ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 17.12.2010
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Sannicolau Mare
ÎNSCRIS: 24.07.08
STATUS: SENATOR
LUNA
SEP-2010
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Restaurant Karidas din Ouranopolis

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Magia Greciei a avut efect asupara mea de prima oara cand am pus piciorul pe pamantul ei, in anul 2008. Iar de atunci, va pot marturisi ca nu prea are rivali, prin bogatia si varietatea impresiilor, pe care mi le-a lasat in memorie si mai ales in suflet, de-a lungul acestor ani!

Acum va voi povesti despre vizita mea in Ouranopolis, o infloritoare destinatie turistica, din peninsula Halkidik, din cel de-a treilea brat!

Imi vine sa zambesc atunci cand ma gandesc ce complicata mi de parea denumirea orasului, nu-mi imaginam ca voi reusi sa-l pronunt vreodata, cand l-am auzit mai intai de la ghida nostra din Sarti, cu care am ajuns aici, in excursie. Vreau sa va recomand acum un restaurant, unde sa puteti manca bun si ieftin, in acest oras-statiune, daca soarta va va purta pasii pana aici.

Se numeste Restaurant Karidas si este administrat de cativa ani de o doamna care este din Romania. Cum am ajuns noi aici? Foarte simplu: Eram in croaziera la Muntele Athos si in Ouranopolis era programata o pauza de 90 de minute. Era o zi insorita de sfarsit de septembrie, in care temperature era de 24 de grade. Ghida noastra obisnuia sa-si indrume turistii romani la aceasta taverna, dar nu era obligatoriu sa servim masa, sau neaparat sa alegem acest restaurant. Dar ne-a intrebat de pe corabie daca dorim sau nu si noi am acceptat, impreuna cu inca un grup de vreo 2o de turisti de la hotelul nostru.

Ouranopolis este situat la granita cu Republica Monahala Muntele Athos. In traducere, Ouranopolis inseamna ‘’Oras ceresc’’! Este o zona muntoasa, Varful Athos atingand inaltimea de 2033 de m.

De pe corabie, inca inainte de a ajunge, am ramas impresionati de privelistea ce ni se deschidea asupra orasului. Trebuie sa va spun ca accesul pe aceasta peninsula Agion Oros este permis doar in partea de nord a acesteia, exact pana in Ouranopolis, care este considerat orasul de granita.Deci, e un loc izolat, un fel ce capat de linie, sau ca o straduta in care va apare semnul interzis. De aici, inspre sud sunt doar manastiri de calugari. Turistii care doresc sa viziteze aceste manastiri pot lua de aici excursii. Dar doar accesul barbatilor este permis si doar cu permis de rezidenta, pe care il obtin cu ceva timp inainte de data excursiei si astfel, timp de 4 zile pot vizita una sau mai multe manastiri de pe Sfantul Munte, cu plecare din portul Dafne. Femeilor le este interzisa cu desavarsire vizita, pe pamantul sfan. In cazurile in care au indraznit sa incalce aceasta lege, femeile au fost aspru pedepsite, chiar cu inchisoarea.

Ouranopolis este un orasel mic si dragut, cu un farmec aparte, pe care ni-l inspira in primul rand Turnul Bizantin, pe care l-am zarit inca de pe corabie. Este construit din secolul XIV si apartine de Manastirea Vatopedu. Este foarte inalt, construit din piatra si are ferestre inguste. A fost martorul atacurilor pirateresti de-a lungul timpului si a avut diferite destinatii. Se poate vizita, contra sumei de 2 euro. Vechimea cladirii este data si de vulturul bizantin cu doua capete, sapat in piatra, la etaj. Privelistea de sus, asupra portului si a orasului este una coplesitoare. Astazi, turnul este restaurat si functioneaza ca Muzeu al Antichitatii din Halkidiki, sau mai gazduieste uneori expozitii ale artistilor locali.

Turnul mi-a placut cel mai mult din scurta mea vizita aici, in Ouranopolis, il puteti si voi admira, cand il veti descoperi in fotografii. De fapt, in jurul acestui Turn Bizantin, s-au construit casele, incet, incet si a aparut acest orasel cu alei de piatra, cu case albe, cu acoperis de tigla de rosie, de la balcoanele carora curg valuri de flori colorate, care incanta privirile trecatorilor.

Pe prima straduta paralela cu marea, sunt localizate tavernele, toate pe malul marii. Cand vin corabiile cu turisti, toti angajatii tavernelor sunt in intampimarea lor, nici nu stii pe care sa o alegi. Taverna Karidas, este tot acolo, dar undeva pe la mijlocul acestei strazi. Ne-a intampinat doamna, care era plecata de cativa ani din Romania, cu scopul de a-si incerca norocul aici, in Ouranopolis.

Restaurantul este destul de mare. Cand e vreme rea, este un spatiu suficient unde sa poti servi masa si inauntru, dar are si o terasa generoasa, plina de reclame la toate preparatele culinare, cu denumirea fiecaruia si cu ceea ce contine fiecare, in mai multe limbi, inclusiv limba romana. Bineinteles si lista de preturi afisata, astfel incat fiecarui consummator ii este mai usor sa se hotarasca. Am remarcat ca aici erau si preparate romanesti, dar si toata gama de mancaruri grecesti. Oferta la fructe de mare este foarte diversa.

