La Șemineu, în buza Putnei
Ce bucurie am simțit când am ajuns din nou pe meleaguri putnene, la 30 de ani distanță de la precedenta călătorie! Am vizitat Mănăstirea Putna (vezi impresii) și interesantul muzeul din incinta monahală, precum și alt ansamblu monastic din zonă. Orele amiezii erau trecute bine și foamea ne înghiontea nerăbdătoare.
Am oprit într-un loc rustic pe care îl observasem pe drumul spre mănăstirea vizitată, chiar pe malul râului Putna care se scurgea alert între maluri verzi. Localul poartă denumirea Șemineu și oferă consumatorilor atât produse tradiționale, cât și preparate „moderne” .
De unde provine numele localului? Pe prima pagină a meniului este notată o frumoasă legendă care coboară istoria restaurantului până în epoca lui Ștefan cel Mare atunci când lucrătorii la ridicarea mănăstirii domnești (meșteri străini, prizonieri turci sau răzeși din zonă) se adunau seara în jurul unei vetre la o „cârciumioară” apărută ad-hoc pe malul râului Putna sub zidurile lăcașului nou apărut. Cârciumioara a supraviețuit peste secole, trecând chiar și prin stăpânirea austriacă care a adus oameni și obiceiuri culinare noi. Astăzi Restaurant „Șemineu” continuă tradiția cârciumei de altădată. ????
Terasa din lemn și florile colorate te îndeamnă să te oprești la o gustare și un pahar de lichid rece. Spațiul interior este decorat în stil mixt: cu elemente tradiționale (în jurul sobei), dar contemporan în rest. Pereții din sală sunt plini de tablouri cu artiști, sportivi, cântăreți care au călcat pragul restaurantului și au lăsat câte un autograf, și nu sunt puțini.
Fiind o vreme plăcută afară am ales să ne așezăm la o masă pe terasa exterioară, la ora aceea și ziua de la mijlocul săptămânii erau doar două mese ocupate. Un tânăr ne-a adus rapid meniurile, am lecturat legenda „întemeierii” apoi paginile cu preparate – din toate categoriile și suficient de diversificate. Pe mese ne-a fost așezat un suport de hârtie având imprimată o hartă cu obiectivele turistice ale zonei – am avut timp să o studiem până au sosit felurile comandate – o idee interesantă!
Am ales un platou tradițional (25 lei), o ciorbă de văcuță (14 lei), o tochitură bucovineană (25 lei) și o porție de scrijele (5 lei). Abia așteptam să găsesc undeva prin Moldova/Bucovina acei cartofi feliați și copți pe plită care îmi aduceau aminte de iernile petrecute în vacanță la bunici. Și iată că i-am găsit aici! Cu sare grunjoasă au fost super gustoși, drept urmare am mai luat 5 porții la pachet. Ghici cine mânca a doua zi scrijele pe TransRarău? Am băut câte o cafea (5 lei) și limonadă (8 lei) – încă eram pe drumuri. Nu am așteptat mult și au sosit preparatele, gustoase, așa cum trebuie să fie o mâncare bună.
Am explorat puțin și interiorul localului, am privit fotografiile cu autografe și mici texte, am vizitat toaletele – curate. Într-un cuvânt ne-am relaxat într-un mediu rural cu aer curat și zgomot de ape de munte, aproape de zidurile vechii mănăstiri Putna. Am fost mulțumiți de servicii și calitatea produselor așa că recomand în acest moment o oprire la „Șemineu” .
Alegeri inspirate!
Trimis de tata123 🔱 in 09.07.21 21:50:54
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în PUTNA.
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut”
— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.
@all: Restaurantul „Șemineu” este prezent pe toate canalele media, tematice sau de socializare. Pe Google e cotat cu nota 4,2 din 5 având aproximativ 500 de aprecieri/comentarii postate. De asemenea, unitatea are aprecieri bune și pe Tripadvisor.
Localul onorează și comenzi telefonice cu ridicare pentru acasă.
@webmaster: Mulțumesc pentru desemnare.
- Apr.2019 [Restaurant pensiune Mușatinii] Restaurant 0 — scris în 02.05.19 de .ioan. din BRăILA
- Aug.2014 [Restaurant pensiune Mușatinii] Unde mancam in Putna? - Pensiunea Musatinii — scris în 05.09.14 de Dan&Ema din BUCURESTI - RECOMANDĂ