Hai-hui prin Sicilia — Sicilia, la munte si la mare
Intr-o zi, satui de atatea preumblari prin orase siciliene, (spre exemplu, am vizitat orasul Noto, unde n-am stat decat o ora, caci prin centrul urbei nu vedeai decat biserici, una langa alta, trei pe dreapta si trei pe stanga), am hotarat sa iesim din citadin si sa intram in salbaticie. Asadar, am evadat in natura, avand in plan sa urcam pe muntele-vulcan Etna Si spoi sa cautam un mic golf in care sa ne balacim.
Am pornit asadar spre salbaticie, lasandu-ne condusi de "Waze"-ul pe care l-am instalat pe bordul masinii si care, la acea ora, era cel mai inteligent ghid turistic posibil. Dar conul vulcanului se profila deja pe albastrul cerului, mereu in fata noastra, asa ca directia o cunosteam si fara ghid montan. Dar, la un moment dat, bunul nostru ghid electronic Waze, ne indica o sosea ce incepe sa urce in serpentine. Wow! Drumul spre vulcan era foarte aglomerat, mult asemnator cu soseaua ce te aburca vinerea dupa masa spre Sinaia. Dar, eram intr-un weekend insorit si e posibil ca multi localnici sa aiba aceeasi idee ca si noi, de a servi masa la complexul culinar de la poalele vulcanului sau chiar de a face o escapada pe una din pantele vulcanului Etna sau a craterelor sale secundare.
Vulcanul Etna e cel mai inalt si activ vulcan din Europa, se afla situat in apropiere de Messina si Catania, si are o inaltime de 3357 m. E vizibil de departe, in zilele senine poate fi vazut si din Palermo si din toata partea vestica a insulei, fiind cel mai inalt si cel mai activ vulcan din Europa. Etna erupe la fiecare 3 luni, (aproximativ) sunt eruptii minore, ultima eruptia mai serioasa, a fost in luna februarie a acestui an, iar la fiecare 150 de ani (tot aproximativ), are loc o eruptie majora, catastrofala, ce "parjoleste totul" de pe o suprafata de peste 1200 km2. In ciuda acestui fapt, imprejurimile vulcanului sunt dens populate, datorita solului deosebit de fertil pentru cultivarea maslinilor, a vitei de vie si a pomilor fructiferi.
Turismul este foarte dezvoltat in zona, vulcanul Etna are 400 de cratere secundare, mai putin inalte, ce pot fi escaladate cu moto-scutere sau pe jos. Iarna, pantele craterelor devin excelente partii de ski. Exista si un teleferic ce ajunge pana la 2600 m. Din anul 1961, regiunea a fost declarata "parc national".
Am urcat si noi pe pantele unuia dintre craterele secundare, (San Silvestri) pana la altitudinea de aprox. 2000 m, loc de unde puteai admira cerul azuriu si marea albastra, in departare si, mai aproape, megaparcarea si terasa de la poalele complexului montan.
Urcarea (dar mai ales coborarea) pe versantul unui dintre craterele San Silvestri n-a fost prea usoara, chiar daca exista pana sus, o carare larga, din cauza multimii de pietre si pietricele ce iti alunecau pe sub talpi. Dar, am ajuns si noi, intr-un sfarsit, pe un mic platou de unde puteam admira, in zare, conul principal al vulcanului, unde poti urca doar cu ghid, aprobare si bine echipat si cateva conuri si cratere secundare superbe, mai mici. In departare, marea cea albastra, ne facea cu ochiul, caci aveam de gand sa ajungem si acolo, dupa ascensiunea montana, pentru o scurta balaceala. E un loc grozav aici pe acest platou multicolor, loc ce compenseaza tot efortul ascensiunii iar culorile craterelor ce te inconjoara, (galben, maro si caramiziu) sunt si ele de admirat si fotografiat. Aici, la 2000 m, scade concentratia de oxigen cu aprox 20%, ceea ce ingreuneaza si mai mult ascensiunea.
Coboram dupa un timp, dupa ce ne-am saturat de minunata panorama din jurul nostru si ajungem la restaurantul de la poalele rezervatiei, plin de turisti infometati, insetati si veseli si in mega-parcarea (cu plata) unde ne-am lasat masina, cand, un grup de "jeep"-uri, tocmai o porneste spre inaltimi. La intoarcere, la coborare, alegem o alta cale, continuam drumul tot pe soseaua cu multe serpentine ce ne-a adus pana aici si ajungem mult mai repede in vale, la nivelul marii.
