ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 29.01.2018
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bacau
ÎNSCRIS: 12.09.12
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
SEP-2017
DURATA: 12 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
AFA RECOMANDĂ: Pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și/sau tururi turistice ale Romei / Vaticanului - recomandăm ghidroma.eu
  • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. +39 324 981 3672
  • TIMP CITIRE: 6 MIN

    Sicilia – insula meduzei inaripate (1)

    Ilustrație video-muzicală
    TIPĂREȘTE URM de aici

    Cum poti calatori in Sicilia.

    Dupa ce am citit excelentele rewi-uri ale lui “irinad “ despre Sicilia, mi-am spus ca nu mai are rost sa o iau de la capat cu povestirile. Si asta pentru ca in intreaga noastra vacanta in Sicilia am avut ca punct de plecare, de documentare, spusele “ irineid”, adevarate ghiduri bine documentate si cu o multime de amanunte. Trecand ceva timp (din septembrie pana acum) mi-a venit ideea de a completa ceea ce citisem cu impresiile mele, subiective pe alocuri, cu experientele traite, care cred ca ar putea adauga cate ceva la imaginea pe care si-o poate forma o persoana dornica sa ajunga in Sicilia.

    Poate parerile mele nu vor coincide cu cele ale altor calatori, dar reprezinta modul in care am perceput eu insula a carei simbol este “Trinacria”- ceea ce inseamna “pamant cu trei colturi” denumit asa de vechii greci care au descoperit-o. Simbolul Siciliei este alcatuit din trei elemente care au semnificatii aparte: in centru capul meduzei cu serpi in loc de par si doua aripi deschise, cu scopul de a inspaimanta orice invadatori, imagine imprumutata tot de la greci. De altfel se zice ca Sicilia era sub protectia zeitei Atena care avea pe scut un cap de meduza asemantor. Capul meduzei este inconjurat de trei picioare indoite reprezentand cele trei capuri mari (care ii dau forma triunghiulara) ale insulei –Cap Passero, Cap Peloro si Cap Lilibeo. Apoi, in final trei spice de grau – simbolul fertilitatii Siciliei. Insula datorita pozitiei sale, a fost pe rand gazda pentru fenicieni, greci, arabi, normanzi, spanioli. Toti au lasat urme adanci in cultura, arhitectura, vietile si obiceiurile oamenilor

    Sicilia nu a fost o prioritate in planurile noastre de vacanta, dar fermecati de cele ce ne-au povestit copii nostri, am pus-o usor in capul listei. Stiind ca sunt multe de vazut, si mergand pe principiul ca nu se stie cand mai ajungi pe acolo, am planificat 10 nopti in Sicilia. Asta inseamna cam 12 zile. Am ales o cursa Ryanair din Bucuresti la Palermo si pentru intoarcere o cursa Blue air din Catania. Orarul de zbor ne-a convenit, permitandu-ne sa castigam aproape doua zile pline.

    Si pentru a nu face si desface mereu bagajele, am ales sa stam 4 nopti in Palermo, timp in care ne-am propus sa vedem Cefalu, Monreale si Trapani, 3 in Siracusa-Ortigia rezervandu-ne timp pentru Notto si 3 in Catania unde erau in plan Etna si Taormina. Ca si cazare, alegem de ceva timp apartamente. Din punctul meu de vedere ai unele avantaje pe care nu ti le ofera o camera de hotel- mai mult spatiu (te bucuri de living, bucatarii foarte bine utilate), poate fi mai multa liniste si in general apartamentele de pe booking sunt mai ieftine decat o camera la un hotel bun. Bineinteles ca nu-ti schimba nimeni prosoapele zilnic, si nici nu iti arunca cosul de gunoi, dar atunci cand te intorci seara acasa, poti sta la un pahar de vorba cu prietenii, lejer pe un fotoliu. Am avut experiente (e drept ca la Paris) in care abia incapeau 2 oameni intr-o camera. Asa ca … traiasca apartamentele!