Noi am dorit sa comandam ceva mai rapid, pentru a nu dura foarte mult timp prepararea, incat sa ne mai si ramana timp, din cele 90 de minute alocate pentru acest oras. Vroiam sa mai vedem si altceva de aici, nu doar tavernele din port si sa ne cumparam si mici suveniruri. Am comandat 2 portii de coaste de miel la gratar, cu garnitura de cartofi prajiti si lamaie, pentru ca nu doream sa plecam din Grecia fara sa degustam si anul acesta acest preparat delicios.

Pana a sosit mancarea, noi am putut urmari de pe terasa-retaurant, un spectacol grandios in port, cand se debarca si imbarca sute de turisti din toate zonele lumii. O multime de calugari, grupuri de elevi, pelerini, sau simpli turisti, aflati in vacanta, dornici sa paseasca macar o data in viata lor, pe pamant sfant. Am avut norocul sa putem alege o masa, exact din primul rand, de langa mare.

Se aglomerase intre timp, e si firesc,era ora pranzului.Mancarea a fost buna si ieftina. Fiind sfarsitul lunii septembrie, preturile scazuse, orice portie costa doar 5 euro. Doar pretul la platourile cu fructe de mare combinate, era mai mare. Am servit masa, am multumit si achitat nota, adica 10 euro si ne-am despartit de grupul nostru care inca nu terminase pranzul si am incercat sa descoperim un pic din acest mic orasel-port la Marea Egee.

Am pornit pe strada a doua, cea cu magazinele. In spate, se vedea muntele. In rest o multime de magazine de bijuterii si de suveniruri. Dar cel mai mult predominau cele cu articole religioase. Iconitele pictate manual erau foate frumoase, se deosebeau de cele false, prin semnatura si stampila de pe dosul lor. Erau foarte scumpe, in functie de marimea lor. Un alt suvenir, mai poate fi un covoras traditional tesut manual, dar si pretul acestuia este destul de mare. Am ales si noi cateva mici obiecte religioase si ne-am continuat plimbarea.

Ne-am cumparat cate o inghetata, dar ochii ne erau tot timpul pe ceas sa nu cumva sa intarziem si sa ramanem aici, plecand corabia noastra. Nu ca ar fi fost chiar atat de rau, sunt convinsa ca atunci review-ul meu ar fi fost cu adevarat savuros, nu? Nu ne-ar fi stricat sa petrecem inca o zi in acest loc linistit, cu aer curat si proaspat, cu soarele care mangaia coasta, sau plimbandu-ne si admirand Turnul Bizantin, care da o aura de istorie intregii zone! In rest- maslini, nisip auriu, pescarusi si albastru de Grecia.

Pe sosea, daca vreti sa veniti cu masina, sunt 55 de km pana in portul Ormos Panagias, sau 82 km, pana in Neo Marmaras, un alt port situat tot in Sithonia, in peninsula Halkidiki. Este un peisaj muntos foarte frumos, l-am vazut de cand am venit in Sarti, in prima zi a sejurului, pentru ca pe aici am venit si ne-am intors pe alta parte, sa putem vedea cat mai multe locuri.

In concluzie, nu ratati, daca va aflati prin apropiere sa vizitati Ouranopolis. Este un loc in care traiesti un sentiment coplesitor al apropierii de locurile sfinte, care iti pun amprenta defintiv, la fel ca o vizita la manastirile suspendate de la Meteora, pe care le-am vizitat de 2 ori, in 2008 si in 2009. Si nu uitati nici de Restaurantul Karidas.

Grecia este o lume complet diferita de celelalte tari balcanice. Cine nu a descoperit-o inca, se poate gandi pana la vara, ca la o posibila destinatie de vacanta, care are multe surprize de oferit pentru fiecare turist.


[fb]
---
Trimis de georgiana in 17.12.10 11:40:18
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 8585 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

13 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (georgiana); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 In portul Ouranopolis,langa corabia Menia Maria III,cu care am sosit.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE? [doar simbolic; articolul NU are PMA std]
PUNCTAJ CRT: 0 PMA (std) PLUS 5401 PMA (din 11 voturi)
NOTĂ: Acest articol nu beneficiază de punctajul standard acordat automat.
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

13 ecouri scrise, până acum

magdalena
[17.12.10 11:46:05]
»

E ora pranzului! Hai, omoara-ma cu niste fotografii!

