ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 20.07.2011
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.05.11
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
NOV-2007
DURATA: 3 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Iordania - in trei zile

TIPĂREȘTE

In toamna anului 2007 am vizitat Iordania din intamplare. Cum? Imi doream nespus un circuit in Israel la locurile sfinte, cu doua zile pe Muntele Sinai. M-am inscris la o agentie (cu plata avansului), iar la achitarea diferentei, mi s-a comunicat ca "nu se mai face, am mizat pe un al doilea grup, dar…". Povestind acasa cu regret si lacrimi in ochi, persoane dragi si apropiate mie mi-au gasit un loc – ultimul – intr-un grup care se pregatea sa plece in Israel pe 1 noiembrie, fara Muntele Sinai, dar cu trei zile in Iordania. Am primit cu retinere propunerea pentru ca nu ma documentasem de loc, nu stiam nimic despre Iordania si Petra cea mult laudata de doamna care-mi facuse aranjamentul.

Asadar, doar cu un ruxac cu cele trebuincioase pentru trei zile, la 3 noiembrie 2007 am trecut raul Iordan. Formalitatile vamale au fost destul de lungi, cu verificari si asteptare. Intre orele 8-12 s-a facut trecerea prin cele doua puncte de control (Israel si Iordania), intre ele transportul facandu-se cu doua autocare ale vamii care, intr-un du-te vino permanent, duceau sute de turisti. Asteptarea in bazait de muste mari si lipicioase, mi s-a parut prea lunga.

In Iordania am fost preluati de un autocar cu ghid iordanian (vorbitor doar de araba) si de George, fiul unei romance de la ambasada noastra din Amman, pentru traducere.

Teritoriul Iordaniei, sarac in resurse, dar plin de istorie, este mentionat inca din anul 2000 i. Hr. cand semitii amoriti s-au stabilit pe malul estic al Iordanului, iar canaanitii (care apartineau de filisteni) pe cel vestic. In zbuciumata sa istorie, tinutul a fost invadat si stapanit rand pe rand de anatolieni, egipteni, israeliti, asirieni, babilonieni, persi, greci, caldeeni, romani, arabi musulmani, cruciati crestini, otomani si britanici.

Primul obiectiv din Iordania a fost Jerash. Situat in partea de nord a Iordaniei, la 48 km nord de Amman, Jerash este cunoscut pentru ruinele orasului greco-roman Gerasa si considerat in prezent unul dintre cele mai importante si mai bine conservate orase romane din Orientul Apropiat. I se mai spune "Pompeiul din Orientul Mijlociu" cu toate ca nu a fost niciodata ingropat de un vulcan.

Exista dovezi ca Jerash a fost locuit inca din epoca bronzului. Dupa cucerirea romana din anul 63 i. Hr., Jerash a fost anexat de provincia romana din Siria, iar mai tarziu de Decapolis. In anul 90, Jerash a fost absorbit de provincia romana din Arabia, care a inclus si orasul Philadelphia (Ammanul de azi).

In anul 106, sub imparatul Traian s-au construit drumuri in toate provinciile, fapt ce a dus la o mare inflorire a comertului. Imparatul Hadrian a vizitat Jerash in anul 129-130, eveniment in cinstea caruia a fost ridicat Arcul de Triumf (sau Arcul lui Hadrian). In afara de acesta, in cetatea greco-romana de la Jerash, se mai pot vedea in prezent Coloana Corintica, templele lui Zeus si Artemis, forumul oval, o strada lunga cu coloane, doua teatre, doua bai, numeroase temple mici si zidurile orasului.

Jerash este a doua atractie turistica din Iordania, dupa Petra. Ruinele sale au fost bine conservate, lucrari de escavare si restaurare facandu-se aproape permanent incepand cu 1920.

Dupa incursiunea in vestigiile antice ale Jerash-ului, am cumparat de la bazar albume cu cetatea, apoi ne-am continuat drumul.

Desi ar fi trebuit sa ramanem peste noapte in Amman, ghidul a hotarat continuarea pana la Petra. Se dorea vizitarea orasului roz – Petra – in cursul diminetii. Dupa un drum lung, in noapte, pe Autostrada Desertului, la ora 22.10 am ajuns la Petra. Am fost cazati la AMRA PALACE Hotel, foarte bun si elegant. Obositi, ne-am retras pentru odihna, dar chemarea la rugaciune de la ora 4 ne-a smuls din somnul cel mai dulce. Moscheia inaltandu-si minaretul inspre cer, era chiar langa hotel si a chemat atat de convingator incat nici crestinii n-au mai pus geana pe geana. Pentru ca dimineata toti eram chiauni, vizitarea celui mai renumit obiectiv al Iordaniei a inceput cam fara chef.

