ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 19.12.2018
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 26.03.14
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
JUN-2018
DURATA: 9 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 10 MIN

Hop-on hop-off prin Atena (II)

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Am încheiat prima parte a plimbării cu autobuzul turistic prin Atena vezi impresii la Stadionul Panathenaic. Închidem bucla rutieră și revenim pe strada Vasilissis Amalias, unde hop-on hop-offul oprește iar la A9 Parlament & Grădinile Naționale.

De aici ne înscriem pe bulevardul Panepistimiou, una dintre străzile importante ale Atenei, care face legătura dintre Piețele Syntagma și Omonia.

Dacă Acropola, Agorele, Olympieionul ilustrează orașul antic; dacă Plaka este cea mai veche zonă locuită neîntrerupt din sec. IX î. Hr. până în zilele noastre; dacă puținele biserici bizantine care au supraviețuit ocupației otomane reprezintă simbolul credinței creștine la un popor profund religios, mergând de la Piața Syntagma spre nord către Omonia și mai departe veți vedea o altă Atenă, una aerisită și modernă, cu artere largi mărginite de copaci, cu nimic mai prejos de „grands boulevards” pariziene și Ringul vienez, o reflectare a gustului burghez de la jumătatea secolului XIX. De-a lungul străzilor Panepistimiou sau Stadiou se înșiră nu numai magazine elegante, cafenele și restaurante șic, ci și câteva dintre cele mai interesante și reprezentative edificii ale Atenei, o parte din ele în stil neoclasic.

Dezvoltat în Europa și America de Nord în sec. XVIII-XIX sub influența raționalismului iluminist și a descoperirii unor situri antice precum cele de la Pompeii și Herculanum, neoclasicismul s-a inspirat în arhitectură din templele antice grecești și romane, cele mai bune exemple fiind în acest sens Parthenonul atenian și Panteonul din Roma, de unde a preluat câteva caracteristici definitorii: preponderența figurilor geometrice considerate perfecte (cercul, triunghiul, pătratul, dreptunghiul), în căutarea rigorii și echilibrului; prezența coloanelor, fie ele dorice (cu capiteluri drepte, simple), ionice (cu capiteluri în coarne de berbec) sau corintice (cu capiteluri înfrunzite); preferința pentru liniile drepte verticale și orizontale în defavoarea liniilor curbate și diagonale.

Stilul neoclasic a fost dominant între anii 1830-1920 atât în Europa cât și în SUA și se regăsește în numeroase edificii celebre: Casa Albă și Capitoliul din Washington, Panteonul din Paris, British Museum din Londra, Muzeul Prado din Madrid. A ajuns și în România iar în București astfel de exemple sunt clădirile Universității, Muzeului de Istorie Naturală „Grigore Antipa”, Facultății de Medicină „Carol Davila” ori a Ateneului Român.

În anii 1830 regele Otto al Greciei a angajat arhitecți germani care să sistematizeze capitala și să o transforme într-un oraș modern, în ton cu tendințele urbanistice europene. Lor li se datorează arterele largi din această zonă a Atenei și clădirile publice elegante.

Înainte de a le trece însă în revistă, menționez că în ziua când am parcurs acest traseu per pedes, pe bulevardul Panepistimiou se desfășura gay parade. Am remarcat că, în afara liderilor înfocați care dădeau semnalul toboșarilor aflați în avangardă, restul participanților, în covârșitoare majoritate foarte tineri, păreau să se fi prezentat nu atât pentru susținerea drepturilor minorităților sexuale, cât pentru distracție. Dar poate că m-am înșelat...

Prima clădire interesantă de pe bulevardul Panepistimiou care atrage atenția, la numărul 12, este Casa Schliemann, numită și Iliou Mélathron. A fost construită în 1866 și refăcută în 1879 ca reședință pentru Heinrich Schliemann (1822-1890). Om de afaceri de succes și arheolog amator, germanul Schliemann a devenit obsedat de ideea că locurile menționate de Homer în „Iliada” și „Odiseea” sunt reale, a făcut săpături pe insula Ithaca, mergând pe urmele lui Odiseu, apoi la Isarlîk, unde a descoperit cetatea Troiei, și la Micene în Peloponez. S-a căsătorit cu o grecoaică și familia a locuit la Atena. Și-a însușit fraudulos unele artefacte antice și cantități de aur și rămâne și astăzi un personaj fascinant dar controversat.

