ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 26.05.2016
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Brasov
ÎNSCRIS: 05.09.10
STATUS: GOLD
DATE SEJUR
APR-2016
DURATA: 8 zile
prieteni
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
98.33%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Cu autostopul prin IORDANIA o ţară cât arabă, cât occidentală - 2016

TIPĂREȘTE

O să fiu cât se poate de scurtă şi la obiect, datorită faptului că sunt suficiente informaţii deja.

Ideea principală este că această călătorie a fost mai puţin turistică, în sensul că am folosit pentru deplasări mijloace de transport în comun, însă preponderent autostopul, iar cazarea am avut-o asigurată prin sistemul de cazare la particulari, în mod gratuit, cunoscut în toată lumea sub denumirea de couchsurfing.

Am să evit să vă povestesc despre părţile turistice, care sunt accesibile ca informaţii pe toate site-urile, însă am să punctez anumite aspecte care mi-au atras atenţia.

Iordania este o ţară scumpă, dacă avem în vedere că rata de schimb a dinarului iordanian o depăşeşte un picuţ pe cea a lirei sterline, adica 1 JOD = 5,9 lei (aprilie 2016).

TOTAL CHELTUIELI:

- BILET AVION (achiziţionat în noiembrie 2015 prin TAROM, ofertă) = 135 euro

- JORDAN PASS EXPERT = 80 JD - (113 USD) (oferta foarte bună şi numai prin prisma faptului că dacă ar fi să plăteşti separat intrarea pentru 3 zile în Petra şi viza deja ai depăşi costul pass-ului. Mai ai pe lângă acestea şi intrarea în 40 de atracţii turistice – pentru cine vrea să intre în tot ce înseamnă turism clasic o să fie mai mult decât fericit).

Buget alocat pentru 8 zile: 250 dolari (rezervă 100 euro). Am depăşit un pic bugetul din cauza unui parfum din duty free 

Am fost două femei.

Autostopul funcţionează, chiar dacă mai greu. Ei cam cer bani, dacă eşti necunoscător vei plăti mai mult fiindcă te aburesc că autobuzul costă enorm... etc... Lucruri clasice peste tot în lume. Însă dacă te vede informat, te lasă în pace. Ideea este că mai mult de 20 de minute nu am stat până ne-a luat o maşină.

Traseul a fost: Amman-Karak - Ma’an – Petra –Amman- Madaba - Muntele Nebo - Marea Moartă-Amman. Am renunţat la Irbid fiindca sunt sătulă de ruine romane... etc.

Aşadar:

Aterizat pe aeroport, cumpărat cartelă cu sim pt Iphone, reîncărcabilă de la compania ZAIN cu 9 dinari. Chioşcul este non-stop, chiar în holul de la ieşirea de la terminalul sosiri. Dacă vreţi să încărcaţi telefoanele, au nişte „pătrate” albe, pline de cabluri, pentru toate tipurile de telefoane mobile sau smartphon-uri.

Am făcut autostopul până în Karak, unde am vizitat castelul (se vede marea moartă). Apoi am optat să încercăm busurile localnicilor (gen microbus; pleacă când sunt pline). Până în Ma an am plătit 3 dinari, iar de acolo până în Petra am platit 1,80 dinari.

Dacă vreţi autocar cu aer condiţionat veţi plăti din Petra în Amman 10 dinari.

În Petra am locuit cu beduinul Ghassab, în peşterile lui – acesta este şi ghid în cadrul turismului clasic şi membru couchsurfing - una dintre peşteri se află chiar în interiorul Petrei, cealaltă în spatele acesteia.

Am avut parte de un traseu pe care am fost doar noi trei, cu un pic de căţărare liberă şi treking şi am avut ocazia să vedem şi partea ascunsă a Petrei. I-am cunoscut familia, am stat de poveşti cu ei, am învătat puţin despre istoria şi viaţa de beduin, dincolo de ecranele televizoarelor, unde traiul în consonanţă cu natura este adus aproape de perfecţiune. Am învăţat să ascult pământul şi pietrele şi să vorbesc cu strămoşii, şi să respect.

