ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 12.06.2016
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: bucuresti
ÎNSCRIS: 12.02.08
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
OCT-2015
DURATA: 5 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 11 MIN

Iordania pe cont propriu Episodul 6: Excursii - Wad Mujib, Ma-in springs, Raul Iordan, Muntele Nebo

TIPĂREȘTE URM de aici

Seara la hotel, au loc intalnirile cu patronul, un tip haios, un pic smecheras, care iti prezinta mai putin decat in alte locuri excursiile si mai bine zis, se vinde pe el ca ghid -scumput, 50 jod pe excursie, vorbeste mult, povesteste putin, iti arata poze de pe facebook cu alti turisti si cam atat. Sa vedeti ce mica-i lumea - la hotel in Aqaba, intr-una din zile, am auzit pe cineva strigand numele unei doamne, in limba romana, dar nu am apucat sa-i vad, decat putin pe doamna, ulterior i-am vazut si cand plecam de la Berenice club, in statia de bus! Atunci intarziase putin busul si nu ne-am prezentat, la plaja nu ne-am vazut, cred ca au stat mai mult la piscina!

Bun, acum seara sus, dupa ce a prezentat patronul ce avea de prezentat, eu am venit mai tarziu si am gasit sus pe al meu, inca doi barbati si o doamna, am intrebat ce am pierdut, in engleza, si deodata toti ne-am dat seama ca am vrea la Wadi Mujib, si am mutat locul de la calculatorul patronului la o masa unde am inceput sa discutam / planuri aprinse, hai sa vorbim cu patronul sa ne ajute cu o masina de inchiriat sa mergem acolo, acolo nu e nevoie de ghid, te poti descurca cu baietii din canion, fara probleme - zis si facut, dupa ce am vorbit o ora in engleza, hai sa facem cunostinta -domnul zice M... (un nume romanesc, nu-l spun ca nu am vb cu el pt permisiune), pe mine si pe barbatul meu ne buseste rasul si il intrebam in romana de unde e!!! Ca sa vezi, era roman, si dupa ce a aparut si doamna lui, i-am recunoscut dupa nume si i-am intrebat daca au fost la Aqaba la Berenice club si daca au stat la Cedar!! Ce mica-i lumea))

Bun, un taxi ne costa mai mult, un mini van pt 6 ne-a costat 25 jod de cuplu, toata ziua cu sofer!

Dimineata soferul era prezent, noi 6 prezenti, pregatiti, intr-o ora am ajuns la podul de la Mujib. Rezervatia Wadi Mujib a fost înființată în 1987. Aceasta este situata pe malul estic al Mării Moarte și acoperă 220 de kilometri pătrați.

Aici nu se ajunge usor daca nu ai masina, nu exista transport in comun.

Terenul din Rezervația Wadi Mujib este format din munti, vai aride și râuri care curg si taie munții din gresie care au o altitudine de peste 1.200 de metri: de la 900m deasupra nivelului mării până la 400m mai jos - cel mai scăzut nivel de la sol de pe Pământ. Din cauza acestei schimbări dramatice în altitudine și prezența mai multor râuri curgătoare, are multe habitate diferite, sprijinind o mare varietate de plante și animale. Stancile de gresie sunt habitatul tipic al Ibex-ului nubian, o capră de munte mare, care a devenit amenințată ca urmare a supra-vânătorii.

Drumețiile în Mujib sunt toate însoțite, cu excepția traseului usor- Siq, practic esti ca in El Siq din Petra, doar ca prin apa!!! Daca esti experimentat poti să încerci să vizitezi părțile cele mai spectaculoase din Chei. Zonele cele mai sensibile sunt limitate în numărul de drumeții pe săptămână și, de asemenea, în numărul de participanți.

Hainele trebuie să fie ușoare și confortabile : tricouri și pantaloni trei sferturi sau lungi (pentru a proteja picioarele), eventual costum de baie pe sub haine, pt ca acestea vor fi complet ude, asa ca nu purtati nimic ce nu doriți să se strice. Incaltamintea va fi complet uda, de preferat bocanci sau adidas pt trecking, care sa nu fie alunecosi și de asemenea, ceva care sa nu fie distrus de apă. Colegul roman si-a abandonat bocancii de firma, care s-au dezlipit))). Protecția solară este importantă, haine de schimb, dupa ce iesi mergi si te schimbi, nu poti sta ud leoarca, o sticla cu apa, si clar un aparat water proof! Noi nu am avut, am inchiriat o geanta water proof cu 10 jod, impreuna cu colegii romani si o ingrijeam ca pe ou!! o plimbam de la unul la altul, treceam prin apa cu mainile sus , scoteam aparatele, faceam poze si tot asa! A scapat intreg, a fost ok

