BUN
GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Despre câte ceva dintr-ale gurii de pe Coasta Amalfi
Ca-n orice minivacanță de explorare, fiindcă timpul constituie noțiunea cea mai de preț, fiind „bunul” care nu trebuie pierdut nicidecum aiurea, problema mâncării s-a pus de genul „am mâncat când ne-a întețit foamea, de prin locurile unde ne-a prins” , oarecum la noroc, fără să stăm să ne gândim prea mult la ce preț, iar dacă s-a întâmplat s-o facem în localuri de unde am avut o frumoasă priveliște la mare, asta a fost, ca să mă exprim în termeni culinari, ca cireașa de pe tort. Totodată, am gustat defel cam ce am găsit stradal la îndemână: pizza, înghețată, fritto misto la cornet, canolli, etc., la vederea cărora mai-mai că ne ploua în gură, în ideea de a ne delecta cu chestii culinare specifice țării și zonei în care ne aflam.
Rămăsesem datoare cu acest articol despre mâncare, promisesem unei colege de sait într-un ecou că voi scrie şi despre acest aspect, deloc de neglijat într-o vacanţă. Ştiu că articolele de genul acesta nu sunt prea bine înghiţite pe sait, însă m-am hotărât să fac o sinteză a locurilor de luat masa încercate de noi de pe Coasta Amalfi care, în opinia mea, merită să le fie călcat pragul. Şi asta, nu neapărat pentru a fi un exemplu de urmat de către cei care vor ajunge pe coastă, ci mai mult ca turistul să-şi facă idee despre preţuri, varietate de produse din ofertă, felul în care sunt serviţi clienţii. Oricum condiţiile, chiar din acelaşi local, pot diferi și de la o săptămână la alta, mai cu seamă pe perioade mai lungi. Cele trei localuri sunt:
1. Restaurantul Master Hosts Sorrento
Am dat de acest restaurant în prima seară a minivacanței, pe când ne aflam în Sorrento, fiind amplasat în vecinătatea cazării noastre de atunci, B&B Caruso. Este o afacere de familie, un local fără pretenții mari, iar atmosfera intimă, caldă, ne-a cucerit pe loc, așa încât în ultima seară am ținut neapărat să revenim aici. Restaurantul are și terasă, însă în februarie aceasta nu era folosită, acțiunea desfășurându-se cu totul în interiorul său destul de spațios.
Se prezintă ca un restaurant-pizzerie, având în panoplie atât pizza în multe sortimente, coaptă la cuptor cu lemne, cât restaurant á-la-carte cu meniuri fixe sau speciale gen „meniul zilei” , dar și clasicele aperitive antipasti, felurile principale sau secundare, salatele, deserturile, etc. Prețurile au fost o altă surpriză plăcută, fiind unele dintre cele mai accesibile, iar calitatea preparatelor deosebită, așa că a rezultat un raport calitate-preț excelent. Era afișat pe meniu că prețurile includ taxa de servire, deci nu se achită suplimentar coperto, și că primeam bonus la final câte un păhărel de limoncello. Destul de ispititor...
În prima seară, fiindcă în timp ce eram prin oraș mâncaserăm deja tot felul mici gustări și foamea ne cam trecuse, am comandat un meniu fix, de 10 euro/persoană, ce conține fish&chips cu salată și o băutură uşoară la alegere. În plus, soțul meu a vrut neapărat să încere vinul casei, pentru a-și face idee despre licoarea obținută în Sorrento, așa că a mai comandat și o carafă de jumătate de litru. Porțiile au fost potrivite, absolut suficiente, iar nota de plată a confirmat cele afișate în meniu, deci fix, 25 euro.
În ultima seară a minivacanței, după „scumpetea” întâlnită pe coastă, abia așteptam să ne întoarcem la Master Hosts să simțim din nou atmosfera caldă, de familie, și să ne delectăm cu mâncare delicioasă, cu gust de casă. Restaurantul nu părea mai aglomerat la început, mesele erau rezervate în bună parte pentru localnicii ce sărbătoreau în familie ziua oraşului lor. Am găsit până la urmă o masă de două persoane, prin amabilitatea personalului.