Petra are frumuseţea, energiile ei şi caprele ei care beşesc la fiecare pas. Oricum fiecare o percepe în felul său. Noi am preferat, în cele două zile rămase, să mergem dimineaţa devreme ca evităm marea masă turistică. A fost o decizie înţeleaptă. Oricum este mult turism în zonă, dar şi frumuseţi montane şi trasee pe măsură, mai bătute sau mai puţin bătute.

Cele trei zile cât am stat acolo, cumpărăturile au fost făcute de Ghassab, el beneficiind de alte preţuri (dacă cumpăraţi voi, veţi avea preţuri cam de trei ori mai mari faţă de un localnic) iar la final am plătit ceea ce s-a cumpărat, benzina pentru Jeep-ul lui, cu care ne-a plimbat de colo-colo. Tot el ne-a şi gătit, specific zonei, însă mai vegetarian oarecum... Depinde şi de dorinţele voastre.

Impactul cu Amman: am ajuns în autogară şi în timpul de 30 minute cât am aşteptat până a venit gazda, Simon, tot de pe couchsurfing, să ne i-a, am avut o întâmplare care m-a făcut să mă întreb dacă chiar sunt în ţară arabă: a intrat un tânăr de aproximativ 27 ani, unuduindu-şi şoldurile ca pe podiumul de prezentare. S-a dus direct la bărbatul, cam de aceeaşi vârstă cu el, de la masa de verificare a biletelor, i-a luat faţa în mâni şi l-a sărutat pe gură, apoi a plecat râzând, cel mai probabil de faţa pe care am făcut-o. Da! Amman-ul este o amestecătură de de toate. Sunt şi mulţi creştini... şi liberi în gândire, şi închşi în spatele unei burka...de toate pentru toţi.

Amman-ul, cu cele 7 coline ale lui mi-a plăcut. L-am bătut la pas, prin multitudinea de scurtături cu scări, am stat de vorbă cu oamenii de pe stradă, din afara zonelor turistice. Ne-am simţit în siguranţă, fără probleme.

Apoi, de la gazda noastră am aflat de aplicaţia UBER şi datorită ei am avut parte de un drum cu taxi-ul gratuit până în Madaba şi apoi doar 3 dinari până la aeroport. UBER-ul este ok, fiindcă eviţi astfel taxarea diferenţiată care funcţionează oricum. Ideal este să ceri taximetristului să pună aparatul de taxat (mă refer la taxi-urile clasice), chiar dacă vei plăti mai mult decât un localnic, diferenţa este minoră.

Vizitat Madaba, bănănăit pe străzile lui, cumpărat uleiuri de corp (sunt muuuult mai ieftine faţă de zonele pline de turişti), apoi autostop până la muntele Nebo, unde partenera mea de drum a vrut cu tot dinadinsul să vadă şi ea ce a văzut Moise. Eu am povestit cu oamenii... apoi ne-am îndreptat cu un ditai camionul spre Marea Moartă. Băiţa de rigoare şi apoi revenit în capitală. Atenţie la cum vă îmbrăcaţi dacă nu mergeţi pe plaja turistică. Aici se respectă tradiţiile musulmane, în parte... fiindcă bărbaţii sunt la grămadă cu femeile, ceea ce în alte ţări arabe este interzis.

Şi plaja se plăteşte. 12 dinari pe cea a localnicilor, 20 pe cea a turiştilor.

Am mâncat pe stradă şi ne-am mai cumpărat de pe la supermarket-uri unele altele... (sunt câteva care nu au preţuri diferenţiate).

Pentru o idee asupra costurilor: ataşez pozele cu câteva bonuri.

CIUDĂŢENII:

- preţuri diferenţiate pentru turişti. (hmm, o fi sora Cubei)

- bărbaţii au un fel de a flirta permanent cu orice femeie care este de pe alte tărâmuri, însă dacă eşti mai puţin dispusă la aşa ceva, respectă refuzul tău.

