ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 19.01.2025
DE adso
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Iaşi
ÎNSCRIS: 25.05.17
STATUS: PRETOR
LUNA
JAN-2025
Prieteni
PREȚ 90 euro / persoană
Raport PREȚ/CALITATE:
REZONABIL

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
91.67%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
AFA RECOMANDĂ: Pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și/sau tururi turistice ale Romei / Vaticanului - recomandăm ghidroma.eu
  • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. +39 324 981 3672
  • TIMP CITIRE: 5 MIN

    Sa Corte Noa

    TIPĂREȘTE

    Noaptea de Anul Nou urma să ne prindă în Torino. Am căutat de acasă să facem o rezervare la un restaurant pentru respectiva seară, însă nu am reușit să găsim nimic convenabil. Ne-am resemnat, sperând că ne vom descurca la fața locului; în caz contrar, nu avea să fie nicio problemă, rămâneam și noi pe stradă, alături de alte mii de oameni.

    În seara de 30 decembrie am luat masa la un restaurant unde ne-am simțit bine; la plecare, am întrebat dacă ne primesc și a doua seară. Mi dispiace, signore, dar toate locurile sunt ocupate, însă, dacă doriți - avem deschis pentru cină pe 1 ianuarie. Am făcut rezervare pentru 1 ianuarie și am plecat pe jos către casă, nu chiar pe drumul cel mai scurt, ne-am spus să mai facem ceva pași, că încă nu atinseserăm pragul de 20000 :) .

    Ei bine, la un moment dat, în zona Porta Palazzo, peste drum de Chiesa San Domenico Maggiore, pe Via Milano 16, am observat într-o vitrină a unui restaurant un anunț cu meniu pentru Capodanno. „Stabilimentul” arăta drăguț, așa că am sunat la ușă și am întrebat dacă mai au locuri libere. Mai aveau două mese, ne-au dat o carte de vizită și a rămas să sunăm și să anunțăm dacă venim, cât mai repede posibil. Am ieșit, n-am uitat puțin pe net să vedem cum e cotat restaurantul și am revenit după doar câteva minute, pentru a confirma.

    Sa Corte Noa este in restaurant cu specific sard (am observat harta insulei în vitrină), cotat cu 4,3/5 pe Google din 1260 de recenzii maps.app.goo.gl/rCguLdjewuS6fuUZ7. Este locul 69 între restaurantele din Torino pe The Fork, cu nota 9/10 (Excelent) din 7850 de recenzii thefork.com/restaurant/sa ... orte-noa-r66577 și locul 422 din 4050 restaurante din Torino pe Tripadvisor, unde are 4/5 tripadvisor.com/Restauran ... n_Piedmont.html. Poate fi găsit și pe FB. În principiu, nici prea prea, nici foarte foarte.

    Dar: ei ne-au primit, la ei urma să petrecem noaptea dintre ani. De fapt, vorba vine noaptea: ni s-a spus că cina va începe la 20:30-21 și se va termina cel târziu la miezul nopții. Am impresia că asta e metoda locului de a serba Revelionul (mă rog, Capodanno): se stă la un restaurant până la miezul nopții, după care se pleacă fie către piețele pline de oameni, fie baruri sau în cluburi (am văzut, pe drumul de întoarcere, cozi uriașe la intrările acestora, și nici vorbă să aștepte acolo doar tineri 🙃)

    Urma să primim un meniu fix, bazat pe pește și fructe de mare (l-am fotografiat și l-am tradus cu Lensa, că denumirile în italiană nu ne spuneau nimic), la prețul de 90 de euro de persoană, totul inclus.