Primesti vesta gratuit, 2-3 sfaturi, biletul este 21 jod de persoana si pleci cu un insotitor, care e de ajutor pe drum, in caz de nevoie! El era evident, in papuci!! Dupa ce treci prin centru, te schimbi, esti instruit, semnezi niste hartii pe proprie raspundere, si pleci, cobori cateva scari, si deodata scarile te duc in apa unde plonjezi brusc, sau te arunci cum am vazut niste adolescenti!!

Apa a fost grozava, calda, incredibil de calda, am ales traseul usor Siq, dureaza in jur de 1,5 ore dus si la fel intors, deci cam 3 -4 ore cu totul, depinde cat stai la poze si cat dureaza sa treci unele stanci! Cand mergi la pas, cand te cocoti pe stanci, pe unele cu mana, pe altele cu franghia in timp ce cascada vine peste tine si aluneci, esti ud leoarca, te mai imping baietii, te mai trage insotitorul, iar mergi usor, dintr-o data intri in apa pana la gat, iar te strecori printre stanci, iar treci pe sub o cascada, e extrem de aventuros, adrenalina nu te lasa sa obosesti, peisajul iti taie respiratia pur si simplu!!

Dupa cum v-am zis noi am ales traseul cel mai usor, exista mai multe trasee: Ibex trail (5-6 ore), Malaqi trail (9-10 ore), Mujib trail (5-6 ore), Lost trail la Marea Moarta si Siq trail, dupa posibilitati!

Dupa 3.5-4 ore, cu vanatai, uzi leoarca, dar fericiti ne-am intors la baza, ne-am schimbat de hainele ude si am plecat spre mini van, cu gandul de a merge la izvoarele termale si Marea Moarta, plaja publica - ce sa va spun, nu ne-a placut, mizerie multa, nu puteai intra in apa de gunoaie si mizerie, asa ca am decis sa lasam Marea Moarta pe varianta privata. Am vorbit cu soferul sa ne duca la Bethany beyond Jordan si la muntele Nebo, zis si facut. Am ajuns la Bethany pe la 13,50 la fix, pt ca la orele 14 venea busul care te ia de la intrare, de unde platesti biletul si te duce pana la complex. Biletul de pers este 12 jod si include transportul si ghid, a fost foarte bun.

Cartea Genezei se referă la Valea Iordanului ca fiind "Grădina Domnului", adică Edenul biblic.

Evanghelia dupa Ioan ne spune despre „Betania de dincolo de Iordan” unde boteza Botezatorul, iar toti capii bisericilor crestine confirma ca acest loc se afla la doi pasi de Iordan, dar in interiorul Iordaniei. Chiar si papa Ioan Paul al II-lea a fost aici si a confirmat ca acela este locul botezului in timpul vizitei istorice din anul 2000…

Ce e mai frumos este ca aici, pe malul iordanian al Iordanului nu ai parte de circul comercial de pe malul israelian, aici chiar poti avea o experienta spirituala fara sa fi inconjurat de magazine pline cu tot felul de obiecte inutile: magneti si camile de plus. In plus, n-ai nici inghesuiala celor cateva sute de oameni in camasi albe care se boteaza in apele maloase ale Iordanului.

Chiar pe malul stâng al Iordanului, înainte de vărsarea lui în Marea Moartă, arheologii au descoperit zidurile unei biserici din primele secole ale erei noastre, iar legătura cu descrierile biblice a dat certitudinea că aici, în zona sitului Betania, Ioan l-a botezat pe Isus în apa din albia pe atunci largă. Raul Iordan si-a schimbat cursul, nu mai trece pe unde se presupune ca a avut loc botezul, dar locul e imprejmuit si semnalizat, treci apoi prin alei pline cu flori si maslini si ajungi la biserica, iar in apropiere este ce a mai ramas din Iordan, Pe partea iordaniana, poti sa faci baie, imbracat cum vrei, nu e obligatorie roba, dar pe partea israeliana, la cativa metri de mailul iordanian aveau loc adevarate ceremonii de botez, cu preoti, robe, cantece si un botez cu scufundari, realmente ii bagau cu capul sub apa de abia mai respirau!! Locul e amenajat cu umbrare, poti sa stai cat vrei, sa te relaxezi, am avut si noi parte de un botez al unei fetite din Cipru, de 7 ani, care s-a botezat singura, iar mama ei spunea ca in fiecare an vin aici pt acest lucru, pt fetita. Altfel, a avut si domnul meu parte de o baie in Iordan, era foarte cald))