- deşi este o ţară preponderent de religie mulsumană, regulile musulmane au cam dispărut, ceea ce poate fi un pic debusolant, pentru cineva care are exerciţiul călătoriilor prin ţări musulmane, fiindcă este nevoie să simţi când e nevoie să te comporţi tradiţional şi când poti face rabat de la acest aspect. – comentariul este valabil pentru cei/cele care călătoresc singuri.

CONCLUZII:

O ţară a contrastelor creştine şi musulmane. Diferenţieri majore între localnici şi turişti. Destul de scumpă. Însă oamenii fac totul. Sunt foarte interesanţi, deschişi, dornici să cunoască. Bucătăria demenţială. Mai bine dolari decât euro – dolarul are curs fix, euro variabil

Cumpăraţi ZATAR şi condimente. Au alt gust faţă de ce e la noi, datorită solului foarte bogat în fier... cunoscătorii ştiu să aprecieze diferenţele pământului :)

Aveţi curajul de a cerceta!

Călătorește, dar nu te transforma nici în alergător, nici în localnic. Rămâi un om al drumului și mergi mai departe în ritmul pe care ți-l ghidează fiecare moment. Învață când să te oprești și când să pleci mai departe. Rolul tău e să culegi.


[fb]
---
Trimis de similia in 26.05.16 17:17:12
Validat / Publicat: 26.05.16 22:30:41
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ORIENTUL MIJLOCIU. A mai fost în/la: Oman de la nord la sud. Emiratele Arabe Unite, toate.

VIZUALIZĂRI: 3725 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

30 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (similia); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P12 Clasica
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 38450 PMA (din 42 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

30 ecouri scrise, până acum

mishu
[27.05.16 08:31:42]
»

Foarte tare articolul tau, nu am cuvinte si ma minunez de curajul tau de a calatori astfel, eu nu as fi avut curaj sa fac autostopul in nici un caz, iar la tine se pare ca adrenalina este elemental principal cu care te hranesti.

Am admirat si pozele care sunt minunate, ai prins chiar unele aspecte deosebite. Felicitari din tot sufletul si te mai astept si cu alte povesti, pana atunci insa votat cu mare placere.

iulianic
[27.05.16 09:38:08]
»

@similia - Citesc și mă minunez de curajul pe care l-ați avut călătorind astfel. Am fost și eu în câteva țări musulmane, inclusiv în Iordania, dar n-aș fi avut cutezanța de a o face totalmente pe cont propriu. Deplasări cu mijloace de transport în comun mai treacă-meargă, dar autostop? Și cum e cu găzduirea asigurată prin "sistemul de cazare la particulari, în mod gratuit, cunoscut în toată lumea sub denumirea de couchsurfing"?

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
robert
[27.05.16 10:25:31]
»

@similia - Foarte interesant acest articol. Ați avut mare curaj să vă aventurați singure pe-acolo. Apreciez foarte tare acest lucru.

Călătorii frumoase în continuare. O să te urmaresc de-acum încolo cu interes. Să mai scrii, te rog!

Maya_C
[27.05.16 11:47:54]
»

@similia - BRA-VO! pentru curaj, experienţă şi încredere în oameni. cred ca aţi acumulat senzaţii pentru vreo 50 de vacanţe convenţionale.

mi-ar placea sa citesc păţanii, mirosuri, gusturi, fricile pe care le-aţi avut. nu ne lăsa doar cu atât...

GabrielaG
[27.05.16 12:13:09]
»

Foarte interesant articolul. Se pare ca in ultima vreme am "noroc" in a da superbonusuri

Aurici
[27.05.16 12:26:42]
»

@iulianic - Există o bază de date cu cei care sunt dispuși să găzduiască fără bani pe cei care călătoresc și au nevoie. Sistemul este destul de safe și din ce am citit eu tot mai mulți oameni aderă la el. Asta am vrut să fac și eu atunci când am aflat, dar am avut o reținere. Voiam să găzduiesc în principiu, nu să beneficiez eu dar n-am avut atâta curaj. Încă...

