ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 28.04.2013
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Ploiesti
ÎNSCRIS: 09.08.11
STATUS: SENIOR
LUNA
APR-2013
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

La coadă la Figlmüller

TIPĂREȘTE

M-am întors de curând dintr-un weekend petrecut la Viena. Înainte să vă povestesc despre oraș și obiectivele vizitate, vreau să vă spun cateva lucruri despre un restaurant unde se manâncă foarte bine, Restaurantul Figlmüller.

Nu eram la prima tentativă de a mânca în acest local, cu doi ani în urmă, fiind în trecere prin Viena, o prietenă care cunoștea restaurantul ne-a recomandat să mâncăm acolo, dar coada care era la intrare și vremea urâtă din aceea zi ne-au făcut să renunțăm să așteptăm.

De data aceasta mi-am zis că orice ar fi nu vreau să ratez ocazia de a gusta minunatul snițel Figlmüller, specialitatea casei.

Știam că pentru a evita coada de la intrare, se pot face rezervări telefonic sau pe saitul localului, figlmueller.at/de dar, în graba cu care am pregătit călătoria, am uitat de această posibilitate.

Înainte de toate vreau să vă spun că restaurantul are două locații, una lângă cealaltă, intrările făcându-se din străzi diferite. Prima este pe Wollzeile nr. 5 iar cealaltă pe Backerstrase nr. 6. Ambele străzi se găsesc foarte ușor datorită poziției centrale, în spatele celui mai vizitat obiectiv turistic din Viena, Stephansdom.

Nu vă ascund faptul că încă de când am stabilit că vom merge în weekend la Viena, gândul mi-a fost nu la palatele Belvedere, Hofburg sau Schombrunn, la Stephansdom sau Burgtheater ci la celebrul snițel Figlmüller.

Nu sunt o mare mâncăciasă, mai ales că mereu am avut grijă să nu pierd controlul greutății, doar că palatele și catedrala le mai văzusem, snițelul nu.

După o zi de umblat prin oraș, morți de oboseală și hămesiți de foame (nu am vrut să manânc nimic toată ziua) ne îndreptăm plini de speranțe spre restaurat. Trecând de lângă Stephansdom, vrem să facem o scurtă oprire și să intrăm în catedrală dar stomacul meu protestează zgomotos.

Clar, nu mai e vreme de pierdut, mai ales că se apropia seara când la Figlmüller ar putea fi și mai mare aglomerație.

Gasim foarte ușor strada Wollzeile, localul este bine semnalizat, se intră pe un mic gang unde se află o pancartă mare cu meniul restaurantului. În cap de meniu tronează mandru Figlmüller schnitzel 13,90 euro.

Îmi fac repede un calcul, 13,90 ori doi, plus două salate, plus un vinișor, plus ceva dulce dar nu apuc bine să trag linie că mulțimea de la intrare mă trezește la realitate:

- Mamăăăăă, mamăăăăăă ce mai coadă!!!

Mă uit la soțul meu, el se uită la mine și amândoi ne apucăm să numărăm: 2,4,6... 12 persoane, ce ne facem???

Poate totuși n-am numărat bine, imi zic în gând și o iau de la capăt, dar și a doua oară tot atâția mi-au ieșit, nici măcar unu minus.

Nu apucăm bine să ne dezmeticim că ușa restaurantului se deschide, intră șase persoane, apoi se închide la loc. Asta mă enerveză la culme:

- De ce doar șase, mai suntem și noi aici, pai chiar așa, ne închideți ușa în nas!??!

Soțul meu imi explică un lucru de-altfel logic, dar pe care din cauza foamei nu sunt în stare să-l realizez:

- Pesemne că cei care au intrat erau un grup și s-a eliberat o masă de șase persoane, de-asta au intrat șase.

În fața noastră patru doamne gureșe sporovăiesc de zor în limba rusă și nu par deloc deranjate că trebuie să aștepte. E clar, sunt și ele un grup, deci trebuie să se mai elibereze o masă de patru persoane și apoi una de două și pentru noi. Păi în ritmul ăsta, avem de stat nu glumă.

