GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Se zice ca portughezii sunt nationalisti, isi iubesc tara cu ardoare si o considera cea mai frumoasa de pe glob. Sincer, dupa 2 saptamani de calatorit prin Portugalia, le-am inteles nationalismul si am numai cuvinte de lauda si despre locuri si despre mancare si mai ales despre oameni, care sunt calzi, primitori si extrem de prietenosi.
Am ales ca luna noastra de miere sa o petrecem in Portugalia, on-the-way cum s-ar zice, vizitand cat de mult se putea, asa ca am preferat sa luam avionul pana la Lisabona iar de acolo sa inchiriem o masina cu care sa ne deplasam. Circuitul ni l-am facut singuri, studiind pe internet si facand rezervari pt cazare pe booking.
Noi am inceput cu Lisabona, si fiindca pozeele spun o mie de cuvinte, m-am gandit sa pun cateva link-uri pt demonstratie: click aici unde am stat 2 zile la un hotel chiar langa parcul lor central Eduard VII care era cam la 20 min de mers pe jos pana in centrul istoric.
In Lisabona sunt multe de vazut, daca nu stati decat 1 zi sau 2 puteti cumpara un bilete la bus-ul turistic care face tur-ul orasului, fiindca asa veti vedea principalele obiective. Neaparat de luat la picior: cartierul Bairro cu strazile lui pietonale si micile restaurante in aer liber, Alfama- cartierul vechi a carui denumire vine de la Al-Hamma=apa calda in araba, mostenire de la cuceritorii mauri, turnul Belem odinioara construit in scop de aparare, transformat apoi in inchisoare iar azi un adevarat muzeu, catedrala, marea manastire Jeronimos, cu arhitectura sa dantelata si unica in acelasi timp, castelul San Jorge la care trebuie sa faci un adevarat tur de forta sa ajungi, accesul putandu-se face doar pe jos, urcand un deal care pare interminabil, Ocenarium-ul si Muzeul maritim. De neratat, luat pranzul sau cina intr-unul din restaurantele stradale, unde se canta Fado.
Din Lisabona am inchiriat o masina si am mers spre Obidos, click aici probabil cel mai bine pastrat orasel medieval al Portugaliei, unde se viziteaza castelul, cele 4 bisericute, dar atractia principala o reprezinta magazinele de artizanat, suveniruri si cele de vinuri si Ginginha, un lichior de cirese, racoritor. Am plecat apoi spre Nazare, un mic oras pescaresc pe tarmul Altanticului, unde am mancat fructe de mare si am zabovit putin pe plaja goala la ora aia. Apoi spre Alcobaca, unde singura atractie este marea catedrala gotica din sec. 12 cea mai mare din Portugalia, unde sunt mormintele lui Don Pedro si Ines de Castro. Am mers apoi spre Batalha, un mic orasel care este dominat de Manastirea Santa Maria de Victoria, o constructie gigant, fondata de regele JoaoI in cinstea bataliei de la Aljubarnofe, care adaposteste si ea morminte regale. Ziua am incheiat-o la Fatima, pamant sfant si loc de pelerinaj, aprinzand lumanari si rugandu-ne piosi, ca niste adevarati crestini.
Cazare am luat pt 1 noapte in Leiria, iar a 2-a zi am plecat catre Coimbra. Orasul este impartit in doua parti: cea de sus, unde altadata locuia nobilimea si orasul de jos unde locuiau mestesugarii si oamenii de rand. Orasul are 2 catedrale, multe biserici, dar toate sunt umbrite de faimoasa Universitate, grandioasa, pe culoarele careia se asculta Fado si a carei curte interioara Patio da Escolas, noi am gasit-o plina numai de turisti, fara studenti. pe malul stang este Ordinul Santa Clara, care adaposteste mormantul reginei Isabela de Aragon. Din Coimbra am plecat spre Aveiro, unde ghidul meu mentiona canale ca ale Venetiei cu niste ambarcatiuni specifice. Spre dezamagirea noastra, am gasit un singur canal navigabil cu o singura ambarcatiune, asa ca ne-am indreptat pe autostrada catre Porto, unde am ramas 3 nopti, intr-un castel de la inceputul sec. 19 complet renovat. Porto ne-a placut mai mult decat Lisabona, am mers intr-o excursie cu un vaporas pe raul Douro, am luat bus-ul turistic care ne-a plimbat prin tot orasul si am incheiat cu o vizita la cramele de pe malul stang. De neratat in Porto: Praca da Liberdade, Palacio del Bolsa, Basilica San Francisco, Catedrala, Cartierul Ribeira, Casa del Musica.