@similia - Și eu sunt super încântată de experiența ta și te mai așteptăm să ne împărtășești.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
tache
[27.05.16 13:12:56]
»

@similia - WOW!!!

zlatna
[27.05.16 14:34:24]
»

@similia - Felicitari pentru acest articol si pentru curajul pe care l-ai avut sa faci autostopul in acesta tara. Sunt multi care nu fac autostopul nici in Romania apai in Iordania. Citind articolul am aflat multe infoarmatii despre acesta tara frumoasa dar cam scumpa.

Felicitarii inca odata si va doresc concedii placute iar la autostop sa aveti bafta .

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
nicole33
[27.05.16 17:58:04]
»

@similia -

Cele trei zile cât am stat acolo, cumpărăturile au fost făcute de Ghassab, el beneficiind de alte preţuri (dacă cumpăraţi voi, veţi avea preţuri cam de trei ori mai mari faţă de un localnic)

&

- preţuri diferenţiate pentru turişti. (hmm, o fi sora Cubei)

De fapt, nu este vorba de preţuri diferite pentru turişti, ci de o evaziune fiscală la scară naţională. M-am lovit şi eu de această problemă în urmă cu doar două-trei săptămâni. Şmecheria consta în lipsa preţurilor afişate sau acestea erau afişate doar în arabă şi neemiterea cvasitotală de bonuri fiscale. Am avut surpriza ca la supermaket produsele să nu-mi fie scanate pe bandă aşa cum este normal, ci să fie puse pur şi simplu într-o pungă şi apoi să mi se comunice suma totală de plată. Sunt conştientă că am plătit dublu faţă de cât făceau produsele respective.

O altă problemă o constituiau plăţile cu cardul. Tipii înnebuneau doar când auzeau cuvântul Visa. Singurele locuri în care am reuşit să plătesc cu card bancar au fost magazinele Carrefour din Amman şi Aqaba, de altfel şi singurele locuri unde am primit bon fiscal. În rest plăţile cu numerar erau la putere.

Taximetriştii nu numai că nu foloseau aparatele de taxat, ci le aveau scoase şi depozitate între scaunele din faţă, preţul cursei fiind negociabil. Am avut surpriza să accepte pe loc jumătate din suma cerută iniţial.

Iordania este o ţară scumpă, dacă avem în vedere că rata de schimb a dinarului iordanian o depăşeşte un picuţ pe cea a lirei sterline, adica 1 JOD = 5,9 lei (aprilie 2016).

Şi eu am avut aceeaşi impresie. O ţară săracă, dar, surprinzător, o ţară scumpă, totuşi cu o economie stabilă având în vedere paritatea constantă cu dolarul american menţinută de-a lungul mai multor ani.

similiaAUTOR REVIEW
[27.05.16 18:17:28]
»

@nicole33 -

Salut!

Eu nu am avut absolut nicio problemă în a plăti cu cardul, chiar si la magazinase mici de prin cartiere... si am primit bonuri la toate magazinele tip market. Chiar nu am avut probleme în sensul acesta... Dar adevărul este că am iesit aproape complet din zona turistică si am făcut cumpărături din locurile în care îşi fac doar localnicii. S-ar putea să îi fi indus în eroare cu naţia mea (deşi e cam evident că sunt europeancă), din cauză că mi-am acoperit capul exact în stilul lor si mai ştiu un picuţ de arabă... O fi contat şi asta... E greu să îmi dau cu părerea, fiindcă chiar e o ţară ciudată... însă sunt convinsă că sunt altele si mai ciudate...

La taxi-uri am cerut mereu să pornească aparatul, dacă a refuzat am luat altul... si în rest până si in Amman am făcut autostopul şi până la urmă am mai găsit unii care ne-au dus gratis, doar în schimbul poveştilor de călătorie pe care le am "la purtător".

Precum am scris: fiecare, în funcţie de întâmplările prin care trece, percepe locul prin care îşi lasă urmele paşilor, în felul lui.

Cred că cel mai important este faptul că avem o experienţă în plus şi o deschidere din ce în ce mai mare, încredere şi o bogăţie interioară care ne rămâne pentru totdeauna.

