GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Portugalia, tara de la capatul Europei continentale, surprinde prin diversitate, prin orasele pitoresti in care trecutul si prezentul se imbina armonios, prin oamenii deosebit de prietenosi si frumosi, prin muzica traditionala (fado) ce parca povesteste istoria de sute de ani a acestor locuri.
Excursia a fost de 8 zile cu 7 nopti cu servicii de mic dejun si cina, autocar pe toata perioada sejurului, ghid local, insotitor de grup roman si transportul cu avionul. Pretul, fara excursiile optionale si fara taxe de aeroport, a fost de aproximativ 600 de euro. Zborul direct, cu compania portugheza, a durat aproximativ 4ore. De la aeroport ne-a preluat ghidul local si prima oprire in Lisabona a fost pe Avenida da Liberdade pentru a face cunostinta cu orasul ce parca se lasa imbratisat de raul Tejo. Am continuat prin a cunoaste alte locuri si alti oameni ce au facut istorie: Piata Marques de Pombal (un nume ce l-am auzit mereu in zilele ce au urmat) Piata Restauradores, Piata Rossio…
Dupa o privire de ansamblu asupra cartierelor Lisabonei, ne-am indreptat spre unul dintre cele mai pitoresti locuri:cartierul Belem, un loc legat de descoperirile maritime portugheze, cu Turnul Belem si monumentul modern dedicat descopririlor maritime si nu in ultimul rand minunata Biserica Dos Jeronimos-bijuterie a artei manueline. Am continuat cu o scurta plimbare pe stradutele inguste din cartierul Alfama unde se pregatea o sarbatoare locala. Si pentru ca urma o sarbatoare si noi eram oaspeti am fost invitati la o degustare de vin Porto (intr-un mic magazin cu produse locale) pentru a ne deschide apetitul pentru cina ce urma.
Primele 3 nopti am fost cazati in Lisabona, hotel Neya. Cazare foarte buna, un hotel nou, modern cu posibilitatea de a te deplasa cu usurinta spre central orasului.
A 2 zi, dupa micul dejun savuros, am plecat spre a cunoaste noi locuri. Prima oprire Sintra cu Palatul National, construit in secolele XIV-XV. Palatul este un exemplu de arhitectura portugheza, cu sali deosebit de frumoase: Sala Lebedelor (peretii sunt placati cu placi de azulejos, iar tavanul este pictat cu frumoase lebede), Sala Cotofenelor (aluzie la barfa ce exista in palat), Sala Cerbilor. Palatul este deosebit, dar am ramas cu regretul ca nu am vizitat si Monserrate (cu palatul si gradinnile superbe).
Dupa o cafea si o scurta plimbare prin Sintra am pornit spre Cabo Da Roca, cel mai vestic punct al Europei continentale. Despre acest loc, poetul portughez Luis Camoes scria:”in acest loc se termina pamantul si incepe marea”. Imaginile sunt superbe, oceanul involburat lupta parca pentru a mai castiga o palma de pamant. Am continuat spre Boca do Inferno pe care am vazut-o din autocar si ne-am oprit pentru un timp in Cascais, o localitate micuta dar pitoresca, unde am gasit si urme ale trecerii unor romani celebri: casa in care a locuit o vreme Mircea Eliade. Drumul spre Lisabona l-am facut prin Estoril, statiune renumita, cu cel mai mare cazinou din Europa, cu plaje frumoase, dar cand esti in circuit nu te poti bucura prea mult de unele obictive. In Lisabona urma sa petrecem seara la un restaurant unde se canta fado. A fost emotionant, muzica fado o traiesti chiar daca nu intelegi cuvintele…
In urmatoarea zi programul era mult mai lejer, cu o excursie de jumatate de zi in Sesimbra si Setubal, apoi liber pt capitala. Cele doua localitati nu ne-au oferit prea mult sau poate noi nu am fost condusi spre locuri interesante. Ne-am plimbat pe plaja din Sesimbra admirand tarmurile inalte si locuintele catarate pe stanci, am absorbit putin din soarele lusitan si am mancat un peste excelent pregatit (la o taverna pe plaja) servit de un conational venit sa-si incerce norocul in tara lui Henric Navigatorul. A urmat o scurta oprire in orasul port Setubal si apoi sa ne imbogatim cunostintele despre modul de producere a placilor de azulejos.
Dupa amiaza a fost rezervata vizitei orasului Lisabona atat cat se putea in timpul ramas. Scurte vizite in oras au mai fost si in zilele anterioare. Am reusit sa vizitam catedrala, ne-am plimbat pe stradutele pitoresti, dar nu cu celebrul tramvai galben si am mancat cele mai bune sardine insotite de un pahar de vino verde. Pentru ultima zi in Lisabona ne ramasese: Oceanariul si parcul, castelul Sao Jorge si poate mici cumparaturi.
Vizita la castelul Sao Jorge, cu meterezele, zidurile si gradinile umbroase a fost un moment de relaxare bine venit. De sus ai o imagine superba asupra orasului. Ne luam ramas bun de la Lisabona.
