ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 21.02.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Râmnicu Vâlcea
ÎNSCRIS: 21.02.16
STATUS: PRETOR
LUNA
JUL-2015
single

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CAZARE [camere etc]:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Supa de piatră portugheză

TIPĂREȘTE

Mă aflu, pentru scurt timp, în cartierul central Baixa, unde toate străzile ce se răsfrâng din artera principală, Rua Augusta, plătesc tribut geometriei perfecte a unghiurilor drepte, încă din sec 17, cănd Marchizul de Pombal a hotărît să schimbe configuraţia urbei, după un cutremur devastator.

Din înalţimile unei coline, deasupra estuarului fluviului Tagus, Castelul Sf. Geroge, construit de mauri, în sec. 10, domină majestuos cam toată priveliştea Lisabonei. Unul dinre turnurile castelului poartă numele neînfricatului Ulise, care, în căutarea Cartaginei, ar fi poposit o perioada bună de timp, pe aceasta colină.

Cănd se apropie ora de prânz într-o ţară străină, găndul te poartă spre un restaurant unde mâncărurile locale pot să-ti spună cîte ceva despre cultura şi obiceiurile culinare ale unui popor.

Mă opresc undeva lângă Placa do Rossio, la intersecţia dintre Strada Sapaterios (Strada Pantofarilor) şi Strada Ouro (Strada Aurului). Aici mi se recomandă un local unde portughezul de rând mănâncă ‘ca la mama acasă’. Zis şi făcut. Din vorbă-n vorbă identific localul şi mă aşez liniştit la masă. Descopăr printre meniuri codul marin fiert, sardine la grătar, rac fript pe beţişoare, ficat marinat… Dar parcă nimic nu mi se pare portughez sută la sută. În sfarşit, mă adresez lui Nicola, după eticheta din piept, un ospătar de statură mică şi foarte glumeţ cu vorbitorii de engleză. Îl întreb dacă patronul îi acordă un, ‘spor de limbă ‘, aşa cum se procedează în alte ţări. Nicola îmi răspunde râzînd că aşa s-ar cuveni… doar că, vorbirea englezei face parte din fişa postului lucrătorilor din restaurante, industria hotelieră şi turism, aici în Portugalia.

-Vă recomand călduros supa de piatră, sir! În jurul supei de piatră şi a muzicii fado s-a format toată naţiunea portugheză...

-Cu muzica parcă aş mai fi de-acord, dar cum spuneai? încerc eu o glumă. Voi faceţi supă şi din piatră, Nicola?

Răde cu poftă.

-Vedeti aici în local zeci de oameni special veniti, în pauza de masă, să mănânce supa de piatră… Noi pentru asta suntem cei mai renumiţi din Lisabona…

Simt că noulul meu prieten îi face plăcere să prelungească suspensul cu oaspeţii străini.

-Nicola, de-abia aştept sa-mi aduci o porţie de supa de piatră şi o bere portugheza!

Îmi imaginez amuzat de abilitatea lui Nicola, cum poate arăta supa, cu nişte pietricele mai mărunte sau mai ovale, pe lângă o garnitură de orez cu guler verde, de plante marine... Yummy, yummy! Dar cum rămâne cu piatra?

-Cred că, totuşi, este vorba de vreo metafora locală, cu iz turistc sau comercial? îmi zic eu, în şoaptă.

In sfărşit, apare Nicola cu o farfurie cât toate zilele şi cu un aer uşor conspirativ.

-Aceasta este comanda dumneavoastră, sir! Sper să vă bucuraţi cu adevarat de cea mai portugheză dintre măncăruri...

