GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Cafe & Factory6, cafeaua din bibliotecă
Adresa: Kralja Petra 23, Beograd 104109, Serbia
Dacă nu era un loc special, aș fi renunțat în a vi-l prezenta.
Dar...
Cafeaua leagă vorbele, aduce răsfăț și face ca ziua să fie mai blândă, mai luminoasă :).
Acest loc special a fost ales de domnul C, i s-a părut totul senzațional și așa a fost.
Aflat în buricul centrului vechi din Belgrad, cafeneaua avea o terasă frumușică, aglomerată, mesele și scaunele erau confortabile, negre toate, pernele roșii de pe scaune contrastau excelent cu decorul închis.
În interior erau aceleasi culori, roșu și negru, spațiul este lung, îngust, câteva mese erau la parter și alte câteva erau la etaj. Pe toate mesele am văzut scrumiere, semn bun pentru vicioșii ca mine;).
Cartea lor de vizită: amabilitatea, răbdarea, curățenia, decorul, produsele pe care le comercializează, toate formează un întreg perfect, din punctul meu de vedere.
Wi-Fi funcționează excelent, aspect foarte important în Serbia.
Toaletele sunt moderne, curate, parfumate, consumabilele erau de calitate.
Am comandat un expresso, o cafea cu ciocolată, un rachiu, o cola. Pe lângă astea am cumpărat praf magic de cafea, cafea pentru filtru, cafea pentru expresso si cafea „turcească” adică pentru ibric.
Meniul este foarte stufos, variat, frumos ilustrat, prețurile sunt bune, se poate mânca acolo și o prăjiturcă sau o înghețată, un sandviș, însă cele mai vândute produse sunt cafelele de tot felul, savurate la o masă neagră alături de o băuturică cu sau fără alcool.
În interiorul cafenelei, pe unul dintre pereți erau zeci de cutiuțe metalice încastrate în ceva ce semăna cu o bibliotecă. Fiecare aromă și savoare a cafelei era păstrată ca într-un seif, boabele de cafea erau ascunse ca niște bijuterii de preț. Pe fiecare „cutiuță” era scris cu creta prețul și proveniența boabelor de cafea. Eu am cumpărat cafea din Sal Salvador și Brazilia (erau cele mai scumpe), boabele au fost râșnite în fața mea, pentru ibric, pentru filtru și pentru expressor. Pungile au fost vidate, le țin în frigider pentru a păstra prospețimea neprețuitelor diamante negre.
Inutil să vă spun cum miroase acea cafea, ce aromă, ce gust divin au cafelele preparate din acele miraculoase boabe. Preferata mea e cafeaua din Sal Salvador fiartă în ibricul turcesc.
Am stat mult timp la terasa Cafe&Factory, am savurat rachiul din pere, foarte tare și bun, am băut inimioara desenată în frișcă de barman, am privit lumea pestriță ce se vântura prin fața mea, m-am relaxat cu adevărat :)).
Câteva prețuri:
o cola 180 dinari, 7 lei
o apă de 250 ml 125 dinari, 5 lei
o limonadă 180 dinari, 7 lei
un ceai 150 dinari, 6 lei
un cocktail 390 dinari, 15 lei
o cafea cu amaretto 320 dinari, 13 lei
o cafea cu ciocolată 185 dinari, 7.5 lei
o cafea simplă 180 dinari, 7 lei
Apă am primit din partea casei, bună și rece ca gheața.
Prețurile la cafea, la cafeaua vrac, erau cuprinse între 2000 și 2600 dinari, adică între 80 și 103 lei/kg
Băiatul care ne-a servit spunea că acolo e cea mai bună cafea din Belgrad, n-am motive să-l contrazic, așa o fi:-?? . Cert e că nouă ne-a plăcut extrem de mult și vă recomand și vouă acea cafenea, se poate mânca acolo și un mic dejun pregătit de personalul foarte amabil și sociabil.
Trimis de krisstinna in 03.11.18 11:48:41
17 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (krisstinna); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
17 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@krisstinna: Frumoasă cafeneaua, dar mie cel mai mult mi-a plăcut manichiura ta
@krisstinna: Să vă fie de bine, draga mea!
Tocmai acum i-am scris un ecou lui @tata123, care și el, la fel ca voi, s-a regalat cu o cafea în Clujul nostru!
În ecou i-am scris:
În copilăria mea, tata avea o tăviță de tablă cu nisip și-și făcea cafeaua într-un ibric de aramă pus în nisipul tăviței, pe aragaz. Cafeaua o lua de la un armean, de vis-a-vis de fosta piață Matache, care o prăjea într-un vas mare, în prăvălia lui, o stropea cu rom sau coniac în timpul prăjirii lente! Mirosea superb în prăvălia lui!!! Era pe la sfârșitul anilor '60, când „mandatarii” au avut voie să aibă mici afaceri.