Ne-am hotarat ad-hocsa facem un tur de 1 zi in regiunea de nord-est a Portugaliei, Minho, cunoscuta pentru Vinho Verde, un vin alb din struguri neajunsi la maturitate, dar parfumat, putin acidulat, care se consuma la 8 grade si se serveste de preferinta cu peste sau fructe de mare. asa ca am luat-o frumusel spre nord si am vizitat Braga, un oras cu o mare densitate de cladiri religioase, cu o catedrala impunatoare, cea mai veche din Portugalia, Barcelos si Guimares cu castelul sau stravechi si cu Palatul Ducal.
Ne-am intors seara la Porto, iar in urmatoarea dimineata am plecat catre centrul tarii. Prima oprire a fost Amarante, apoi Vila real si Lamego, poate unul din cele mai frumoase orase ale Portugaliei. A urmat apoi Viseu, veche asezare celtica, ocupata apoi de romani, cu cadredrala din sec. 13. Cred ca Viseu este un oras foarte frumos de vizitat in oricare zi din saptamana mai putin duminica, cand totul este inchis si este pustiu... Noi ne-am cazat intr-un satuc din apropiere, care are un ditamai hotel de 4 stele cu toate conditiile si dotarile, inclusiv o minunata piscina...
In dimineata urmatoare am plecat catre Nelas, un mic orasel in calea muntilor, dupa care am traversat lantul Serra Estrela, cel mai inalt din Portugalia (aprox 1800 m) unde noi am prins o vreme infioratoare, cu vizibilitate aproape zero, negura ploi in averse si frig de 3 grade. Ghinionul nostru!!!
Dincolo de munti trebuia sa poposim in Castelo Branco, unul din cele mai mari orase ale tarii, dar am ales sa nu oprim din cauza ploii in averse, asa ca am mers in Castelo de Vide, un mic orasel aproape de granita cu Spania, cu un vechi castel si un superb cartier evreiesc cu case albe. De mancat am mancat in Portoallegre, fara sa zabovim, iar apoi ne-am indreptat spre Evora unde a ramas 2 zile.
Evora este un adevarat muzeu in aer liber, obiectivele turistice se succed unul cate unul: Catedrala, Biserica San Francisco cu o capela alcatuita din oasele calugarilor, sinistra dar extrem de vizitata, Biserica Santa Graca, catolica se pare dar cu o arhitectura atat de ciudata incat am ramas multa vreme pe langa ea, cu un adevarat fior intre umeri de parca as fi vizitat un templu pagan. Piata Giraldo din centrul orasului cu vestitele restaurante alentejane, specializate in mancaruri locale si cu vinuri parfumate.
Din Evora noi am ales sa facem o excursie la Estremoz, oras medieval unde peste tot au ramas vestigii care o slavesc pe Isabela de Aragon, una dintre cele mai iubite regine a Portugaliei si la Elvas, langa granita cu Spania, cu al sau apeduct gigantic si perfect functional.
Plecand din Evora, ne-am indreptat spre sud, catre Algarve, click aici trecand prin Beja si mergand apoi pe un drum de tara catre vechea capitala a provinciei Algarve, Silves.
Silves ne-a placut la nebunie, cu al sau casel maur din caramida rosie si casele in albe stil arab, scaldate in lumina soarelui si umbrite de palmieri si portocali.
Ne-am cazat in Portimao, pe Praia da Rocha, unde am ramas 2 nopti.
Plaja nu prea am facut fiind inca destul de frig in mai, iar apa fiind oricum rece ca geata asa ca am ales sa facem excursii la Cabo de Sao Vincente, cel mai sud-vestic punct al Europe, locul unde Mediterana intalneste Atlanticul.
Am fost surprinsa sa vad acolo nugustori care vindeau tot felul de produse din lana dar m-am dumirit repede de ce, curentii de aer sunt atat de puternici acolo incat fara o imbracaminte adecvata, pur si simplu mori de frig.
La intoarcere, spre camera noastra din Portimao, ne-am oprit in Portul din Lagos de unde am inchiriat o barcuta si am mers sa vedem grotele. Spectaculoasele, marile si variatele grote din Lagos.
In a 12-a zi a circuitului nostru, intorcandu-ne spre Lisabona, am vizitat Cascais cu stancile lui grandioase, cu Boca do Inferno, unde intr-adevar apele oceanului fac un zgomot infernal cand se loveste de stanci si Sintra, Castelul maur si Palatul regal, incheindu-ne calatoria vizitand gradinile minunate ale Quintei de la Regaliera, care a fost deschis publicului de curand.
Cam asta despre calatoria noastra, sper sa va fie de folos si sa va inspire in vacantele voastre!
P.S. am incercat sa adaug la poze cat de multe explicatii am putut, intr-o incercare de a exemplifica cat mai bine cu putinta locurile.
Trimis de danutza in 16.04.10 13:44:42
- A fost prima sa vizită/vacanță în PORTUGALIA
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (danutza); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@danutza, am editat toate trimiterile catre fotografiile tale, dar te rugam sa iti faci timp pentru a selecta cateva foto care sa le atasezi acestui review.