Balaceala
E bine de stiut ca de la Siracusa si pana la Catania, soseaua principala trece, in multe locuri, pe langa tarm, ceea ce te indeamna sa te abati intr-unul din numeroasele golfulete ale insulei, pentru plaja sau balaceala. Unele plaje, nu foarte mari, sunt amenajate si esti nevoit sa platesti o taxa, altele, sunt plaje libere, neamenajate si salbatice, ce le poti dibui din satealit si unde poti ajunge usor daca faci o plimbare pe internet cu alt ghid grozav, numit "Google maps". Asadar, noi am ales un astfel de golf, foarte fotogenic, unde eram doar noi si marea. Golful se numeste "Spiaggia La Tonnara". Apa era calda, ne-am balacit, am intrat si intr-o grota mica de pe tarm. In apa sarata a golfului se varsa si un izvor cu apa dulce ce spala "non-stop", niste pietre acoperite cu un fel de muschi de culoare verde. Nu m-am putit abtine, fara sa fotografiez acel loc, mai ales ca acasa, in "litoteca" mea, de mult n-am mai adus nici o piatra frumoasa, culeasa de pe malul Medieranei sau al altei mari. Piatra cu care pot sa ma mandresc cand ma intorc acasa, un an intreg (si sa le "rup gura" invidiosilor).
La un moment dat pe mica plaja a golfului, apare un tanar italian, foarte simpatic. Facem cunostiinta. Imi povesteste cum ca, acele cladiri ce se vad pe o creasta a golfului, au fost odata, o intreprindere prospera, apoi ea a fost abandonata. Golful a devenit groapa de gunoi a localitatilor din jur. Camioane nenumarate, deversau aici toate mizeriile posibile. Dar au intervenit ecologistii si au pus bariere. Acum, fiecare localnic, poate sa foloseasca pentru agrement, gratis, avantajele acestui golf.
Ne-am balacit in apa pana cand ne-a razbit foamea. Spre seara, ne-am intors din nou la civilizatie, cu niste amintiri de neuitat. Langa straduta noastra din Siracusa, baiatul de la "alimentara de cartier", ne-a intampinat cu un "Ciao ragazzi! " ghicindu-ne gandurile. Asadat, ne-a invitat la masa promitand-ne o "belissima pizza grande" si multa "Bira Moretti", ca sa ne puna pe picioare, pentru excursiile zilei urmatoare, cand aveam sa vizitam cel mai frumos oras din Sicilia, Taormina.
In incheiere, n-am ce sa va zic, caci "city-breack"-ul continua, mai avem de vizitat inca cateva obiective turistice siciliene. Asadar, nu va zic decat un: "Arrivederci! A domani""
- Utilizatoriii LOGAȚI văd o versiune cu mai puține reclame
Trimis de dorgo in 30.11.25 12:28:18
- Alte destinații turistice prin care a fost: prin cateva tari din Europa dar mai ales prin tara
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dorgo); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.

@webmaster13: Multumesc mult pentru ilustratia muzicala! Da, sunt cateva imagini interesante ce m-au incantat nespus, imagini facute in fuga de pe marginea acelui mic platou de langa un crater secundar al intinsului areal al vulcanului Etna. In "city-breack-uri", in general, nu prea ai timp de poze sau de clipuri, esti mereu contra timp, vrei sa treci prin cat mai multe locuri in cat mai putin timp. Esti intr-o fuga permanenta. Uneori, e obositor. Dar, chiar si asa, unele peisaje sau senzatii iti raman infipte pentru totdeauna in memorie si te indeamna mereu ca sa revii si sa le admiri in tihna. Ca sa vizitezi intreaga Sicilie, cu toate atractiile ei, ai nevoie de mult timp. Spre exemplu, in golful unde am facut baie, langa izvorul cu apa dulce, am gasit o piatra interesanta, cu o cruciulita incrustata pe ea. Sa fie un simbol divin? Se putea face din ea un pandativ, dar noi am zis ca-i facem doar o poza si-o trimitem inapoi, acasa, o restituim marii, salasului ei permanent. Actiune care cred ca ne va aduce noroc in viitor. Pun si poza cu piatra si cruciulita (poza nr.21).
- Sep.2025 Hai-hui prin Sicilia — scris în 27.11.25 de dorgo din TâRGU MUREș - RECOMANDĂ
- Apr.2023 Fermecătoarea tristeţe a unui sat sicilian — scris în 11.04.24 de Marius 72 din MEDIAş [SB] - RECOMANDĂ
- Apr.2023 Ziua frumuseţilor vizuale — scris în 28.03.24 de Marius 72 din MEDIAş [SB] - RECOMANDĂ
- Apr.2023 Pe cărările Siciliei — scris în 22.03.24 de Marius 72 din MEDIAş [SB] - RECOMANDĂ
- Apr.2023 Sicilia - o destinaţie superbă din mai multe motive — scris în 10.05.23 de Marius 72 din MEDIAş [SB] - RECOMANDĂ
- Oct.2022 În vizită la palat! Palazzo Castellucci din Noto, Sicilia — scris în 11.11.22 de maryka din GHIMBAV [BV] - RECOMANDĂ
- Oct.2022 Vacanță în Sicilia! — scris în 01.11.22 de maryka din GHIMBAV [BV] - RECOMANDĂ

Rog așteptați...