Foamea nu imi dadea pace, deloc încântată, hotărâm să ne încercăm norocul la a doua locație, cea de pe Backerstrase nr. 6., despre care știam că este mult mai spațioasă.

Da, dar eu aici vroiam să mănânc, în locul în care, în anul 1905, Johann Figlmüller a deschis o mică vinărie care încă de la început s-a făcut remarcată datorită atmosferei boeme, a vinului de calitate și a modului original de preparare a snițelului uriaș. Se spune că însuși Franz Joseph ar fi fost la un moment dat oaspetele acestui local și că există undeva, pe un perete, semnătura împăratului pe un meniu al acelor vremuri.

Aici aș vrea să fac o mică parateză, eu nu am văzut acest meniu, erau niște chestii atârnate pe pereți, dar la cât de mic și aglomerat era restaurantul în momentul în care am reușit să intrăm noi, mi s-a părut o lipsă de politețe din partea mea să mă plimb printre mese și să caut dovada acestei povești.

La un moment dat, exact când ne pregăteam să plecam, își face apariția un chelner bine ferchezuit care le întreabă ceva pe doamne și apoi uitându-se la noi ne poftește înăuntru.

- Cum... gata... intrăm... dar nu am stat mai mult de 5-6 min și eram ultimii din coadă!!!???

Îi spun soțului meu, mândră de mine:

- Ne-a poftit înăuntru pentru că i-am zâmbit.

- Eu cred că doar pentru faptul că s-a eliberat o masă de două persoane, îmi răspunde el răutăcios.

Despre restaurant vă pot spune că este mult mai mic decât credem, are la intrare un hol îngust plin de mese de două persoane. Holul dă într-o încăpere care nu cred că are mai mult de 20-25 m pătrați, cu open kitchen, unde sunt aproximativ 6-7 mese si băncuțe din lemn. Din această încăpere se mai intra într-una, în care din cauza poziției unde am primit masa nu am reușit să văd mare lucru.

După ce dăm comanda îi spun soțului:

- N-am stat noi la coadă să intram, dar să vezi acum ce așteptăm să ne aducă mâncarea.

Nici nu apuc bine să termin fraza, că chelnerul își face apariția cu tot ce comandasem, zâmbind încântat de uimirea noastă. Mă tot întrebam în gândul meu, cum naiba fac ăștia, la cât de plin e restaurantul și la câți mai așteaptă afară (pentru că am omis să vă spun că între timp se formase o altă coadă la ușă) să aducă mâncarea așa de repede!!

Dar m-am dumirit cum stau lucrurile. Deși restaurantul are mai multe preparate, toată lumea comanda specialitatea casei, așa încât, bucătăresele fac șnițelele fără să aștepte comenzile de la ospătari, doar cine nu mănâncă Figlmüller schnitzel are de așteptat.

Șnițelul n-am ce zice, foarte bun, se topea în gură, subțirel, crocant, gustos și foarte mare, dar cea care m-a dat pe spate a fost salata.

Nu mai rețin exact cum se numește, este o salată mixtă din: morcov, castravete, roșii, varză, cartofi dulci, ceapă, 2-3 feluri de salată verde, care în mod normal ar fi trebuit amestecată pentru a se combina aromele dar pentru că farfuria era prea mică am fost nevoiți să le mâncăm așa pe straturi decât să o împrăștiem pe masă.

Ce nu am înțeles eu și nu este prima dată când văd acest lucru, este de ce în unele restaurante, porțiile de mâncare sunt mai mari decât farfuriile. Ori le-au mărit după ce au cumpărat farfuriile :), ori, să vadă clienții că, vezi Doamne, ce porții mari au ei de nu încap în farfurii.

