ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 20.02.2012
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.05.11
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
SEP-2009
DURATA: 1 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

De la Lisabona la Porto

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

In cadrul unui circuit turistic bine organizat, distantele mari nu sunt un motiv de ingrijorare pentru ca se fac opriri programate pentru vizite si relaxare. Pornind de dimineata din Lisabona, pana dupa amiaza cand trebuia sa ajungem in Porto unde aveam si cazarea, am facut doua mari popasuri de suflet: Fatima si Coimbra.

Fatima, aflata la numai 125 km de Lisabona, avea sa-mi spuna o poveste pe care n-o mai auzisem pana atunci si sa-mi arate un loc despre existenta caruia stiam doar vag.

Inceputul este in 13 mai 1917 cand fratii Jacinta - 7 ani si Francisco Marto - 9 ani, impreuna cu Lucia dos Santos - 10 ani, pasteau oile in apropiere de Fatima. Ei au vazut un fulger, apoi o lumina puternica in mijlocul careia a aparut "Doamna din Lumina".

Nu intentionez sa va spun toata povestea pentru ca o gasiti aici crestinortodox.ro/biseric ... tima-67669.html

sau si mai nuantat, chiar aici, pe AFA

vezi impresii.

Multumim Michi pentru sensibilitatea cu care ne-ai spus aceasta poveste de suflet!

Iar daca doriti sa aflati mai multe despre profetia ascunsa, al treilea secret pastrat cu atata strasnicie, accesati ortodox.net/article.php?s ... ie_de_la_Fatima

Aici, la Fatima, pe locul in care s-a aratat Fecioara Maria, se afla unul dintre cele mai importante centre de pelerinaj din Europa. Aici am ajuns si noi in dimineata zilei de 17 septembrie 2009.

Autocarul ne-a lasat undeva in apropiere si de pe o strada linistita, cu multa vegetatie, am intrat intr-un imens spatiu deschis la capatul caruia domina Biserica Fecioarei Maria. Am trecut mai intai pe langa o cladire cu o arhitectura moderna (despre care ni s-a spus ca este sala de conferinte) in fata careia se afla cateva statui reprezentandu-i intre altii pe papa Paul VI, papa Pius XII si papa Ioan Paul II.

In fata noastra se deschidea esplanada care poate primi la evenimentele religioase majore sute de mii de pelerini si care are marcat un culoar de mai bine de 30 de metri pe care credinciosii fac penitenta mergand in genunchi pana la Capela Aparitiilor. Unii folosesc genunchere pentru a se proteja de asprimea postamentului, altii o fac pur si simplu cu genunchii goi. Capela este construita exact pe locul in care a aparut "Doamna din Lumina", iar in momentul in care am ajuns noi, acolo se oficia o slujba.

Biserica Fecioarei de la Fatima cu turnul si statuia Sfintei Maria, domina esplanada si este incadrata de coloane monumentale. In interiorul somptuos, cu vitralii, orga si 15 altare, am descoperit mormintele celor doi copii Francisco si Jacinta Marto care au murit in 1919 si 1920 in timpul unei epidemii, precum si mormantul Luciei dos Santos decedata in anul 2005.

Afara, langa Capela Aparitiilor, intr-un loc special amenajat, se aprind lumanari. Sunt albe, foarte groase si unele deosebit de mari. Fiecare isi alege lumanarile, introduce contravaloarea lor intr-o urna si se aseaza la rand pentru a le aprinde.

Fatima este fara indoiala locul in care ar vrea sa ajunga macar o data in viata toti credinciosii catolici, dar orice om cu suflet sensibil simte ceva deosebit atunci cand calca pe asfaltul esplanadei sau cand intra in impunatoarea Biserica a Fecioarei Maria de la Fatima.

In ritmuri melancolice de fado, gen foarte indragit in Portugalia, am continuat inca vreo ora pana la Coimbra. Am aflat cu aceasta ocazie ca fado-ul are doua variante distincte: stilul Lisabona – mai popular si stilul Coimbra – mai distins.