Fiindcă veneam din Salerno unde ne delectaserăm cu cornete întregi de kalamari şi mix de fructe mare, am luat meniuri fixe: unul, deja cunoscut, cu fish&chips şi salată, celălalt cu lasagna de casă, piept de pui cu cartofi prăjiţi, un desert de casă, şi la alegere băutură uşoară, acest al doilea meniu fiind 15 euro. Am comandat aceeaşi Nastro Azzurro, cu o semnificaţie aparte pe Coasta Amalfi (supranumele şoselei ce încinge Costiera Amalfitana). Pe urmă, soţul meu s-a orientat tot la o carafă de vin, iar limoncello era asigurat la final din partea casei şi avea o savoare deosebită, mult mai fină, faţă de cel ce se găseşte pe la noi. De data aceasta, nota de plată a fost de 30 euro, absolut rezonabil, punând în balanţă ce am mâncat şi băut.
Experienţa la Master Hosts a fost una mai mult decât plăcută, de parcă eram în vizită la prieteni vechi şi cred că pentru cei ce vor ceva autentic și intim, localul este foarte potrivit.
2. Restaurantul La Cambusa, Positano
Adresă: Piazza Amerigo Vespucci, nr. 4,84017, Positano, Italia
Website: lacambusapositano.com
Tel: +39 089 875432
În timp ce vizitam Positano pentru câteva ceasuri, fiindcă ne-am nimerit la miezul zilei, foamea ne cam rodea dându-ne de înțeles că trebuie să facem o pauză să ne refacem forțele. Localurile din Positano nu erau deschise toate la acel moment, așa că n-am căutat ceva special, ci ne-am oprit la un local frumos din vecinătatea plajei cu o priveliște minunată la mare și un nume sugestiv: La Cambusa (galera). Restaurantul avea atât terasă deschisă în aer liber, cât și un interior cu vedere la mare, însă până ne-am învârtit noi, terasa se ocupase în totalitate, rămânându-ne să ne orientăm la o masă înăuntru. La Cambusa pare un local un pic cam fițos, în ton cu stațiunea în care se află, dar pentru a mânca o dată acolo, nu trebuie ocolit.
De cum ne-au fost aduse meniurile, am observat că prețurile nu sunt deloc mici, dar pentru o lasagna, un mix de fructe de mare și o bere, ne-am zis că nu ne-o lua pielea de pe noi! Altfel, avea o gamă variată de preparate, prezentate destul de apetisant.
Nimic de reproșat în privința gustului mâncărurilor, nici referitor la prospețime, aspect sau servire nu se putea spune ceva de rău, totul a fost ok, mai puțin nota de plată care a însumat 52 euro cu tot cu coperto (3euro/persoană). Dar, eram în Positano, la câțiva metri de mare, unde nimic nu este ieftin! Acolo totul este prețios, dar și de o clasă mai sus!
3. Restaurantul Da Zaccaria, între Amalfi şi Atrani
Adresă: ViaCristoforoColombo, nr. 9,84011, Amalfi, Italia Website: ristorante-cantina-del-no ... o.business.site Tel: +039089871807
La acest local ne-am oprit pe când mergeam pe jos din Atrani către Amalfi, pur și simplu fermecați de priveliștea pe care o oferă terasa restaurantului. Amplasarea este una fabuloasă și, ca vrăjiți, după ce am văzut că terasa localului este deschisă, ne-am așezat la una dintre mese fără să ne mai pese de nimic.
