EXCELENT
GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Restaurantul GĄSKA din Cracovia la care aș mai reveni
În fiecare zi petrecută în Cracovia, vezi impresii, ne-am plimbat mai mult sau mai puțin prin oraș văzând diverse obiective turistice, terase, restaurante, cunoșteam programul de vizite la obiective, programul restaurantelor mai puțin, dar alegerea a fost simplă, Restaurantul GĄSKA.
De ce GĄSKA, GÂSCA noastră!?!? , pentru că suna frumos, dar mai ales pentru oferta bună și distanța la care se află, circa 5 metri de intrarea la Apartamenty Patria, unde eram cazați, este situat în aceeași clădire….
Despre Cracovia am spus câte ceva în review-ul de mai sus, mai multe în vezi impresii și următoarele, așa că merg direct la restaurantul unde, la întoarcerea din plimbare, rezervasem o masă.
Restauracja GĄSKA, se află la numărul 1 pe Ulica Limanowskiego vizavi de Piața Podgórze, la 3 – 4 minute de mers pe jos de „Kładka Ojca Bernatka” – Pasarela Părintele Bernatek ce leagă Cartierul istoric Kazimierz de orașul nou.
Are site-ul gaskarestauracja.pl și pe FB unde se găsesc mai multe detalii, inclusiv date de contact, număr de telefon și adresă de email folosite și pentru rezervări. Pe Tripadvisor apreciat cu 4,5 puncte din peste 800 de recenzii, poziționat pe locul 16 din cele 1.591 restaurante din Cracovia, are Certificate de Excelență și Premii Travelers Choice inclusiv în anul 2022.
Amenajat în două săli nu prea mari și o grădină de vară destul de mică restaurantul este cunoscut pentru mâncărurile sale tradiționale poloneze, în special cele din carne de gâscă, poate de aici și numele. Administrat de doi tineri oferă mâncare europeană sau poloneză, vegetariană sau fără gluten, zilnic între orele 12 și 22.
Ajunși la restaurant am fost întâmpinați de o tânără din personal și, conduși la o masă în interior, fiind destul de rece grădina era închisă, am primit Meniurile printate în poloneză și engleză cu denumiri și detalii dar fără poze. Poze am văzut pe site-ul restaurantului și pe Tripadvisor.
Când am ajuns era destul de liber, era devreme pentru cină, la plecare se mai aglomerase….
Oferta nu foarte bogată cuprinde Aperitive cu ficat de gâscă, pate de pasăre, cu ciuperci și altele, interesant fiind Platoul cu Aperitive, Salate cu pui sau cu brânză de capră, Supe cu diverse preparate din carne de gâscă sau cu roșii.
Felurile principale sunt pregătite din carne de gâscă în diverse combinații, hribi, cartofi copti, hrișcă prăjită, fasole verde sau varză sau ca burger sau din carne de porc, cotlet de porc tradițional, cordon bleu, coaste de porc sau ca maczanka în stil cracovia (burger cu ceafă de porc). Nu lipsesc pieptul de rață și peștele, clătitele de cartofi cu diverse umpluturi.
Un capitol aparte este cel cu Pierogi (găluște din aluat nedospit fierte sau prăjite în tigaie) și găluștele cunoscute cu diverse umpluturi iar Desertul nu foarte variat cuprinde dulciuri tradiționale, plăcintă cu mere sau cu brânză, clătite.
Mamă grijulie Gâsca are și Meniu pentru copii iar pentru amatori pregătește un Platou cu brânză și carne de producție proprie sau, la cuptor, o Gâscă cu diferite umpluturi.
Ca Băuturi se găsesc Nonalcoolice din gama pepsi, apă și apă minerală, limonadă de casă și diferite sucuri, Ceaiuri și Cafea, dar și Alcoolice, Bere draft sau la sticlă, Tării și Vinuri poloneze sau străine de diferite tipuri și cantități și, pentru cei interesați, un Meniu de Degustare.
Studiul a a decurs rapid și bine, Deska Degustacyja – Platoul cu Aperitive, Pierś z Kaczki – Piept de rață pentru mine și Tradycyjny Kotlet Schabowy – Cotlet tradițional de porc pentru soț, de băut nu era necesar, ne hidratasem în pauza făcută în cameră. Soțul a rămas să dea comanda și să butoneze telefonul, sau invers, eu am mers prin local să pozez câte ceva.
Interiorul cu parte din ziduri din cărămidă aparente este plăcut datorită mobilierului alb care predomină în mobilarea restaurantului, iar gâștele albe împrăștiate prin local sunt gata să te sâsâie, dacă le superi, dacă nu, stau cuminți la locurile lor.
Când am revenit la masă am găsit o farfurie cu un „Aperitiv” , pâine prospătă, castraveți acri și pasta de jumari Smalek, primită din partea casei. Destul de repede a sosit și „Platoul cu aperitive” , cinci tartine diferite, una cu pate de gâscă, dulceață de ceapă roșie, măr marinat, a doua cu ficat de pui, ceapă caramelizată, pară prăjită, mousse de piersici, a treia cu tartar de vită, ou, castraveți murați, capere, ciuperci marinate, alta cu stridii, ciuperci prăjite și usturoi, iar ultima cu hering în sos muștar și ceapă roșie. Arătau plăcut, au fost și gustoase.
După mai puțin de o jumătate de oră au sosit, împreună, și felurile principale. „Cotletul tradițional de porc” , șnitel din cotlet de porc însoțit de varză prăjită tradițională, cartofi și puțin mărar arăta și mirosea apetisant, carnea a fost fragedă și gustoasă dar cam puțină, nu pentru mine!?!? , dar „Pieptul de rață gătit sub vid” (o metodă de gătit de care nu știam) cu dulceață de ceapă roșie, cu portocale, sos negru și găluște cu pătrunjel îi făcea concurență, depășindu-l din toate punctele de vedere. Am mâncat bine și ieftin pentru un restaurant din Cracovia.
