GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
La început de toamnă, eram indecisă între Malta și Sicilia. Ambele destinații mă atrăgeau, am lansat și o întrebare pe AFA, răspunsuri diferite, dar parcă cele mai multe înclinau spre Malta. Și am ales Malta, Sicilia rămânând pentru la anul.
Pentru că anul trecut am fost în Rhodos și cum orașul vechi fondat de Cavalerii Ioaniți m-a cucerit definitiv, m-am gândit că Malta nu putea fi mai prejos, având aceeași părinți: Cavalerii Ordinului Sf. Ioan care, după cucerirea insulei Rhodos de către otomanii lui Suleyman Magnificul, s-au stabilit în Malta, primind insula de la împăratul Carol Quintul. Și au reușit să fondeze ceea ce astăzi este recunoscut ca un muzeu în aer liber, cea mai fortificată insulă și, adaug eu, una dintre cele mai frumoase destinații de vacanță., mai ales dacă ne place istoria, nu numai peisajele spectaculoase oferite de Marea Mediterană.
Mica mea vacanță, insuficientă pentru a descoperi tot, s-a întins pe o perioadă de o săptămână, între 8-15 octombrie. Decolare și aterizare normale. Prima impresie: cald, cald, după ce lăsasem în țară temperaturi scăzute. Primul gest a fost să ne dezbrăcăm de hainele potrivite toamnei reci de la noi. A doua impresie, cerul senin, fără pic de nori și palmierii înalți pe care i-am perceput ca un salut de bun-venit. A urmat transferul la hotel și o primă introducere în atmosfera și istoria insulei foarte bine prezentată de ghidul agenției. Trebuie să subliniez profesionalismul ghidului. Malta este numele derivat de la cuvântul „melita” care înseamnă miere, denumire dată de fenicieni. Și într-adevăr, Malta este aurie asemenea mierii, datorită construcțiilor făcute din roci de calcar de culoare galben-arămie.
Malta este un arhipeleag. Cele mai cunoscute insule sunt Malta, Gozo și Comino. Este un arhipeleag mic, suprafața fiind de 316 Kmp. Insula Malta este ce mai întinsă, adică are cca 246 Kmp. În Malta sunt 400 000 locuitori a căror principală ocupație este turismul. Vorbesc o limbă care conține în proporție de 80% cuvinte de origine arabă, dar, după cum ne-a informat ghidul, este vorba de un dialect arab dispărut de multă vreme. Dar maltezii vorbesc și engleza, a doua limbă națională, și mulți știu italiana. Ni-s-a mai spus că sunt lenți, nu sunt stresați, timpul are răbdare cu viața lor și ei cu timpul.
Autobuzele au un orar afișat în stații, dar nu se respectă, ba mai mult, când vin și te bucuri că în sfârșit poți să mergi spre destinația aleasă, rămâi mirat să vezi că nu opresc, chiar dacă, observându-i pe localnici, le faci semn cu mâna. La început a fost deranjant, dar numai pentru noi turiștii, pentru că maltezii erau foarte liniștiți : nu-i nimic, vine altul, nu trebuie să ne grăbim, tot acolo vom ajunge, doar ceva mai târziu. Și nici eu nu m-am mai stresat. N-am ajuns când am vrut în Mdina, nu s-a întâmplat nimic, excursia s-a amânat pentru a doua zi. Deci, am ajuns tot acolo, dar ceva mai târziu. O filozofie de viață simplă, dar bună.
N-am să prezint toată istoria insulei. Fenicieni, arabi, normanzi, francezi, italieni, britanici, influențe ce și-au pus amprenta asupra insulei. Pentru mine, ca turist, amprenta Ordinului de Malta mi se pare cea mai importantă, pentru că i-a conferit insulei aspectul de cetate fortificată. Valletta, Mdina, Rabat, Birgu , sunt orașe- cetăți ale Cavalerilor de Malta care au stăpânit aceste locuri între 1530- 1798, când Napoleon i-a alungat de pe insulă. Și se spune că maltezii nu le pot ierta francezilor acest lucru nici astăzi !