A venit unul dintre ospătari și ne-a adus meniul destul de bogat de altfel, pe care l-am frunzărit sumar, alegând ceva simplu: un platou de mix de fructe de mare pentru două persoane și o jumătate de litru de vin de casă la carafă. După ce ne-a luat comanda, ne-a adus din partea casei câteva gustări pe o farfurie, constând în roșii cu usturoi și pâine de casă stropită cu ulei de măsline. Absolut delicioase! Fritto misto a fost și el foarte bun, iar într-o asemenea ambianță, cu o o așa panoramă spre mare, parcă a fost și mai gustos, de nu ne mai venea să plecăm de acolo! Nota de plată n-a fost mică (47 euro), relevând din nou un coperto deloc modest (3euro/persoană). Ei, dar nu ţi se întâmplă să iei masa în fiecare zi cu ochii pe Marea Tireniană în timp ce te integrezi în decorul Coastei Amalfi, aşa că nu ni s-a părut deloc extravagant să ne delectăm papilele gustative şi ochii cu preparate pescăreşti şi peisaje marine superbe!
Concluzie
Coasta Amalfi este preţioasă atât în sensul propriu, cât şi în cel figurat, însă ţine de buzunarul şi gusturile fiecăruia să se întindă cât şi până unde poate. Se pot descurca cu mâncarea şi cei care nu au buzunarele sau cardurile doldora. Oricum, nimeni nu moare de foame, se găsesc soluţii pentru oricine. Noi am încercat să experimentăm atât mâncarea stradală, cât şi pe cea din localurile mai spilcuite, îmbinând în felul acesta posibilităţile întâlnite în calea noastră.
 
Vă rog, ataşaţi următorul videoclip: youtube
Trimis de irinad in 25.07.20 17:55:32
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA.
15 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (irinad); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
15 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).
Hmm... Nu știu de ce ar fi dezavuate articolele despre mâncătorii; cui nu-i plac n-are decât să dea pagina! Eu le savurez cu plăcere de fiecare dată pentru că sunt o gurmanda și mă fac să visez frumos!... Iar când e vorba de Italia, cu atât mai mult.
Chiar așa, niște poze "pupăm" și noi, să salivăm mai cu foc?!
@crismis: Ei, par mai uşor de scris, unii chiar le consideră o joacă, dar, de acord, cine nu le agreează, poate da pagina repejor. Însă, trebuie să recunoaştem că sunt utile, măcar că privim şi ne facem idee despre localuri, preţuri, şi, desigur, felurile de mâncare care sunt apreciate sau criticate, etc. Italia, hmm, tocmai ce a introdus carantină pentru români la sosire pe teritoriul ei, aşa că amintirile acestea devin foarte preţioase... Mâncarea de acolo e foarte bună, dar atârnă cam greu în nota de plată...
Am pus şi poze, dar de data aceasta s-a întâmplat că articolul a fost validat cu ceva timp înainte să aleg şi să încarc eu pozele. Ce-i drept, nici eu nu mă mişc chiar repede... Sper să-ţi placă! Mulţumesc de vizită! Te îmbrăţişez cu drag!
@irinad: Între timp am vizionat pozele și am salivat corespunzător!
Am urmărit și eu treaba cu carantina, puțin îngrijorată pentru o prietenă care a plecat în concediu în Italia chiar ieri, se pare că a "ratat" la mustață chestia cu izolarea. Of, triste vremuri mai trăim... Să sperăm că răzbatem cu bine!...
Până atunci, ne mai amăgim și noi cu amintiri și, când se poate, cu mici escapade...
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
@irinad: Bine punctat, bine scris, foarte, foarte util articol, ca toate ale tale.
Nu te lua după oamenii răi și invidioși, cine este interesat va citi articolul despre restaurante, pentru unii (ca și mine) aceste obiective sunt importante mereu, chiar dacă nu ajung sa caut locurile respective măcar îmi satisfac curiozitatea despre gastronomia locală, prețuri, servire și peisaje (acolo unde este cazul)
Știi, e ca la tv: mă uit la postul care prezintă mâncăruri bizare și nu numai, curiozitatea mea este mare in acest domeniu, gătesc zilnic de peste 30 ani.