Despre stancile erodate, defileul, camilele, saretele, praful rosiatic si mirosul de balegar, s-a mai scris pe aici si poate voi mai scrie si eu intr-un alt review. Adaug doar ca am cumparat doua saluri si apa (1,5 dolari/pet de 1,5 l) si am pornit spre Amman.

In jurul orei 18.00 am ajuns si am fost cazati la Hotel ARWAD. Nu stiu carui fapt datorez minunea ca, singura fiind, mi s-a repartizat o camera VIP, neinchipuit de mare, luxoasa si confortabila. Cineva din grup, in gluma, mi-a spus: "Vedeti sa nu aveti vreun iordanian impaiat sub pat!"

Masa de seara a fost o surpriza. Pentru noi romanii, o doamna - tot romanca - sotie de iordanian, a organizat un bufet pe terasa de la etajul 7, cu muzica romaneasca si dans. De pe terasa, am fotografiat Ammanul in luminile noptii. Din pacate, nefiind un profesionist foto, imaginile cam lasa de dorit.

A doua zi am facut turul capitalei iordaniene. Amman este unul dintre cele mai vechi orase din lume, are multe vestigii si este frecvent vizitat de turisti.

Situat in zona deluroasa din nord-vestul Iordaniei, orasul a fost initial construit pe sapte coline, ulterior extinzandu-se, a ajuns la nouasprezece.

Principala atractie turistica este cetatea, cunoscuta sub numele de Jabal al-Qal'a. Templul lui Hercule, construit sub imparatul roman Marc Aurelius (161-180 d. H.), este asemanator Templului lui Artemis din Efes. Forumul si teatrul roman - cel mai mare teatru din Iordania - cu 6.000 de locuri pentru spectatori, construit probabil in perioada 138-161 d. H. in partea laterala a colinei, este folosit si in prezent pentru anumite evenimente sportive si culturale.

Amman gazduieste unele dintre cele mai mari moschei din Orientul Mijlociu. Cea mai noua este Moscheea regelui Abdullah I, construita in perioada 1982-1989, oferind loc de rugaciune pentru 3.000 de musulmani. Moscheea Abu Darweesh, cea mai neobisnuita, acoperita cu model in carouri alb-negru, unica in Iordania, este vizibila de la distanta.

Madaba – situat la 30 km sud-vest de Amman - este cunoscut pentru mozaicurile sale, in special pentru harta in mozaic a Tarii Sfinte.

1880 a fost anul in care a fost descoperit - din intamplare - primul mozaic si marcheaza inceputul perioadei de cercetari arheologice in zona. Harta mozaic de la Madaba a fost descoperita in 1896 si a atras atentia intregii lumi, Madaba devenind cunoscut ca "Orasul cu Mozaicuri". Harta dateaza din sec. VI si a fost conservata in podeaua Bisericii Ortodoxe Grecesti Sf. Gheorghe.

Cu doua milioane de bucatele de piatra divers colorate, harta prezinta dealuri, vai si localitati din Palestina si Delta Nilului. Mozaicul contine cea mai veche reprezentare a Ierusalimului, oferind detalii ca: Poarta Damascului, Poarta Leului, Poarta de Aur, Biserica Sfantului Mormant, Turnul lui David.

Alte numeroase mozaicuri descoperite prezinta plante, pasari, pesti, animale, precum si scene din mitologie sau preocuparile zilnice ale oamenilor: vanatoare, pescuit, cresterea animalelor.

Dupa Muntele Nebo, locul de unde Moise a vazut Pamantul Fagaduintei, trecem granita in Israel indreptandu-ne spre Qumran si Marea Moarta pe care, din pacate, n-am atins-o.


[fb]
---
Trimis de iulianic in 20.07.11 22:12:55
Validat / Publicat: 20.07.11 22:54:05
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în ORIENTUL MIJLOCIU
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 4328 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P20 Amman -Ruinele cetatii si o parte din orasul nou.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 15950 PMA (din 16 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

Admin
[20.07.11 22:52:53]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru aceasta destinatie.

Totusi, cu ceva fotografii nu vrei sa ne incanti sufletul?

iulianicAUTOR REVIEW
[21.07.11 06:42:21]
»

Da, voi atasa imagini. Am multe, trebuie selectate, dar era tarziu cand am terminat de scris textul.

salomeea
[19.11.13 14:11:14]
»

Ma puteti ajuta sa gasesc datele de contact ale manastirii rusesti aflata in pustia Iordanului in apropierea orasului Aman? Va multumesc.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
iulianic, salomeea
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Iordania:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.047173976898193 sec
    ecranul dvs: 1 x 1