O zi frumoasa şi la cât mai multe călătorii

nicole33
[27.05.16 20:37:40]
»

@similia -

Şi pentru mine Iordania a fost o experienţă deosebită, chiar dacă am plecat cu alte aşteptări de acasă.

Am fost întrebată cu mirare de către prieteni cum şi de ce am ales un sejur în această ţară, mi s-a spus că am mare curaj să plec şi asta în condiţiile în care am stat într-un resort de cinci stele super bine păzit, am avut incluse transferurile şi m-am deplasat în excursii cu taxiul (Petra) şi cu limuzină cu şofer la dispoziţie (Marea Moartă şi Amman). Aceleaşi locuri, dar experienţe mult diferite.

Recunosc că nu am avut niciun moment senzaţia de insecuritate, poliţia şi jandarmeria erau prezente peste tot, toate maşinile erau oprite şi controlate foarte des, dar nici nu m-aş fi hazardat să fac autostopul.

Te felicit pentru curaj şi îţi doresc vacanţe viitoare la fel de reuşite!

Dabator
[28.05.16 00:11:51]
»

@similia: Ce articol am descoperit. Incredibil. Frumos scris și cu altfel de informație decât cea cu care m-am obișnuit. Un altfel de a trăi, mai curajos și cu bani puțini, cu elemente "clasice" precum autostopul sau "moderne" tip couchsurfing și Uber. Nu tu hoteluri de 5 stele sau un "mic" ultra all inclusive. Și nu doar atât, parcă am văzut, simțit, mirosit locurile, atmosfera, oamenii

Încăntător review și cu siguranță inedit.

krisstinna
[28.05.16 07:16:08]
»

@similia -

În Petra am locuit cu beduinul Ghassab, în peşterile lui

-E un pic drăguț Ghassab ! Aș vrea să aflu dacă exista baie în peșteră și dacă da, cum era amenajată. Dar bucătărie? Concret: aveau apă curentă?

Eu aș avea curaj pentru o asemenea aventură dar nu și soțul meu. El nu ar merge într-o astfel de țară nici dacă l-ar plăti cinevasă stea la cel mai luxos hotel.

Dacă ai fost în Cuba nu vrei să ne povestești și nouă? Cred că toate călătoriile tale sunt extrem de interesante și palpitante.

Mulțumesc pentru impresiile împărtășite cu noi, în finalul articolului te-ai definit minunat. Felicitări!

Maya_C
[28.05.16 15:01:32]
»

@krisstinna -

Eu aș avea curaj pentru o asemenea aventură dar nu și soțul meu.

La fel si in cazul meu. asa ca daca vrei ai gasit partenera de drum

micutzu
[28.05.16 20:05:25]
»

@similia - Felicitari pentru acest frumos articol si pentru curajul tau de a alege o astfel de tara. Stiu ca momentan nu sant probleme mari in Iordania dar stiu si felul in care musulmani privesc femeile de alta nationalitate si religie. Oricum ati avut un mare atu in persoana lui Ghassab, care banuiesc va oferit plusul de incredere si siguranta pentru toata durata calatoriei. Felicitari inca o data si promit sa va citesc cu interes toate review-ile. Vacante si calatorii cat mai frumoase.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
webmaster26
[31.05.16 21:55:57]
»

@nicole33 -

Şi pentru mine Iordania a fost o experienţă deosebită, chiar dacă am plecat cu alte aşteptări de acasă.

Ne-am bucura să putem citi impresiile tale de acolo scrise ca articol (review) nou.

Procedând astfel, ai avea ocazia ca prin notele şi evaluările proprii să contribui la o medie mai reprezentativă a acestei destinaţii.

În plus, dacă vreodată vei solicita informaţii aici, pe sait, cei care îţi vor răspunde o vor putea face cât mai adecvat "profilului" tău turistic (funcţie de locurile în care ai fost, unde ţi-a plăcut şi unde nu, din ce motive etc)

Poţi folosi linkul SCRIE IMPRESII (se deschide într-o fereastră nouă)

Dabator
[04.06.16 19:39:17]
»

@Maya_C: Fetelor, mă luați și pe mine? Eu aș avea curajul, singurul lucru de care mi-e teamă e că pe mine nu mă ia nimeni cu autostopul și rămân singur prin deșert...