Eu am sters din agenda toate rw și pozele despre mâncătoriile din Croatia, m-am supărat pe o colegă care mi-a făcut observatie (care se crede un om bun), cu toate ca mi se părea extrem de util ca oamenii sa își facă o idee despre restaurantele dintr-o țara considerată scumpă. In fine, greșeala mea, muncisem mult pentru articole (nu cum crede doamna), pentru selectare poze, plus ca încasez mereu observații de la soțul meu, cică “îl fac de rusine când fotografiez haleala”
Sincer, e mai greu sa scriu despre un restaurant decât sa copiez date despre o biserica de pe saitul “preoțesc”
Revenind la subiect, de ce crezi ca restaurantele au rubrică separată pe AFA? Pentru că sunt importante pentru turiști, sunt locuri in care poți interacționa cu gastronomia din țara respectiva, cu oamenii, mai poți afla diverse povesti locale, poți primi unele sfaturi de la localnici...
Uite, eu am fost la noi la mare, anul acesta. Ce poți face pe litoralul românesc? Plajă, bălăceală și “vizitat” terasele pentru a mânca și a ne hidrata, pentru a ne relaxa.
Oameni răi sunt peste tot, noi trebuie sa îi ignoram și să facem doar ceea ce ne place
Iar ție îți place sa călătorești, să scrii și sa citești, așa că îți doresc multe drumeții, vacanțe frumoase și savuroase, multă sănătate și noroc in toate!
@krisstinna: Mai întâi, mulţumesc frumos pentru acest ecou amplu şi foarte cald, cu drag îţi întorc toate urările! Trebuie să-ţi mărturisesc că la tine m-am gândit când am "încropit" acest articol, fiindcă atinsesem oarecum subiectul despre mâncare în ecourile review-ului meu despre Positano, discutând cu tine şi cu @BOGDAN DSN despre locurile de luat masa. Iar, tu chiar m-ai încurajat să scriu şi despre acest subiect, eu promiţând că spre finalul seriei voi trece în revistă şi restaurantele unde am mâncat şi iată-mă!
În general, eu am cam scris şi despre acest experienţele noastre gastronomice de prin fiecare din destinaţiie de vacanţă în care am ajuns, aşa, mai mult pentru ca cititorul să-şi facă idee de cele întâlnite pe acolo. Mâncarea şi mâncătoriile sunt subiecte sensibile care, însă, trebuie şi ele dezvoltate, mai cu seamă că fac parte integrantă din vacanţă, ele relevă o latură practică foarte necesară, în special când eşti "pe drum".
Mai înainte de toate, să rămânem sănătoşi, sănătate pe care o doresc tuturor, apoi să călătorim în siguranţă când s-o putea şi să povestim cu drag despre toate!
@irinad: Mie imi plac articolele despre restaurante și mâncăruri, imi fac o imagine despre ce aș putea manca prin locurile unde probabil voi merge sau despre ce am ratat in locurile in care am fost. Citind review-ul tău parcă m-am văzut pe mine impreună cu consoarta prin concedii. Așa procedăm și noi, când ne răzbește foamea intrăm in restaurantul care are cea mai frumoasă priveliște sau intr-unul cunoscut unde ne-am simțit bine. Votat cu multă plăcere și poftă!
@irinad: Mai intai o observatie la modul general, mie mi se par foarte utile articolele despre restaurante sau cazari, asta deoarece ne facem o idee, adunam notele si ne facem o parere. Despre destinatii, gusturile pot fi mult diferite, si chiar daca intradevar articolele despre cazari si restaurante se scriu ceva mai usor decat cele de calatorie, nu cred ca exista cineva care scrie doar despre cazari si restaurante, asa ca toti avem in gama noastra de articole toate tipurile.