Superb ghid de vacanta. Felicitari, te asteptam si cu alte impresii la fel de valoaroase prin multitudinea de informatii care ne-ai pus-o la dispozitie.
sper sa placa aceasta melodie pe care m-am gandit sa o atasez acestor impresi, daca nu, se poate schimba!
Buna,
Anul asta implinim 15 ani de casnicie, ma tot bate gindul la Portugalia.
Ce imi poti spune de preturi? Stiu ca nu e ieftina, dar ma intreb la ce sa ma astept?
Crina, depinde ce va doriti.
Daca va doriti o excursie, sfatul meu este sa va rezervati cazarea de pe net si nu prin agentii.
Si depinde si cand doriti sa mergeti, in sezon e mai scump chiar si in orase, nu numai la mare/ocean.
In Lisabona, daca nu aveti pretentia sa stati in centru, gasiti hotel si mai la periferie, important este sa cautati in zona cu metro, fiindca metroul nu deserveste tot orasul.
Iar daca doriti sa inchiriati masina, inchiriati de la aeroport si nu de la hotel, unde intotdeauna e mai scump.
Taxele de autostrada sunt mari, pentru noi a fost o cheltuiala aproape neprevazuta, ceva de genul, cam pt 300 km am platit 19 EUR, plus taxele de pod care sunt separate. Si benzina e mai scumpa ca la noi.
Mancarea e ok si ca pret si ca calitate, noi am mancat in multe locuri, si in restaurante lux si in diverse locuri pe unde ne-a prins foamea si pranzul, dar intotdeauna a fost ok.
Cand faceti rezervari la hotel trebuie sa tineti cont si de parcare, putine hoteluri au parcarea inclusa, de obicei se plateste separat, in unele locuri (Lisabona, Porto, Coimbra) este chiar 17-18 Eur/zi, deci grija mare cand alegeti hotelul.
Pe noi, 12 zile/2 persoane, ne-a costat totul cam 1000 EUR-fara avion. Avionul inca 300 EUR. Cu rezervari facute din februarie pt mai.Prin agentie, aproape acelasi circuit-minus cateva locuri, ne-ar fi costat 1900 eur-tot fara avion.
Daca mai ai intrebari, incerc sa-ti raspund cu mare placere!
Foarte utila si interesanta relatarea ta !
Noi ne pregatim sa plecam la sfarsitul verii in sudul Portugaliei, cam aceeasi formula. Ce ma nedumereste: am citit pe un site ca circulatia auto e de groaza in Portugalia si as vrea sa stiu tie ce impresie ti-a lasat?
Pentru henriette25:
Intr-adevar, traficul auto in orase este cumplit, nu atat datorita aglomeratiei, cat mai ales a strazilor inguste si intortocheate si a sensurilor unice (iti trebuie neaparat un GPS); in afara oraselor, pe autostrada este de vis, am ramas profund impresionat de infrastructura rutiera (atentie la taxele de autostrada destul de mari: de ex Lisabona - Porto aprox 300km, cam 20 eur)
Daca vrei sa inchiriezi masina, opteaza pentru varianta on line, recomand Europcar.
Vacanta placuta!!!!
Henriette, imi pare rau ca am vazut atat de tarziu postarea ta, sper ca nu-mi prea tarziu raspunsul!
Traficul in orase este intr-adevar mare, nu este o filozofie sa stai de exp. in Lisabona, Porto sau chiar in Algarve si sa te deplasezi cu masina in orase.
Dar autostrazile si drumurile nationale si chiar si cele locale sunt super, per ansamblu infrastructura la ei e foarte buna, sunt cu mult inaintea noastra.
Inteleg ca vreti sa mergeti in sud, daca alegeti un circuit, oricum va trebuie masina sa va deplasati. Exact cum zicea Daniel, taxele de autostrada sunt mari, dar o foarte buna alternativa sunt drumurile nationale, nu ajungi la fel de repede la destinatie, dar vezi mai multe locuri.
vacanta placuta!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Nov.2019 Si am trecut raul Lima — Centrul istoric Ponte de Lima — scris în 11.05.22 de ile57b din ŢăNDăREI [IL] - RECOMANDĂ
- Nov.2019 Pe inserat in Ponte de Lima — scris în 11.05.22 de ile57b din ŢăNDăREI [IL] - RECOMANDĂ
- Aug.2019 Olá Portugal! — scris în 18.10.19 de Mika din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Mar.2018 Portugalia dincolo de harta si un pic de Spanie — scris în 29.03.18 de clotilda din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Dec.2015 Lisabona - Sintra - Estoril - Obidos — scris în 07.12.15 de lorenzolamas din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2015 Uimitoarea Portugalie — scris în 03.11.15 de marijuan din TIMIșOARA - RECOMANDĂ
- Oct.2015 Un mare OK pentru Portugalia — scris în 25.10.15 de Gina D din GALAţI - RECOMANDĂ