Mie mi s-a parut scumpa mancarea in Grecia (Thasos, luna mai).

catalinalupu
[17.12.10 12:22:58]
»

2 portii de coaste de miel la gratar, cu garnitura de cartofi prajiti si lamaie... la Bucuresti va rog, dar nu pot decat sa comand... atat!

geta10
[17.12.10 12:54:20]
»

Noi anul trecut am fost in Ouranopolis tot pentru putin timp (cu excursia de la Muntele Athos) dar am mancat la o taverna chiar la intrare din port. Si mie mi-a placut Turnul Bizantin dar din pacate nu am intrat inauntru (o sa postez cateva poze). Cum ai scris si tu singura problema a fost timpul foarte scurt.

dorgo
[17.12.10 12:56:49]
»

@ georgiana... eu am descoperit deja aceasta noua lume uitata de timp dar si moderna in acelasi timp, asa ca anul ce vine, tot pe-acolo voi fi...

georgianaAUTOR REVIEW
[17.12.10 15:40:16]
»

webmaster 13

Am rugamintea sa-mi atasezi urmatorul videoclip:

http://www.youtube.com/watch? v=GfgVqpBEYqA&feature=player_embedded

Multumesc frumos.

webmaster13
[17.12.10 17:17:38]
»

iata clipul solicitat!

ileanaxperta*
[17.12.10 18:00:02]
»

Ce se intampla (nu doctore) Georgiana??? de scrii despre restaurante, mai ales grecesti numai vinerea, cand eu sunt o precuvioasa si tin post??? Chiar vrei sa-mi declansezi mereu reflexul lui Pavlov? !

Ma uit la acele coaste de miel si simt cum ma transform intr-o lupoaica "vera"!!! Mmmm! Las cartofii de post si ma arunc doar asupra coastelor alea. A... sa nu uit, si ceva inghetata cred ca voi ataca...

Felicitari pt. inca un review tare gustos, apetisant si luat in alta parte a iubirii noastre comune, Grecia! Chiar daca nu te mai pot vota, cred ca te va bucura nespus ecoul meu. Este scris din suflet pt. un alt suflet aproape de mine! Numai bine si o seara de iarna linistita si mai ales calda!!!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][2 voturi]
luciaoradea
[17.12.10 18:36:53]
»

Felicitari pt inca un review foarte frumos scris! Grozava poza nr 2 cu turnul bizantin din port! Acum la noi sunt vreo minus 12 grade asa ca imi imaginez ce frumos ar fi pe plaja in Grecia!

ilincutei c*
[17.12.10 19:46:32]
»

In concluzie... Grecia e tara ta de suflet! Si pe buna dreptate! Foarte frumos loc, mirific, chiar dupa cum l-ai descris!

Felicitari!

georgianaAUTOR REVIEW
[18.12.10 08:53:19]
»

@magdanena,

Mancarea in Grecia la o taverna, o singura portie poate fi 8-10 euro. In cazul reviw-ului acesta, fiind sfarsit de sezon, era o portie 5 euro, dar nu mai primeai ceva din partea casei, cum se intampla de obicei.

@catalinalupu,

Am livrat comanda la domiciliu, e pe drum, pregatiti 10 euro

plus bacsisul !

webmaster 13,

Multumesc frumos pentru videoclip.

@geta10,

Ma bucur ca a citit review-ul meu si cineva care chiar AfostAcolo! Multumesc frumos de vot.

@ileanaxperta,

Cred ca am facut o mare greseala, scriind acest review, in vinerea Craciunului! Se pare ca cititorii m-au pedepsit...

@luciaoradea,

Multumesc frumos ca mi-ai citit si apreciat review-ul.

@ilincutei c,

Da, nu era greu sa ghicesti ca Grecia este tara mea de suflet si sper sa nu ma dezamageasca niciodata

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
corinne
[18.12.10 17:19:42]
»

De fiecare data cand am fost in Grecia am avut sejururi all inclusive, ceea ce s-a dovedit o alegere total neinspirata. Eu am optat pentru acest regim din cauza copiilor, dar nu o sa se mai intample, copii au crescut si-si pot comanda singuri ce-si doresc. Nu am avut de fiecare data explicatii la diferitele feluri de mancare, stiam doar ca este miel, pasare, vita sau porc. De aceea nu stiu de mancarea de la taverne, dar ti-am citit cu interes impresiile si mi-as dori sa cunosc mai multe despre bucataria greceasca. Asta nu inseamna ca n-am mancat coaste de miel la gratar... sunt o nebunie !

Felicitari!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][2 voturi]
D@vid
[18.12.10 20:19:14]
»

Georgiana, multumesc pentru informatiile pe care mi interesante pe care mi le-ai oferit si sper sa scrii tot asa in continuare!!!

D@vid

romanitzaa
[18.12.10 23:46:58]
»

In septembrie 2004 am fost si eu in Halkidiki intr-un sejur frumos de 8 zile.

In a treia zi am fost la Muntele Athos si am mancat la o taverna de pe insula, preparate din peste si fructe de mare (foarte gustoase), dar am facut indigestie si pana la sfarsitul concediului n-am mai putut sa mananc decat salata verde si sfecla rosie, pentru ca mi-am dat fierea peste cap.

Cred ca-ti imaginezi ca din punct de vedere al preparatelor culinare grecesti, nu prea am ce sa povestesc

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
10 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
catalinalupu, corinne, dorgo, georgiana, geta10, ileanaxperta*, ilincutei c*, luciaoradea, magdalena, romanitzaa
Alte impresii din această RUBRICĂUnde mâncăm? Taverne în Ouranopolis și împrejurimi:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.080852031707764 sec
    ecranul dvs: 1 x 1