Nu știu dacă tu ai băut vreodată cafea la nisip, făcută într-un spațiul mic, din Piața Kogălniceanu! A durat puțin și după '89. Era bună și aia, daaaaar, ca a tatălui meu, făcută și savurată lângă el, la „un pahar de vorbă”, nu era!
Să faci alegeri inspirate!
@krisstinna: A avut mana buna Domnul C ! O alegere ca pentru persoane distinse, ca voi! Si-n contrast cu Lepenecul. Dar la fel de scanteietoare si frumoase!
Si ce de lume pestrita si diversa pe strada!
Ce este praful magic pentru cafea?
Cred ca si gustul a fost bun, ca pozele sunt de casa regala! O prezentare tare frumoasa!
Sa va fie de bine cafeaua!
@Zoazore:
”Ce este praful magic pentru cafea?
Nu ştiu ce praf magic pentru cafea a cumpărat Krisstinna de acolo, dar eu numesc "praf magic" cardamonul râşnit fin care adăugat peste cafea în procesul de preparare dă o aromă deosebită, o savoare aparte cafelei, în cazul în care nu este deja inclus în cafeaua râşnită. Turcii şi arabii folosesc la greu. Unora le place, altora nu, dar dacă îmi amintesc bine şi Krisstinna folosea.
@Carmen Ion: Mulțumesc, Carmen
E de vară, veselă ca și vacanța!
@doinafil: Mmm, îmi faci poftă.
Cafea la nisip am băut doar in Turcia și in Gara de Nord când o răsfățam pe Maria.
Mulțumesc frumos
@Zoazore: “Pe lângă astea am cumpărat praf magic de cafea”, așa am scris, in traducere: cafea râșnita, nu boabe. Am cerut sa o râsneasca fin, foarte fin și mai puțin fin, in funcție de felul in care doream să o prepar.
Praful magic pentru cafea e altceva, Nicole știe.
Da, Belgrad e un oraș pestriț, nou și vechi. Oamenii sunt minunați, pestriți și ei, dar foarte amabili.
Gustul cafelei e divin, mai am și acum un pic de... praf. Sau pudră, cum vrei sa-i zici
Mulțumesc frumos de vizită.
@nicole33: Cardamomul, da, e planta magica din ale cărei semințe se obține praful magic, praf folosit la cafea sau la prăjituri.
Cardamom sau Hell, știam că îți place și tie
Nu știu dacă aveau așa ceva, n-am întrebat, eu am cumpărat cafea râșnită. Dar sună mai “brut” așa, am “transformat” cafeaua in ceva mai delicat
Mulțumesc
@krisstinna:
”Nu știu dacă aveau așa ceva, n-am întrebat, eu am cumpărat cafea râșnită. Dar sună mai “brut” așa, am “transformat” cafeaua in ceva mai delicat
Recunosc, m-ai păcălit cu metaforele tale . Eu sunt mult mai directă şi am încercat, prin deducţie, să ghicesc răspunsul corect.
”Cardamomul, da, e plata magica din ale cărei semințe se obține praful magic, praf folosit la cafea sau la prăjituri.
Nu ştiam că se foloseşte ŞI la prăjituri. Am aflat ceva nou.
Am descoperit gustul unic al unei cafele cu hell în urmă cu vreo treizeci de ani de la primele magazine arăbeşti din Bucureşti, cu mult înainte de a descoperi Turcia şi alte ţări arabe. Dozarea corectă a acestuia este o artă; eu încă mai am de învăţat.
Îmi amintesc cum în Iordania, de exemplu, mă plimbam prin Aqaba şi am cumpărat o cafea aproape din stradă, atrasă de mirosul inconfundabil. Mergeam după mirosul de cafea ca-n reclamele televizate
@nicole33: Tu ești foarte tehnică, exactă, ca un inginer
Eu sunt încă sub euforia adolescenței inventez expresii și cuvinte, le “rafinez” un pic.
Adică așa am scris mereu, fug de cifre cu toate că numai de ele am parte la birou
Sunt vreo 21 de ani de când am savurat prima mea cafea cu hell, la un prieten de familie, palestinian.
Cum procedez eu? Pun boabele de la o capsulă de hell intr-o ceașca cu cafea, peste cafea. Nu contează felul cafelei: expresso, ibric, filtru sau vreo marca anume. Ceașca de mărime medie.
Dacă ai praf de hell, se găsește și la Mega, pui un vârf de cuțit pitic din praful din plic. Am făcut și rimă
Asta e concentrația ideală, așa am învățat și eu de la palestinian.
Băieților mei nu le place, mi-au spus că are miros de “drog de club”, ce-o fi ăla, nu știu. Așa o mirosi in cluburi???
Cardamomul este folosit și pentru diferite afecțiuni, pentru mine e Ideal in afecțiunea inimii.