    Am aterizat la Palermo pe un soare stralucitor. Cred ca toti pasagerii care coboara din avion sunt socati de stanca din marginea aeroportului, destul de amenintatoare pentru un astfel de loc. Nu am inchiriat masina (asa cum am facut in Franta) stiind ca circulatia este uneori haotica, un plus de culoare aducandu-l cei care merg pe motociclete si scutere. Am luat un Shuttle bus ce facea legatura dintre aeroport si Stazione Centrale (gara centrala), pe langa care era si apartamentul nostru. Costul biletelor este de aprox. 6 eu /pers, dar trebuie sa se stie ca biletele se cumpara din interiorul aeroportului, de la un birou de informatii. Autocarul are plecari chiar de langa intrarea in aeroport la fiecare jumatate de ora, distanta pana in Palermo fiind de 35 km (aprox 45 min cu opriri pe traseu). Drumul de la aeroport este o buna bucata de timp, pe malul marii, fapt ce iti da din start un sentiment de vacanta.

    In Palermo, primul obiectiv “vizitat” a fost Stazione Centrale – punctul din care urma sa porneasca toate deplasarile noastre in primele 4 zile, inclusiv drumul spre Siracusa. Langa gara este si autogara asa ca, in functie de orar, timp si costuri am ales sa mergem la Cefalu cu trenul, la Monreale cu un bus local, si la Siracusa cu un autocar Interbus. Trenurile si autocarele intre orase circula fara probleme, promt si la termenul specificat. Costurile nu sunt mari – Trenul pana la Cefalu 5.6 eu, (45 minute), autocarul pana la Siracusa 13.50 eu. Pentru Siracusa- am ales un autocar ce pleca de dimineata din Palermo, pentru ca facea doar trei ore si jumatate spre deosebire de tren, unde traseul era mai lung si cu o schimbare in Messina.

    Autostrada spre Siracusa taie insula in diagonala. Timp de trei ore strabati o regiune valurita, arida, uscata, cu palcuri razlete de maslini. Calatoria e usoara- conditiile din autocar si drumul excelent (viaductele dese iti dau senzatia ca plutesti deasupra terenului), lasa loc gandurilor. E multa piatra si nu prea seamana cu granarul Italiei. Din satele cocotate pe varfuri te astepti sa coboare mai degraba o ”carreto siciliano” – caruta viu colorata tipica locului, incarcata cu marfuri si trasa de un cal.

    Daca cineva se ca plange de transportul in comun din Sicilia atunci sigur va avea motive intemeiate referindu-se la transportul local. Si asta pentru ca nu prea se respecta orele afisate. Atentie daca va bazati sa mergeti la aeroport cu un autobuz local. Noi in Catania am asteptat mult si bine autobuzul spe aeroport, unde am ajuns dupa ce toti cei care asteptam in statie ne-am hotarat sa luam un taxi –microbus. Am ajuns repede si bine, soferul fiind deosebit de amabil: ne-a tratat cu bomboane, am vizionat un filmulet despre Sicilia, pe un fond muzical specific – tarantelle.

    Si ca sa epuizez acest subiect, in localitatile pe care le-am vizitat am mers cu pasul, pentru ca am vrut sa ne bucuram de tot ce vedeam. Dar pot sa va spun ca daca vreti sa ajungeti din Siracusa in Ortigia – insula transformata intr-o destinatie de vacanta (desi distantele nu sunt mari), atunci trebuie sa luati “bus elettrici” linia albastra- care circula avand acelasi stil propriu si personal ca tot transportul local. De altfel si pe harta cu orarul afisata cu grija si marinimie se specifica: ”Tutti giorni della setimana ore 7.00 – 22.00 “!

    Daca faci drumuri scurte dus-intors in aceeasi zi, e bine sa cumperi bilete pentru ambele calatorii- nu stii ce gasesti la destinatie si e mai bine sa ai biletul in buzunar. La Cefalu biletele se vindeau la barul din gara – noroc putem spune, daca tinem cont ca la Notto gara era inchisa cu lacatul, nu exista automat de bilete si o multime de turisti s-au plimbat stresati pe peron, dand ocoale garii, ciocanind pe la usi si citind toate afisele. Ceea ce nu stiam era ca, in acest caz, controlorul vindea biletele in tren, dupa ce pleca din gara! Deasemeni trebuie sa fii atent daca trenul tau pleaca de la linia 1 de pe platforma centrala sau de la linia 1de pe platforma de vest (un capat de linie care este de regula dupa cladirea garii si de care afli in ultimul moment).

