GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Este pentru prima data cand, Ema, sotia mea, ma impinge de la spate sa scriu pe AFA. Nu ca ar fi avut ceva impotriva pana acum, dar activitatea pe AFA era treaba mea. Cum s-a ajuns aici? Dupa ce am publicat despre Berlinul “de business”, in care am postat despre cazarea la Pentahotel (vezi impresii) si vizitarea Castelului Koepenick (vezi impresii) si apoi despre Berlinul copiilor mei cu focusare pe LEGOLAND (vezi impresii) si pe Gradina Zoo (vezi impresii), ma intreaba ieri Ema:
-Dar despre Berlinul nostru nu scrii?
Berlin, a reprezentat un oarecare tur de forta, pe care l-am facut mai ales datorita faptului ca am dorit sa vizitam si din obiectivele de top ale capitalei germane, nu numai obiective pentru copii. Si, am luat copiii dupa noi, si am purces la drum. Acest, la drum, in Berlin inseamna in special cu S-Bahn-ul si cu U-Bahn-ul lor, o retea foarte bine pusa la punct, care circula “la minut” conform programului afisat pe panouri sau pe net, dar inseamna si mult mers pe jos. Am fost cazati pe Revaler Str. 12 intr-un apartament inchiriat de pe booking.com, si asta este o poveste, dar mai putin happy, langa Warschauer Bruecke (Podul Varsoviei), in apropierea statiei Warschauer Strasse, capat de U-Bahn si statie si de S-Bahn, in capatul strazii noastre avand hypermarket-ul Kaiser’s, si alte cateva magazinase si restaurante in preajma. Locatia a fost aleasa dupa trei criterii esentiale pentru vizitarea principalelor obiective din Berlin: sa fie cat mai aproape de centru, dar nici chiar in buricul capitalei (6 km fata de Stadtmitte a fost un compromis important intre pretul cazarii si timpii si costurile de deplasare de la hotel la obiective), dar si sa fie situata in apropierea unei statii de U-Bahn si a unor magazine alimentare, de unde sa ne putem face aprovizionarea zilnica, acesat fiind stilul de concediu ales. Ghinionul a fost cu cazarea, care a fost cea mai murdara cazare ever pe care ma avut-o.
Voi face in continuare o scurta trecere in revista a principalelor obiective vizitate de noi, fara sa imi doresc sa intru in detalii asupra fiecaruia pentru a nu rezulta un articol plictisitor de zeci de pagini.
3 statii de mers cu S5, in total 10 minute, pana la statia cu acelasi nume.
In limbajul berlinez se numeste scurt “Alex”. Este un nod important de artere si mijloace de transport din centrul Berlinului. Este locul unde se desfasurau pana in secolul al XIX-lea parade si de asemenea locul unde comerciantii si taranii veneau cu animale spre vanzare (targ de animale, la noi). Denumirea de Alexanderplatz i-a fost atribuita de regale Friedrich Wilhelm al III-lea in cinstea vizitei tarului Alexandru. Pentru istoria recenta, Alexanderplatz este piata unde revolta germana din toamna lui 1989 a atins punctul culminant inaintea caderii Zidului Brelinului.
La 200 metri de Alexanderplatz, se gaseste Fernsehturm – Turnul Televiziunii. Este unul din obiectivele tursitice de top vizitat zilnic de mii de turisti, la care se sta la coada la bilete, iar accesul se face in grupuri, cu lifturi rapide in numai 40 secunde pana la cota 203 metri fata de sol. La cota 207 metri fata de sol, Turnul Televiziunii gazduieste un restaurant si un bar. Noi ne-am oprit in restaurantul “Sphere”, unde am mancat si de unde am putut admira de pe o platforma rotativa, rotunda, Berlinul catre toate directiile, la 360 grade. Este o senzatie placuta sa stai cocotat ata de sus, dar comod pe scaun si sa se invarta Berlinul in jurul tau, adica invers. Bineinteles ca peste tot sunt amplasate placate indicatoare, care te ajuta la identificare obiectivelor, ce le poti vedea de jur imprejur de la aceasta inaltime ametitoare. Important! In mod normal daca vrei sa prinzi locuri la barul sau restaurantul din turn, trebuie sa faci rezervari online. Noi am fost norocosi (ca de cele mai multe ori) si am
gasit excat o masa libera de 4 persoane, adica exact ce ne trebuia.
De la Turnul Televiziunii in mai putin de 1 km ajungem la Berliner Dom. Trecem mai intai prin dreptul St. Marienkirche (Biserica Sf. Maria) si Neptunbrunnen (Fantana lui Neptun), traversam raul Spree si am ajuns. Mai punctez ca exact de la podul peste Spree se deschide o alta zona turistica importanta, Insula Muzeelor, unde noi nu am ajuns, dara asa cum ii spune si numele gazduieste foarte multe muzee de marca ale Berlinului.
La Dom, mie si lui Emi ne-a placut foarte, foarte mult. Ema si cu Denisa au vizitat numai partial Domul, adica au ratat urcarea pe scari, pe acoperisul Domului, din motive lesne de inteles.
Berlinul se face recunocut prin cupola sa. Domul Berlinez a fost ridicat sub domnia imparatului Wilhelm al II-lea intre anii 1894 si 1905 si a fost biserica de curte a familiei Hohenzollern. Aici se viziteaza Biserica pentru botezuri si cea pentru inmormantari, celebrele scari imperial, cripta Hohenzoler-ilor, Muzeul Domului, si mai ales Biserica pentru predici cu cupola sa celebra. Este o binecuvantare cand vizitatorul are norocul sa prinda o slujba live, asa cum ni s-a intamplat noua. V-am spus ca suntem norocosi!