Pe la jumătatea monstrului (mă refer la șnițel, desigur :) ) eram deja sătulă și mă uitam cu părere de rău că voi fi nevoită să-l las în farfurie, când aș fi putut să-l savurez mai târziu. Eu vedem că aproape toți cei care părăseau restaurantul aveau în mână pungi de hârtie cu înscrisurile restaurantului, dar m-am gândit că, așa de tare le-a plăcut mâncarea încât și-au comandat și pentru acasă. Cerem chelnerului nota de plată, iar el, foarte vigilent, își face apariția și cu nota și cu hârtie cerată de împachetat si pungă pentru a-mi lua restul de șnițel acasă. Din nou sunt surprinsă, în restaurantele noastre este considerată o impolitețe să-ți cer la pachet ce ți-a rămas în farfurie.

În timp ce mâncam, afară începe o ploicică rece de primăvară. Ușa restaurantului se deschide iar persoanele care așteptau resemnate la coadă pătrund în micul hol de la intrare. Câțiva dintre ei își roteau nerăbdători ochii prin încăpere sperând la eliberarea unei mese.

Iar sunt pusă într-o situație inedită, cum să mănânci liniștit în timp ce la doar 2-3 m de tine cineva se uită și poate își zice în gândul lui: ” hai măi frăți oare mai repede, că mi-e foame și mie! ”

Asta m-a făcut să mă grăbesc puțin, în mod normal am mai fi stat o vreme, am fi profitat de intimitatea restaurantului, mai ales că afară era vreme urâtă iar de la masă mergem direct la hotel, dar cum să stai să-ți tihnească când când îi vezi pe cei care așteaptă.

În concluzie, ca să nu vă plictisesc, Figlmüller are mâncare bună și destul de acceptabilă la preț, comparativ cu alte restaurante din Viena, dar nu mergeți acolo dacă sunteți flămânzi, cel puțin nu la cel de pe starda Wollzeile nr. 5.

Un alt lucru care mi-a plăcut este atmosfera rustică, promptitudinea chelnerilor, faptul că sunt atenți la detalii, la noi, într-un restaurant plin, te uiți mult și bine după chelner în cazul în care ai nevoie de ceva.

Ce nu mi-a plăcut la Figlmüller este faptul că oamenii așteaptă în picioare în timp ce tu mănânci, iar alt lucru ar fi că toaleta este undeva afară. Nu pot da mai multe detalii pentru că nu știu, dar am văzut niște chei intr-un cui de-asupra căruia scria WC. Cei care aveau nevoie, luau cheia și erau îndrumați de chelneri undeva în afara localului.

Datorită celebrității, se pare că Figlmüller nu este considerat doar un restaurant ci și un obiectiv turistic, dar un obiectiv care îți potolește foamea. Ceva de genul ăsta scrie pe saitul lor dar eu am interpretat puțin.

Auf Wiedersehen liebe freude!


[fb]
---
Trimis de gettutza in 28.04.13 18:53:52
Validat / Publicat: 28.04.13 20:59:22
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 14962 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (gettutza); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Soțul meu la ieșire din restaurant după o masă copiasă.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 25400 PMA (din 28 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

abancor CONS. ONORIFIC AFA / AUSTRIA
[29.04.13 08:42:25]
»

Salata descrisă este probabil salată mixtă, nu are alt nume. Totuşi, pentru o experienţă "cît mai vieneză", lîngă şniţel trebuia luată salata de cartofi, în meniul în engleză apare sub numele de Potato-field salad, germană Erdäpfel-vogerlsalat, adică salată de cartofi cu valeriană.

Se poate rezolva problema rezervării şi dacă nu aţi făcut-o de acasă. Ori rogi recepţionerul de la hotelul unde eşti cazat să îţi facă o rezervare, ori alegi pentru o masă la Figlmüller ziua în care te plimbi prin centru, astfel încît, cînd eşti prin preajmă, cu o oră - două înainte de masă, dai o fugă pînă acolo, faci rezervarea, vizitezi catedrala sau ce ai de vizitat şi te duci apoi la masă fără să mai stai la coadă. Am mîncat şi eu o dată acolo, şi aşa am procedat. Pînă a căscat familia gura pe străzi, am dat o fugă şi am rezervat o masă, cred că cu mai puţin de o oră înainte.