    Singura data cand am ales autobuze locale a fost cand am mers la Monreale. Aflat in imediata apropiere a orasului Palermo, exista o cursa locala –autobuzul 389 care se ia din Piata Independentei si are capatul in Monreale... Piata Independentei se afla in apropierea Catedralei din Palermo mai precis dincolo de Porta Nuova. In piata, in statiile de autobuz sunt destule persoane care iti propun o excursie privata la Monreale pentru 10 euro. Majoritatea turistilor au mers cu 389.

    Se circula in Sicilia asa cum se circula si pe la noi, cu singura deosebire ca mijloacele de transport, trenuri sau masini, sunt noi (sau arata ca noi), curate si foarte dese.

    Citește și CONTINUAREA aici

    [fb]
    ---
    Trimis de Elissa in 29.01.18 16:06:51
    Validat / Publicat: 29.01.18 17:21:59
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA.

    VIZUALIZĂRI: 5952 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Elissa); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P08 Gara din Palermo
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 24500 PMA (din 25 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    6 ecouri scrise, până acum

    webmasterX
    [29.01.18 17:21:08]
    »

    @Elissa:

    Ca si cazare, alegem de ceva timp apartamente

    Ne-am bucura să putem citi impresiile tale de acolo scrise ca articol (review) nou.

    Procedând astfel, ai avea ocazia ca prin notele şi evaluările proprii să contribui la o medie mai reprezentativă a acestei destinaţii.

    În plus, dacă vreodată vei solicita informaţii aici, pe sait, cei care îţi vor răspunde o vor putea face cât mai adecvat "profilului" tău turistic (funcţie de locurile în care ai fost, unde ţi-a plăcut şi unde nu, din ce motive etc)

    Poţi folosi linkul SCRIE IMPRESII (se deschide într-o fereastră nouă)

    irinad
    [29.01.18 21:15:26]
    »

    @Elissa: Abia ce am ajuns acasă şi m-am aşezat în faţa calculatorului, că văd două articole despre Sicilia şi mă gândeam să scriu şi eu un ecou că acolo am fost şi eu. Cum deschid articolul, ce-mi văd ochii? Mă bucur foarte mult că seria mea de review-uri despre diverse locuri din Sicilia ţi-a plăcut şi te-a călăuzit în vacanţă. Pentru mine, aceasta este cea mai mare mulţumire, atunci când un coleg, o colegă, cineva care a citit ceea ce am scris eu, a apreciat ca fiindu-i util şi, pe deasupra, m-a mai şi menţionat fără reţinere, nu că aş aştepta acest lucru.

    În altă ordine de idei, ai făcut un progam mult mai bun, pe trei-patru zile într-o anumită zonă, mai acoperitor.

    Pe de altă parte, te invit să scrii despre subiecte pe care le-am atins şi eu, fiindcă fiecare are stilul său propriu şi e posibil ca ceea ce eu nu am văzut, să fi văzut tu sau altcineva, important este ca cine citeşte să găsească informaţia completă şi corectă.

    Mulţumesc pentru aducere aminte, pentru faptul că prin articolul tău mi-ai dat ocazia să retrăiesc propria mea vacanţă siciliană!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    ElissaAUTOR REVIEW
    [29.01.18 21:23:14]
    »

    @irinad: mă bucur ca ai citit ce am scris. Chiar mi-au fost de ajutor impresiile tale despre Sicilia. Am sa continui cu ceea ce mi-a plăcut în vacanta mea.

    webmaster13
    [30.01.18 12:25:59]
    »

    Clipul postat se poate sterge/inlocuii!

    ElissaAUTOR REVIEW
    [30.01.18 12:29:54]
    »

    @webmaster13: este extrem de potrivita

    webmaster
    [31.01.18 18:40:29]
    »

    Împreună cu continuările sale, articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    Elissa, irinad
    Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Sicilia:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.047120094299316 sec
    ecranul dvs: 1 x 1