Descopăr, că, de fapt, supa de piatră, este, de fapt, un ghiveci, care, aici, în Portugalia ţine loc de de ambele feluri… Este un fel de... supă scăzuta, cu foi mari de varză murată, orez, fasole taieţei, cartofi, bucăţele de carne de pui, carne de porc afumată şi cârnăciori, toate învăluite în nişte mirodenii exotice care le dau un gust de-ţi lasă gura apă…

Se spune că, în urmă cu sute de ani, un soldat înfometat a ajuns în pragul disperării, punînd nişte pietricele într-o farfurie şi bătând pe la porţile oamenilor pentru a pune fiecare cîte ceva, după cum îl lasă inima... Aşa s-a născut unul dintre cele mai fericite aliaje de legume, fructe, mirodenii şi carne...

In sfîrşit, Nicola îmi explică, cum de-a lungul secolelor, această faimoasă combinaţie, era mâncarea săracului şi cum astăzi o mănâncă cu poftă şi mândrie naţională orişice portughez.

O bere locală amrăruie şi aspră îmi zgârie gătul mai rău decît faimoasa supă de piatră…


[fb]
---
Trimis de glcitizen in 21.02.16 14:28:01
Validat / Publicat: 21.02.16 15:42:57
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în PORTUGALIA. A mai fost în/la: NU

VIZUALIZĂRI: 4120 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

19 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (glcitizen); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 29450 PMA (din 34 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

19 ecouri scrise, până acum

webmaster26
[21.02.16 15:00:07]
»

@glcitizen: bun-venit în comunitatea AmFostAcolo.ro.

Mulţumim pentru impresii, te aşteptăm şi cu alte recomandări din vacanţele ori excursiile tale trecute sau viitoare.

===

Aici mi se recomandă un local unde portughezul de rând mănâncă ‘ca la mama acasă’.

Ai reținut cum se numește acel local?

webmasterX
[21.02.16 15:40:21]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Restaurante în Lisabona, LISABONA" (deja existentă pe sait)

mireille
[21.02.16 16:03:21]
»

@glcitizen... de o mie de ori wow unui calator ce a fost pe cinci continente, o legenda in orasul valcean... bine ai venit in comunitatea afa... ma bucur nespus ca ti-am deschis apetitul... stimati colegi, sa uram bun venit celui mai inversunat calator de pe mapamond, omul care mie mi-a deschis in prima tinerete, apetitul pentru calatorii... sper colega sa gasesti timp sa umpli site-ul cu povestile tale absolut fascinante si inedite...

elviramvio
[21.02.16 16:29:46]
»

Pentru supa de piatră, deși cred ca e gustoasă, nu vă invidiez. Dar pentru că ați pășit prin locurile condorului sacru, a unei civilizații care m-a încântat mereu cu istoria, legendele și toate misterele lor, da, vă invidiez și vă rog mult să ne povestiți și să ne arătați și poze. Bănuiesc că ați fost în toată America Latină, așa că aveți ce scrie. Bine ați venit și vă voi aștepta articolele!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Radu Tudoran
[21.02.16 17:50:35]
»

Bine ai venit, boierule. Îmi dau seama că "junior" este ceva foarte nepotrivit, mai ales gândindu-mă la poza afişată. Machu Picchu nu este la îndemâna oricui, aşa că îmi scot pălăria, la propriu şi la figurat, în fața unui coleg mult mai avansat. Nu-mi aleg modele, dar îmi aleg repere de care încerc, cu puterile mele reduse de vârstă, să mă aproprii cât mai mult. Totuşi nici o poză lusitană? Măcar să vedem o poză cu marca de bere “amăruie şi aspră”, dacă una cu o cântăreață de fado nu este disponibilă. Şi mi-am notat supa de piatră. Merg pe mâna dumneavoastră.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Eugenia55* †
[21.02.16 18:49:15]
»

Supa de piatra m-a dus imediat cu gandul la "ciorba de bolovan" a lui Uica Mihai, un banatean impatimit intr-ale bucatelor si vorbelor mestesugite cu care le pune in oala si-apoi in blid si da-i si lupta cu bolovanul, el chiar il fierbe

Eu in Lisabona am stat exact cat sa-mi "imprumute" cineva, bolnav, pesemne, punga mea cu medicamente, o fi zis ca e cu firfirei, teapa !!! dar uite-asa am ajuns sa constat ca la Porto Xanax-ul e la liber la farmacie si f.ieftin, eh, amintiri din 2013 !

