ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 22.06.2025

SERVICII:
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:

The Boat, atmosferă de vacanță în Portul Turistic Tomis

TIPĂREȘTE URM de aici

Unicul scop al scurtei noastre vacanţe la Eforie Nord a fost relaxarea la ţărmul Mării... Ne-am propus doar o plimbare la Constanţa pentru a vizita Cazinoul, recent renovat şi redeschis pentru public. N-a fost să fie! Am ajuns la Cazinou pe la ora 11 dimineaţa, dar nu era permis accesul, motivul fiind o vizită oficială. Am fost invitaţi să revenim după ora 14. Soarele arzător ne-a tăiat avântul, aşa că ne-am mulţumit să admirăm Cazinoul, redevenit perla Constanţei, doar pe dinafară, amânând vizitarea interiorului pentru altă dată!

Ne-am plimbat pe faleza Constanţei, cea mai îngrijită zonă turistică din oraş, am privit îndelung Marea dintr-un foişor în stil retro, asortat cu felinarele care luminează noaptea zona falezei. Ne-am oprit la o tonetă, unde o tânără făcea fotografii la minut, şi ne-am pozat cu Marea şi Cazinoul. Frumoase fotografii, am plecat acasă cu o poză-magnet, la 25 lei. 'Magnetul tău de la Cazinou! ' Fata e drăguţă şi răbdătoare, aşteaptă clienţii ziua întreagă în plin soare, m-aş mai opri la ea şi cu altă ocazie.

Faleza Constanţei, Cazinoul care-şi trăieşte a doua tinereţe, Farul Genovez, briza ce aduce adieri sărate din larg, pescăruşii ce se rotesc  ţipând ascuţit, mireasma trandafirilor înfloriţi... Marea la Constanţa are un farmec aparte, dincolo de vreme şi de vremuri... Prilej de visare, de nostalgice aduceri aminte, de speranţe!

Părăsind Faleza, l-am salutat pe inginerul Anghel Saligny, ce priveşte nemişcat spre Port, am trecut pe lângă Casa Pariano, astăzi Muzeul Ion Jalea, şi ne-am oprit la catedrala Sf. Apostoli Petru şi Pavel, cea mai mare biserică ortodoxă a Constanţei, alături de care pot fi văzute o parte a ruinelor anticei cetăţi greceşti Tomis. Lăsând în urmă biserica catolică Sf. Anton de Padova şi Marea Moschee Carol I, am ajuns în Piaţa Ovidiu, centrul zonei vechi a Constanţei. Muzeul de Istorie este în renovare, Piata mi s-a părut pustie, lipsită de viaţă...

Multe terase în centrul vechi al Constanţei, puţini clienţi la ora prânzului, seara zona devine mult mai animată! Nu prea ne era foame, dar simţeam nevoia unei pauze la umbră, la o băutură rece... Băiatul meu voia peşte sau fructe de mare, tatăl lui poftea la un borş de peşte, mâncarea lui preferată la Mare. Prin spatele restaurantului Pizzico din Piaţa Ovidiu, am coborât scara, cu multe trepte abrupte, care te scoate direct în Portul Turistic Tomis.

De pe malul înalt, am privit de sus Portul Turistic, amenajat în Golful Delfinilor prin anii 50 ai secolului trecut, pe locul primei plaje a Constanţei. La Duduia se numea plaja pe care se bronzau localnicii şi turiştii începând cu anul 1887...

Ne-am oprit la întâmplare la restaurantul The Boat, cel mai apropiat de scările care coboară din Piaţa Ovidiu, în rând cu multe alte restaurante, înşirate de-a lungul cheiului, majoritatea cu specific pescăresc. Venind dinspre Cazinou este penultimul restaurant din Portul Turistic Tomis, după el mai găsim doar o terasă cu mâncare turcească. Adresa exacta a restaurantului The Boat este strada Lebedei nr. 16.

Pentru cei care vin cu maşina personală, există parcări cu plată în zonă. În apropierea portului turistic opresc autobuzele, inclusiv Constanţa City Tour, care circulă doar în timpul sezonului estival. Pentru cei mici, aproape de parcări şi de restaurante, sunt amenajate locuri de joacă tentante, unde-şi pot consuma energia până este servită mâncarea.