Insula este mică. O poți parcurge de la nord la sud, est la vest în 4 ore. Nu este nevoie să cumperi excursii de la agenția turoperatoare pentru că sunt foarte scumpe. Cu un bilet care costă 2 euro și este valabil două ore poți să vizitezi un anumit obiectiv, cu încă 2 euro ajungi până în altă zonă a insulei și astfel, dacă știi ce să vizitezi, excursiile costă puțin. În plus,orașele sunt foarte apropiate între ele, unele par a fi unul în continuarea celuilalt. Interesant, nu sunt panouri care să indice intrarea în oraș, te ghidezi după stațiile de autobuz sau după afișajul din mijloacele de transport.
Am vizitat capitala Valletta de două ori, fără ghid, dar fiind documentată, și m-am bucurat de toată splendoarea orașului fără grabă. La fel am procedat și în celelalte excursii. Agenția ne-a oferit o excursie gratuită a doua zi: Popey Village, satul construit pentru filmările la Popey Marinarul, care acum este o destinație turistică , colorată și veselă, și la Golden Bay, o plajă aflată la cca 15 minute de mers cu autobuzul de stațiunea Buggiba- Qawra.
Malta nu prea are plaje. În Malta vizitezi și faci plajă mai puțin. Golden Bay, se află într-un golf, are nisip foarte fin, intrarea în apă lină, fără pietricele. În dreapta, de sus, cele trei clădiri ale luxosului Hotel Radisson străjuiesc plaja, care pe lângă șezlonguri are și baldachine, așa cum stă bine unei plaje de lux, doar că îi lipsește ceva important: n-are vestiare unde să -ți schimbi hainele, nici dușuri. Am fost de două ori la această plajă, ultima baie făcând-o în 14 octombrie. În Sibiu erau 8 grade, în Malta se făcea plajă. A fost ultima bucurie înainte de plecare.
Cealaltă excursie cu agenția a fost în orașul Birgu sau Vittoriosa, vechea cetate a inchiziției și acum un important oraș maritim , în al cărui port stăteau yahturi elegante . Am ajuns seara în Birgu ca să ne bucurăm de o sărbătoare a orașului: Festivalul Lumânărilor. Orașul medieval era împodobit cu mii de lumânări într-un spectacol deosebit de celebrare a istoriei și a culturii. Pe scene în aer liber în piețele orașului au avut loc concerte de muzică. Străzile înguste erau înțesate de oameni care se bucurau de strălucirea acestei sărbători nocturne. Excursia a costat 15 euro, n-a fost mult, dar la agențiile din stațiune se vindea cu 6,50 e.
La o distanță de aproximativ 30 de minute de călătorie pe mare se ajunge în cealaltă insulă importantă: Gozo. Este mai verde, agricultura fiind aici una dintre ocupațiile de bază. Important pentru economia insulei sunt apele de suprafață, sora ei ,Malta, neavând râuri. Gozitanii nu se consideră maltezi. Un orgoliu al lor, așa cum am întâlnit și la locuitori ai insulelor grecești.
Un tur al insulei , care măsoară doar 67 Kmp, cuprinde și celebra Ferestră Albastră , dar și o catedrală ,Ta Pinu, despre care se spune că face minuni, mărturie în acest sens fiind înscrisurile celor care au fost ajutați de Fecioara Maria căreia îi este închinat lăcașul de cult. Biserica este construită în stil romanic, din piatră brută, aurie. Impresionantă prin măreția și totodată simplitatea ei, catedrala a fost construită între 1920-1923, ca urmare a unei viziuni pe care a avut-o o femeie din partea locului și a cărei statuie se află în curtea catedralei.
Gozo te transpune în trecut, asemenea tuturor locurilor vizitate. În piața centrală, veche, doar turiștii punctau trecerea timpului. În rest, orașul-capitală Rabat/Vitoria pare încremenit în timp.