Biserica ortodoxă (Biserica Ioan Botezătorul a Patriarhiei Ortodoxe Greceşti) apare dintre tufişuri şi mici palmieri, cu un turn de strajă sclipind în soare. Aici poti cumpara mici suveniruri- o iconita costa 3 jod, un set cu 3 sticlute cu ulei sfant+apa sfintita +pamant sfant 4 jod, locul are ceva magic, indiferent de ce si cat crezi!

Dupa ce ne-am linistit pe deplin, a venit ora plecarii, inapoi in bus, in statie unde ne astepta soferul care ne-a dus apoi la muntele Nebo ! Biletul de vizitare este 1 jod de persoana.

Potrivit traditiei iudaice, acesta este muntele de pe care Moise a privit spre Pamantul Fagaduintei, spre Tara Sfanta, in care nu i-a fost ingaduit sa paseasca. Pe acest munte ar fi si murit marele profet Moise.

Datorita legaturii pe care o are cu Moise, muntele Nebo a fost, dintotdeauna, un maret centru de pelerinaj, atat in lumea iudaica, cat si in cea crestina. Cercetarile arheologice intreprinse de catre calugarii franciscani, care detin acest loc, pe intreaga suprafata a muntelui Nebo, au scos la lumina ramasitele extrem de importante ale unei foarte vechi biserici crestine, de factura bizantina, pastratoare a unor minunate mozaicuri si pietre cioplite. Deasupra acestora a fost ridicata o biserica inchinata Dreptului Moise.

Tot pe Muntele Nebo se crede ca a fost ascuns si Sfantul Chivot, spre a nu fi pangarit si instrainat din Tara Sfanta.

In secolul al IV-lea, pe Muntele Nebo, era inaltat deja un locas de rugaciune, locasul era inchinat Dreptului Moise, biserica a fost terminata in anul 394. In secolul al VI-lea, biserica a fost marita si transformata intr-o basilica, avand sacristie si baptisteriu. Mozaicul de pe podeaua de piatra se pastreaza aproape in intregime, el datand din anul 530. Abia in anul 1993, locul a fost cumparat de catre Franciscani, care au excavat toate ruinele de pe munte, restaurand tot ce s-a putut salva din vechea biserica, iar in mod special mozaicurile acesteia.

In data de 19 martie 2000, papa Ioan Paul al II-lea a vizitat biserica de pe Muntele Nebo, in cadrul pelerinajului sau prin Tara Sfanta. Cu aceasta ocazie, langa bisericuta bizantina, el a plantat un maslin, in numele pacii. Astazi, Muntele Nebo gazduieste o vie manastire franciscana, socotita drept sediu al Institutului Franciscan de Arheologie.

Ridicandu-se la o altitudine de 700 de metri, deasupra vaii Iordanului, Muntele Nebo ofera ochiului o minunata priveliste asupra Tarii Sfinte. Pe varful muntelui, intr-o margine a platoului, se afla o moderna sculptura, lucrata de catre un artist italian, infatisand "Toiagul lui Moise". La baza acestuia se afla scrise cuvintele Mantuitorului, care zic: "Si dupa cum Moise a inaltat sarpele in pustie, asa trebuie sa se inalte Fiul Omului" (Ioan 3,14).

De pe o terasă largă de lângă mica biserică, Valea Iordanului a Ţării Făgăduinţei se pierde în faţa ta, precum în faţa lui Moise, demult. Când clarul depărtărilor face concesii privitorilor, Ierusalimul (40 km), Bethleemul (50 km), Ierihonul (27 km) şi Marea Moartă îşi împart linia orizontului.

Lângă tine, o cruce înaltă, cuprinsă de trupul din bronz al unui şarpe, a fost aşezată pentru a aminti de simbolurile religioase creştine.

Dupa asemenea locuri ce au aparut in fata ta, locuri cu mii de ani de istorie in spate, esti coplesit : de la caldura, de la soare, de la sentimente, nu stiu, stiu doar ca simti ceva special cand le parasesti!

