ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 10.01.2011
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 04.03.08
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
DEC-2010
DURATA: 12 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Catedrala din Valencia

Ilustrație video-muzicală
Jesse Cook - All That Remains
TIPĂREȘTE

Constructia acestei catedrale, aflata in Placa Almoina-Virgen-Reina, a inceput in secolul XIII, de catre episcopul de Xativa, fiind terminata doua secole mai tarziu. Catedrala "Sfanta Maria" este un edificiu in stil gotic, desi unele parti au fost adaugate in epocile ulterioare. Cele trei portaluri sunt in stil romanic, gotic si, respectiv, baroc. Capela principala, Capilla Mayor, este in stilul baroc, in timp ce alte doua capele laterale au fost construite in stilul neoclasic. Turnul cu clopot, de forma octogonala, numit Micalet sau Miguelete, este simbolul orasului.

La intrarea in catedrala am primit un mic aparat in care erau inregistrate explicatiile ghidului, pentru fiecare obiectiv din interior. Fiecare obiectiv (capelele, muzeul, etc) are atribuit un numar; in momentul in care vizitatorul apasa numarul respectiv pe dispozitivul primit, aude in casca explicatiile corespunzatoare.

Cea mai pretioasa relicva a Catedralei este o cupa de agat, despre care se spune ca ar fi potirul Sfantului Graal. Începând din 14 iulie 1506, acesta se afla în posesia canonicilor Catedralei. De atunci, este scos afara din capela doar de doua ori pe an: în Joia Sfânta din timpul pascal si în Sarbatoarea Sfântului Potir, din ultima zi de joi a lunii octombrie, când este purtat în procesiune solemna la altarul principal al Catedralei, unde Arhiepiscopul de Valencia, celebreaza Sfânta Liturghie în prezenta acestei pretioase relicve. Potirul este pazit de prestigioasa "Fratie a Cavalerilor Sfântului Potir", condusa de Contele de Villafranqueza, un var al Regelui Juan Carlos al Spaniei, si de Don Ignacio Carau, comandor al Ordinului Papal Sf. Grigore cel Mare si fost guvernator al provinciei Valencia.

În forma sa actuala, Santo Caliz consta din trei parti: o cupa mica de agat, o cupa rasturnata de onix folosita pentru picior, si o piesa intermediara din aur cu toarte. Cupa de onix este fixata cu patru arcuri de aur, decorate cu 27 de perle de marimea bobului de mazare, doua rubine si doua smaralde. Cupa de agat este relicva originara. Într-un document din anul 1135, "potirul din piatra pretioasa si un vas de asemenea din piatra pretioasa" sunt înca înregistrate ca doua obiecte separate. În acel an, Regele Ramiro al II-lea de Aragon le-a dat bijutierilor sai sarcina de a le uni într-un singur obiect care era mult mai în concordanta cu ideea medievala de potir.

Însa deja într-un document anterior, datând din 1134, cupa de piatra era descrisa ca "potirul în care Cristos, Domnul nostru, a consacrat sângele Sau". Acelasi document declara ca acest potir odinioara "a fost trimis de Sf. Laurentiu în orasul tatalui sau, Huesca".

Alaturi de sala Potirului Sfantului Graal se gaseste Muzeul Catedralei, care cuprinde mai multe sali: capela Borgia, care adaposteste picturi ale lui Goya, o sala in stil renascentist, alta in stil baroc iar o alta, sala tezaurului, te lasa fara rasuflare: acoperit de o caseta de sticla se afla chivotul Valenciei, reprezentand crucificarea lui Cristos. Opera, avand peste 2300 de kg, este lucrata in aur si pietre pretioase, fiind donata de catre locuitorii Valenciei dupa caderea regimului Franco.

De jur imprejurul navei principale se afla o serie de capele, in stil renascentist sau baroc. In spatele navei principale se afla moastele sfantului martir Vincentiu, diacon al Saragozei, torturat si ucis de imparatul Diocletian in secolul IV dupa Cristos.

Altarul principal cuprinde o statuie a Fecioarei Maria din sec. XVIII, iar cele doua panouri adiacente (din secolul XVI) cuprind fiecare, pe exterior, cate 3 scene biblice: panoul din stanga: "Adoratia pastorilor", "Adoratia magilor" si "Invierea Domnului", iar cel din dreapta "Inaltarea", "Aparitia Sf. Duh" si "Adormirea Maicii Domnului". De retinut ca acest altar a fost refacut in secolul XIX in locul celui initial, din argint, topit in 1812 pentru a se face monezi in timpul razboiului impotriva imparatului Napoleon Bonaparte.

Interiorul panourilor de altar cuprinde, de asemenea, scene pictate: in stanga, din viata sfintilor parinti Ioachim si Ana, iar in dreapta Bunavestire, Intrarea lui Iisus in Templu si Fuga in Egipt.

Cupola navei principale este decorata cu fresce in stil renascentist, executate la comanda cardinalului Rodrigo Borgia si a congregatiei valenciene in secolul XV.

Ca si o curiozitate, la Catedrala din Valencia, in fiecare miercuri, de peste 1000 de ani, se tin sedintele unui fel de "Tribunal al apei", in cadrul caruia se rezolva dispute legate de sistemele de irigatii. Deciziile acestui tribunal sunt definitive si este unul dintre putinele autoritati decizionale din afara sistemului judiciar spaniol, recunoscute de Constitutie.


[fb]
---
Trimis de Kyandra in 10.01.11 18:35:15
Validat / Publicat: 10.01.11 19:41:34
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în SPANIA
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 5871 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Kyandra); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P04 Altarul principal
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 6300 PMA (din 9 voturi)

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

webmaster13
[10.01.11 21:10:54]
»

Am atasat aceasta melodie, se poate insa schimba!

KyandraAUTOR REVIEW
[10.01.11 21:34:37]
»

Multumesc!!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Kyandra
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Valencia:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 1.2154359817505 sec
    ecranul dvs: 1 x 1