Domul este realizar in stilul renascentist italienesc cu influente baroce. La interior contine elemente din Noul Testament si Reformarea Bisericilor. Cupola Domului se afla la 114 metri deasupra solului. Domul a fost complet distrus in razboi si restaurat integral in anul 2002.
Continuam in aceeasi directie. Zona este impanzita de multe obiective turistice, oriunde ai intoarce capul. Traversam din nou un brat al raului Spree, si pasatram directia. De aici bulevardul larg, care se deschide in fata noastra, se numeste Unter den Linden - pe sub tei. Este un obiectiv turistic in sine, acest boulevard, care se desfadsoara pe mai multe beniz pe sens si care, in centru are o insula mare dedicata pentru pietoni, uned sunt amenajate diferite chioscuri, dar mai ales banci pentru odihna. Bulevardul are o lungime de peste 2 km, iar tabloul realizat de alinierea tailor este impresionant atat de jos, de pe bulevardul, cat si de exemplu din Turnul Televiziunii.
Pe partea dreapta, catre capatul Bulevardului Unter den Linden, cum am venit noi, se afla Muzeul Madame Tussaud. Aici a fost randul meu sa stau afara cu Denisa, care dormea in carucior, Ema si Emi vizitand muzeul, care i-a impresionat atat de mult, incat au facut peste 100 de poze numai aici, asa ca daca ra fi sa le incarc, nu as termina in acest weekend. Este muzeul figurilor de ceara, similar cu cele care se gasesc la Amsterdam sau Londra. Muzeul este organizat pe sectiuni precum: Fostul RDG, personaje politice, personaje culturale, din muzica, din sport. In curand (am gasit pe net), in mai 2015, se mai dechide o sectiune cu personaje din Razboiul Stelelor.
Mai facem cativa pasi pana in capatul Bulevardului Unter den Linden si se deschide o piata imensa, iar in fata noastra se afla Brandenburger Tor – Poarta Brandenburg. Poarta Brandenburg a fost simbolul separarii Berlinului si Germaniei pana in anul 1989, astazi este simbolul national pentru unitatea germanilor.
Brandenburger Tor s-a realizat intre anii 1788 si 1791. Regele Friedrich Wilhelm al II-lea a ordonat ridicarea acestui simbol, dorind un monument maiestuos, care sa inchida bogata cale Unter den Linden. Este o realizare a stilul clasic german. Poarta Brandenburg a fost afectata in al II-lea Razboi mondial, fiind mai tarziu refacuta. La 22 Decembrie 1989, Poarta Brandenburg s-a deschis in fata a 100.000 oameni.
Monumentul are o arhitectura impresionanta, abstracta, data de suprafata de 19.000 mp, neplana (unduita) a peste 2700 de coloane paralelipipedice de diferita inaltimi. Monumentul documenteaza urmarirea si omorirea evreilor europeni.
Trecatorii se plimba prin labirintul format de architect, in acelasi timp aduc un omagiu celor care au suferit doar pentru ca erau evrei.
Si suntem acum in aproperea Gradinii Zoo.
Obiectivele mai sus prezentate le-am vizitat in doua zile, eu vi le-am prezentat legat intrucat ele sunt concentrate in aceeasi zona centrala a orasului.
Este un obiectiv situat la 1 km de apartamentul inchiriat de noi. Este cea mai lunga galerie in aer liber din lume. A luat nastere in 1990, cand pe o lungime de peste 1 km, peste 100 de pictori din lume au pictat scene si measje in special cu iz politic pe o parte a Zidului Berlinului ramasa in picioare. De mai multe ori ne-am plimbat in lungul acestui zid sa admiram operele pictate. O parte a cestei zone este considerata monument protejat. Picturile redau euforia perioadei de dupa Caderea Zidului Berlinului si reprezinta o manifestare a libertatii, proaspat castigate.
Pentru cei interesati, voi prezenta separat si gradina in aer liber, care i-a placut lui Emi foarte mult, unde am servit cele mai multe din mesele de pranz, presarate cu moment lungi de distractie, dar si de recreere, unde Denisa a respirat aer curat in carucior – la Brachtvogel (rog link).
Trimis de Dan&Ema in 19.04.15 11:18:59
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în GERMANIA.
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dan&Ema); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mă bucur să-ți acord primul vot, ca mulțumire că m-ai plimbat prin Berlin și ai făcut-o și bine. Aștept și pozele.
@Dan&Ema: Eu ii subscriu colegului@rodel si am sa-mi insusesc acest aryicol cand pasii (sau rotile) ma vor purta pe acolo! Un vot cu doua maini! ????
Cred ca sunt printre cei mai incatati de review-urile legate de Berlin, pentru ca in august avem 5 zile de vizitat.
Mai bine zis 4 pt ca una vreau sa o petrecem la Tropical Island.
Sincer abia astept review-ul legate de mancare
@Sindrom: mai exista si computermuseum de care nu am scris si poate capta interesul fanilor de profil.
Mai exista si distractii gen Schwarzlicht, minigolf pe intuneric sau mai bine spus in lumina neagra.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2021 O croazieră pe apele Spreeului — scris în 14.03.22 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2021 Dincolo de kilometrul zero — scris în 05.03.22 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2021 În inima capitalei Germaniei — scris în 04.03.22 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2021 Berlin: între amintiri dureroase și viitorul prosper — scris în 02.03.22 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jun.2019 Berlin – cum l-am regăsit după 34 de ani — scris în 05.08.19 de RoxanaGRS din IAşI - RECOMANDĂ
- Nov.2018 Un santier numit BERLIN — scris în 13.01.19 de melena din BRăILA - RECOMANDĂ
- Oct.2018 Vizita in Berlin — scris în 08.10.18 de vali65 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