ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 12.10.2018
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Râmnicu Vâlcea
ÎNSCRIS: 21.02.16
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
FEB-2018
DURATA: 7 zile
single

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Mozambicul, o nouă destinație exotică

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Trecerea pe calea aerului din Tanzania în Mozambic, două țări vecine de graniță, te face să plătești o vamă foarte scumpă.

Legăturile sunt atât de precare în Mama Africă încât trebuie să urci tocmai până în capitala Etiopiei, Adis Abebba, printr-un aeroport de lux, construit de elvețieni dar cu lume atât de străină de parfumurile și spray-urile helvetice; cu oameni ce-ți apar spontan în față la ghișee, dar, paradoxal, cu avioane ce plutesc lin prin aer și au cele mai plăcute decolări și aterizări, comparabile doar cu ceea ce vezi în materie prin America Latină.

După vreo opt ore de zbor, timp în care îți spui în gând că merită efortul pentru a ajunge măcar o dată prin aceste pustietăți fierbinți, nu poți să nu te gândești și la cei ce au străbătut mări și oceane, fie pentru a mări visteria coroanei, fie în interes personal. Toate astea pentru că, până la urmă, ei să ne ofere o lume nouă, cu o paradigmă a vieții în care zeii ce domină cerurile albastre-azurii ale Africii, omul și animalul, să fie principalii actori.

Sunt aproape de Maputo, capitala Mozambicului, țara bushimanilor mărunți și ageri, pentru care rădăcinile aromate și pline de apă, semințele, legumele și fauna dau sens vieții. Mozambicanii sunt cei care care cred că la creșterea unui copil contribuie tot tribul, că familia este ca un copac ce se îndoaie dar nu se rupe, și, în sfârșit, țara în care sunt oficial trei anotimpuri din care a rămas doar unul: vara caniculară.

Voi sta aproape o săptămână într-o țară cam la fel de semi-tribala, unde, la începuturi, când divinitatea și omul trăiau într-o armonie perfectă, cerul și pământul erau legate tot de o frânghie... Pe atunci, zeul lor suprem, Kwoth, le oferea privilegiul ca, pe măsură ce îmbătrânesc, oamenii să se cațere pe scară, dar odată ajunși în rai, să întinerească și să se reîntoarcă pe pământ veșnic fericiți, gata să-și reia viața veseli, după o procesiune continuă... Dar, ce să vezi? Tocmai când se așteptau mai puțin, veșnicul simbol al răului, Hyena, Bestia Întunericului, își vâră și aici coada, tăind frânghia și aducând oamenilor boala, bătrânețea și moartea. Ba mai mult, toate pădurile mozambicane sunt păzite de niște gnomi răutăcioși ce se pot zări furișându-se printre desișuri de copaci, cu dinți atât de mari încât pot înghiți omul, motiv pentru care ei au devenit cea mai temută „gardă forestieră” de pe continent...

Trec de formalitățile vamale din Maputo, după aceleași reguli scrise și nescrise, dar cu gândul la riscurile din trafic, la avertizările de la ambasadă, cele de răpire mai cu seamă. Apoi, urmează hazardul țânțarilor sau a ciclonilor oceanici, riscuri pe care le iau cu precauție în seamă. Din fericire, trec fără incidente notabile pe tot parcursul șederii mele în Africa.

Starea de optimism ce-mi călăuzește zilele mă ajută ca, odată instalat la un hotel sigur (Ibis Internațional), să mă grăbesc în a descoperi Maputo pe cont propriu, cu aparatul meu foto la vedere.

Curios sau nu, primele secvențe din capitala mozambicană îți vorbesc despre nivelul mai ridicat de comunicare decât cel din Ad Es Salaam, fără reacții violente la poze, care sunt răsplătite, de regulă, cu un zâmbet- suficiente motive să crezi că gradul de urbanizare a primei generații tribale se desfășoară într-un ritm mai sănătos. Din inima orașului, clădirile coloniale de un alb imaculat, forturile cu ferestre zăvorâte, Centrul Cultural Francez, Centrul American, cu o arhitectură opulentă, prezența masivă a barocului, a art nouveau-lui european și splendida siluetă a Bisericii Catolice, edificiul care completează un ring spectaculos, te readuc în coordonatele civilizației europene preț de câteva minute.

Sunt de fapt în Piața Independenței, în care intri prin faimoasa Rua Henrique de Sausa, străjuită de statuia primului președinte, Samora Machel, din fața Primăriei Municipale. Președintele atrage atenția cu arătătorul de la mâna dreaptă, cât de importantă este libertatea unei nații. Pentru o clipă trec prin experiența pe care o trăiseră și niște prieteni irlandezi pe care i-am cunoscut la hotel: ai impresia spontană că președintele nu folosește degetul potrivit și tinzi să-ți topești emoțiile în cultura locală.

Nu departe se află și monumentul eroilor din Primul și al Doilea Război Mondial, cu o poveste alegorică sculptată în piatră. La mai puțin de douăzeci de minute de mers pe jos, dacă ai plăcerea să faci o saună de aburi, poți vizita Muzeul Monetăriei, cu un ghid care își cunoaște bine rostul lui acolo, apoi Muzeul Artelor, cu diverse colecții interesante de artă modernă sau clasică și, în sfârșit, Muzeul Revoluției de care mozambicanii sunt atât de mândri. Îmi propun să nu ratez nici Feima, un parc folcloric cu magazine de artă populară, dar nici Fortul din Maputo, construit de portughezi.

