,63,73,79,80,81
Metrou: statia Turia
Pret bilet: 2 euro, copii pana in 7 ani au gratuitate
Odata iesiti din Gradina Botanica, am mers pe jos 5 minute si am ajuns la Torres de Quart
Ce sunt aceste turnuri?
Pana in anul 1865 Valencia a fost o cetate. Primele ziduri ale orasului au fost construite pe vremurile islamice, intre 1021 si 1061. Acestea se intindeau din zona unde este Catedrala si duceau pana la raul Turia. Dupa Razboiul celor doi Peter (la Guerra de los dos Pedros in spaniola) vezi mai multe aici, s-au construit zidurile noi ale orasului al caror perimetru era triplu fata de lungimea zidului musulman. Acest nou zid dispunea de turnuri si 12 porti, ce erau deschise si inchise dupa bataile clopotului din catedrala. Dintre acesteau au ramas doar Torres de Serranos si Torres de Quart.
Torres de Quart au fost construite de catre Pere Bofia intre 1441 si 1460. Arhitectul s-a inspirat pentru aceasta constructie de la Castel Nuovo din Neapole. Numele a fost dat de locatia unde se afla, pe drumul catre satul Quart de Poblet. Din 1626 pana in secolul XVIII turnurile au fost folosite ca si inchisoare de femei. Turnurile au forma cilindrica pe partea cu poarta cat si pe fata, iar pe spate au forma plata. Intre turnuri se gaseste poarta cu o arcada semicirculara, unde odinioara strajuia un inger pazitor. Zidurile inca pastreaza si azi urmele unui atac al lui Napoleon, din timpul Razboiului de Independenta.
Torres de Serranos au fost construite de catre Pere Balaguer intre 1392 si 1398. Fatada exterioara arata impozant si incinta interioara are deschideri mari sub forma unor foisoare. Ele incadreaza una din vechile porti ale incintei care, pana in 1865, urma cursul raului Turia. In secolul XVI pana in anul 1887 turnurile au servit ca inchisoare pentru nobilime si cavaleri.
In cartierul Carmen se mai pot vizita Centro Valenciano de Cultura Mediteranea si Instituto Valenciano de Arte Moderno. Cum am mai spus, lunea sunt inchise si nu le-am putut vizita.
Un alt obiectiv care nu trebuie ratat este Palau de la Generalitat.
Exemplu remarcabil al stilului gotic tarziu, fostul Parlament al Regatului Valenciei- astazi sediul guvernului regional- adapostea adunarea Las Cortes, menita sa acopere impozitul general. Un corp central solid, strapuns de ferestre cu coloane fine (1481) se ridica pe Calle de los Caballeros. Doua aripi au fost adaugate de o parte si de cealalta: cea mai frumoasa, renascentista (1519), se afla in fata unei curti plantate cu portocali, copia sa dateaza din 1952.
De la Palat am pornit pe jos pe Calle de los Caballeros. Inainte de demolarea meterezelor, aceasta artera, jalonata de palat, forma calea principala a orasului vechi. Curti interioare (patios) in stil gotic mai pot fi vazute inca, in spatele portilor grele. Pilastri, muluri, balcoane din fier forjat decoreaza fatadele. Calma si umbrita strada ofera ziua plimbari placute. Noaptea strada este un punct de intalnire inevitabil din cartierul Carmen.
Carmen este un cartier medieval fermecator, un cartier unde istroria se impleteste cu viata activa de noapte, un cartier unde am vazut cea mai multa arta stradala, un cartier plin de viata si culoare.
Trimis de Muffin2009 in 30.06.13 23:48:13
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în SPANIA. A mai fost în/la: Barcelona
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Muffin2009); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.
Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)
@Muffin2009: Nu am vizitat Valencia pana acum, insa nu inteleg de ce spuneti ca este "rau famat" cartierul Carmen Aici, toate zonele de tapas (centrice de obicei, si cu atat mai mult daca sunt medievale si fac parte din centrul istoric) sunt foarte la moda si bine cotate, ca sa zic asa... M-am uitat de curiozitate pe net si... faima are, intr-adevar, insa una cat se poate de buna. Faptul ca e plin de baruri de tapas si copas (astea ultime insemnand de noapte) nu ii stirbeste din prestanta, dimpotriva, il face si mai turistic, si mai... typically Spanish, cum se mandresc spaniolii
O vara frumoasa!
@alinaro: Pentruca este cunoscut ca si cartierul unde in trecut locuiau doar gitanos.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Oct.2024 In sfarsit, Valencia — scris în 31.10.24 de valentinag din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2024 Valencia, un oras ce merita vazut! — scris în 28.08.24 de Marius N. din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ
- Jun.2021 Valencia, o bijuterie turistică dar, mai ales, un paradis pentru familiile cu copii — scris în 12.12.21 de Aurici din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Jun.2021 În Spania, după șocul pandemic — scris în 11.10.21 de Aurici din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Nov.2018 Valencia - un oraș superb — scris în 18.11.18 de Crysstyna36* din GALAţI - RECOMANDĂ
- May.2018 Valencia orasul in care as vrea sa locuiesc (2) — scris în 05.06.18 de mariana07 din BRăILA - RECOMANDĂ
- May.2018 Valencia orasul in care as vrea sa locuiesc — scris în 03.06.18 de mariana07 din BRăILA - RECOMANDĂ