GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Am plecat spre Berlin cu scopul de a vedea pentru prima oară o expoziție de mașini retro. De fapt, a fost mai intim decât atât, Motor World Classic 2018 fiind de fapt o vizită printre pasionatii automobilului. Aici gazdele te serveau cu câte o cupă de șampanie, îți rezonau în urechi doar ritmuri din anii 20, versiune live (extraordinar cum își modificau vocile printr-o portavoce specială!) și te plimbai prin nesfârșite spații expoziționale aranjate pe 2 nivele plus o curte exterioară. Treceai printre mașini din anii 60-80 sau pe lângă standuri ale unor croitori de lux, frizeri cu mustăți răsucite, producatori de lichior (în borcane de ”ulei”), dar mai ales grupuri pestrițe de fani indragostiti de acelaşi mașini sau mod de viață (in special anii 60, cu influente SUA-Elvis). Aici Mercedes era Regele, ici colo Trabi și wartburg, dar mai mult pentru variație cromatică. BMW era cu Isetta și Volkswagen cu Broscuta! Ca sa vă faceți o idee, aici sunt poze de anul trecut, dar nu e nicio diferență: motorworld-classics.de/in ... rueckblick-2017
Vizita la expoziție a fost doar prima din cele patru alocate Berlinului. Despre Berlin recunosc că nu știam prea multe (exceptând desigur clișeele cu Zidul, Poarta Brandenburg, Unter den Linden sau Turnul Tv, ctitoria RDG), așa că m-am cazat în Alexanderplatz, un soi de km 0 al lor și de acolo mi-am început vacanța propriu-zis.
Tehnic vorbind, am zburat cu Ryanair (60 euro), zborul a fost perfect (nu s-a aplaudat nici la dus, nici la întors!), desigur a fost doar emoția că în orice clipă Ryanair putea intra în grevă...
Cazarea a fost la Hotel H2, [preț] 450 euro / 3 nopti cu mic dejun. Camera elegantă, cu mobilier nou, doar micul dejun este relativ limitat ca ofertă și aglomerat de clienți (exista în lift un orar colorat când ar fi indicat să vii la masă, dar l-am ignorat cu desavarsire, de aia nici nu mă plâng acum).
Ca transport urban am folosit linia de tren S, care are câteva categorii de prețuri (pentru un drum de 2 ore valabilitate sau o zi întreagă) împărțite pe 3 zone, AB și C. Sunt informații masive pe internet, n-are sens să plictisesc aici. Important este că toată lumea vorbește engleza și când am avut nevoie oricine m-a ajutat cu o informație zâmbind. Altfel în tren nu am văzut controlori, dar totul se bazează pe respect față de ceilalți (compostarea biletului se face pe peron).
Ca trasee de plimbare am aplicat următoare suită: Ziua 1: Alexanderplatz - Insula Muzeelor (muzeul Pergamon) - Unter den Linden - Poarta Brandeburg - Reichstag (nevizitat, trebuie rezervare dinainte online) - Parcul Tiergarten - CharliePoint. Tot parcursul acesta a însumat circa 27 km per pedes...
Ziua 2: vizita la Fortul Spandau (se desfășura un soi de zilele obștii, aici detalii: spandau-tourist-info.de/g ... /?cn-reloaded=1). Spandau este o localitate lângă Berlin, un soi de Voluntari sau Pantelimon pe lângă București, dar asemănarea se oprește aici.
De altfel ajuns aici cu relatarea mea trebuie să recunosc că Berlinul (și berlinezii) mi-au lăsăt o puternică impresie pozitivă. Pe de o parte este sentimentul de nepovestit (fără un talent scriitoricesc remarcabil, nu e cazul meu) în a reda acea zi de sâmbătă de pe străzile localității Spandau (în cetate a fost închisoarea unde a murit Rudolf Hess). Exista un firesc și o naturalețe în gesturile tuturor celor întâlniți pe stradă că rămâne fără cuvinte. Aminteam de Voluntari sau Pantelimon (aleatorie comparație), ei bine nu puteam să văd în gesturile conaționalilor mei aceiaşi naturalețe și sinceritate ca la nemții ăia. Biserica din localitate, Sf. Nicolae, avea un raft cu informații, ei bine, aveau chiar și în limba română și scris într-un google translate varianta de lux (Dumnezeu era scris cu literă mică...).
Revenind la Berlin, închei aceste rânduri mărturisindu-vă două aspecte care m-au mișcat:
1. lipsa aparatelor de aer condiționat și a balcoanelor închise de pe orice bloc! Ca bucureștean ce sunt, am fost efectiv uluit!
2. drama Zidului. Nu am conştientizat nicicând pe deplin drama germanilor din timpul războiului rece. Este cutremurător memorial Zidului de-a lungul străzii Muhlenstrasse, dar mai ales traseul zidului marcat prin tot orașul cu piatră cubică.
Altfel, Berlinul este Raiul băutorilor de bere. Dacă nu te-ai apucat de băut bere până să ajungi aici, ori te bei după asta, ori nu bei niciodată! Aici doar copiii și gravidele beau bere la jumate, restul bem doar la kil! (Uimit am fost să văd că toată lumea merge cu berea în mână peste tot, oriunde).
Vizitează Berlinul, nu-ți va pare rău!
Trimis de vali65 in 08.10.18 17:56:21
- A fost prima sa vizită/vacanță în GERMANIA
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (vali65); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperind Berlinul, BERLIN" (deja existentă pe sait)
--
”Cazarea a fost la Hotel H2, [preț] 450 euro / 3 nopti cu mic dejun. Camera elegantă, cu mobilier nou, doar micul dejun este relativ limitat ca ofertă și aglomerat de clienți (exista în lift un orar colorat când ar fi indicat să vii la masă, dar l-am ignorat cu desavarsire, de aia nici nu mă plâng acum).
Ne-am bucura să putem citi impresiile tale de acolo scrise ca articol (review) nou.
Procedând astfel, ai avea ocazia ca prin notele şi evaluările proprii să contribui la o medie mai reprezentativă a acestei destinaţii.
Daca doreşti, copiază textul de mai sus şi reincarcă-l - cu eventuale ajustări, completări etc - folosind linkul ADAUGĂ IMPRESII NOI
@vali65: La fel de uimita am fost si eu vara asta la Munchen, unde tooooata lumea bea bere la greu, foarte multi pe strada, la metrou!
Am si eu in plan Berlinul, dar vreau neaparat la Potsdam!
@valentinag: Eu am in plan Munchenul! Simt ca acolo e Germania adevarata! Aici in Berlin era un restaurant cu numele Munchen, unde era aglomeratie mereu si toata lumea venea imbracata traditional, barbati in spilhoizeni si femeile in rochile acelea cu decolteu inflorat!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2021 O croazieră pe apele Spreeului — scris în 14.03.22 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2021 Dincolo de kilometrul zero — scris în 05.03.22 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2021 În inima capitalei Germaniei — scris în 04.03.22 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2021 Berlin: între amintiri dureroase și viitorul prosper — scris în 02.03.22 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jun.2019 Berlin – cum l-am regăsit după 34 de ani — scris în 05.08.19 de RoxanaGRS din IAşI - RECOMANDĂ
- Nov.2018 Un santier numit BERLIN — scris în 13.01.19 de melena din BRăILA - RECOMANDĂ
- Feb.2018 Cum ne-am petrecut cele 4 zile in Berlin (sfaturi/recomandari) — scris în 22.03.18 de AndreiCorchi din CONSTANţA - RECOMANDĂ