Cafeaua o țin numai in frigider, astfel își păstrează aroma și tăria. Boabele le folosesc la coniac iar “praful magic” la... trezire
PS: Capsulele de hell le păstrez intr-un recipient închis ermetic, la temperatura camerei, sunt mult mai utile decât praful de hell. Ai grijă, semințele sunt foarte, foarte mici, le poți pierde atunci când spargi capsula, aceasta fiind tare.
@nicole33: Eu m-am „prins” imediat despre ce „praf magic de cafea” a scris @krisstinna, (care, da (!) și mie mi se pare că scrie cu metafore), mai ales că a și precizat că boabele au fost râșnite în fața mea , și-a cerut trei feluri, pe care le păstrază în frigider.
Și eu păstrez cafeaua în frigider, chiar dacă - de curând - am auzit - la TV - că nu e bine!
Si mie, ca și altor prieteni și cunoscuți, mi se pare că păstrată acolo, aroma ei este mai bine conservată! Despre cardamon nu știu mare lucru, nu l-am încercat. Poate am să iau și eu de la Mega, să văd cum schimbă gustul cafelei (sper că în bine!). Știu că și la ceai se mai pune ceva, arabii și turcii folosesc un adaus, dar nu știu ce e și nici ce gust are.
Mă întreb cum am să sparg „mărgica” aia mică de cardamon, dacă-i așa de dură! Nu se risipește praful obținut! Nu pot să râșnesc „mărgelele” și pudra obținută s-o păstrez într-un recipient mic, ermetic, în frigider?!
Vom pleca și noi în curând în Iordania. Care cafea este mai bună acolo?
Ca să nu avem surpriza neplăcută că nu ne va plăcea cafeaua lor, vom lua cu noi „ness”. La Nessebar, în Bulgaria, cafeaua, la micul dejun, a fost „nașpa” rău!
@doinafil: Doina, eu desfac acea capsula cu ajutorul unui cuțit, deasupra ceșcuței cu cafea. Semințele sunt cât vârful unui ac, nu cred ca vei reuși sa le râșnești
Aroma era foarte puternică, se păstrează mai bine in capsule.
Vacanță plăcută va doresc! Să vă întoarceți sănătoși acasă
PS: Și mălaiul se păstrează mai bine in frigider
@krisstinna: Mulțumim, draga mea! Să vă găsim sănătoși, la întoarcere!
@krisstinna: interesant articolul si mai ales discutiile din ecouri, mai afli noutati. Eu mai pun o adiere de scortisoara în cafea când vreau sa o alint. Am sa încerc si cu cardamon dar nu stiu la ce aroma sa ma astept...
@Yolanda: Scumpa mea Scortisoara este excelenta in cafea și nu numai. Însă eu beau cafeaua tare și amara, numai cu un vârf de linguriță de miere, ca îndulcitor.
Scorțișoara ajuta digestia, încearcă sa mănânci dimi Scorțișoara cu miere, citește pe net beneficiile.
La o cafea târzie, după-amiaza, îmi place sa pun și frișca și scortișoara, iese o “prăjitura” delicioasa.
Adiere, da, excelent amănunt, in cantități mari devine amăruie și dăunează sănătății.
Nu pot compara gustul cardamomului cu nimic altceva, e înrudit cu Ghimbirul, unii zic că are un gust intens piperat, alții spun ca gustul e lămâios. Eu spun că are gust nedefinit, e divin
Eu folosesc cardamom verde, nu negru. E foarte scump, e unul dintre cele mai scumpe condimente din lume, in India este Regina condimentelor.
Sunt bucuroasa că m-ai vizitat, mulțumesc frumos
Nu pot sa spun decat ca mi-a placut introducerea asta in lumea cafelei, locul in care ai savurat asa arome, iar discutiile voastre mi-au trezit dorinta de a savura ceva arome exotice.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jul.2018 [Terminal Gastro Bar] Terminal Gastro Bar — scris în 27.07.18 de r-Uca din TIMIşOARA - RECOMANDĂ
- Jul.2018 Boutique 2 — scris în 27.07.18 de r-Uca din TIMIşOARA - RECOMANDĂ
- Jun.2018 [Restaurant Intergalactic Diner NBG] Intergalactic Diner, americanul sârb sau sârbul american? — scris în 30.10.18 de krisstinna din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jun.2018 [Restaurant Lemon Chili] Desene cu bombe, castronele pentru păpuși, vrăjitoare și drăcușori pe uși - Lemon Chili — scris în 12.10.18 de krisstinna din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jun.2017 Poftiți în vagoane! Balkan Ekspres (Zemun) — scris în 02.07.17 de robert din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2016 Skadarska nu se dezminte - alt restaurant excelent: Dva Jelena — scris în 28.08.16 de Dragoș_MD din FRUMUşANI [CL] - RECOMANDĂ
- Apr.2015 Ce mâncăruri (și băuturi) puteți alege în Serbia? — scris în 16.05.15 de Dragoș_MD din FRUMUşANI [CL] - RECOMANDĂ