Revenind la acest artitol, consider, tot la modul general, "traumatizante" astfel de articole daca le citesti in momente nepotrivite ale zilei, sau dupa un alt articol cu subiect similar, cum ar fi cel anterior, scris de @crismis.
Dar sunt o persoana puternica, am citit cu stoicism articolul tau, am riscat si am vazut si pozele, si am inghitit la greu, cred ca daca mai dau in curand peste un astfel de articol, imi iau si o bucata de paine si consider ca am luat pranzul.
Sa va fie de bine, votat cu mare drag.
@Mika: Cu scuzele de rigoare pentru întârzierea cu care răspund (acum m-am adunat acasă), şi eu tot cam aşa gândesc: articolele despre haleală mă ajută să-mi fac idee în primul rând despre ce fel de mâncăruri se consumă cu prepodenrenţă în zona respectivă, despre preţuri, localuri, chit că e aproape sigur că nu voi ajunge la restaurantul X, fiindcă în minivacanţe nu e timp de căutat. În vacanţele mai lungi şi mai tihnite problema se pune altfel din acest punct de vedere.
În altă ordine de idei, mă bucur că ne asemănăm atunci când ne răzbeşte foamea şi ne aşezăm la localul ce ne-a ieşit în cale şi ne-a plăcut. Am învăţat în timp că trebuie să facem ce simţim în momentul potrivit ca mai târziu să n-avem păreri de rău.
Mulţumesc pentru vizită, comentariu, vot!
@mishu: De asemenea, cu aceleaşi scuze datorate ca şi colegei @Mika, mulţumesc pentru vizită, ecou şi comentariu! Este foarte adevărat că din toate câte scriem noi pe aici, cititorul trebuie să "extragă" utilul şi să-şi facă o părere despre destinaţii, cazări, mâncătorii, în funcţie de interesul pe care-l are.
Da, ai dreptate, cred că cei mai mulţi dintre noi au în panoplie şi articole despre călătorii, şi despre cazări, şi despre mâncare, fiindcă atunci când îţi povesteşti experienţele dintr-o anumită vacanţă, e bine s-o faci cât mai complet. Acum, evident, de gustibus...
Mă bucur că eşti puternică şi rezişti ispitelor culinare, deşi te ştiu cam pofticioasă!
Seară frumoasă!
Am citit articolul încă de când a apărut, pozele le-am văzut doar ieri și în sfârșit, găsesc azi niţel timp să scriu un ecou. Știi cum e când ai atâtea lucruri frumoase de văzut...
Mi-ai făcut poftă de toate acele bunătăți, dar mai ales de acele locuri minunate!
Sigur că nu e ieftin, cum ar putea fi în astfel de locaţii, dar odată acolo, ne "supunem", nu?
Mai ales acum, parcă apreciem și mai mult, libertatea și posibilitatea pe care am avut-o atunci de a ne plimba în voie, oriunde...
Te pup cu drag!!! ????
@maryka: Stai liniştită şi bucură-te cât de mult de vacanţă acolo unde eşti, fiindcă pe aici nu e deloc roz şi nici nu va fi. Ştiu că ai citit şi că te-am făcut să salivezi puţin, dar în compensaţie ai şansa minunată să te delectezi cu bucate elene.
Da, ai mare dreptate, acum apreciem altfel libertatea de mişcare pe care înainte o consideram ca pe ceva implicit sau "din ipoteză", fără să ne fi dat prin cap vreun pic că într-o bună zi ne-ar putea lipsi şi noi am putea suferi îngrozitor.
Te pup şi eu, o nouă zi excelentă îţi doresc!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Apr.2019 Mancare fina si gustoasa in Sorrento — scris în 26.07.19 de Adela88 din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Apr.2018 De mâncat și de băut pe Coasta Amalfitană — scris în 19.05.18 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- Mar.2014 Recomandari si locuri de luat masa (si nu numai) — scris în 11.04.14 de BOGDAN DSN din BUCURESTI - RECOMANDĂ