La modul serios vorbind, oferta asta de la Tarom a făcut multe "victime" printre turiști. Regret că nu m-am aliniat și eu, așa cum au fost și super-oferte pentru Moscova.

Se pare că acum cel mai bine e să ții banii și țup, cum apare o ofertă trebuie tratată cu atenție. E drept că trebuie să și poți pleca de la serviciu când vrei...

krisstinna
[05.06.16 07:37:56]
»

@Dabator - Dragă domnule coleg, ai tu curaj să pleci la drum cu două prințese? Nu suntem prea pretențioase, dar știi că e musai să ne protejezi, să ne cari bagajul, să ne faci cinste cu câte o limonadă, înghețată și ce-o mai fi pe acolo.

Nu te lăsăm noi singurel în deșert, fii fără grijă! Vom spune că ești protectorul nostru, al prințeselor.

La modul serios vorbind

-Păi nici eu nu glumesc, ai nimerit bine, suntem două tipe tinerele, deștepte, frumușele, romantice, visătoare, cu drag de viață și de aventură Dacă ne reciți și câte o poezioară, ești de-al nostru.

Oferte bune să fie, că de la serviciu poți pleca dacă-ți dorești cu adevărat, mai ales în asemenea destinații interesante și deloc de neglijat.

Dabator
[05.06.16 09:51:33]
»

@krisstinna: Asta sună a: “ai grijă la ce îți dorești, că s-ar putea să ți se întâmple ”. Până la urmă tot e bine, am obținut o promisiune, nu voi fi abandonat în desert. Trebuie să mă apuc însă de sală, la câte bagaje voi avea de cărat… Aș zice că aș putea să apelez la ajutorul unei cămile, dar după ce am pățit eu după ce m-am plimbat 40 minute cu cămila prin Egipt am jurat că nu voi mai merge niciodată cu un astfel de mijloc de transport. Acum să știi că dacă te înhami la o astfel de călătorie nu poți să iei după tine geamantan de 30 kg (cât permite Taromul spre Amman) ci mai repede trebuie să te gândești la un bagaj ușor, eventual un rucsac (iau și eu măsuri de precauție )

Aș putea să vă servesc cu fructe de cactus, sunt foarte bune și răcoritoare. Din păcate și cu acestea am avut aventuri căci le-am cules (asta prin Corfu, nu în desert ) și m-am umplut de țepi. Aveam țepi peste tot și aproape nu mai puteam să țin mâinile pe volan. Dar acum am căpatat ceva experiență, le cumpăr gata curățate…

La capitolul poezie stau destul de bine, eventual aș putea să mă mai pregătesc un pic…

Tocmai a scris colega noastră @andreea72 un serial despre Iordania parcă pentru a întări ideea că Iordania chiar este o destinație ce trebuie luată în calcul. Informațiile de aici și cele transmise de @andrea72 chiar pot contura o vacanță plăcută în Iordania.

robert
[05.06.16 10:14:01]
»

@Dabator: adevăr grăit-ai! Iordania chiar este o țară interesantă, de luat în calcul!

Maya_C
[05.06.16 11:13:43]
»

@Dabator: esti candidatul perfect sa ne duci acolo. Sotii nostri vor fi incantati sa ne lase pe mainile tale protectoare. Mai ales daca se lasa cu poezie... You have a deal.

Dabator
[05.06.16 11:48:23]
»

@Maya_C: Mulțumesc. Mare lucru să prezinți încredere…

Am și găsit o poezie iordaniană (doar am spus că mă pregătesc ):


Viața este o candelă
Iar dragostea nu e decât lumina candelei
Am sosit cu torța umanității
El, a cărui inimă este atinsă și
Întâlnește căldura ei
Să fie cel ce o aprinde.