Coimbra, fosta capitala in sec. XII - XIII, al treilea oras ca importanta din Portugalia, se afla la 190 km de Lisabona. Nu cunosteam nimic din istoria acestui oras si nici nu ma interesa asta atunci. Asteptam sa vad unul dintre cele mai vechi centre universitare din Europa despre care auzisem inca din perioada liceului. Stiam ca este un important centru de cultura care a stiut sa-si respecte, sa-si pastreze si sa-si duca mai departe traditia. Asta urma sa descopar la Coimbra.

Am traversat raul Montego care a impartit orasul inca din evul mediu in doua parti distincte, aristocratia si clerul locuind in orasul de sus, ceilalti in orasul de jos. Am urcat dealul pana in orasul de sus, pentru a vizita mai intai catedrala datand din sec. XII, una dintre cele mai frumoase edificii religioase din Portugalia.

Centrul de studii generale infiintat la Lisabona in 1290 a fost mutat la Coimbra in 1308, iar 30 de ani mai tarziu a fost readus la Lisabona. In anul 1537 regele Ioan III a transferat definitiv universitatea la Coimbra. In piata principala a universitatii am vazut si am fotografiat statuia regelui Ioan III, cel care a facut din Coimbra cel mai important lacas de cultura din Portugalia. Coimbra a fost denumit "Orasul Studentilor" nu numai pentru faptul ca gazduieste cea mai veche universitate din Portugalia, dar si pentru faptul ca aici studiaza tineri din multe alte tari, orasul devenind astfel centru universitar international.

Ceea ce m-a impresionat la acesti tineri a fost tinuta lor eleganta, cu sobre robe negre si disponibilitatea lor a fi fotografiati. Zambesc si se atentioneza reciproc atunci cand turistii doresc sa-i fotografieze. Presupun ca au fost instruiti in acest sens, dar dincolo de orice, mi-au lasat impresia unor tineri seriosi, eleganti si amabili.

Am aflat ca ei organizeaza anual doua festivaluri studentesti: primul marcand inceputul anului universitar, prilej de a-si cunoaste noii colegi (un fel de bal al bobocilor), celalalt care are loc la sfarsitul semestrului al doilea, fiind cea mai mare sarbatoare studenteasca din Europa. Dureaza opt zile in sir, fiecarei facultati (filologie, drept, psihologie, medicina, farmacie, economie, tehnologie si sport) fiindu-i dedicata cate una. Aceste zile sunt o adevarata serbare populara la care participa intreaga comunitate. Pe strazi se organizeaza parade, iar piateta din fata catedralei devine neincapatoare pentru spectacolele care au loc chiar pe scarile edificiului. Studentii diferitelor facultati, in formatii, canta – bineinteles – fado, ritmul atat de caracteristic Portugaliei. Secvente de la aceste manifestari puteti vedea aici

youtube

youtube

Porto, al doilea oras ca marime din Portugalia, situat pe raul Douro, aproape de coasta Oceanului Atlantic, a fost destinatia finala a zilei. Porto este cel care a dat numele tarii si vinului care se produce aici. Cunoscut si ca oras al podurilor, Porto se mandreste cu podul Ludovic I, din otel, cu doua etaje si podul feroviar Maria Pia, realizari ale celebrului Gustave Eiffel cel al carui nume este legat de turnul din Paris.

Un ghid local ne-a asteptat nerabdator sa ne arate ceea ce are orasul mai de pret. Am vizitat catedrala doar exterior, o librarie aflata intr-o cladire deosebit de frumoasa si am facut un tur de oras oprindu-ne la gara - una dintre cele mai interesante din Europa - pentru a admira sala ornamentata cu azuleju. Sunt incredibil de frumoase aranjamentele acestor placi de faianta care redau scene din istoria orasului, batalii, chipuri umane, precum si fragmente din istoria transportului.

In Portugalia, arta azulejos s-a dezvoltat in mai bine de cinci secole ajungand o forma deosebita de arta. Scene istorice, religioase sau doar decoratii geometrice si vegetale sunt vizibile pe zidurile multor palate, biserici, manastiri, cladiri publice sau vechi case particulare din toata zona Lisabona - Porto. Culorile preponderente, traditionale, sunt albastru si alb, mai rar altele.