Am fost primiţi cu amabilitate, nu erau multe mese ocupate, dar în curând terasa s-a umplut, semn că turiştii şi localnicii apreciază The Boat. La plecare, aveam să trecem pe lângă toate terasele din Portul Turistic Tomis, şi să constatăm că The Boat era restaurantul cu cei mai mulţi clienţi la ora amiezii.

Toate restaurantele din Portul Tomis, fără excepţie, sunt frumos amenajate, toate oferă 'din partea casei' o minunată vedere la Mare şi la ambarcaţiunile elegante. Desigur, toate au preţuri mari, Portul Turistic Tomis fiind o punte de legătură între Faleza Cazinoului şi Plaja Modern, zonă turistică cu vad tot timpul anului. The Boat nu face excepţie...

Am ales o masă pe terasă, la umbră, adierile binefăcătoare ale brizei ne-au răcorit după plimbarea pe străzile încinse ale Constanţei. Am  cerut o sticlă de apă minerală carbogazoasă mare, rece, care ne-a alungat toropeala. Fără cafea, fără bere pe căldură!

Pe lângă peşte şi fructe de mare, meniul cuprinde multe alte preparate, ciorbe, fripturi, pizza şi paste, deserturi, totul preparat în bucătăria proprie. Desigur, la o terasă pe malul mării, nu lipsesc băuturile de toate felurile, cu sau fără alcool, multe cocktailuri, care de care mai arătoase.

Am comandat repede, soţul meu ciorbă de peşte, aşa cum avea de gând, băiatul noastru, paste cu fructe de mare. Mie nu-mi era foame, era mult prea cald, aşa că am cerut o porţie de tort kranz de îngheţată, reţetă proprie. Tortul a fost delicios, cel mai bun desert mâncat în ultima vreme la restaurant, răcoros, potrivit de dulce, şi foarte aspectuos. Băiatul meu ocoleşte de obicei dulciurile, dar a cedat ispitei şi a comandat şi el tort de îngheţată.

Ciorba fierbinte, cu mult peşte, cu verdeaţă proaspătă şi ardei iute a mers perfect cu o ţuică cu aromă de zmeură care nu s-a regăsit pe nota de plată. Domnul şi doamna care ne-au servit, soţ şi soţie, foarte amabili, ne-au spus că ţuica provine din gospodăria părinţilor, dintr-un sat dobrogean. O oferă cu drag clienţilor, mai ales alături de ciorbe! Pastele cu fructe de mare au fost şi ele bune, porţia potrivit de mare, suficientă într-o zi călduroasă.

Am plătit cu cardul puţin peste 200 lei, cu bacşişul în numerar pentru familia care ne-a servit, bine şi repede. Scump, dar nu ne-a părut rău... The Boat a fost o alegere bună, preţurile sunt în ton cu zona, mâncarea este gustoasă, vederea spre Portul Turistic Tomis face toţi banii! Am mâncat încet, privind vaporaşele care plimbau turiştii pe Mare, yahturile elegante reflectate în luciul apei, savurând fiecare clipă de vacanţă...

Suntem în plină vară. Dacă ajungeţi în Portul Turistic Tomis, venind dinspre faleza Cazinoului sau dinspre plaja Modern, toate terasele sunt tentante, vă puteţi răcori la oricare dintre ele. Dacă totuşi vă opriţi la The Boat, veţi avea parte de o plăcută atmosferă de vacanţă, servire atentă şi mâncare gustoasă! Am verificat eu...

Trimis de Floria in 22.06.25 16:39:22
Validat / Publicat: 23.06.25 11:46:51
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în CONSTANȚA.

VIZUALIZĂRI: 43 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
Adn. FAVORIT

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Floria); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
P01 Restaurant The Boat, Constanta. "Magnetul tau de la Cazinou!"
Puteți VOTA acest articol:

• Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂUnde mâncăm în Constanța și împrejurimi:

• LOGAT? = DA (IntC=1)