Munir Mezyed

Bine, am găsit una și mai frumoasă, de același Munir Mezyed, supranumit "poetul absolut", dar apoi îmi știrbesc din încrederea abia obținută.

Apoi să nu pățesc ca Ashraf Fayadh

Lumea arabă este o lume interesantă dar pașii trebuie cântăriți cu atenție pentru a nu deranja în vreun felul lor de a privi lumea. Când am ajuns pe aeroportul din Sharm El Sheikh am lăsat-o pe soția mea să treacă înainte. Sever vameșul i-a făcut observație: „Cum să faci așa ceva? ”. A oprit-o și mi-a făcut mie semn să trec. Am fost consternat dar și amuzat.

similiaAUTOR REVIEW
[13.12.16 13:31:55]
»

@micutzu: Salutare,

Multumesc de comentariu.

Ghasab a fost doar in zilele cat am stat in Petra. Cu el sau fara el, tot faceam traseul. Dar atragi ceea ce esti... asa ca eu chiar imi fac probleme putine.

Problemele Iordaniei sunt mult exagerate de mass media, care pentru a face totul mai exploziv, adopta stilul ei. Din fericire ma informez de la localnici si evit mass media cat pot, chiar si in tara. Este cea care induce, din pacate, cea mai mare frica. Am invatat de ceva vreme ca adevarul si realitatea le gasesti printre cei care traiesc acolo. M-am lamurit asupra acestui aspect, in perioada razboiului din Kosovo, atunci am invatat ca adevarul este altul si ca poti intra in zona de conflict, daca respecti niste reguli, expunerea este minimala. Dar pana la urma si la tine in tara poate da o masina peste tine sau sa iti cada un ghiveci cu flori in cap

sunt multe de spus despre cultura lor... chiar si despre cultura noastra.

Am fost prin Maramures, ,,, o sa scriu in curand ceva si despre Maramus plai cu ploi

Sa auzim numai de bine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
similiaAUTOR REVIEW
[13.12.16 13:35:06]
»

@mishu:

Buna Mishu!

Multumesc de aprecieri! Urmeaza un periplu prin Maramures, ca si noi avem frumusetile si traditiile noastre.

Sa auzim numa de bine!

similiaAUTOR REVIEW
[13.12.16 13:41:47]
»

@Dabator:

Buna Dabator!

Multumesc de aprecieri.

Daca stam sa ne gandim viata reala este dincolo de zidurile hotelurilor, caselor... dincolo de ziduri (reale sau imaginare). Am trait si experienta hotelurilor, insa o prefer clar pe aceasta din urma, cu mirosuri si oameni . Imi place sa simt ca traiesc, iar pentru asta este nevoie sa ies din zona de comfort.

Sa auzim numai de bine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
similiaAUTOR REVIEW
[13.12.16 13:55:06]
»

@krisstinna:

Buna Krisstinna!

Sa stii ca am constatat cu o oarecare stupoare, ca barbatii sunt un pic mai putin aventurosi, in comparatie cu femeile...

Si da, are baie, ecologica. Apa curenta din recipiente, poti sa iti iei cu tine dusul de camping si atunci in spatele unei paturi poti face si dus... solutii se gasesc intotdeauna atunci cand vrei. Vorba aceea: orice problema are cel putin 3 solutii.

Si eu am fost fara partenerul meu de viata, tot din acelasi motiv: ca nu-i plac arabii, tarile... pericolul... In fine, fiecare este liber sa aiba temerile lui... Eu stiu ca peste tot sunt oameni, indiferent de culoare, religie, stare. Dar respect deciziile fiecaruia. Insa asta nu inseamna ca eu sunt obligata sa stau in aceeasi ignoranta sau comfort sau ce motive gaseste fiecare .

In Cuba inca nu am ajuns, este in planurile mele... Am fost orin Oman si Emirate, toate... o sa scriu si despre experientele de acolo.

Sa auzim doar de bine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
similiaAUTOR REVIEW
[13.12.16 14:08:43]
»

@nicole33:

Buna Nicole!

Sunt intr-adevar experiente total diferite. Eu nici in Kosovo, in timp de razboi nu am avut protectie...