In anul 1996 centrul istoric al orasului care insumeaza o serie de edificii stravechi deosebite, a fost declarat Patrimoniu Mondial UNESCO.

Pentru ca vinul obtinut in Porto este unul dintre produsele care fac faima Portugaliei, nu se putea sa nu-l savuram la el acasa. Asadar, ne-am incheiat ziua la crama Sandeman degustand doua din renumitele vinuri de Porto. Despre aceasta experienta am scris cate ceva aici


[fb]
---
Trimis de iulianic in 20.02.12 12:27:13
Validat / Publicat: 20.02.12 13:42:32
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 4709 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Fatima - Esplanada si Biserica Fecioarei Maria.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 19100 PMA (din 21 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

iulianicAUTOR REVIEW
[20.02.12 14:12:21]
»

@webmster: Va rog, daca se poate, atasati ca fond sonor "Coimbra" cu Amalia Rodrigues.

http://www.youtube.com/watch?v=Buf4ypbWCpw

Multumesc!

- -

Atasat videoclipul solicitat.

amero
[20.02.12 15:13:15]
»

mi-a placut f. mult rew.

locuri deosebite prezentate frumos, cu multe detalii si acuratete

felicitari

Michi
[20.02.12 21:38:57]
»

Frumos review. Cu doua postari despre Coimbra in aceeasi zi, sunt convinsa ca la vara multi useri in drum spre Porto vor vizita acest oras. Foarte frumoase fadourile interpretate de studenti.

iulianicAUTOR REVIEW
[20.02.12 22:05:45]
»

@Michi: Multumesc! Ma bucur cu atat mai mult cu cat aceste remarci vin din partea ta care ai atatea review-uri frumoase despre Portugalia. Am zambit constatand ca Portugalia si Coimbra sunt astazi in top. Eu m-am simtit extraordinar acolo si aproape ca-mi parea rau ca nu mai am anii studentiei.

Fadourile de adio ale studentilor din anii terminali sunt chiar induiosatoare la Coimbra.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
cryss27
[21.02.12 14:46:40]
»

Super review. L-am citit cu mare interes avand in vedere ca in 2-3 luni vom ajunge si noi pe aceste meleaguri. Poze si detalii despre Cascais si Estoril ai?

iulianicAUTOR REVIEW
[21.02.12 18:18:04]
»

@cryss27: In statiunile Estoril si Cascais am facut doar scurte opriri pentru a ne forma o idee in vederea unor eventuale sejururi viitoare. La nici una dintre acestea nu ne-am apropiat de tarm si nu am atins apa pentru ca ni s-a spus ca este rece. Era pe la mijlocul lui septembrie. De altfel, din autocar, mergand de-a lungul coastei, n-am vazut oameni la plaja. In schimb cerul era brazdat de parapante si chiar am vazut un punct de plecare in aceste aventuri.

Am putine poze si nu mi se par ilustrative, dar le voi atasa unui review pe care-l am in pregatire.

Iti doresc vacanta placuta!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Swan1
[23.02.12 19:59:23]
»

Felicitari, Iulia! Am retrait momente deosebite. Sejurul meu a plecat din Spania, iar la Fatima am ajuns in ziua in care avea loc procesiunea anuala. Cu ocazia aceasta, oameni din lumea intreaga veneau acolo, asistau la slujba, faceau penitentele despre care ai amintit. O mare de oameni umplea piata. Dupa plimbarea statuii Sf Marii insotita de preoti, aceasta a fost asezata din nou pe soclul sau. Aranjamente florale minunate acopereau postamentul. Timp de o ora-doua a avut loc toata festivitatea. Am aprins luminari, din acelea albe si groase, ne-am rugat, am privit emotionati! O amintire de neuitat. La fel ca cea de la Lourdes.

Ai vizitat Parcul Miniatural din Coimbra? Este foarte frumos realizat. Reda intregul oras, e o placere sa regasesti spiritul orasului in constructiile liliputane. Imi plac miniaturile de acest tip. Am admirat in Nice, In Rimini (Italia miniaturala, o frumusete, o redare fidela). Sper ca n-ai ratat!