Urmatoarea zi plecam spre Porto unde urma sa fim cazati alte doua nopti (cazare buna) Inainte de a ajunge in Porto ne-am oprit in Obidos - un oras medieval, cu ziduri fortificate, cu turnuri, dar si cu stradute foarte pitoresti. Aici am baut o bautura locala (un lichior) servit in cescute de ciocolata. Ne-am continuat turul cu vizitarea Manastiri Alcobaca - obiectiv UNESCO - fondata in 1153, cea mai mare (si mai frumoasa - parere personala) biserica din Portugalia. A urmat Manastirea Batalha, deasemenea obiectiv UNESCO, cu Capelele Neterminate. O seara de odihna bine meritata si urma o noua zi.
Drumul ne ducea spre Braga - orasul in care portughezii se roaga. Portughezii spun ca in Lisabona se canta fado, in Porto se munceste, in Braga se roaga, iar in Coimbra studiaza. Si noi am inceput vizita noastra pe dealul unde se afla biserica si sanctuarul lui Isus. Locul este minunat si stilul de constructie a treptelor este unic. Fiecare treapta pare a fi o bisericuta in miniatura si simbolizeaza pasii facuti de Isus pe drumul crucii.
De aici drumul trebuia sa continue spre Ponte de Lima, dar insotitoarea de grup ne-a propus sa mergem la Ghimaraes, fosta capitala cultural europeana. Nu stiu daca a fost bine sau rau, dar Ghimaraes ne-a incanatat. Ne-am plimbat putin prin Piata Santiago, am vizitat castelul si ne-am bucurat si de o masa gustoasa. Si pentru ca eram in zona ne-am abatut si in Barcelos. Orasul este renumit pentru obiectivele turistice dar si pentru legenda cocosului lusitan. Exista doua variante ale legendei, dar pe scurt cocosul a fost cel care a salvat un om acuzat de o fapta pe care nu a savarsit-o.
A 6 a zi a inceput cu un tur al orasului Porto, cu vizitarea catedralei in stil romano-gotic, a bisericii Sf. Francisc si a pietii Stock Exchange si putin timp liber pt. zona Ribeira. Porto merita vazut, dar nu imi doresc sa-l revad. Pe inserat nu prea era confortabil sa te plimbi chiar si pe strazile centrale. Dupa plimbarea prin oras a urmat croaziera pe raul Duro cu vizita la o crama si degustare de vin Porto si apoi spre Coimbra.
Coimbra mi-a plcut foarte mult, dar ghinionul si neglijenta a facut sa mi se termine acumulatorul la camera si …pauza fotografii. Am vizitat Universitatea si Biblioteca Universitara insotiti bineinteles de ghid local. Adevarate “cetati” ale stiintei!
Dupa o noapte de odihna urma sa ajungem la Fatima. Nu stiu daca vremea (era ceata si o atmosfera umeda) a fost de vina sau faptul ca totul a devenit foarte commercial, dar nu a fost asa cum imi inchipuiam. Pot spune ca am fost chiar dezamagita. Urmatoarea si ultima destinatie era Evora, cunoscuta si sub numele de Orasul Roman. Eu asi spune si orasul plutei. (Oricum in Portugalia gasesti articole din pluta in fiecare oras.) Am vizitat Templu Roman, Catedrala Franciscana si ne-am plimbat pe strazile mestesugaresti. Cazarea a fost la hotel Mar d'ar Muralhas, un hotel foarte pitoresc, cu elemente maure in decorul interior si ne simteam ca in “1001 de nopti”.
Ca o idee de final circuitul in Portugalia a fost o reusita!
Trimis de DOINITA in 24.02.15 19:54:22
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în PORTUGALIA.
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (DOINITA); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.
Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)
@DOINITA: Interesant circuit, interesante impresii. An de an am Portugalia în cap de listă și, de fiecare dată alunecă într-un dubios "poate la anul".
E clar că nici anul acesta nu e în cărți, așa că mă mulțumesc cu a citi despre ea și a-mi face sânge rău degeaba.
@Dabator - Va veni si vremea pentru Portugalia. Important sa va doriti sa mergeti si... se va intampla!
Un review scurt, la obiect si folositor. (spre deosebire de altii care scriu mult si prost, cu multe floricele si copy-paste). Felicitari
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Nov.2019 Si am trecut raul Lima — Centrul istoric Ponte de Lima — scris în 11.05.22 de ile57b din ŢăNDăREI [IL] - RECOMANDĂ
- Nov.2019 Pe inserat in Ponte de Lima — scris în 11.05.22 de ile57b din ŢăNDăREI [IL] - RECOMANDĂ
- Aug.2019 Olá Portugal! — scris în 18.10.19 de Mika din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Mar.2018 Portugalia dincolo de harta si un pic de Spanie — scris în 29.03.18 de clotilda din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Dec.2015 Lisabona - Sintra - Estoril - Obidos — scris în 07.12.15 de lorenzolamas din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2015 Uimitoarea Portugalie — scris în 03.11.15 de marijuan din TIMIșOARA - RECOMANDĂ
- Oct.2015 Un mare OK pentru Portugalia — scris în 25.10.15 de Gina D din GALAţI - RECOMANDĂ