Pare șocant ca, într-o țară în care astrul incandescent tinde să topească tot ce cuprinde, să vezi atâta verdeață în balcoanele sculptate, în vitraliile colorate, printre scările în spirală, sau pe la ferestrele cu ogive gotice. Văd și aici clădiri asociate mai degrabă cu arta, cu baletul sau cu teatrul. Un peisaj grandios și binevoitor. Totul, până când revezi tarabele de talcioc stradal în care fierb și freamătă mii de oameni în căutarea unui chilipir. Cu zâmbetul pe buze, parcă pregătit pentru venirea Omului Alb, răspund călduros la jumbo, jumbo și te întreabă de unde vii. Cam toți par a vorbi portugheza ce se învață în școli dar o iau spontan și pe engleză atunci când ajung la negocieri.

Piața Centrală, cel mai pitoresc loc din orașele africane, pe care îmi propun să o explorez pe cont propriu, mă atrage ca un magnet.

Oare prin ce experiențe noi voi mai trece? Va fi suficient să le spun doar jumbo, jumbo ca să-mi văd de poze și de suveniruri? Chiar dacă par mai prietenoși decât tanzanienii, nu-mi pot imagina ce mi se poate întâmpla strecurându-mă printre grupurile de comercianți la liber, aproape agresivi, cu ofertele lor de mâna a doua. Oare ce surprize îmi mai rezervă clipa pe aici, plutind de unul singur prin iarmarocul negru ca tăciunele african?

Îmi simt bătăile inimii în piept intrând în Piața Centrală, ca într-un templu tribal, ferit de străini. Pățania din Ad Es Salaam îmi tulbură liniștea interioară. Un firicel de apă mi se prelinge pe șira spinării.

Poza momentului, cu vreo câteva sute de priviri îndreptate spre mine îmi relevă două expresii vizuale distincte: pentru unii, sunt la fel de important ca o pietricică albă căzută pe fundul oceanului; pentru restul, par a fi un un obiect de mare interes ce trebuie achiziționat în grabă.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de glcitizen in 12.10.18 16:10:16
Validat / Publicat: 12.10.18 20:54:23
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în AFRICA [alte locuri].

VIZUALIZĂRI: 1277 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

16 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (glcitizen); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P17 O întâlnire romantică sub un petic de umbră.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 60400 PMA (din 46 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

16 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[12.10.18 20:53:47]
»

Mutat în rubrica "Vacanța în Mozambic, [DIVERSE ZONE]" (nou-creată pe sait)

glcitizenAUTOR REVIEW
[12.10.18 21:03:55]
»

@webmasterX:

Multumesc.

Yolanda
[12.10.18 21:31:59]
»

@glcitizen: ce suspans! astept cu nerabdare urmarea... este cam riscant sa umbli singur printr-un colt de lume unde pielea alba nu e un avantaj.

În Antsiranana-Madagascar am avut parte de o altfel de experienta: politie cu mitralierele de gât patrulând prin oras si lume extrem de putina pe strada, aveau consemn cât timp vasul de croaziera Costa e în port si turistii prin oras.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
webmaster
[13.10.18 07:15:11]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

glcitizenAUTOR REVIEW
[13.10.18 09:04:00]
»

@webmaster: Ok. Multumesc.

glcitizenAUTOR REVIEW
[13.10.18 09:07:31]
»

@Yolanda:

Multumesc, Yolanda. Pina la urma, si experienta ne da curaj.

ungureanica
[13.10.18 10:49:16]
»

O noua tara, o noua aventura. Asteptam cu nerabdare noile aventuri ale, omului alb''. Va salutam!

glcitizenAUTOR REVIEW
[13.10.18 11:40:37]
»

@ungureanica:

Multumesc. Pe curând!

Michi
[14.10.18 11:37:10]
»

Dacă aş avea cu 25-30 de ani mai puţin şi n-aş fi singură, cu siguranţă ne-am fi aventurat în excursii exotice. Aşa, începând ieşirile ˝afară˝pe la aproape 60 de ani, n-am apucat să mergem decât în Egipt, Japonia, Tailanda, Mexic, China, SUA şi astea în tur organizat, deci cu program stabilit de agenţie. Te felicit pentru tot ce ai văzut şi tot ce scrii.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
glcitizenAUTOR REVIEW
[14.10.18 16:54:15]
»

@Michi:

Multumesc mult, D-na Michi.

elviramvio
[20.10.18 16:19:38]
»

@glcitizen:

O, Doamne! Chiar vrei să fii invidiat!!!

Felicitări pentru curajul alimentat de pasiunea călătoritului şi a cunoaşterii tainelor lumii!

glcitizenAUTOR REVIEW
[20.10.18 18:52:51]
»

@elviramvio:

Sarut măna. Ramân un mod onest cu ambitia sinceră de a face bine si de a ma autodepăsi.

webmaster13
[03.11.18 08:32:27]
»

Ilustratia muzicala atasata se poate sterge sau schimba!

roth
[24.11.18 12:59:28]
»

Inedit si incitant, plina de suspans si... mai vreu, ...

Vad cat pot citi acum din serial sa imi ajunga cat mai mult.

Felicitari pentru asa vacanta, curiozitate, curaj si bucuria de a vedea cat mai diversificat.

Vacante minunate

glcitizenAUTOR REVIEW
[24.11.18 13:06:43]
»

@roth:

Multumesc pt cuvintele frumoase. Sper sa mai ajung in citeca luni prin citeva tari interesante din sudul Africii. Poate iti dau o idee buna...

roth
[24.11.18 14:07:36]
»

@glcitizen: poate imi dai de stire, ca sa vin si eu si vb serios...

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
elviramvio, glcitizen, Michi, roth, ungureanica, Yolanda
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Mozambic:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.065979957580566 sec
    ecranul dvs: 1 x 1