    Am citit pe undeva că restaurantul are două săli, una la parter (cea vizibilă din stradă) și a doua la subsol. Unele persoane, care mâncaseră la subsol, se plângeau de mirosul de acolo, așa că am insistat să primim o masă la parter. Ni s-a îndeplinit dorința, dar aici ne-am lovit de altă problemă: ceilalți clienți au sosit valuri-valuri, majoritatea după noi. Fiecare nou venit suna la ușă, intra împreună cu masele de aer rece :) și se freca de noi în drum către locurile rezervate. La un moment dat unii au început să iasă la fumat, altă vânzoleală. Au intrat și doi cerșetori, profitând de niște tineri care ieșeau (că altfel ușa de la intrare stă închisă), și nimeni nu i-a gonit; e drept că au plecat singuri după câteva minute, dar nu a fost chiar ceea ce trebuia.

    Atmosfera în interior a fost, în rest, foarte plăcută. Masa de la fereastă, cea mai apropiată de ușa de intrare, a fost ocupată de familia patronului, expansivă și zgomotoasă, însă interesantă, tipic italiană. Lume de toate felurile, și mai elegantă, și mai puțin pretențioasă. Nu s-a dansat, deși muzica a fost faină. Servirea - discretă și rapidă - a contribuit, și ea, la  o seară reușită.

    Am atașat meniul, atât în italiană, cât și în română - așa cum a ieșit traducerea. Nu mă întrebați ce am mâncat exact, că nu știu, dar vă pot spune că a fost mult și gustos. Am încărcat și fotografii cu fiecare farfurie care mi s-a așezat în față. Aperitivul a constat în fructe de mare, apoi, la primul fel, am primit două tipuri de paste, servite cu sos de pește (somon într-un caz). Felul principal a fost biban la cuptor cu creveți, apoi a urmat marea atracție a serii: linte cu salam prăjit. Se pare că este felul lor tradițional pentru noaptea de Anul Nou, am găsit inclusiv in supermarket conserve de linte cu salam, iar oamenii le puneau în coș la greu. Desertul a fost delicios, o înghețată cu blat crocant, foarte cremoasă.

    Am primit apă la discreție, trei sticle de vin și una de șampanie (la cinci persoane). Vinul era unul local, de Sardinia, alb sau roșu, dar fără posibilitatea de a alege soiul. Am comandat, ca fleții, prima oară vin roșu, care nu s-a dovedit grozav. Am luat a doua sticlă alb, iar acesta a fost foarte bun, așa că a treia sticlă am luat tot alb.

    La șampanie nu am mai stat, urma să se servească la miezul nopții și ni s-a părut mai intesant să plecăm mai înainte, pentru a sărbători noul an în stradă - eram la zece minute de Piazza Castello, unde se organiza Revelionul în aer liber. A fost o idee proastă, ne-am simțit ca în România anilor 90: bubuiau petardele pe sub picioarele noastre, aglomerație excesivă, nu se auzea muzica - așa că am plecat rapid către casă, unde ne aștepta, la frigider, șampania noastră 🥰 .


    [fb]
    ---
    Trimis de adso in 19.01.25 01:21:46
    Validat / Publicat: 19.01.25 08:12:40
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA.

    VIZUALIZĂRI: 311 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    11 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (adso); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P01 Sa Corte Noa (poză făcută din stradă)
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 30600 PMA (din 22 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    11 ecouri scrise, până acum

    webmasterPHONE
    [19.01.25 08:27:22]
    »

    Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ

    — (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent (2025) sau anul trecut (2024) ;
    — (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

    Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

    (Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

    mprofeanuPHONE
    [19.01.25 09:30:21]
    »

    @adso: Felicitări pentru Noul An petrecut la Torino și pentru meniul ales la acest local! Oricum până în 1000 de lei meniul pentru două persoane a fost foarte bine. Habar nu am cât este la noi, poate tot la fel. Trei sticle de vin mi se pare foarte mult, mă refer la meniul propus de restaurant. Ați vrut să aveți o experiență și cu cel sărbătorit în stradă dar din ce ai povestit nu a fost ceva nemaipomenit. A meritat și acesta pentru comparație!