Clădirea cu scară dublă pe latura sudică și coloane ionice pe fațadă și la cele două etaje găzduiește în prezent Muzeul Numismatic, situat printre primele cinci astfel de instituții din lume, cu o colecție de peste 600.000 de piese, în principal monede, dar și medalii, matrițe, timbre, ce datează din sec. XIV î. Hr. până în perioada modernă.

La numărul 21 de pe bulevardul Panepistimiou găsim sediul Bank of Greece, o clădire neoclasică impunătoare construită între 1933-1938.

Facem acum un mic ocol pe strada Stadiou pentru a admira un alt edificiu important, Muzeul Național de Istorie. Proiectat de un arhitect francez și inaugurat în 1858, acesta a găzduit începând din 1871 Parlamentul elen, instituție care s-a mutat în 1935 în sediul actual din Piața Syntagma.

Clădirea este considerată cel mai reprezentativ exemplu din perioada timpurie a neoclasicismului în Grecia, fiind încadrată de coloane realizate în stil doric.

În 1961 aici s-a deschis Muzeul Național de Istorie (intrarea 3 euro), care prezintă în cele 16 săli ale sale momentele cele mai importante din istoria Greciei din perioada bizantină până în sec. XX prin piese precum sculpturi și picturi, documente ale vremii, obiecte personale ale marilor oameni politici, cu accent pe perioada Războiului de Independență etc. În fața clădirii a fost amplasată o copie a statuii ecvestre a generalului Theodoros Kolokotrónis, unul dintre conducătorii revoluționarilor eleni în Războiul de Independență. Originalul se găsește la Nafplio, prima capitală a statului elen.

Revenind pe bulevardul Panepistimiou, trecem pe lângă Institutul de Oftalmologie (1854), o clădire cu elemente de arhitectură bizantine și neoclasice, apoi depășim Catedrala romano-catolică, cu hramul Agios Dionyssios, o biserică în formă de cruce, cu trei nave, construită între 1853-1865.

Ne apropiem acum de așa-numitele Cele 3 Temple ale Învățării (Trilogia Ateniană) , o serie de trei clădiri neoclasice superbe ce simbolizează conceptul de studiu ridicat la rang de element primordial în devenirea ființei umane.

Academia a fost proiectată de arhitectul danez Theophil von Hansen și construită între 1859-1887. Exteriorul realizat din marmură este bogat decorat cu sculpturi aparținând în mare parte lui Leonidas Drosis. Edificiul este străjuit de statuile lui Apollo și a Atenei, înălțate pe coloane pe aripile laterale ale clădirii, în timp ce la intrare, în fața treptelor, au fost amplasate statuile filozofilor Socrate și Platon.

Universitatea este rezultatul muncii lui Christian von Hansen, fratele mai mare al lui Theophil. Clădirea elegantă cu colonadă ionică și o frumoasă friză ce înfățișează renașterea artelor în timpul domniei regelui Otto a fost inaugurată în 1864. De remarcat pe frontonul triunghiular statuia Sfinxului.

Universitatea poartă numele primului șef al statului independent elen - Ioannis Kapodistrias (1776-1831) - și a fost înființată în 1837, fiind cea mai veche instituție de învățământ superior din Grecia.

Și astfel ajungem la următoarea stație a busului turistic, al treilea Templu al Învățării:

A10 Biblioteca Națională

Clădirea ce găzduiește cea mai mare bibliotecă a Greciei a fost proiectată de Theophil von Hansen în 1887, construcția sa, din marmură pentelică, fiind finalizată în 1902. Fondurile necesare lucrărilor au fost asigurate de trei frați greci foarte bogați pe nume Vallianios, care au emigrat în Rusia. Are aspectul unui templu doric, cu portic cu șase coloane și două aripi laterale. Adăpostește peste o jumătate de milion de volume în toate limbile pământului, printre care mai multe manuscrise și ediții princeps rare.

De pe Bulevardul Panepistimiou ne înscriem pe strada Patission, o altă arteră largă și lungă, plină cu magazine cu mărfuri de calitate. Hop-on hop-offul oprește aici la stația

A11 Muzeul Național de Arheologie

Deoarece voi scrie un review separat despre acest muzeu, mă mărginesc acum în a vi-l recomanda din toată inima. La viața mea am vizitat câteva muzee de istorie și arheologie iar cel din Atena figurează în topul meu personal pe primul loc, la „egalitate de puncte” cu Muzeul de Egiptologie din Cairo.

De pe strada Patission autobuzul turistic ne poartă pe strada 3 Septemvriou și oprește într-una dintre cele mai cunoscute piețe din Atena.