Eu n-aş fi aşa drastic în a creiona diferenţele dntre restaurantele din România şi cele din Viena. În domeniul ăsta, sîntem destul de europeni, nu mi se par a fi mari diferenţe între servirea la noi şi servirea la Viena. Nici luatul mîncării rămase la pachet nu mi s-a părut niciodată o impoliteţe sau o situaţie stînjenitoare. Ba chiar, dacă ai lăsat mult, nu trei dumicaţi, te întreabă direct ospătarul dacă vrei să îţi pună ce a rămas la pachet, nici nu trebuie să ceri tu.

gettutzaAUTOR REVIEW
[29.04.13 11:41:45]
»

@abancor: În ce privește rezervarea la restaurant, sigur că existau mai multe posibilități. Aș fi putut rezerva atunci pentru mai tarziu sau pentru o altă zi mai ales că aveam 3 zile de stat la Viena, dar știi cum este, când ți se pune pata să vrei ceva atunci pe loc, nu mai tarziu. Dar am avut totuși noroc și nu am așteptat decât cateva minute.

Eu am descris situația așa cum am trăit-o noi, am și specificat în postare că pentru a evita coada de la intrare trebuie făcută rezervare.

Referitor la mâncarea care rămâne în farfurie pe la restaurante, desigur nu trei dumicați, vreau să spun mi s-a întamplat de puține ori să fiu întrebată dacă o vreau la pachet. Un exemplu concret și foarte recent s-a întâmplat acum cateva zile, când întorcându-ne de la Viena, am oprit la Sibiu, în piața mică, la un restaurant cu specific italian unde am cerut o porție de lasagna. Mancarea nu prea mi-a placut așa încât am luat doar 2-3 închițituri. Când chelnerița a venit să ia farfuria, nu a întrebat decât dacă dorim nota, nimic altceva, ce să mai vorbim de împachetat pentru acasa. Oricum aș fi refuzat pentru că nu mi-a plăcut. Și crede-mă am multe exemple în acest sens.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
abancor CONS. ONORIFIC AFA / AUSTRIA
[29.04.13 17:07:21]
»

Am făcut o sugestie: ce se poate face pentru a evita coada, pentru alţii care citesc şi doresc să meargă acolo, ca o completare la articol, nu ca un comentariu la ce aţi făcut voi; nu ca să vă arăt vouă cum ar fi trebuit să fi făcut, ci ca să arăt altora că au cum să ocolească coada, chiar dacă se decid cu numai o oră înainte că vor să meargă acolo.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Alex_Macedo
[30.04.13 23:12:10]
»

Eu nu voi face adnotări vis-a-vis de AȘA DA, AȘA NU. "Permutările de părere" (... și eu am AȘA NU-uri, la review-urile mele!... deci, vorbesc ca "pățit"), al unui review de... cum-și-când-și-cum, din punctul meu de vedere sunt ridicole, pentru că...

Eu am descris situația așa cum am trăit-o noi, am și specificat în postare...

... de aici și Q (uet) E (rat) D (emo...). Personal, ca turist trecut prin șnițelul vienez de pe aceeași stradă, cu aceeași coadă, m-a interesat POVESTEA și ceea ce ați simțit voi și cum ați perceput momentul în cauză. Sigur, în Viena, ... acolo mă șnițălițesc, pentru că m-am obișnuit și știu ce primesc în farfurie. Prefer previzibilul decât surpriza ce poate fi... "o răsuflată", mâncând în alt loc.

Plăcut review, ca un aer proaspăt!

... la mai multe!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
gettutzaAUTOR REVIEW
[21.05.13 10:49:38]
»

@Alex_Macedo: Mulțumesc. Scuze că răspund cu așa mare întârziere dar nu am mai intrat de multă vreme pe AFA.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
abancor, Alex_Macedo, gettutza
Alte impresii din această RUBRICĂUnde mâncăm în Viena? :


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.053040027618408 sec
    ecranul dvs: 1 x 1