    Eu am stat al șaselea an cu nepoții de la Brașov! Cel mare a cam bombănit că nu prea mai vrea să vină, așa că la Anul Nou viitor tot sper un nepot de la băiat să schimb barca cum s-ar zice.

    Un Nou An cu multe călătorii frumoase și diverse vă doresc!

    k-lator
    [19.01.25 09:36:28]
    »

    @adso: Ați avut noroc să găsiți locuri la Sa Corte Noa ăsta, așa în scurt. Dar având în vedere că Revelionul, în multe locuri din Europa, se sărbătorește cu o cină un pic mai festivă (nu ca la noi, all night long) probabil că cei mai mulți petrec în familie și nu iau cu asalt restaurantele.

    Lintea aia cu salam, care zici c-ar fi de tradiție, nu mi se pare că arată prea bine (poate a fost gustoasă, nu știu ce să zic!), dar totuși, eu zic să te bucuri că nu au ca tradiție să mânănce la cina de revelion specialitatea casu marzu! Se spune despre această” brânză putrezită” că o mănâncă doar cei curajoși. Nu este de mirare, având în vedere că în ea colcăie larvele unor insecte cu care este infestată această brânză... cică pentru savoare!

    Pușcașu Marin
    [19.01.25 09:48:41]
    »

    @adso: Foarte tare. Eu admir persoanele care pleacă de-acasă în noaptea dintre ani tocmai pentru că noi nu plecăm. Dintr-o mare comoditate.

    Citeam articolul tău și mustăceam, asta vis-a-vis de un schimb de ecouri anterior în ceea ce privește rezervarea în avans. Chit că de data asta a fost un restaurant și nu neapărat un obiectiv turistic. Înțeleg totuși că erați pregătiți sufletește pentru un eventual revelion în stradă, așa că prea mare importanță n-avea. Cu obiectivele turistice e mai greu. Dacă te duci acolo ca să le vizitezi și nu găsești bilete, nu știu cât de pregătit sufletește trebuie să fii ca să te plimbi pe stradă și să nu vezi ceea ce ți-ai fi dorit să vezi.

    Îți doresc să petreci multe revelioane de-acum încolo, exact unde îți vei dori să fie.

    adsoAUTOR REVIEW
    [19.01.25 10:24:58]
    »

    @mprofeanu: Sărut mâna, și mulțumesc pentru ecou!

    Prețul a fost unul normal (pentru ei), chiar puțin sub medie. La primul restaurant, dacă ne primeau, era 100 de persoană. Am mai văzut anunțuri prin oraș, la 100,110,120, în funcție de meniu și de poziționare. Dar nu prea mai erau locuri, undeva ni s-a propus să stăm la o masă afară, până se eliberează ceva înăuntru, după 22:30.

    Meniul... nu l-am ales. Eu nu mă omor nici cu peștele, nici cu fructele de mare, dar, până la urmă, a fost bine, mi-a plăcut ce am mâncat.

    Vinul, să știți, s-a băut! A rămas din prima sticlă, cel roșu nu a fost foarte bun. Dar cele două sticle de vin alb au mers perfect cu peștele! Până la urmă, la cinci persoane, „consumat” așezat, în mai bine de trei ore, a fost numai bine.

    E foarte frumos să petreci în familie, mai ales cu nepoții. Vă invidiez pentru asta. Și vă doresc să vă aducă nepoți și băiatul!

    Un an bun și dvs. și, de asemenea, călătorii frumoase!

    adsoAUTOR REVIEW
    [19.01.25 10:51:21]
    »

    @k-lator: Da, chiar am avut noroc. Am mai identificat, tot în seara de 30, două localuri care ne-ar fi primit, dar ori era mai scump la condiții similare, într-un caz, ori era mai rău, în celălalt.

    Să știi că italienii nu prea stau acasă: prima parte a serii o petrec la restaurant, iar a doua la bar / club. Tineri și maturi deopotrivă.