Si pt ca era liniste in minivan si parca trebuia sa te trezesti la realitate, colega noastra a decis sa mai facem o oprire pe la multele magazine de pe marginea drumului! Ne-am oprit la unul unde ce sa vezi- cand ne-a intrebat de unde suntem vanzatorul, ne saluta cu Buna ziua, bine ati venit ! intr-o clara si perfecta limba romana - era pe jumatate roman, tatal iordanian, mama romanca de la Cluj! Aici gasesti ce vrei si ce nu vrei, de la podoabe mici, mari, la covoare, la cristale, la cufere din os de camila, la oua lucrate manual si impodobite extraordinar, ce sa zic, un minibazar! Am ajuns inapoi la hotel pe la 18, ne-am facut dus si am iesit toti 6 in oras, am fost pe la prietenul nostru cu falafel, olandezii erau vegetarieni si au fost incantati, apoi am mers intr-un local unde baietii romani au vrut shishkebab, am facut sedinta foto cu angajatii, clientii, vecinii, am strabatut stradutele pavate si usor in panta, inapoi la hotel!

Sus pe terasa, sa povestim care pe unde a fost si ce mai facem zilele urmatoare! Colega noastra era dezamagita ca nu am stat la Marea Moarta, bine, nu i-a placut nici ei, dar ei fusesera inainte cu o zi la zona privata si erau super incantati, asa ca i-am promis ca mergem a doua zi toti 4, pt ca olandezii plecau in Dana reserve!

Cu planul stabilit, cu soferul chemat, cu oferta aranjata (de la hotel, patronul aveau oferta la Dead Sea hotel & spa, 15 jod de pers intrarea si accesul la mare, piscina, dusuri + 10 jod de pers pranz bufet, fara bauturi, cu acces la orice fel de mancare, era o oferta foarte buna pt ca aveam de gand sa stam toata ziua de la 9-18! Cand sa plecam, au venit doi baieti din Belgia, de origine araba si au vrut sa mearga cu noi, asa ca am schimbat masina in mini van, 22 jod de cuplu, 66 total pt 6 pers!

Am plecat la culcare zambind la ziua de relaxare ce ne astepta))

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de andreea72 in 12.06.16 20:21:31
Validat / Publicat: 12.06.16 21:53:39
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în ORIENTUL MIJLOCIU

VIZUALIZĂRI: 4742 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (andreea72); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P05 wow, petra in apa
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 32150 PMA (din 34 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[12.06.16 21:53:21]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă Iordania, # CĂLĂTORII" (deja existentă pe sait)

krisstinna
[12.06.16 22:11:25]
»

@andreea72 - Mă uimești din ce în ce mai mult, într-un mod plăcut! Adrenalină la maxim!

Dacă de la mâncare aș scăpa fără bube, din apa Iordanului sigur aș lua ceva mai grav.

Foarte frumoase pozele, nr 39 e preferata mea ! Ce tineri și frumoși sunteți! Bravo vouă!

andreea72AUTOR REVIEW
[13.06.16 08:19:41]
»

Ma simt flatata, accept complimentele ????

Meritul fotografiilor nu îmi aparține, doar al alegerii lor! Domnul meu e talentatul, recunosc!

Eu cred ca un pic de aventura ne trebuie în viata

și apa nu e murdara, e doar din cauza malului de pe fundul ei!

mishu
[16.06.16 12:49:16]
»

Contrar obiceiului meu m-am uitat intai la poze deoarece asa cum trasesem cu ochiul pareau minunate, si asa era. As fi votat articolul doar pe baza pozelor, era clar ce ma asteapta citind.

Si nu am gresit, asa cum spune si @Kristinna ne uimesti cu fiecare poveste, astfel incat daca as merge acolo stau si ma gandesc daca nu ar trebui sa te iau pe tine drept ghid.

Felicitari (pentru a nu stiu cata oara de cand iti citesc articolele) inca o data pentru articol si poze.

Votat cu foarte, foarte mare placere.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
andreea72AUTOR REVIEW
[16.06.16 13:07:00]
»

Ești foarte drăguță ,,Mulțumesc frumos ,,Dacă îmi schimb meseria te anunț????

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
andreea72, mishu
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Iordania:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.054430961608887 sec
    ecranul dvs: 1 x 1