A12 Omonia Square

Plateia Omonoias marchează capătul nordic al zonei centrale a orașului, așa cum a fost ea definită în sec. XIX. A fost construită în anii 1833-1834 după planurile arhitecților Stamatios Kleanthis și Eduard Schaubert și a purtat inițial numele de „Plateia Anaktoron” (Piața Palatului), deoarece aici urma să fie amplasat palatul regal. Ulterior a fost rebotezată „Plateia Othonos”, în onoarea regelui Otto, însă după înlăturarea acestuia de pe tron, în 1862, a fost adoptată denumirea actuală, care înseamnă „armonie, concordie”.

Este una dintre cele mai vechi și mai aglomerate intersecții din Atena, aflându-se la răscrucea a șase străzi :panepistimiou, Stadiou, Athinas, Peiraios, Agiou Konstantinou și 3 Septemvriou. În plus, aici se întretaie liniile de metrou 1 și 2.

A fost și este și acum un loc tradițional de întâlnire și socializare pentru localnici, fiind mărginită de multe taverne, chioșcuri fast food și cafenele. Are însă printre turiști o proastă reputație, datorată în principal hoților de buzunare.

Cele mai emblematice clădiri din piață sunt cele două hoteluri - Bagkeion și Megas Alexandros - proiectate în stil neoclasic de cunoscutul arhitect germano-grec Ernst Ziller la sfarsitul anilor 1870.

De la Omonia busul turistic înaintează spre vest pe strada Agiou Konstantinou către

A13 Piața Karaisaki

Prea multe nu am aflat despre acest loc, mult mai puțin aglomerat decât piețele Omonia și Syntagma, cu toate că e deservit de o stație de metrou - Metaxourghio și se găsește relativ aproape de gara Larissis. Știu însă că în zonă sunt multe hoteluri bunicele.

Din Piața Karaisaki hop-on hop-offul străbate strada Agion Assomaton pe direcția sud-est și se întretaie cu foarte cunoscuta stradă Ermou, oprind de-a lungul său la stația A14 Monastiraki/Thession, despre care am povestit câte ceva într-un review anterior vezi impresii. În același review am amintit și de strada Athinas, unde autobuzul turistic face următoarea stație la A15 Piața Kotzia - Primăria.

De pe strada Athinas coborâm pe strada Stadiou spre unul din locurile emblematice ale capitalei Greciei.

A1 Piața Syntagma

Plateia Syntágmatos este considerată punctul central al Atenei. Numele, însemnând „constituție”, i-a fost dat încă din 1843, când regele Otto a fost obligat să semneze noua lege fundamentală a țării, mult mai democratică, la presiunea străzii.

Syntagma este cea mai importantă piață din istoria post-otomană a Greciei și nucleul activităților comerciale ale orașului, fiind totodată un nod de transport urban, cu stații ale mai multor autobuze, ale liniilor de metrou 2 și 3, precum și cu stațiile terminus pentru autobuzul express care face legătura cu aeroportul și tramvaiele 4 și 5.

Foarte aglomerată, piața constituie un loc de întâlnire pentru tineri și nu numai, băncile din parc fiind mai mereu ocupate, în timp ce fântâna atrage mulți porumbei. Peste drum se află clădirea Parlamentului, un magnet pentru turiști, iar în apropiere se găsesc alte obiective de prima mână: cartierul Plaka, colina Acropolei, Grădinile Naționale, Muzeul Benaki, parcul arheologic Olympieion etc. etc.

Este înconjurată de chioșcuri și mici cafenele iar pe latura sa nordică stau lipite trei hoteluri de cinci stele superluxoase: unul nou, Athens Plaza; King George, construit în 1930; și, în fine, Grand Hotel Bretagne, clădire construită în 1842 ca reședință pentru Antonis Dimitriou, un prosper om de afaceri originar din insula Limnos și transformată în hotel în 1874.

Din piața Syntagma autobuzul nostru se îndreaptă spre sud pe strada Filellinon, oprind la stația A2 Plaka. Am descris acest cartier, cel mai vechi din Atena, în reviewul anterior vezi impresii.

Vom coti apoi la dreapta pentru a ne înscrie pe strada Chatzichristou iar ultima stație de pe traseu este A3 Muzeul Acropolei, despre care am amintit într-un alt review vezi impresii. Și după câteva sute de metri vom ajunge la punctul de plecare și totodată cel final al Orange Line Atena: A4 Acropolis-Parthenon.