    Torino are sub 1 milion de locuitori și 4000 de restaurante listate pe Tripadvisor. De comparat cu Bucureștiul, de exemplu, unde, la 2 milioane populație, sunt 2000 de restaurante. Iar Torino nu este cine știe ce oraș turistic, restaurantele sunt pline cu localnici.

    Lintea aia a fost oribilă, iar salamul gras și sleit. Am gustat puțin și am lăsat în farfurie. Nu doar eu.

    Casu marzu e specialitate sardă, se putea comanda, am văzut-o în meniul lor. Ai dreptate, nu sunt curios să aflu cu adevărat cum e .

    adsoAUTOR REVIEW
    [19.01.25 11:35:59]
    »

    @Pușcașu Marin: Mulțumesc pentru vorbe, pentru urări! De ce am mai scrie pe aici, dacă nu ne-am întinde la discuții după, nu?

    Da, nu plec fără rezervări. Ideea este că nu am știut cum funcționează „sistemul” , oarecum de asta am și scris articolul, poate folosește și altora.

    Am pus întrebări pe niște grupuri și am primit sfaturi proaste: ni s-au indicat câteva restaurante care organizează revelioane ca la noi, unul din ele chiar cu specific românesc - care, însă, nu mai aveau disponibilitate cu o lună înainte. De asta și spun că eram resemnați. Până la urmă, nici în România nu mai găsești loc pentru petrecrea de revelion cu o lună înainte. Asta e, ne-am spus.

    Doar că, la italieni (cel puțin în Torino), e altfel. Ei stau la cină până la miezul nopții, apoi ies la distracție. Masa și băutul/dansul sunt chestii separate, nu le amestecă într-o mare petrecere până la ziuă. Cina durează de pe la 9 seara până la 12, apoi fiecare se întinde cât dorește. Și, după atmosfera pe care am simțit-o în noaptea aia prin oraș, sunt mulți cei care doresc .

    În principiu, era suficient să ne alegem pe net un restaurant, să studiem pe site-ul lor meniul de „capodanno” și să sunăm pentru a rezerva, cu câteva zile înainte de plecarea din țară. Nu era complicat, dar nu ne-am priceput ce și cum să facem. Pe viitor, vom ști.

    k-latorPHONE
    [19.01.25 12:04:58]
    »

    @adso:

    Doar că, la italieni (cel puțin în Torino), e altfel. Ei stau la cină până la miezul nopții, apoi ies la distracție

    Nu numai la italieni. Am petrecut noaptea dintre ani - 'așa zisul revelion' 2024/2025 în Austria si cina festivă a început la 19:00 și s-a încheiat la miezul nopții cu focul de artificii - ba nu, mint!... cu nota de plată .

    Și pentru că pensiunea la care am stat nu organiza nimic de genul acestui eveniment, a trebuit să ne rezervăm la un restaurant, în apropiere. Norocul nostru că am putut să mergem și să ne întoarcem pe jos (fără să folosim mașinile), căci deși masa de revelion s-a desfășurat într-o perioadă așa scurtă, băutura a curs continuu... de la cocktailul de întâmpinare, șnapsurile băute în cinstea faptului că ne-am găsit locurile la masă (eram 12 adulți și 5 copii), berile de aperitiv și vinul pentru felurile principale... până la șampania de sfârșit... da, doar asta din urmă 'a intrat' mai greu! Pentru noi, că ceilalți ucrainieni, polonezi, danezi... ce am observat eu p-acolo, părea că n-au această problemă

    Desigur, știam toate astea din timp, și rervarea a fost cu vreo 2 luni înainte.

    adsoAUTOR REVIEW
    [19.01.25 12:12:34]
    »

    @k-lator: Bine de notat.