Am primit Nota de plată, 123 zloți, adică 128 lei, un cost bun pentru cele ce ne oferise Gâsca, pe care am achitat-o cu cardul Revolut dar serviciile le-am achitat cash, după care am mers în apartamentul nostru pentru odihna necesară după o zi de plimbare prin Cracovia.
Mai spun doar că Apartamentele Patria și Restaurantul Gâsca formează un cuplu ce merită luat în seamă de cei ce ajung în Cracovia, datorită ofertelor și poziționării lor față de zonele și principalele obiective turistice din oraș. Mergeți acolo și nu veți regreta!!
despre SERVICII
Timp mic de așteptare, personal prompt, ospitalier, vorbitor de limba engleză...
GASTRONOMIE (BUC & MASĂ)
Interior plăcut, preparate bune, mi-au plăcut, porții medii, preț mic pentru Cracovia.
LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI
În partea nouă a orașului dar foarte aproape de Vistula și Cartierul Kazimierz.
Trimis de mprofeanu in 13.11.22 12:24:09
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în POLONIA.
11 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mprofeanu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
11 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ”
— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ;
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
@mprofeanu: Bună!
Frumos articolul, mai precis, din fotografii, foarte savuros. Să vă fi fost de bine, la astfel de specialități apetisante.
Nu am mâncat niciodată rață, dar la cum arată în farfurie și la ce sosuri are, aș încerca și eu o porție. Am să țin minte, poate ajung și eu pe acolo cândva.
Călătorii plăcute cu mâncăruri deosebite!
Numai bine! pupici!
@mprofeanu: Citeam si inghiteam in sec, cum sa citesti un asemenea articol cand eti inainte de masa si mai ti-e si foame, si nimeni nu are de gand sa spuna ca trebuie sa mancam ???? si atunci citesc si-mi fac "pofta" la greu.
Pasta de jumari, mmmm, o bunatate, am si eu in frigider, facuta loco, si dimineata la mic dejun cu putina paine si eventual cu o ceapa rosie... bine ca lucrez de acasa .
Platoul cu aperitive mi s-a parut foarte interesant si cand o sa ajung pe acolo il voi incerca si eu.
O alegere minunata, multumim ca ne-ai povestit, felicitari, votat cu mare drag.
@Dana2008: Sigur vei ajunge acolo dacă îți dorești, este abordabilă destinația. Mulțumesc frumos pentru ecou! Cu drag, !
@mishu: Am mâncat bine acolo, chiar merită fiecare bănuț! O să scriu în alt articol cum mănâncă pasta cu jumări stradal. Cu 15 zloti iți dă ditamai felia, este cam cât patru felii de ale noastre unsă cu pastă cu jumări la care se poate adăuga câte ceva...
Mulțumesc frumos pentru ecou! Cu drag, !
@mprofeanu: inca un chin pentru mine in iltima jumatate de ora @Robert a ous un articol cu mancare de inghit in sec, apoi am primit niste poze cu niste bucate de imi venea sa inghit telefonul, si acum tu rasucesti cutitul in rana. Gata, nimic urmatoarea jumatate de ora, dar ma razbun si eu, in 5 minute e gata pastrama, mamaliga si mujdeiul sunt deja pe masa iar eu inghit in continuare in sec ????????????
@mishu:
”inca un chin pentru mine in iltima jumatate de ora @Robert a ous un articol cu mancare de inghit in sec, apoi am primit niste poze cu niste bucate de imi venea sa inghit telefonul, si acum tu rasucesti cutitul in rana.
Ce faci Mishulica dai din casa?
De fapt, te-ai răzbunat destul de repede ????
Sa-ti fie de bine!
Eu abia mai respir
Daca te consolează cu ceva, sa știi ca și Tiza a zis ca sunt sadica din același motiv????
@mprofeanu: După ce ţi-am citit articolul am fugit la frigider să văd cum improvizez un surogat. Eu am fost obişnuită cu nechezolul aşa că nu-i mare lucru ca şi o felie de păine cu mezel sau brânză să mi se pară că am mâncat la Gaşca.Ce, crezi că numai lui Mishulică i-ai făcut poftă?
Noi la hotel Qubus primeam un mic dejun foarte consistent cu 6-7 feluri de mâncare caldă plus, plus, plus, aşa că nu mai ne era foame decât seara. Cu 60-70 zloţi luam câte o supă şi un fel principal cu un pahar de vin dar mâncam pe unde nimeream aşa că nu mi-am notat restaurantele sau bufetele vizitate. Ţin minte că mâncam pe stradă nişte piroşti delicioase.
@Michi: Mă bucur dacă v-am făcut poftă și v-am adus aminte de Cracovia!! ????
Chiar dacă nu am avut mic dejun, mâncam destul de consistent dimineața și tot așa ca și dumneavoastră nu mai mâncam decât spre seară, nu mai târziu de ora 18. Mai luam ceva câteodată, frugal și cam atât.
Mulțumesc frumos pentru ecou!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2023 [Restauracja Morskie Oko] Cea mai buna mancare e o bere rece — scris în 06.10.23 de valentinag din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Nov.2019 [Restaurant Cafe Jama Michalika] Restaurant Jama Michalika recomandarea mea pentru Cracovia — scris în 13.12.19 de simplegirl din CLUJ-NAPOCA - RECOMANDĂ
- Aug.2018 [Miedzymiastowa] Międzymiastowa — scris în 22.04.19 de fredutza din BUCUREşTI - RECOMANDĂ