Multumesc din nou pentru revigorarea amintirilor din aceasta parte a Europei.

Ati vizitat Cazinoul din Estoril, cel mai mare din Europa?

La Sintra ati oprit?

Ti-am creat cadrul pentru reviews-uri proaspete! : -)

iulianicAUTOR REVIEW
[23.02.12 21:30:23]
»

@Swan1: Ai prins un moment deosebit la Fatima si cred ca ar trebui sa povestesti despre asta intr-un review. Noi am fost simpli turisti in trecere. Doar ne-am imaginat cum ar arata esplanada plina de oameni.

La Estoril am oprit in fata Cazinoului, l-am fotografiat si ne-am plimbat prin parc, dar nu am intrat. Poate ca este cel mai mare din Europa, dar pe exterior nu m-a impresionat. Cel de la Constanta este mai frumos in opinia mea.

Prin Sintra am trecut in drum spre Cabo da Roca. Am ramas mai mult timp pe promontoriul din cel mai vestic punct al Europei, iar orasul nu l-am vizitat nici la intoarcere. Stiu ca are si Sintra ce arata si mai stiu ca au ramas destule alte locuri neexplorate. In trei zile ce sa faci mai intai intr-o tara atat de frumoasa ca Portugalia?

Asteptam sa ne scrii impresiile tale de calatorie. Dupa cum se vede, sunt multe goluri de completat!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Swan1
[23.02.12 21:54:32]
»

@iulianic:

Am vizitat cazinoul prima oara cind am mers in Portugalia. In urmatoarele calatorii spre Portugalia n-am revenit la el. E mult prea mare. Am vizitat unul cap-coada, la Magaluff, aproape de Soller - Mallorca. Acela a fost minunat, cu cina, spectacol magistral, timp pentru jocuri in partea specializata a locatiei.

Nici noi n-am acoperit tot ce era de vazut in Sintra - o locatie estivala preferata de belgieni. Mi-au placut mult casutele colorate de pe marginea falezei inalte... Aveai impresia ca vor cadea in apa... Sunt niste castele frumoase, dar n-as putea sa dezvolt.

Procesiunea de la Fatima este intr-adevar ceva ce nu se poate uita. O mare de oameni. Majoritatea cu afectiuni vizibile sau nu. Veniti cu speranta insanatosirii. N-am auzit vreo poveste despre vindecare la Fatima. Nu ca multiplele cazuri miraculoase de la Lourdes, pe care nici medicii, dar nici preotii nu stiu sa le explice. Pot spune ca la Fatima ma simteam anesteziata... Priveam marea de oameni, culoarele perfect delimitate, parca trasate cu rigla, pentru penitente, buchetele mari de flori, pe care cei veniti le asezau cu grija acolo unde gaseau un locsor linga statuia in marime naturala a Sfintei Maria, simteam emotia celor care asteptau (unii de ceva zile, saptamini) inceperea slujbei, apoi tot cortegiul acela format in urma procesiunii,soborul de preoti in haine de sarbatoare, un intreg ritual. Majoritatea venita cunostea modul in care urma sa se desfasoare actiunea. Nu erau acolo pentru data. Se tirau pe genunchi, altii pe coate spre altarul scos in piata pe care era asezata sfinta. Intr-o liniste totala, desi erau om-linga-om si n-aveai loc sa arunci un ac, atit de plina era acea piata....Doar cu acest prilej statuia este scoasa si expusa vederii credinciosilor. Probabil l-as fi inteles mai bine daca as fi aprofundat religios... Dar nu era cazul! M-a emotionat profund, recunosc. Nu se poate transmite sau eu nu reusesc mai bine, dar tot ritualul... m-a marcat. Fatima, in amintirile mele, se va lega intotdeauna de maretia acestui moment.

Iti multumesc c-ai fost acolo, Iulia ! Mi-ai dat prilej de ''ecouri''...Astea-mi plac mai mult !

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
amero, cryss27, iulianic, Michi, Swan1
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Portugalia:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.6036388874054 sec
    ecranul dvs: 1 x 1