    Noi am decis oarecum „din scurt” plecarea. De asta am și ales o destinație mai liniștită (și mai accesibilă financiar, am cheltuit, cu tot cu zbor, mai puțin decât am fi cheltuit în țară, la același număr de zile).

    Care, însă, s-a dovedit a fi surprinzător de ofertantă, nu am avut deloc momente moarte și ne-a plăcut absolut tot ce am văzut. Pe primul loc - Sacra di San Michele, despre care sigur am să vorbesc, la un moment dat. Prietenii știu de ce .

    doinafil
    [19.01.25 14:58:15]
    »

    Să vă fie de bine! (chiar dacă lintea cu salam și vinul roșu n-au prea fost pe gusturile voastre)

    „Stabilimentul” arăta drăguț, așa că am sunat la ușă și am întrebat dacă mai au locuri libere

    N-am mai auzit niciunde să suni la ușa unui restaurant! E puțin ciudat să faci asta

    Referitor la timpul scurt de petrecere (până în ora 12:00 noaptea) am auzit că așa se întâmplă în mai multe țări vest-europene. La noi, românii, bairamul începe după 12:00, când musai felul principal (sarmalele) trebuie să fie în farfurii, urmate apoi de friptură + desert.

    Nu-mi amintesc (sau nu știu eu) ca înainte de '89 să fi ieșit bucureștenii pe stradă, după miezul nopții. „Moda asta” am preluat-o și noi de la vestici.

    Aștept să citesc și despre cina de pe 1 ian. 2025. Sunt curioasă să știu dacă în meniu a mai fost lintea cu salam

    Te felicit pentru că am aflat lucruri noi din articol, dar și pentru pozele atașate!... și, , ca de obicei

    adsoAUTOR REVIEW
    [19.01.25 15:34:37]
    »

    @doinafil:

    Să vă fie de bine!

    Mulțumim!

    N-am mai auzit niciunde să suni la ușa unui restaurant! E puțin ciudat să faci asta

    Sincer, nici eu nu am mai întâlnit așa ceva. Restaurantul, deși foarte aproape de inima orașului, este situat pe o stradă ciudățică, am crezut că acesta e motivul pentru care țin mereu încuiat. Pe de altă parte, chiar așa, tot au intrat doi cerșetori. Cine știe, dacă nu ar exista obiceiul ăsta, nu s-ar mai putea mânca acolo din cauza lor .

    Pe de altă parte, am luat cina, pe 2 ianuarie, la un restaurant mult mai luxos, pe una dintre străzile pietonale cele mai „selecte” . Ei bine, și acolo se încuia ușa. La restaurantul la care am fost pe 30 și pe 1, sau la un altul, unde am ajuns pe 3, nu se încuia. Habar n-am care e treaba.

    Referitor la timpul scurt de petrecere 

    De fapt, nici nu este o petrecere. Ci doar o cină mai bogată, care se întinde vreo trei ore. Nu se dansează, deși se aude muzică în surdină.

    Petrecerea, pentru cine dorește, urmează după miezul nopții, în altă parte - într-un bar sau într-un club. Erau cozi de zeci de persoane, la unu noaptea, la porțile acestora.

    Aștept să citesc și despre cina de pe 1 ian. 2025.

    Mă știți că îmi place mult să scriu despre restaurante, nu-i așa? Cine știe, poate că am să o fac. Am intrat în mai multe locuri și peste tot a fost interesant.

    Sigur voi scrie despre masa din Avigliana, din ziua în care am vizitat Sacra di San Michele.

    Te felicit pentru că am aflat lucruri noi din articol

    Asta este una dintre cele mai faine chestii care mi s-au spus prin ecouri. Mă bucur dacă cineva află chestii noi din ceea ce scriu pe aici. Mulțumesc!

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    doinafil, k-lator, mprofeanu, Pușcașu Marin
    Alte impresii din această RUBRICĂUnde mâncăm în Torino?:

      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2025 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.059662103652954 sec
    ecranul dvs: 1 x 1