ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 20.02.2012
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 15.04.10
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
APR-2008
DURATA: 8 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CAZARE [camere etc]:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Perlele Portugaliei

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Acum vreun an incepusem sa scriu despre excursia facuta in grup in Portugalia. Au fost opt zile, transport cu avionul si cu autocar in interiorul tarii, demi pensiune, cu ghid-insotitor roman si ghid local in orase. Am apucat sa postez doar doua reviewuri: Lisabona in ritm de fado si Miracolul de la Fatima, ambele scrise in decembrie 2010. Timpul a trecut, au fost alte prioritati insa zilele trecute aranjandu-mi fotografiile am gasit foarte multe care merita vazute. Chiar daca amintirile s-au mai estompat asi vrea sa va scriu cateva cuvinte despre ceeace consider eu perlele Portugaliei: Manastirea Batalha si Universitatea din Coimbra. Ultima din ele este amplasata la 120 km. sud de Porto sau 200 hm. nord de Lisabona, intre cele doua “ perle” fiind o distanta de 60-70 km. Merita, mai ales daca sunteti cu masina sa alocati o zi pentru vizitarea lor.

Manastirea Batalha.

Dupa ce am parasit Lisabona indreptandu-ne cu autocarul spre nord si am vizitat Fatima, la cativa kilometri de aceasta am zarit zidurile impunatoare ale manastirii Batalha. Batalha este, cu exceptia complexului de la Fatima, cel mai impresionant lacas religios din Portugalia. Executia sa in stil gotic tarziu combinat cu elemente din stilul manuelin si maur a durat aproape 200 de ani, intre 1385 si 1517. Constructia a fost inceputa de regele Joao I, ca multumire adusa Fecioarei Maria in urma victoriei portughezilor asupra spaniolilor la Aljubarota in 1385, ocazie cu care tara a devenit independenta. Trupele lui Joao I conduse de cavalerul Nuno Alvarez (a carui statuie este ridicata in fata manastirii) erau in inferioritate si numeric si ca dotare fata de cele castiliene dar strategia comandantului si dorinta de libertate a soldatilor le-au asigurat o victorie spectaculoasa. Exteriorul importantului edificiu este impartit in trei parti din care cea centrala este impodobita cu statuile lui Iisus, ale celor doisprezece apostoli, ingeri si arhangheli cat si a unei superbe ferestre gotice asezata deasupra portalului principal. Urmand traditia dominicanilor, manastirea nu are clopotnita. Interiorul este divizat in trei incaperi extrem de inalte sustinute de coloane de marmura si luminate prin vitralii minutios lucrate. Intr-una din aceste nave se afla Capela Fondatorului care contine sarcofagul regelui Ioao I, a sotiei sale Filipa si a fiului Enriche Navigatorul. Acesta este un personaj legendar, mult mai cunoscut decat tatal sau intrucat este primul care a descoperit si cartografiat teritorii noi din Africa unde a fortat crestinarea, a deschis rute comerciale si a inceput comertul cu sclavi.

Un alt fiu al regelui fondator, Don Duarte a construit o rotunda octogonala numita Capela Imperfitas pentru ca nu are cupola. Din rotunda octogonala se desfac sapte capele delimitate de coloane neterminate si care ar fi trebuit sa adaposteasca sarcofagele regilor portughezi dar aici a fost inmormantat numai Duarte, urmatorii regi portughezi gasindu-se in manastirea Ieronimilor despre care am scris in primul review. Aceasta parte a manastirii mi-a adus in memorie scene din “ In numele trandafirului”. Importanta sa istorica, unicitatea constructiei cat si desavarsitele vitralii, creneluri si portaluri, au determinat UNESCO sa introduca manastirea Batalha in patrimonial cultural mondial.

Coimbra

Radacinile Coimbrei coboara in perioada romana sub numele de Aeminium. Asezarea sa intr-o zona fertila pe ambele maluri ale raului Mondega a atras numerosi invadatori printre care triburile germane si vizigote. Timp de trei secole a stat sub stapanire araba dar in 1060 a fost recucerita de crestini devenind capitala tinutului. In sec. XIII incep marile constructii: catedrala veche Se Velha, manastirea Santa Cruz, palatul regal. Inca din Evul Mediu orasul s-a dezvoltat pe doua paliere: cartierul de sus aristrocratic si monahal, Cidade Alta si cel de jos, dens populat si cu o intensa viata comerciala, Cidade Baixa. Coimbra este un oras cunoscut in special pentru ca aici functioneaza una din cele mai vechi universitati din Europa pe care am avut privilegiul de a o vizita. Aceasta este amplasata pe o colina in partea de sus a orasului cu cladiri vechi de sute de ani, stradute inguste si intortochiate la care ajungi urcand treptele unor scari de piatra. Pentru a usura accesul secolul trecut a fost instalat si un funicular care leaga cele doua parti ale orasului. Prima universitate din Portugalia a fost fondata inainte de anul 1300 la Lisabona dar din 1500 regele Joao III a pus la dispozitia universitatii palatul regal din Coimbra. Initial aici s-a studiat teologia, medicina si logica dar pe masura trecerii timpului si in special prin reforma marchizului Pombal, in sec. XVIII au fost introduse stiinte exacte ca aritmetica, geometria si astronomia. Astazi invata aici 20000 de studenti dar din cei 100000 de locuitori ai orasului, 37000, intr-un fel sau altul sunt legati de universitate (profesori, bibliotecari, administratori in campus, medici, restauratori, etc) Sala Patio das Escolas este marturie a 700 de ani de studii. De la inaltimea ei poate fi contemplat orasul de jos. Biblioteca Joanina construita in stil baroc in 1770 este amplasata in cateva sali decorate cu lemn exotic aurit si in a caror rafturi sunt depozitate peste 300000 volume si 5000 de manuscrise. M-a impresionat galeria rectorilor, o sala pe peretii careia sunt expuse zeci de portrete austere in imbracamintea diferitelor epoci, deasemeni sala de examinare cu un plafon superb pictat cat si cea de festivitati. Studentii sunt organizati in grupuri care au semne distinctive, disciplina si o ierarhie bine stabilita. Ei formeaza comunitati adeseori rivale. Si astazi, respectand traditia inca mai poarta pelerine negre iar la absolvire li se inmaneaza ceremonial in Sala dos Capelos un chipiu- boneta cu ciucur. In orasul vechi am mai vizitat catedrala veche construita in sec. XII si avand aspect de fortareata si manastirea Santa Cruz cu un portal foarte laborious lucrat. Coborand treptele stradutei inguste am ajuns in cartierul commercial Baixa unde am vizitat catedrala noua Se Nova placata in interior si exterior cu ajuleos si apoi ne-am oprit in fata unor tarabe cu amintiri.