Croaziera a fost o plimbare pe lângă grote săpate în stâncile ce ieșeau din mare, locuri unde s-au filmat pelicule celebre, locuri în care marea își desfășoară în toată splendoarea culorile de la albastru la turcoaz și albastru ultramarin. În insula Comino (numele înseamnă chimen, pentru că aici crește ca floră spontană) facem un popas la celebra Lagună Albastră. Cam abrupt țărmul. Plaja îngustă, cu multe șezlonguri înghesuite ca să încape cât mai multe. Apa, într- o lagună, are o culoare fantastic de frumoasă.
Nu pot spune că celebra Lagună Albastră m-a impresionat în mod deosebit, dar mi-a plăcut s-o văd ca să pot spune că și eu Am Fost Acolo. Despre Comino am aflat că are doar 4 locuitori: doi soți care au un hotel pe insulă, un preot și un polițist. Referitor la prețul acestei croaziere, am achiziționat-o de la o agenție locală cu 20 euro, plus 3 turul insulei Gozo, față de 60 euro, prețul agenției organizatoare.
Valletta, Mdina și Rabat sunt alte locuri din medievala Malta despre care voi scrie alte impresii.
Spre regretul meu, nu am reușit să ajung în Sud, să văd Templele megalitice , mi-am dorit, dar timpul prea scurt n-a fost de partea mea. Dar voi reveni în Malta, de care m-am îndrăgostit.
Trimis de Rodel in 14.11.15 21:39:11
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în MALTA.
9 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Rodel); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
9 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@irinad - Mulțumesc! L-am scris în miez de noapte, mi-au scăpat câteva informații, dar voi reveni cu alte impresii.
Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.
Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)
@Rodel -
”A urmat transferul la hotel...
ne-am bucura să putem citi impresiile tale de acolo scrise ca articol (review) nou.
Procedând astfel, ai avea ocazia ca prin notele şi evaluările proprii să contribui la o medie mai reprezentativă a acestei destinaţii.
[În plus, dacă vreodată vei solicita informaţii aici, pe sait, cei care îţi vor răspunde o vor putea face cât mai adecvat "profilului" tău turistic (funcţie de locurile în care ai fost, unde ţi-a plăcut şi unde nu, din ce motive etc)]
Poţi folosi linkul SCRIE IMPRESII (se deschide într-o fereastră nouă)
@MoniQ69 - Încearcă, n-o să regreți! Istorie, peisaje, probabil și distracție (eu n-am încercat), pe toate le oferă Malta.
Continuarea articolului anterior te face sa vrei pe mai departe continuare. In ceea ce prveste transportul in comun ce sa zic, la inghesuiala din Bucuresti cred ca am desfiinta autobuzele deoarece vesnic sunt full astfel incat loterie adevarata sa vina o masina goala. Iar despre plaja ce sa zic ma atrage dar sa fie ceva mai putin aglomerata, pe de alta parte mai bine vizitezi iar plaja doar ceva la genul, am facut-o si pe asta. Felicitari
Articolul de față - împreună cu continuările - a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2023 Vacanta 2023 in Malta: Cea mai mica capitala din lume si imprejurimile sale — scris în 13.12.23 de kmy din JILAVA [IF] - RECOMANDĂ
- Sep.2022 Malta 2022 — scris în 15.10.22 de alex1987sb din SIBIU - RECOMANDĂ
- May.2022 Msida, Malta — scris în 23.05.22 de ile57b din ŢăNDăREI [IL] - RECOMANDĂ
- Dec.2021 Malta cea verde văzută în decembrie — scris în 13.01.22 de mprofeanu din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Aug.2021 Grota albastra a Maltei si barcile luzzu din Marsaxlokk — scris în 18.11.21 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Aug.2021 Incantatoarele gradini San Anton din centrul Maltei — scris în 24.10.21 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Aug.2021 Palatul Parisio din Naxar — „truly magnificent”! — scris în 12.09.21 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