Eeeee, din momentul in care incepi sa calatoresti, inveti multe si iti dai seama cand chiar e nevoie de protectie reala sau nu. De asemenea, cu toata protectie, daca vine un nebun si explodeaza langa tine - vezi Bruxelles, Paris, Istambul - tot la voia lui Dumnezeu esti... Depinde de tine cum alegi sa te pozitionezi fata de o anumita situatie sau eveniment. Eu ii multumesc Domnului ca nu mi-a dat frici, de niciun fel, ca mi-a dat puterea de a intelege si de a cerceta si de a iesi din marea turma

Ideea este, ca orice experienta, ramane experienta. Calitatea ei ramane indiferent din ce postura o ai. Si pana la urma acesta este cel mai important lucru. Ca ar fi plictisitor sa fim toti la fel.

Sa auzim numai de bine|!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
similiaAUTOR REVIEW
[13.12.16 14:16:32]
»

@zlatna:

Multumesc mult.

Stii cum e... de dinafara pare foarte periculos, din interior lucrurile stau cu totul si cu totul altfel. Eu merg doar cu autostopul din 2012 (exceptand avioanele cursele mari, ca pe curse interne, mai poti apela la particulari si poti sa faci un fel de aerostop).

Pe de alta parte, riscam de cand ne nastem. Pana la urma si ca ne nastem aici, pe pamant, este un risc asumat

Important este sa fim frumosi!

Sa auzim numai de bine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
nicole33
[14.12.16 00:02:22]
»

@similia:

Eeeee, din momentul in care incepi sa calatoresti, inveti multe si iti dai seama cand chiar e nevoie de protectie reala sau nu.

Nu am pus problema protecţiei. Eu am apreciat doar experienţa ta aflată la polul opus experienţei mele în aceeaşi ţară şi aproximativ în aceeaşi perioadă. Tocmai pentru că suntem diferiţi, fiecare alege modul preferat de a călători şi de a descoperi o altă ţară, o altă cultură, alte mentalităţi.

Eu ii multumesc Domnului ca nu mi-a dat frici, de niciun fel, ca mi-a dat puterea de a intelege si de a cerceta si de a iesi din marea turma

Nu frica a fost motivul pentru care am ales o altă abordare. Pur şi simplu am o altă viziune asupra vacanţei, indiferent de ţara aleasă. Nu cred că fac parte din vreo turmă doar pentru faptul că prefer confortul unei cazări cu cât mai multe stele îmi permite bugetul, că aleg să vizitez ceea ce mă interesează în varianta optimă din punctul meu de vedere.

Nu fac autostopul nici la mine în ţară şi nici nu iau autostopişti. Şi nu frica este motivul. Nu am fost interesată vreodată nici de sistemul car sharing, probabil din aceleaşi motive.

Dacă mi-ar fi fost frică şi de umbra mea nu cred că aş fi ales să iau anul acesta două sejururi în Turcia cu maşina personală, când alţii au ocolit-o sau şi-au anulat sejururile deja plătite de teama atentatelor, nu aş fi traversat relaxată Istanbulul atât la dus, cât şi la întors cât timp erau şi alte variante, în opinia unora "mai sigure".

Am fost orin Oman si Emirate, toate... o sa scriu si despre experientele de acolo.

Aştept cu nerăbdare să-ţi citesc impresiile, deşi ştiu deja că vor fi la fel de "nonconformiste" ca acestea şi de diferite de ale mele care prin Emirate m-am plimbat mai mult cu taxiul şi doar de două ori cu metroul.

barzoica*
[19.01.18 10:09:46]
»

Buna,

As vrea sa-mi spui si mie, te rog, care este numele beduinului la care ai stat.

Eu plec in febr. si am mari emotii.

Multumesc mult pentru ajutor!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
11 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Aurici, barzoica*, GabrielaG, iulianic, Maya_C, micutzu, mishu, robert, similia, tache, zlatna
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Iordania:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.12153196334839 sec
    ecranul dvs: 1 x 1