BUN
GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Un local bunicel: Ta Fanaria din Nafplio
În reviewul consacrat orașului Nafplio vezi impresii menționam Bulevardul Bouboulinas, în fapt faleza întinsă de-a lungul portului, drept locul unde se înșiră, una după alta, o mulțime de cafenele și taverne. Toate au spațiu în interior, la parterul frumoaselor clădiri cu 2-3 etaje, iar dincolo de trotuar sunt scoase mese și scaune pe terase acoperite de umbrele mari, în fapt niște gradene despărțite de stinghii din lemn montate încrucișat și înecate în plante cățărătoare.
Am avut impresia că terasele sunt identice ca dimensiuni, probabil ca o expresie a democrației, pe care știm cu toții că grecii sunt aceia care au inventat-o... ????
Spre Boboulinas ne-am îndreptat și noi pașii într-o seară, cu gândul de a lua cina la una din taverne. Nu am studiat nimic în prealabil, convinsă fiind că am fi găsit peste tot cam aceeași ofertă, la calitate și prețuri similare, și abia ulterior aveam să descopăr butonând pe net că alesul nostru, Restaurantul Ta Fanaria (TA ΦΑΝΑΡΙΑ în grecește) este cotat cu nota 4 din 5 pe Tripadvisor și al 35-lea din 135 de localuri din Nafplio.
Și tot atunci aveam să aflu că are site propriu, https://fanaria. gr/#, unde se prezintă ca „family tavern” specializată în „Greek traditional cuisine” și funcționând din 1980.
Ta Fanaria se află la numărul 69 pe Bulevardul Bouboulinas și ne-am oprit acolo și nu în altă parte pentru simplul motiv că în toată aglomerația aceea, la terasa sa am găsit o masă liberă. Mai trebuie să vă spun că din curiozitate am încercat să aflu de pe Google translate ce înseamnă „fanaria” și rezultatul „semafoare” mi s-a părut cel puțin bizar. Poate mă lămurește careva... ????
Dar să lăsăm considerentele lingvistice deoparte și să vedem „cu ce se mănâncă” Fanaria noastră.
Cu ingrediente locale proaspete, desigur, adaptate sezonului. Meniul este stufos și îl puteți consulta, dacă sunteți interesați, în pozele atașate. Cuprinde o mare varietate de salate și aperitive, ceva supe și multe mâncăruri pe bază de fructe de mare și carne de vită, pui, porc, miel. Există și opțiuni vegetariene dar cu deserturile stau ceva mai prost.
Comanda noastră a constat în icre și hamsii marinate, urmate la felul principal de pastitsio și miel la cuptor cu spaghetti. Totul ajutat să alunece ușor pe gât cu un litru de vin alb sec la carafă și două sticluțe cu soda water.
Mesele fiind toate ocupate, am fost nevoiți să așteptăm vreo 20 de minute, timp petrecut însă cu folos sorbind din vin și discutând despre Peloponez în general, și Nafplio în special. Iar la final am achitat în numerar consumația - 38 euro, un preț, zic eu, rezonabil.
Nu știu ce altceva aș mai putea adăuga: mâncarea a fost bună, vinul așijderea, iar Fanaria un local decent, așa cum sunt convinsă că sunt toate celelalte de pe bulevardul Bouboulinas, și probabil din întreg Nafplio.
Pot însă să vă anunț că acesta este cel de-al 22-lea review pe care l-am dedicat Peloponezului, și totodată ultimul - promit! ???? (Mai urmează doar unul despre cazarea de tranzit în Olimpiaki Akti).
Mi-am bătut de departe propriul record! ????
Sunt conștientă că prin acest serial format din atât de multe episoade postate la intervale așa de scurte am ajuns să-i plictisesc pe unii dintre voi și/sau să creez un sentiment de sațietate. Așa cum am precizat încă de la primul review din serie, am considerat că vestul și sudul Peloponezului sunt nemeritat de slab reprezentate pe site-ul AFA și am dorit să vă îndemn să le acordați mai multă atenție.
Am avut norocul și uriașa satisfacție ca în acest circuit sau road trip, dacă preferați versiunea englezească a termenului, să descopăr o mare varietate de locuri într-o zonă mai puțin cunoscută și încă necontaminată de turismul în masă: munte și mare, fiecare cu priveliști și panorame spectaculoase; plaje lungi sau micuțe, culcușite în golfulețe cu apă lină; vestigii antice de clasă mondială; biserici și cetăți medievale; o insulă cu nisip rozaliu și ape turcoaz; o biserică prin al cărei acoperiș cresc copaci; sate tradiționale autentice; orășele pitorești; și mai presus de orice, oameni primitori și frumoși. Și am dorit să vă împărtășesc și vouă experiențele mele; cine știe, poate vor fi de folos cuiva, cândva.
Cert e că Grecia nu m-a dezamăgit nici de această dată! ????
⁂
Fără nicio legătură cu subiectul gastronomic, dar ca o bună ilustrare a bucuriei de a trăi specifică grecilor și totodată un foarte modest omagiu adus marelui (la propriu, dar mai ales la figurat) muzician Mikis Theodorakis, webmaster, rog următoarea ilustrație: youtube
Trimis de Carmen Ion in 21.12.21 19:34:24
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Carmen Ion); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat în rubrica "Unde mâncăm? Taverne în zona Napflio, NAFPLIO" (nou-creată pe sait)
Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut”
— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
Am mancat la aceasta taverna in aceasta seara si in traducere inseamna La felinar.
@ariella: Da, cred că tot de aici vine numele domnilor fanarioți din sec. XVIII. Care proveneau din cartierul Fanar al Istanbulului.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)