[fb]
---
Trimis de Michi in 20.02.12 13:28:04
Validat / Publicat: 20.02.12 16:10:53
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în PORTUGALIA
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 2900 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Michi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Fatada manastirii Batalha
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 23600 PMA (din 25 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

iulianic
[20.02.12 19:00:09]
»

@Michi: Foarte frumos review! Foarte frumoase si celelalte review-uri despre Portugalia. Multumim!

Regret ca noi nu am vizitat si Manastirea Batalha. Inteleg ca nu este departe de Fatima, dar daca n-a fost in program, nu ne-au dus.

Din punct de vedere arhitectural, cred ca asezamantul de la Batalha este mai deosebit decat cel de la Fatima. Stiu ca pentru lumea catolica Fatima este de o importanta maxima, dar - estetic vorbind - as pune in fruntea listei Batalha.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
MichiAUTOR REVIEW
[20.02.12 19:35:39]
»

@iulianic: Multumesc pentru apreciere. Fatima are o conotatie mistica, acolo s-a intamplat un miracol dar din punct de vedere arhitectural nu sufera comparatie. Batalha este grandioasa iar stilurile arhitecturale desi diferite: gotic, manuelin si maur superb imbinate fac din aceasta manastire o bijuterie. La constructia ei au participat pe intinderea a aproape 200 de ani multi arhitecti. Primul a impus un sil gotic arhaic, urmatorul gotic flamboiant dar Fondatorul, regele Jaoa I nu a apucat sa vada decat fatada capelei in care a fost inmormantat si o mica parte a manastirii. Urmeaza cativa arhitecti care au impus stilul manuelin. Cu toate acestea Manuel I, al saptelea rege care a finantat manastirea, sisteaza lucrarile indreptandu-si fondurile catre manastirea Jeronimilor din Lisabona. Aceasta a devenit ulterior necropola urmatorilor regi ai Portugaliei. Asa a ramas neterminata Capellas Imperfeitas din manastirea Batalha. Aceasta este o rotonda octogonala din care se separa sapte capele radiale delimitate prin coloane neterminate, intr-una aflandu-se sarcofagul regelui Duarte. Deasupra rotondei nu este nici bolta, nici plafon ci numai cerul albastru.

webmaster13
[21.02.12 08:14:14]
»

Melodia postata se poate sterge/schimba!

Alex_Macedo
[21.02.12 08:21:22]
»

Bine ai revenit, mama Michi!

Chiar aveam un alean dupa review-urile tale.

Tiro o meu chapéu!

MichiAUTOR REVIEW
[21.02.12 09:32:43]
»

@webmaster13: Multumesc WEB. Chiar mi-era dor de un fado dar mi-era jena sa-ti scriu.

MichiAUTOR REVIEW
[21.02.12 09:40:00]
»

@Alex_Macedo: Multumesc Alex, si mie mi-era dor sa scriu review-uri. Din pacate nu am fost cumpatata in 2010 cand am scris peste 80, lasand sacul gol de amintiri. Am scris pe nerasuflate ce vazusem in 20 de ani si nu m-am gandit ca va veni o vreme in care n-am sa mai pot tine ritmul. Cu ajutorul lui Dumnezeu poate mai facem anul asta una-doua excursii si la intoarcere va fi o datorie de onoare sa le postez.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
webmaster13
[21.02.12 10:07:28]
»

Doamna Michi, credeam ca suntem prieteni!!! Cum sa va fie jena?? Chiar va rog la viitoarele impresii daca doriti un gen anume muzical sa nu ezitati sa-mi spuneti!!!

ileanaxperta*
[21.02.12 12:11:18]
»

Bine ati revenit printre noi, draga noastra Michi!! mie chiar mi-a fost dor de randurile dv. frumoase si interesante si atat de bine scrise. Ca si pozele superbe.

Imi doresc atat de mult sa pot face si eu un circuit Portugalia si Spania. Cu toate ca la cate lucruri frumoase am citit si vizualizat deja, parca am fost si eu acolo!!!

Va doresc din inima sa faceti acele excursii si sa ni le impartasiti si noua. Eu, una, abia astept sa le citesc!

Numai bine, cu multa sanatate si vacante de vis oriunde si oricand va doresc, mama Michi!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
florintoma
[22.09.13 18:12:02]
»

Foarte frumoasa prezentarea si poze relevante. Practic intri sau reintri in atmosfera portugheza si ai parte de relaxare virtuala deosebita.

La multe vacante de vis!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Alex_Macedo, florintoma, ileanaxperta*, iulianic, Michi
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Portugalia:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 1.1575191020966 sec
    ecranul dvs: 1 x 1