Sper că a fost o călătorie plăcută și că informațiile oferite vă vor fi de folos. Dacă vă veți decide să vizitați Atena, autobuzul turistic este o opțiune foarte bună pentru a cunoaște orașul.

Webmaster, rog următoarea ilustrație: youtube

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Carmen Ion in 19.12.18 13:07:12
Validat / Publicat: 19.12.18 15:12:03
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.

VIZUALIZĂRI: 1680 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Carmen Ion); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P20 Biblioteca Națională
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 42500 PMA (din 45 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[19.12.18 15:11:43]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

DOINITA
[19.12.18 15:45:46]
»

Ce amintiri frumoase in plina iarna! Multumesc, pentru plimbare si pentru putin parfum elen!

Carmen IonAUTOR REVIEW
[19.12.18 16:27:40]
»

@webmasterX: Mulțumesc

Carmen IonAUTOR REVIEW
[19.12.18 16:31:42]
»

@DOINITA: Și eu îți mulțumesc pentru aprecieri și ecou

ioana74
[19.12.18 16:39:06]
»

@Carmen Ion: Frumoasa plimbare ne-ati facut! Mi-ati trezit un dor nebun de Atena, e unul din orasele mele de suflet

Si din poze vad ca ati avut parte de vreme numai buna de plimbare.

Asteptam si alte povesti la fel de frumoase

Carmen IonAUTOR REVIEW
[19.12.18 16:54:37]
»

@ioana74: Mulțumesc mult, Ioana.

Și eu iubesc Atena, așa cum iubesc toată Grecia și, din fericire, anul acesta am putut vizita capitala pe îndelete, așa cum îmi place.

La început de iunie a fost cald, 30-32 de grade, nu prea confortabil pentru mine, dar asta e, dacă am vrut să facem baie și plajă...

Aurici
[23.12.18 22:56:22]
»

@Carmen Ion: Și pentru noi a fost util bus-ul turistic. De fapt în afara lui am mers doar pe jos. N-am luat metroul decât la plecare spre aeroport. Biletul pentru bus a fost valabil 2 zile și a fost exact ce am avut nevoie. Cred că am ajuns să facem vreo 3 tururi în cele 2 zile. Ne-am oprit, ne-am urcat iar... Noi am mers cu linia roșie.

Mi-au plăcut mult articolele tale. Pentru că și eu m-am întors de curând de la Atena mi s-au părut toate familiare și cu toate că sunt dornică să aflu despre locuri necunoscute, îmi place mult să citesc despre locurile în care am fost și eu.

Numai bine, sărbători liniștite și multă Grecia să-ți aducă moșul.

Carmen IonAUTOR REVIEW
[24.12.18 10:07:35]
»

@Aurici: Mulțumesc pentru aprecieri. Mă bucur că suntem de aceeași părere în privința utilității busului turistic.

Încă mai sper să te surprind cu locuri și lucruri noi în următoarele reviewuri despre Atena...

Aurici
[26.12.18 08:33:15]
»

@Carmen Ion: Păi cred că m-am exprimat greșit. M-ai surprins cu foarte multe lucruri și până acum, pentru că eu nu am ajuns în toate locurile prin care ai fost tu. În primul rând pentru că nu am avut atâtea zile la dispoziție, deși mi-ar fi plăcut. Cumva, am făcut o medie a ceea ce am citit pe aici și am tras concluzia că trei zile pline mi-ar fi suficiente pentru Atena. Dar mai tânjesc și eu după măcar alte trei.

Abia aștept și celelalte articole. Faptul că m-am întors aproape imediat după ce ai început tu să scrii, mi-a creat impresia că încă mai sunt acolo și am lăsat articolele tale în inbox mai mult decât o fac de obicei. Pentru că deschideam, n-aveam timp să citesc tot și să văd pozele și am tot revenit. Am vrut să-ți scriu la fiecare articol dar parcă nu se lega decât "am fost și eu acolo, știu locul din poza x sau y... " De aici senzația de familiar.

Și mai repet o dată ca să fiu sigură. Nu m-ai surprins doar cu Atena, ci, în general, cu aproape tot ce scrii. Ești unul din userii mei preferați și știu sigur că pot să mă bazez pe informațiile tale, fără să simt nevoia să confirm cu altă sursă.

Sărbători liniștite, alături de cei dragi!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Aurici, Carmen Ion, DOINITA, ioana74
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Atena:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.075160980224609 sec
    ecranul dvs: 1 x 1