Domnu'cetatean, ce sa zic, bun venit, aveti pile si recomandari "grase"

glcitizenAUTOR REVIEW
[21.02.16 21:23:46]
»

@Eugenia55 -

Sarut-măna și vă multumesc sincer. Sper ca, în următoarele săptămâni să vă convingeți că am propria carte de vizită.

glcitizenAUTOR REVIEW
[21.02.16 21:29:29]
»

@glcitizen -

Multumesc, Mireille si sper sa nu te dezamagesc.

glcitizenAUTOR REVIEW
[21.02.16 21:36:09]
»

@elviramvio -

Multumesc pentru primirea calda. Normal, voi mai trimite noutati-de data asta am incercat doar marea cu degetul.

Restaurantul respectiv este chiar in centrul Lisabonei, linga Piata Comerciala, insă faimoasa supa se serveste in mod curent la mai toate restaurantele.

glcitizenAUTOR REVIEW
[21.02.16 21:38:27]
»

@webmaster26 -

Multumesc pentru ospitalitate. Cu siguranta ca voi reveni cu lucruri noi si mai practice.

glcitizenAUTOR REVIEW
[21.02.16 21:42:31]
»

@elviramvio -

Multumesc oentru primire. Normal, voi reveni cu lucruri noi din America Latina si sper sa fim pe aceasi lungime de inda.

glcitizenAUTOR REVIEW
[21.02.16 21:47:17]
»

@Radu Tudoran -

Multumesc mult pentru amabiliatate. Voi reveni cu lucruri noi si inedite, lucruri pe care le vom putea comenta impreuna.

Restaurantul respectiv este chiar in centru, la 10 m de Piata Comerciala, dar faimosul produs se serveste curent la restaurante.

Voi reveni si cu poze. Deacamdata am incercat marea cu degetul.

glcitizenAUTOR REVIEW
[21.02.16 21:52:52]
»

@webmaster26 -

Multumesc pentru primire. Pot spune ca este chiar in centrul Lisabonei, la 10 m de Piata Comerciala, insa produsul se serveste in mod curent in toata capitala. Cind scriu aceste rinduri, chiar imi lasa gura apa.

glcitizenAUTOR REVIEW
[21.02.16 21:55:01]
»

@Radu Tudoran -

Multumesc mult pentru primire. Voi reveni cu date noi.

mishu
[22.02.16 17:33:46]
»

Un articol minunat, felicitari pentru el si pentru faptul ca tu Ai Fost Acolo. Farmecul cu care fie povestesti ceva despre un loc fie descrii o mancare va face ca articolele tale sa fie unele dintre cele mai placate lecturarii asa ca le asteptam cu placere si interes.

glcitizenAUTOR REVIEW
[22.02.16 19:13:21]
»

@mishu -

Multumesc mult, Mishule. Voi reveni cu noutati mai inedite si sper sa inspir căt mai multi prirteni.

danamandache
[24.02.16 08:00:02]
»

Ei, se pare ca sunteti calator cu faima! Trebuie sa fac abonament, nu vreau sa pierd nici o povestire.

Bine ati venit!

glcitizenAUTOR REVIEW
[24.02.16 08:52:52]
»

@danamandache -

Multumesc, d-le Diamandache. Sper sa aveti o surpriza placuta chiar in seara asta.

hefaistos
[06.12.19 17:46:32]
»

Ziua buna,

Cum se numeste localul?

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
danamandache, Eugenia55*, glcitizen, hefaistos, mireille, mishu, Radu Tudoran
Alte impresii din această RUBRICĂUnde mâncăm în #Lisabona? :


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.051916122436523 sec
    ecranul dvs: 1 x 1